Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne

Porady 7.03.2021

Ziemniaki z grilla to klasyczne danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością ze względu na swój wyjątkowy smak i wszechstronne zastosowanie np. jako dodatek do mięs lub ryb. Sposobów na przyrządzenie ziemniaczków z grilla jest wiele — w tradycyjnej wersji ziemniaki są często grillowane z dodatkiem oliwy, soli i ziół, co nadaje im wyjątkowego smaku i chrupkości.

Z kolei w nowoczesnym podejściu przepis na ziemniaki z grilla bywa prawdziwym kulinarnym eksperymentem! Nietypowe składniki, przyprawy i techniki czynią ziemniaki pieczone z grilla znakomitym daniem także w wersji solo. Poksperymentuj wraz z nami! Poznaj najlepsze przepisy na aromatyczne, pieczone ziemniaki z grilla, których smak z pewnością zwali Cię z nóg.

Klasyczne ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym

Gdy chcesz zrobić warzywa na grilla, pomyśl przez chwilę nad najprostszymi możliwościami. Ziemniaki są niewątpliwie nieco mniej kolorową opcją niż cukinia, ale wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria na grilla oraz przyprawy, by stworzyć i wydobyć z nich głębię smaku. Tekstura ziemniaków z grilla jest bardzo przyjemna dla podniebienia. 

Chrupiąca skórka i miękki środek ziemniaków świetnie współgrają z różnymi potrawami. Podobnie jest przecież w przypadku, gdy przygotowujesz szparagi z grilla. Jak zatem stworzyć pieczone na grillu ziemniaki z masłem czosnkowym? Przydadzą ci się duże szczypce kuchenne i… folia aluminiowa.

Jak zrobić ziemniaki z grilla z czosnkiem? 

  1. Zacznij od umycia i dokładnego wyszorowania ziemniaków szczoteczką. Nie obieraj ich.
  1. Podgotuj ziemniaki we wrzątku przez ok. 10 minut.
  1. W tym czasie przeciśnij dokładnie przez praskę 4 ząbki czosnku i wymieszaj je z połową kostki miękkiego masła.
  1. Masło czosnkowe dopraw dwoma szczyptami pieprzu i soli.
  1. Ziemniaki przekrój na pół. Przygotuj 10 arkuszy foli aluminiowej. Każdą połówkę posmaruj masłem czosnkowym, posyp odrobiną suszonego rozmarynu, a następnie złóż i zawiń w sreberko.
  1. Układaj na dobrze rozgrzanym ruszcie grillowym i piecz (co jakiś czas obracając) przez minimum 20 minut (ziemniaki z masłem czosnkowym to świetny pomysł na wegetariański grill!).

Ziemniaki z grilla nacinane, pyszne i nowoczesne!

Pieczone ziemniaki sprawdzają się wyśmienicie jako przekąski na grilla. Masło czosnkowe to tylko jedna z wielu opcji, jakie możesz w tym wypadku wykorzystać. Poza tym warto spróbować ziemniaków z masłem ziołowym, solonym, a nawet pikantnym z płatkami chili. 

Ziemniaki z grilla świetnie podkreślają w zasadzie każdy smak (np. grillowane i faszerowane nieco słodkim gzikiem). Trochę tak jak cukinia z grilla! Możesz pokroić je w łódeczki, podpiec na złoto i podać z karkówką i sałatkami do grilla. Skusisz się? Zrobisz je podobnie jak pieczarki z grilla, wykorzystując do tego folię aluminiową i jednorazowe tacki grillowe. Chcesz wiedzieć, jak przygotować ziemniaki na grilla w nowoczesny sposób? Spróbuj naszego przepisu na grillowane ziemniaki hasselback, czyli ich ponacinaną wersję!

  1. Najpierw przez kilka minut podgotuj ziemniaki na parze (oczywiście umyte i dokładnie wyszorowane), aby delikatnie zmiękły. Następnie ponacinaj każdego ziemniaka w poprzek. Nacięcia wyprowadzaj z jednego boku na drugi, a potem powtórz je, zostawiając pomiędzy nimi kilku milimetrową przerwę. 
  2. Następnie drobno posiekaj cebule i pokrój boczek w kostkę, a potem podsmaż składniki razem na patelni wraz ze świeżymi ziołami i odrobiną masła.
  3. Ułóż farsz pomiędzy nacięciami w ziemniakach.
  4. Ziemniaki posyp startym serem, a następnie zawiń w aluminiową folię lub ułóż stabilnie na tacce do grillowania.
  5. Tak przygotowane ziemniaki grilluj przez 20 do 25 minut. Podawaj z ulubionymi dipami i świeżą sałatką!\

Ziemniaki z grilla – pomysły na przepisy!

Ziemniaki pieczone na grillu można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z interesujących pomysłów jest przyrządzenie sałatki z pieczonymi smashed potatoes. W tym przepisie ziemniaki są wcześniej ugotowane, a następnie lekko rozgniecione i grillowane, a potem mieszane z aromatycznym sosem pełnym ziół i warzyw. 

Lubisz próbować nowych smaków? Gdy nie wiemy, co na grilla i chcemy poznać nowe smaki, eksperymentujemy. Jak? A gdyby tak młode i małe ziemniaczki lekko wydrążyć, nadziać twarożkiem z posiekanym porem, a następnie owinąć plastrem boczku? Brzmi pysznie, prawda? W ten sam sposób możesz na własną rękę odkryć idealny przepis na bakłażan z grilla lub z dumą stworzyć recepturę domowego sera na grilla

Kolejnym ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków z grilla w formie frytek jest dodanie ich do wszelkiego rodzaju bowli czy tatara. Wystarczy pokroić ziemniaki w kształt frytek, skropić je oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i grillować aż do uzyskania chrupiącej skórki. Grillowane frytki to idealny dodatek do wielu potrawy, ale równie pysznie smakują solo z odrobiną ketchupu. Jeśli natomiast nie masz czasu, a wszystkie pomysły wyczerpały się podczas robienia marynaty do karkówki i sałatek, wypróbuj między innymi:

  • Ziemniaki z grilla faszerowane grzybami z cebulą
  • Ziemniaki z grilla faszerowane serem feta i suszonymi pomidorami
  • Grillowane ziemniaczki z mięsem mielonym i papryką (prawie jak z ogniska!)
  • Ziemniaczane świderki (trochę takie wegańskie szaszłyki, posypane ulubioną mieszanką przypraw)
  • Ćwiartki ziemniaków lub batatów karmelizowanych na grillu brązowym cukrem

Życzymy smacznego! 

Czytaj także:

Jak usmażyć idealny stek?

Najlepsza karkówka z grilla

Marynata do karkówki z grilla

Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować

Skrzydełka na grilla