Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!

Porady 1.03.2021


Cukinia z grilla – zamarynuj plastry!

Tak będzie najprościej, najszybciej, ale także smacznie. Cukinia pokrojona w plastry i podpieczona na ruszcie może być pysznym dodatkiem do mięs. Tak jak sałatki do grilla wprowadzi na talerze nieco ważnych mikroelementów oraz witamin. Podobnie jak szparagi z grilla doda nieco apetycznego kolorytu do diety na wolnym powietrzu. Przede wszystkim jednak cukinia z grilla jest bardzo dobrą bazą dla różnych ciekawych marynat z twoich ulubionych przypraw. Znasz już nasz sposób na to, jak zrobić ziemniaki z grilla? Może wykorzystasz więc jedną z tamtych mieszanek ziół, pieprzu, soli i papryki. Nawet jeśli nie, tutaj czeka na ciebie nowa receptura na marynatę. Załatw sobie tylko dobre szczypce kuchenne, dzięki którym sprawnie ułożysz, zdejmiesz i obrócisz w odpowiednim momencie grillowane plastry cukinii.
 



JAK ZROBIĆ MARYNATĘ DO CUKINII Z GRILLA?

1. Wymieszaj łyżkę wędzonej papryki, po 2 łyżeczki papryki chili i słodkiej, 3 łyżeczki czosnku granulowanego i po łyżeczce oregano, tymianku, pieprzu czarnego oraz cukru.

2. Do małej miseczki wlej 4 łyżki oleju, łyżkę sosu sojowego i trochę ciemnego piwa (nie więcej niż 3 łyżki).

3. Wymieszaj składniki płynne, a następnie dodaj suchą mieszankę.

4. Połącz wszystko, odstaw na 15 minut, i ponownie zamieszaj. Smaruj każdy plaster cukinii na grilla z obu stron. Pamiętaj, by przed marynowaniem obsypać cukinię solą i zostawić na ok. 45 minut, aby puściła jak najwięcej soków (oczywiście osusz wówczas każdy krążek z pomocą ręcznika papierowego, zanim zamarynujesz przygotowaną porcję na wegetariański grill).

5. Ułóż na ruszcie grilla pojedynczo lub zrób z nich wegańskie szaszłyki z cukinii.
 



Cukinia z grilla z serem – przepis

Wolisz ser na grilla, czy może bardziej smakuje ci bakłażan z grilla. Na naszym blogu znajdziesz porady, jak przygotować rozmaite pyszności z rusztu. Podpowiemy ci, które przyprawy pasują do karkówki lub skrzydełek. Jeśli jednak preferujesz warzywa na grilla, to jesteś we właściwym miejscu. Na talerzu powinno być przecież kolorowo. W ten sposób zapewnisz sobie większą przyjemność z posiłku, a nawet zainteresujesz zdrowymi składnikami maluchy. Upewnij się tylko, że masz odpowiednie akcesoria na grilla, które pomogą ci przygotować cukinię z rusztu z serem mozzarella, halloumi, a nawet z fetą. Wystarczy, że:
 
  • Zamarynujesz krążki cukinii oliwą z mieszanką przypraw do grilla
  • Ułożysz plastry na ruszcie i przypieczesz je z jednej strony
  • Obrócisz cukinie na grillu, układając na już zarumienionej stronie wybrany ser
  • Poczekasz, aż druga strona również się przypiecze, a ser stopi, rozlewając się i łącząc trwale z cukinią (w takiej postaci świetnie nadają się na przekąski na grilla)
 


Cukinia z grilla – faszerowana i pyszna

Tym razem nie będziemy kroić cukinii w plastry. O wiele lepiej sprawdzi się przepołowienie jej wzdłuż, gdyż tak najłatwiej i najwygodniej można ją nafaszerować. Przyprawy, warzywa, mięso, ser – właściwie grillowana cukinia faszerowana przyjmie każde połączenie. Jeśli chcesz, by równo się zarumieniła, możesz przed ułożeniem na grillu owinąć ją folią aluminiową. Jeśli masz grill z pokrywą, nie będzie to jednak konieczne. Oto kilka naszych pomysłów z nadziewaną cukinią na grill:
 
  • Oliwkami, szynką parmeńską, żółtą papryką i fasolą w sosie pomidorowym
  • Z serem kozim, czerwoną papryką i boczkiem
  • Z kiełbasą, porem, pieczarkami i żółtym serem (sprawdź też nasz przepis na pieczarki z grilla)
  • Mięsem mielonym z cebulą i tartą mozzarellą (najłatwiejsza do zrobienia, gdy nie wiesz co na grilla)
  • Z mięsem z kurczaka z fetą i szpinakiem