Jaki ser na grilla wybra膰?

Porady 15.03.2021


Ser ple艣niowy na grilla – kt贸ry?

Ser pieczony na ruszcie mo偶na uzna膰 zar贸wno za danie g艂贸wne, jak i postawi膰 tam, gdzie przek膮ski na grilla. W tej drugiej wersji mo偶e wyst膮pi膰 np. jako deska ser贸w lub sk艂adnik koreczk贸w. Wystarczy przygotowa膰 w贸wczas du偶膮 bambusow膮 desk臋 do krojenia, obok po艂o偶y膰 n贸偶 do sera i pozwoli膰 ka偶demu pr贸bowa膰 r贸偶nych gatunk贸w sera ple艣niowego. Na grilla natomiast nadaje si臋 w szczeg贸lno艣ci camembert. Mo偶esz podpieka膰 go w ca艂o艣ci, 艣wietnie nadaje si臋 do niego g臋sta marmolada z 偶urawiny z kawa艂kami orzech贸w w艂oskich i cudownie rozp艂ywa si臋 na talerzu. Sery ple艣niowe mo偶esz na dodatek doda膰, gdy planujesz zrobi膰 sa艂atki do grilla lub faszerowane ziemniaki z grilla. Na ruszcie wystarcz膮 mu 2-3 minuty z ka偶dej strony, podobnie jak na patelni. Je艣li ciekawi ci臋, jakie rodzaje i gatunki ser贸w mo偶na jeszcze znale藕膰 na sklepowych p贸艂kach i wykorzysta膰 podczas grilla, polecamy lektur臋 jednego z naszych wcze艣niejszych wpis贸w na blogu.


Ser na grilla – halloumi!

Przez wielu uznawany za najlepszy ser na grill i my musimy przyzna膰, 偶e opinia ta nie jest bezpodstawna. Cho膰 camembert by艂 naszym pierwszym, dopiero halloumi pokaza艂 nam, jak mo偶e wygl膮da膰 idealny, wegetaria艅ski grill. Obok niech pojawi膮 si臋 cukinia z grilla, szparagi z grilla, no i oczywi艣cie pyszny oraz faszerowany bak艂a偶an z grilla, czyli sezonowa opcja z rusztu na zaskoczenie twoich go艣ci. Przy takim menu szczypce kuchenne s膮 obowi膮zkowe. Ser halloumi na grillu zrobisz natomiast w nast臋puj膮cy spos贸b:
 
  • Odced藕 go z zalewy i pokr贸j na ok. 1-centymetrowe plasterki
  • Wymieszaj oliw臋 z zio艂ami, s艂odk膮 papryk膮 i pieprzem, a nast臋pnie delikatnie posmaruj ser halloumi z obu stron
  • U艂贸偶 na grillu i podpiekaj przez 30 sekund na ka偶dej stronie (ten ser bardzo szybko si臋 rumieni)
  • Podawaj na ciep艂o lub jako zimn膮 przystawk臋
 


Ser do grillowania – inne mo偶liwo艣ci

Wyb贸r jest ca艂kiem spory. Na grillowym ruszcie mo偶e znale藕膰 si臋 wiele da艅. Pieczarki z grilla, warzywa na grilla (np. papryka faszerowana), no i oczywi艣cie odpowiedni ser do grillowania. By艂 ju偶 ple艣niowy, by艂 halloumi, a wi臋c pora na inne pyszne opcje. Je艣li nie masz pewno艣ci, czy b臋dzie wszystkim smakowa艂o lub chcesz przetestowa膰 kilka rodzaj贸w przed imprez膮, spr贸buj podsma偶y膰 je na grillowej patelni. Akcesoria do grilla zachowaj na otwarcie sezonu, na kt贸rym zab艂y艣niesz w艣r贸d ca艂ej masy zwyczajnych kie艂bas i szasz艂yk贸w. Po inne smaczne pomys艂y mo偶esz te偶 zajrze膰 do naszego artyku艂u „Co na grilla – pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰”. Przy najbli偶szej okazji spr贸buj natomiast podpiec na ruszcie:
 
  • Ser 偶贸艂ty panierowany w migda艂ach
  • Ser kozi z miodem
  • Ser feta z suszonymi pomidorami, oregano i pieprzem w foli aluminiowej
  • Ser grecki z karmelizowan膮 cebul膮