Placek z cukinii – fit przekąska na lunch lub dodatek do obiadu

Porady 14.03.2021


Z czego zrobić placek z cukinii?

Możesz go upiec, gdy nie wiesz, do czego wykorzystać cukinię lub chcesz stworzyć szybką przekąskę na przyjęcie. Wyobraź sobie całą blachę wytrawnego placka z cukinii, który tylko musisz wykroić, aby zabrać na lunch do pracy, czy zapakować swojemu dziecku na wyjazd. Możesz go również wykorzystać… na obiad. Placek z cukinii świetnie dopełni klasyczne jajko sadzone z patelni lub aromatyczny gulasz na niedzielnym posiłku całej rodziny. Jest przy tym lekki, bo zamiast smażyć, pieczesz (i to całkiem krótko).

 



PLACEK Z CUKINII TADAR.PL – SKŁADNIKI:

- młoda cukinia (ok. 600 g)
- jajka (3 sztuki)
- żółty ser (tarty, 50 g)
- boczek wędzony (50 g)
- parmezan (tarty, 50 g)
- cebula czerwona (1 sztuka)
- czosnek (2 ząbki)
- bułka tarta (4 łyżki)
- pęczek szczypiorku
- oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 



Szybki i prosty placek z cukinii – jak zrobić?

Jak widzisz, zdobycie składników na placek z cukinii nie jest zbyt trudne. Istnieje spora szansa, że nawet masz je już w swojej kuchni i musisz jedynie połączyć i upiec w formie do piekarnika. Podane proporcje będą idealne na niewielką tortownicę lub prostokątną blaszkę typu keksówka. Zawarty w przepisie boczek nie jest składnikiem obowiązkowym, jednak dzięki swojemu wędzonemu aromatowi doda plackowi z cukinii wyrazistego i apetycznego zapachu. Wprowadzi również nieco słoności do smaku, a więc nie przesadź z dodatkiem soli – wystarczy jedna dobra szczypta na cały wypiek. Jak zrobić taką zdrową przekąskę? Jakie kroki należy wdrożyć, aby urozmaicić nim domowy obiad o fit dodatek?


 



PRZEPIS NA PLACEK Z CUKINII:

1. Zacznij od umycia cukinii. Następnie odkrój oba jej końce.

2. Cebulę obierz. Zetrzyj na grubych oczkach z pomocą tarki kuchennej razem z cukinią.

3. Dopraw tarte warzywa solą, wymieszaj i odciśnij z wody po ok. 15-20 minutach (np. na sitku lub przez gazę).

4. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do cukinii z cebulą.

5. W kolejnym kroku wrzuć do miski jajka, tarte sery, bułkę tartą, posiekany szczypiorek, boczek pokrojony w kostkę i łyżeczkę oliwy z oliwek.

6. Całość dopraw odrobiną pieprzu i tartej gałki muszkatołowej.

7. Formę do pieczenia wyłóż papierem, nawet jeśli jest non-stick, gdyż ułatwi to wyjęcie placka po upieczeniu.

8. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 ℃ na 30 minut (program pieczenia góra-dół).


 


Jeśli natomiast szukasz opcji deserowej na wykorzystanie cukinii, również mamy coś specjalnego. Jakiś czas temu udało się nam zrobić coś naprawdę pysznego i wcale nie skomplikowanego. Wypróbuj przepis Tadar.pl na brownie z cukinii. Idealna opcja dla osób na diecie ketogenicznej!