Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!

Cukinia to wszechstronne warzywo, które wrzucone na grilla nabiera wyjątkowego smaku i chrupkości, stając się doskonałym wyborem dla każdego, niezależnie od preferencji żywieniowych. W tym artykule przedstawimy Ci 7 różnych pomysłów na grillowaną cukinię, które zadowolą nie tylko wegetarian, ale także zaskoczą swoim smakiem fanów mięsnych potraw. Cukinia, dzięki swojej delikatnej konsystencji i łagodnemu smakowi, stanowi doskonałą bazę dla różnorodnych dań grillowanych, które można przyrządzić w szybki i prosty sposób. Poznaj najlepsze sposoby na to, jak przygotować cukinię na grilla!
Cukinia z grilla – zamarynuj plastry!
Tak będzie najprościej, najszybciej, ale także smacznie. Cukinia pokrojona w plastry i podpieczona na ruszcie może być pysznym dodatkiem do mięs. Tak jak sałatki do grilla wprowadzi na talerze nieco ważnych mikroelementów oraz witamin. Podobnie jak szparagi z grilla doda nieco apetycznego kolorytu do diety na wolnym powietrzu.
Cukinia z grilla może być zamarynowana na wiele sposobów, zyskując dzięki temu niezwykły smak i aromat. Znasz już nasz sposób na to, jak zrobić ziemniaki z grilla - czas wykorzystać je do stworzenia własnych mieszanek przypraw i ziół idealnych do zamarynowania cukinii. Załatw sobie tylko dobre szczypce kuchenne, dzięki którym sprawnie ułożysz, zdejmiesz i obrócisz w odpowiednim momencie grillowane plastry cukinii. Do dzieła!
Jak zrobić marynatę do cukinii z grilla?
- Wymieszaj łyżkę wędzonej papryki, po 2 łyżeczki papryki chili i słodkiej, 3 łyżeczki czosnku granulowanego i po łyżeczce oregano, tymianku, pieprzu czarnego oraz cukru.
- Do małej miseczki wlej 4 łyżki oleju, łyżkę sosu sojowego i trochę ciemnego piwa (nie więcej niż 3 łyżki).
- Wymieszaj składniki płynne, a następnie dodaj suchą mieszankę.
- Połącz wszystko, odstaw na 15 minut, i ponownie zamieszaj. Smaruj każdy plaster cukinii na grilla z obu stron. Pamiętaj, by przed marynowaniem obsypać cukinię solą i zostawić na ok. 45 minut, aby puściła jak najwięcej soków (oczywiście osusz wówczas każdy krążek z pomocą ręcznika papierowego, zanim zamarynujesz przygotowaną porcję na wegetariański grill).
- Ułóż na ruszcie grilla pojedynczo lub zrób z nich wegańskie szaszłyki z cukinii.
Cukinia z grilla z serem – przepis
Wolisz ser na grilla, czy może bardziej smakuje ci bakłażan z grilla? Na naszym blogu znajdziesz porady, jak przygotować rozmaite pyszności z rusztu. Podpowiemy ci, które przyprawy pasują do karkówki lub skrzydełek. Jeśli jednak preferujesz warzywa na grilla, to jesteś we właściwym miejscu. Na talerzu powinno być przecież kolorowo. W ten sposób zapewnisz sobie większą przyjemność z posiłku, a nawet zainteresujesz zdrowymi składnikami maluchy. Upewnij się tylko, że masz odpowiednie akcesoria na grilla, które pomogą ci przygotować cukinię z rusztu z serem mozzarella, halloumi, a nawet z fetą. Jak grillować cukinię z dodatkiem sera? Już spieszymy z prostym przepisem:
- Cukinię pokrój na pół, a następnie pokrój ją w podłużne paski i zamarynuj ją w marynacie z oliwy, ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu.
- Ułoż plastry cukinii na ruszcie i przypiecz je z jednej strony.
- Obróć cukinie na grillu, a na zarumienionej stronie ułóż kawałek wybranego sera.
- Poczekaj, aż druga strona się przypiecze, a ser roztopi i gotowe! Podawaj na ciepło lub zimno (w takiej postaci świetnie nadają się jako przekąski na grilla)
Cukinia z grilla – faszerowana i pyszna
Faszerowana i grillowana cukinia to doskonała propozycja dla miłośników warzywnych potraw z grilla. Ten wyjątkowy sposób przyrządzenia cukinii pozwala na zachowanie jej soczystości i delikatnego smaku. Jak zrobić faszerowaną cukinię na grilla? Aby przygotować faszerowaną cukinię, którą wrzuci się na ruszt, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie samej cukinii jako bazy do nadziewania.
Bazę można stworzyć poprzez przekrojenie cukinii wzdłuż na pół i delikatne wydrążenie środka, pozostawiając jednak odpowiednio dużo miąższu, aby cukinia nie rozpadła się po wypieczeniu. Natomiast do farszu można wykorzystać różnorodne składniki, takie jak mięso mielone, ryż, warzywa, ser czy zioła, w zależności od preferencji smakowych i dietetycznych. Jeśli chcesz, by cukinia na grillu równo się zarumieniła, możesz przed ułożeniem na grillu owinąć ją folią aluminiową. Jeśli masz grill z pokrywą, nie będzie to jednak konieczne. Oto kilka naszych pomysłów na nadziewane cukinie na grilla.
- Z oliwkami, szynką parmeńską, żółtą papryką i fasolą w sosie pomidorowym:
- Wystarczy, że wymieszasz w misce pokrojone oliwki, szynkę parmeńską, paprykę oraz fasolę, a następnie podsmażysz farsz na patelni wraz z solą i pieprzem.
- Gotowym farszem nadziej lekko wydrążoną cukinię i wrzuć na grilla!
- Z serem kozim, czerwoną papryką i boczkiem:
- Umyj i pokrój paprykę w drobną kostkę.
- Boczek pokrój w paski i wraz z papryką podsmaż na patelni.
- Wrzuć składniki do miski, a następnie wkrusz do niej kozi ser i wszystko razem wymieszaj.
- Gotowym farszem nadziej cukinię i podgrilluj ją.
- Z kiełbasą, porem, pieczarkami i żółtym serem (sprawdź też nasz przepis na pieczarki z grilla):
- Kiełbasę, pora oraz pieczarki pokrój, a potem delikatnie podsmaż na patelni z masłem.
- Żółty ser zetrzyj na tarce.
- Nadziej cukinię farszem, a następnie posyp ją serem, zawiń w folię i wrzuć na ruszt.
A jeśli masz ochotę na bardziej sytą wersję nadziewanej cukinii, przygotuj farsz z podsmażonego mielonego mięsa z dodatkiem cebuli i mozzarelli oraz sosu pomidorowego (a’la bolognese) albo wersję z podsmażonym kurczakiem w ziołach z serem feta i świeżymi liśćmi szpinaku. Taką cukinię możesz nadziać także wegetariańskimi substytutami mięsa - np. sojowym mielonym, czy kurczakiem zrobionym z białka grochu.
Czytaj także:
7 przepisów na bakłażan z grilla
Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować
Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?
Kiełbasa z grilla - przepis na grillowy klasyk!
Mięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Sałatka ziemniaczana na grilla
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
Jak przygotować boczek na grilla
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej