Wegetariański grill na 10 sposobów!

Co wegetariańskiego na grilla?
Przez ostatnie tygodnie pisaliśmy na blogu o wielu daniach z grilla, które nie wymagają dodatku mięsa. Do teraz pamiętamy, jak pyszne są faszerowane ziemniaki z grilla, czy też wegańskie szaszłyki z wędzonym serem tofu. Jeśli masz ochotę, wypróbuj coś z tej puli przepisów. Jeśli natomiast szukasz świeżych inspiracji, zostań tu jeszcze przez chwilę. Mamy kilka nowych pomysłów. Jak zwykle będzie smacznie, prosto i oczywiście serowo-warzywnie, czyli idealnie na grill wegetariański. Tym razem, zamiast bakłażana z grilla, spróbuj zrobić:- Nuggetsy z pieczarek i skrzydełka z kalafiora
- Grillowanego ananasa, brzoskwinie lub banana w cieście francuskim
- Boczniaki w marynacie
Dania wegetariańskie na grilla – zaskocz gości!
Sałatki do grilla to tylko dodatek, tak samo jak przekąski na grilla. Nie musi być jednak dużo i tłusto, by potrawy z rusztu zapadły wszystkim w pamięć. Bezmięsnie również można zaszaleć, a nawet nieco się zainspirować. Cukinia z grilla w odpowiedniej marynacie może smakować jak karkówka. Pieczarki z grilla wcale nie muszą być faszerowane mięsem mielonym z cebulą, gdyż równie pyszne są z fetą i szpinakiem. Szczypce kuchenne w dłoń, z okazji wegetariańskiego grilla zrób tym razem:- Boczek z plastrów bakłażana
- Bekon z tofu
- Karkówkę z mięsa na kotlety sojowe
- Zapiekana na grillu bagietka z masłem czosnkowym i 4 serami
Grill wegetariański – ciekawe pomysły
Zawsze możesz podać szparagi z grilla, tylko pamiętaj, że te białe trzeba będzie wcześniej obrać oraz że najlepiej smakują z wiórkami masła i tartym parmezanem. Naszym zdaniem każdy składnik ma tu potencjał, tylko trzeba umieć go wydobyć. Pomocne staja się wówczas poręczne akcesoria na grilla. Nie tylko pomogą ci dokładnie zamarynować wegetariańskie szaszłyki, ale i zajmą się obracaniem i serwowaniem posiłku. Jeśli masz wątpliwości, jakie warzywa na grilla wybrać, skorzystaj z naszego bloga. Twój wegetariański grill zyska jeśli stworzysz specjalnie na niego i opieczesz na ruszcie:- Pieczywo pita grillowane z serem halloumi, papryką i cebulą i sosem czosnkowym
- Łódeczki z batatów z serowo-warzywnym farszem i rozmarynem
- Wegetariańskie tortille (zawsze gdy nie masz pomysłu, co na grilla w wersji wege!)
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej