Jaki ser na grilla wybrać?

Porady 15.03.2021


Ser pleśniowy na grilla – który?

Ser pieczony na ruszcie można uznać zarówno za danie główne, jak i postawić tam, gdzie przekąski na grilla. W tej drugiej wersji może wystąpić np. jako deska serów lub składnik koreczków. Wystarczy przygotować wówczas dużą bambusową deskę do krojenia, obok położyć nóż do sera i pozwolić każdemu próbować różnych gatunków sera pleśniowego. Na grilla natomiast nadaje się w szczególności camembert. Możesz podpiekać go w całości, świetnie nadaje się do niego gęsta marmolada z żurawiny z kawałkami orzechów włoskich i cudownie rozpływa się na talerzu. Sery pleśniowe możesz na dodatek dodać, gdy planujesz zrobić sałatki do grilla lub faszerowane ziemniaki z grilla. Na ruszcie wystarczą mu 2-3 minuty z każdej strony, podobnie jak na patelni. Jeśli ciekawi cię, jakie rodzaje i gatunki serów można jeszcze znaleźć na sklepowych półkach i wykorzystać podczas grilla, polecamy lekturę jednego z naszych wcześniejszych wpisów na blogu.


Ser na grilla – halloumi!

Przez wielu uznawany za najlepszy ser na grill i my musimy przyznać, że opinia ta nie jest bezpodstawna. Choć camembert był naszym pierwszym, dopiero halloumi pokazał nam, jak może wyglądać idealny, wegetariański grill. Obok niech pojawią się cukinia z grilla, szparagi z grilla, no i oczywiście pyszny oraz faszerowany bakłażan z grilla, czyli sezonowa opcja z rusztu na zaskoczenie twoich gości. Przy takim menu szczypce kuchenne są obowiązkowe. Ser halloumi na grillu zrobisz natomiast w następujący sposób:
 
  • Odcedź go z zalewy i pokrój na ok. 1-centymetrowe plasterki
  • Wymieszaj oliwę z ziołami, słodką papryką i pieprzem, a następnie delikatnie posmaruj ser halloumi z obu stron
  • Ułóż na grillu i podpiekaj przez 30 sekund na każdej stronie (ten ser bardzo szybko się rumieni)
  • Podawaj na ciepło lub jako zimną przystawkę
 


Ser do grillowania – inne możliwości

Wybór jest całkiem spory. Na grillowym ruszcie może znaleźć się wiele dań. Pieczarki z grilla, warzywa na grilla (np. papryka faszerowana), no i oczywiście odpowiedni ser do grillowania. Był już pleśniowy, był halloumi, a więc pora na inne pyszne opcje. Jeśli nie masz pewności, czy będzie wszystkim smakowało lub chcesz przetestować kilka rodzajów przed imprezą, spróbuj podsmażyć je na grillowej patelni. Akcesoria do grilla zachowaj na otwarcie sezonu, na którym zabłyśniesz wśród całej masy zwyczajnych kiełbas i szaszłyków. Po inne smaczne pomysły możesz też zajrzeć do naszego artykułu „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”. Przy najbliższej okazji spróbuj natomiast podpiec na ruszcie:
 
  • Ser żółty panierowany w migdałach
  • Ser kozi z miodem
  • Ser feta z suszonymi pomidorami, oregano i pieprzem w foli aluminiowej
  • Ser grecki z karmelizowaną cebulą