Jaki ser na grilla wybrać?

Ser pleśniowy na grilla – który?
Ser pieczony na ruszcie można uznać zarówno za danie główne, jak i postawić tam, gdzie przekąski na grilla. W tej drugiej wersji może wystąpić np. jako deska serów lub składnik koreczków. Wystarczy przygotować wówczas dużą bambusową deskę do krojenia, obok położyć nóż do sera i pozwolić każdemu próbować różnych gatunków sera pleśniowego. Na grilla natomiast nadaje się w szczególności camembert. Możesz podpiekać go w całości, świetnie nadaje się do niego gęsta marmolada z żurawiny z kawałkami orzechów włoskich i cudownie rozpływa się na talerzu. Sery pleśniowe możesz na dodatek dodać, gdy planujesz zrobić sałatki do grilla lub faszerowane ziemniaki z grilla. Na ruszcie wystarczą mu 2-3 minuty z każdej strony, podobnie jak na patelni. Jeśli ciekawi cię, jakie rodzaje i gatunki serów można jeszcze znaleźć na sklepowych półkach i wykorzystać podczas grilla, polecamy lekturę jednego z naszych wcześniejszych wpisów na blogu.
Ser na grilla – halloumi!
Przez wielu uznawany za najlepszy ser na grill i my musimy przyznać, że opinia ta nie jest bezpodstawna. Choć camembert był naszym pierwszym, dopiero halloumi pokazał nam, jak może wyglądać idealny, wegetariański grill. Obok niech pojawią się cukinia z grilla, szparagi z grilla, no i oczywiście pyszny oraz faszerowany bakłażan z grilla, czyli sezonowa opcja z rusztu na zaskoczenie twoich gości. Przy takim menu szczypce kuchenne są obowiązkowe. Ser halloumi na grillu zrobisz natomiast w następujący sposób:- Odcedź go z zalewy i pokrój na ok. 1-centymetrowe plasterki
- Wymieszaj oliwę z ziołami, słodką papryką i pieprzem, a następnie delikatnie posmaruj ser halloumi z obu stron
- Ułóż na grillu i podpiekaj przez 30 sekund na każdej stronie (ten ser bardzo szybko się rumieni)
- Podawaj na ciepło lub jako zimną przystawkę
Ser do grillowania – inne możliwości
Wybór jest całkiem spory. Na grillowym ruszcie może znaleźć się wiele dań. Pieczarki z grilla, warzywa na grilla (np. papryka faszerowana), no i oczywiście odpowiedni ser do grillowania. Był już pleśniowy, był halloumi, a więc pora na inne pyszne opcje. Jeśli nie masz pewności, czy będzie wszystkim smakowało lub chcesz przetestować kilka rodzajów przed imprezą, spróbuj podsmażyć je na grillowej patelni. Akcesoria do grilla zachowaj na otwarcie sezonu, na którym zabłyśniesz wśród całej masy zwyczajnych kiełbas i szaszłyków. Po inne smaczne pomysły możesz też zajrzeć do naszego artykułu „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”. Przy najbliższej okazji spróbuj natomiast podpiec na ruszcie:- Ser żółty panierowany w migdałach
- Ser kozi z miodem
- Ser feta z suszonymi pomidorami, oregano i pieprzem w foli aluminiowej
- Ser grecki z karmelizowaną cebulą
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej