Jaki ser na grilla wybra膰?

Ser ple艣niowy na grilla – kt贸ry?
Ser pieczony na ruszcie mo偶na uzna膰 zar贸wno za danie g艂贸wne, jak i postawi膰 tam, gdzie przek膮ski na grilla. W tej drugiej wersji mo偶e wyst膮pi膰 np. jako deska ser贸w lub sk艂adnik koreczk贸w. Wystarczy przygotowa膰 w贸wczas du偶膮 bambusow膮 desk臋 do krojenia, obok po艂o偶y膰 n贸偶 do sera i pozwoli膰 ka偶demu pr贸bowa膰 r贸偶nych gatunk贸w sera ple艣niowego. Na grilla natomiast nadaje si臋 w szczeg贸lno艣ci camembert. Mo偶esz podpieka膰 go w ca艂o艣ci, 艣wietnie nadaje si臋 do niego g臋sta marmolada z 偶urawiny z kawa艂kami orzech贸w w艂oskich i cudownie rozp艂ywa si臋 na talerzu. Sery ple艣niowe mo偶esz na dodatek doda膰, gdy planujesz zrobi膰 sa艂atki do grilla lub faszerowane ziemniaki z grilla. Na ruszcie wystarcz膮 mu 2-3 minuty z ka偶dej strony, podobnie jak na patelni. Je艣li ciekawi ci臋, jakie rodzaje i gatunki ser贸w mo偶na jeszcze znale藕膰 na sklepowych p贸艂kach i wykorzysta膰 podczas grilla, polecamy lektur臋 jednego z naszych wcze艣niejszych wpis贸w na blogu.
Ser na grilla – halloumi!
Przez wielu uznawany za najlepszy ser na grill i my musimy przyzna膰, 偶e opinia ta nie jest bezpodstawna. Cho膰 camembert by艂 naszym pierwszym, dopiero halloumi pokaza艂 nam, jak mo偶e wygl膮da膰 idealny, wegetaria艅ski grill. Obok niech pojawi膮 si臋 cukinia z grilla, szparagi z grilla, no i oczywi艣cie pyszny oraz faszerowany bak艂a偶an z grilla, czyli sezonowa opcja z rusztu na zaskoczenie twoich go艣ci. Przy takim menu szczypce kuchenne s膮 obowi膮zkowe. Ser halloumi na grillu zrobisz natomiast w nast臋puj膮cy spos贸b:- Odced藕 go z zalewy i pokr贸j na ok. 1-centymetrowe plasterki
- Wymieszaj oliw臋 z zio艂ami, s艂odk膮 papryk膮 i pieprzem, a nast臋pnie delikatnie posmaruj ser halloumi z obu stron
- U艂贸偶 na grillu i podpiekaj przez 30 sekund na ka偶dej stronie (ten ser bardzo szybko si臋 rumieni)
- Podawaj na ciep艂o lub jako zimn膮 przystawk臋
Ser do grillowania – inne mo偶liwo艣ci
Wyb贸r jest ca艂kiem spory. Na grillowym ruszcie mo偶e znale藕膰 si臋 wiele da艅. Pieczarki z grilla, warzywa na grilla (np. papryka faszerowana), no i oczywi艣cie odpowiedni ser do grillowania. By艂 ju偶 ple艣niowy, by艂 halloumi, a wi臋c pora na inne pyszne opcje. Je艣li nie masz pewno艣ci, czy b臋dzie wszystkim smakowa艂o lub chcesz przetestowa膰 kilka rodzaj贸w przed imprez膮, spr贸buj podsma偶y膰 je na grillowej patelni. Akcesoria do grilla zachowaj na otwarcie sezonu, na kt贸rym zab艂y艣niesz w艣r贸d ca艂ej masy zwyczajnych kie艂bas i szasz艂yk贸w. Po inne smaczne pomys艂y mo偶esz te偶 zajrze膰 do naszego artyku艂u „Co na grilla – pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰”. Przy najbli偶szej okazji spr贸buj natomiast podpiec na ruszcie:- Ser 偶贸艂ty panierowany w migda艂ach
- Ser kozi z miodem
- Ser feta z suszonymi pomidorami, oregano i pieprzem w foli aluminiowej
- Ser grecki z karmelizowan膮 cebul膮
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej