Wegetariański grill na 10 sposobów!
Co wegetariańskiego na grilla?
Przez ostatnie tygodnie pisaliśmy na blogu o wielu daniach z grilla, które nie wymagają dodatku mięsa. Do teraz pamiętamy, jak pyszne są faszerowane ziemniaki z grilla, czy też wegańskie szaszłyki z wędzonym serem tofu. Jeśli masz ochotę, wypróbuj coś z tej puli przepisów. Jeśli natomiast szukasz świeżych inspiracji, zostań tu jeszcze przez chwilę. Mamy kilka nowych pomysłów. Jak zwykle będzie smacznie, prosto i oczywiście serowo-warzywnie, czyli idealnie na grill wegetariański. Tym razem, zamiast bakłażana z grilla, spróbuj zrobić:- Nuggetsy z pieczarek i skrzydełka z kalafiora
- Grillowanego ananasa, brzoskwinie lub banana w cieście francuskim
- Boczniaki w marynacie
Dania wegetariańskie na grilla – zaskocz gości!
Sałatki do grilla to tylko dodatek, tak samo jak przekąski na grilla. Nie musi być jednak dużo i tłusto, by potrawy z rusztu zapadły wszystkim w pamięć. Bezmięsnie również można zaszaleć, a nawet nieco się zainspirować. Cukinia z grilla w odpowiedniej marynacie może smakować jak karkówka. Pieczarki z grilla wcale nie muszą być faszerowane mięsem mielonym z cebulą, gdyż równie pyszne są z fetą i szpinakiem. Szczypce kuchenne w dłoń, z okazji wegetariańskiego grilla zrób tym razem:- Boczek z plastrów bakłażana
- Bekon z tofu
- Karkówkę z mięsa na kotlety sojowe
- Zapiekana na grillu bagietka z masłem czosnkowym i 4 serami
Grill wegetariański – ciekawe pomysły
Zawsze możesz podać szparagi z grilla, tylko pamiętaj, że te białe trzeba będzie wcześniej obrać oraz że najlepiej smakują z wiórkami masła i tartym parmezanem. Naszym zdaniem każdy składnik ma tu potencjał, tylko trzeba umieć go wydobyć. Pomocne staja się wówczas poręczne akcesoria na grilla. Nie tylko pomogą ci dokładnie zamarynować wegetariańskie szaszłyki, ale i zajmą się obracaniem i serwowaniem posiłku. Jeśli masz wątpliwości, jakie warzywa na grilla wybrać, skorzystaj z naszego bloga. Twój wegetariański grill zyska jeśli stworzysz specjalnie na niego i opieczesz na ruszcie:- Pieczywo pita grillowane z serem halloumi, papryką i cebulą i sosem czosnkowym
- Łódeczki z batatów z serowo-warzywnym farszem i rozmarynem
- Wegetariańskie tortille (zawsze gdy nie masz pomysłu, co na grilla w wersji wege!)
Warto przeczytać
Krokiety z pieczarkami i serem
Czy jest coś lepszego niż chrupiące, złociste krokiety wypełnione aromatycznym farszem? Krokiety z pieczarkami i serem to recepta na idealny obiad! Odkryj, jak krok po kroku przyrządzić te pyszne zawijańce, które z pewnością zachwycą wszystkich gości i domowników!
czytaj więcejGołąbki pieczone w piekarniku
Gołąbki pieczone w piekarniku to danie, które łączy klasyczny smak z wyjątkowym aromatem pieczonej kapusty. Przygotowanie ich jest prostsze, niż myślisz — piekarnik wykona za ciebie połowę pracy. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w wersji pieczonej!
czytaj więcejŚledzie w occie - podstawowy przepis
Szukasz przepisu na łatwe w przygotowaniu śledzie w occie? To dobrze trafiłeś! Dzięki kilku podstawowym składnikom możesz przygotować śledzie, które zachwycą smakiem całą rodzinę i gości. W poniższym przepisie podpowiadamy, jak zrobić śledzie w occie w sposób łatwy i przyjemny!
czytaj więcejSos holenderski - jak się go robi i do czego pasuje?
Sos holenderski to jeden z najsłynniejszych sosów kuchni francuskiej, choć jego nazwa może sugerować holenderskie korzenie. To aksamitne połączenie masła, żółtek i odrobiny soku z cytryny lub octu stało się podstawą wielu klasycznych potraw. Sprawdź, jak zrobić ten pyszny sos!
czytaj więcejMinestrone - przepis na tę włoską zupę
Minestrone to klasyczna włoska zupa, która powstała w słonecznej Italii. Jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa „minestra”, oznaczającego po prostu zupę, co doskonale oddaje jej prosty charakter. Tradycyjnie przygotowywana z sezonowych warzyw z dodatkiem makaronu, ryżu lub fasoli. Sięgając po nasz przepis na minestrone, przeniesiesz się do serca tego kraju. Sprowadź włoskie słońce do swojego domu już dziś!
czytaj więcejKlopsiki gotowane w sosie koperkowym
Klopsiki gotowane w sosie koperkowym to jedno z tych dań, które wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Delikatne mięso w aromatycznym, kremowym sosie koperkowym przywołuje różne wspomnienia z okresu młodości. W tym artykule zdradzimy Ci, jak przyrządzić to danie pełne nostalgii. Sprawdź nasz przepis!
czytaj więcejTarta ze szpinakiem - przepis
Tarta ze szpinakiem to znakomity pomysł na elegancką przekąskę lub lunch. Kruche ciasto i pyszne nadzienie — to musi smakować pysznie! Skorzystaj z naszego przepisu, by odkryć, jak w kilku krokach wyczarować tartę ze szpinakiem, która porwie Cię swoim smakiem!
czytaj więcejPrzetwory z dyni - co warto zrobić z dyni na zimę?
Przetwory z dyni to doskonały sposób na zatrzymanie smaku tych darów jesieni i rozkoszowania się ich smakiem zimą. To wszechstronne warzywo świetnie sprawdza się jako baza do dżemów, musów, marynat czy pikli, które można wykorzystać w wielu przepisach. W tym artykule znajdziesz inspirujące pomysły, dzięki którym dynia stanie się Twoim ulubionym składnikiem na zimowe zapasy.
czytaj więcejNakrywanie do stołu - jak to zrobić prawidłowo?
Elegancko nakryty stół to nie tylko kwestia estetyki, ale także wyraz szacunku dla gości. Umiejętność prawidłowego rozłożenia sztućców, talerzy i serwetek sprawia, że każda kolacja nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zasady savoir-vivre’u mogą wydawać się skomplikowane, wystarczy poznać kilka podstawowych zasad, by stworzyć harmonijną i funkcjonalną aranżację. Poznaj wszystkie najważniejsze zasady nakrywania do stołu i zaskocz swoich gości!
czytaj więcej