Najlepsza karkówka z grilla – jak ją przygotować?

Porady 5.03.2021


Krucha karkówka z grilla – od czego zacząć?

Na początek przydadzą ci się ogólne porady o tym, jak grillować mięso. Czas, temperatura, przygotowanie, to wszystko ma niebagatelne znaczenie. Inaczej piecze się mięso w piekarniku, inaczej na grillu elektrycznym, a jeszcze inaczej nad rusztem, pod którym żarzy się brykiet drzewny. Oczywiście przygotuj sobie akcesoria na grilla, aby bezpiecznie odwracać, smarować i serwować karkówkę, która dziś wspólnie zrobimy. Absolutna podstawa to szczypce kuchenne. Z nimi możesz wygodnie komponować różne grillowe specjały, przypiekając je idealnie w punkt z każdej strony. Tak, aby mięso było jednocześnie kruche i soczyste. Robiąc najlepszą karkówkę z grilla, pamiętaj więc, aby przede wszystkim:
 
  • Dobrze rozbić mięso (najlepiej na grubość ok. 0,5 cm)
  • Dokładnie zamarynować mięso i pozwolić mu na nasycenie się smakiem i aromatem przypraw przez noc spędzoną w zamkniętym pojemniku kuchennym lub misce zabezpieczonej folią spożywczą (oczywiście w lodówce)
  • Użyć nakłuwacza kuchennego, aby marynata wniknęła naprawdę głęboko w strukturę karkówki z grilla
  • Dodatkowo obłożyć mięso pokrojoną w plasterki cebulą przed włożeniem jej do lodówki
 


Karkówka z grilla z cebulą – przyprawy

Oprócz jakości mięsa liczy się również to, jak je doprawisz. Marynata do karkówki z grilla to kluczowy element tej pysznej układanki. Dzięki niemu soczystość i kruchość dają maksymalna przyjemność, gdy jedzenie wręcz rozpuszcza ci się w ustach. Jej aplikację ułatwią ci odpowiednie akcesoria do grilla, jak np. silikonowy pędzelek, którym równomiernie posmarujesz mięso z zewnątrz oraz gdy karkówka będzie się już piekła na ruszcie i trzeba będzie nieco nawilżyć jej powierzchnię, aby pogłębić smak i aromat. Jedną z ulubionych marynat, którą szczególnie polecamy zrobić na pierwszego grilla w sezonie, jest taka z soku z limonki, musztardy francuskiej z gorczycą oraz chili. Nada się również do mięsa, które wykorzystasz, robiąc szaszłyki na grilla. Wszystko, co musisz zrobić, przygotowując karkówkę z grilla z takimi przyprawami, to:
 
  • Wymieszać najpierw 4 łyżki ketchupu i 1 łyżkę musztardy francuskiej
  • Dodać 100 ml oliwy z oliwek
  • Nadać marynacie nieco świeżości poprzez dodanie soku z całej limonki
  • Wsypać 4 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, po pół łyżeczki chili, majeranku, ziół prowansalskich i ziela angielskiego oraz nieco soli i pieprzu (tak po dwie szczypty)
  • Włożyć rozbite mięso do miski, z wymieszaną marynatą i dokładnie obtoczyć nią karkówkę


Nie tylko karkówką z grilla pachnie w sezonie!

Jak widzisz przygotowanie karkówki z grilla elektrycznego, gazowego i drzewnego nie jest trudne. Zawijając mięso w kawałki foli aluminiowej, zatrzymasz ich temperaturę na dłużej, gdyby goście nie nadążali z konsumpcją. Na ruszcie jest przecież tyle pyszności. Na stole również. Uważaj tylko, aby karkówka nie przypiekła się zbyt mocno. Podobny czas pieczenia ma np. kaszanka z grilla – w jej przypadku jest to 15 minut, a tutaj wystarczy 6-8 minut z każdej strony karkówki. Nie zapomnij o różnorodności wiosennych potraw z rusztu oraz smacznych dodatków. Z tych zdrowych wybierz oczywiście sałatki do grilla. Jeśli wypoczywają z tobą dzieci, zadbaj o coś lekkiego i apetycznego. Przekąski na grilla, o których już kiedyś pisaliśmy, powinny być w takim wypadku w sam raz. Daj koniecznie znać, jak wyszło. Podziel się zdjęciami, sprawdź, czy mamy coś nowego w ofercie, aby ułatwić ci pieczenie karkówki na świeżym powietrzu. Odwiedź nas jeszcze – może znowu podpowiemy ci pyszny przepis, który rozwiąże dylemat co na grilla w tak piękny i słoneczny dzień.