3 przepisy na sałatki do dań z grilla

Porady 25.08.2020


Rewelacyjna sałatka na grilla – jak zrobić?

Najlepsza, jaką jedliśmy. Robimy ja regularnie, więc doskonale wiemy, gdzie tkwi jej sekret. Jak na razie wśród naszych codziennych sukcesów nie pojawiła się lepsza sałatka do grilla. Apetycznie prezentuje się obok grillowanej karkówki. Wyśmienicie uzupełnia smak kiełbas zarumienionych na ruszcie. Nawet pikantne szaszłyki smakują z nią jeszcze lepiej. Jak to możliwe?

 

JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ NA GRILLA Z BROKUŁEM?

1. Umyj średniej wielkości brokułu, podziel go na małe różyczki i wrzuć do wrzątku. Podgotuj je przez 6 minut, a następnie odcedź i całkowicie ostudź.

2. Pokrój na małe kawałki 2 pomidory malinowe, 1 czerwoną cebulę i cały duży pęczek rzodkiewek. Wrzuć je do miski i dodaj odsączoną kukurydzę z puszki.

3. Wkrusz lub pokrój i dodaj całą kostkę sera feta. Wsyp również 2-3 łyżek łuskanego słonecznika.

4. W osobnej miseczce wymieszaj 2 łyżki jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu, 2 sprasowanymi ząbkami czosnku, szczyptą soli (dosłownie!) i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

5. Przygotowanym sosem polej swoją sałatkę i wymieszaj delikatnie.


 


A może sałatka na grilla z ziemniakami?

Taka sałatka jest bardzo prosta w zrobieniu. Jej receptura nie wymaga również wielu składników. Sałatka na grilla z ziemniakami jest także bardzo uniwersalnym pomysłem. Każdy ją zna w jakiejś formie. Niejeden próbował i zajadał się nią z równym apetytem, co podanym do niej stekiem prosto z rusztu. Świetnie pasuje do grillowego piwa. Uniwersalnie komponuje się z pieczywem. Prawda, że całkiem dobry pomysł na sałatkę do grilla. Z naszą pomocą wyjdzie ci idealna.
 


SZYBKA SAŁATKA NA GRILLA Z ZIEMNIAKAMI – JAK ZROBIĆ?

1. Dokładnie umyj ½ kg ziemniaków. Jeszcze ich nie obieraj. Ugotuj w łupinach. Po odcedzeniu i ostudzeniu zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Wrzuć wszystko do dużej miski.

2. Pokrój w kostkę 4 duże kiszone ogórki oraz pęczek rzodkiewek. One również niech znajdą się w misce.

3. Posiekaj drobno koperek. W osobnej misce zmieszaj go z 2 łyżkami majonezu, 3 łyżkami gęstego jogurtu greckiego, 2 sprasowanymi ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem (wedle uznania, do smaku).

4. Wymieszaj składniki sałatki z przygotowanym sosem. Przełóż całość do ulubionej salaterki i zabezpiecz folią spożywczą.

5. Aby smaki odpowiednio się połączyły, zostaw taką sałatkę w lodówce na co najmniej godzinę lub dwie. Wyjmij bezpośrednio przed podaniem na grillu.


 


Lekka sałatka na grilla? Koniecznie!

Ciężkostrawne potrawy z grilla muszą mieć na talerzu odpowiedni balans. Nic nie zrobi im tak dobrze, jak wielobarwne towarzystwo lekkiej i przepysznej sałatki. Na grilla jak znalazł. Na co dzień również. Możesz nawet zabrać ją ze sobą do pracy, aby zapewnić sobie pożywne, drugie śniadanie, czy też lekki, ale treściwy obiad ze świeżym pieczywem. Bierzmy się do dzieła, zaraz przecież przyjdą goście. Będzie szybko, łatwo i bardzo pycha!

 


JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ HAWAJSKĄ – LEKKA I IDEALNA NA GRILLA:

1. Zacznij od umycia po jednej, małej papryce żółtej i czerwonej. Następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

2. W kostkę pokrój również puszkę ananasa oraz 200 g szynki.

3. Posiekaj duży pęczek szczypiorku. Ugotuj 200 g makaronu semolinowy orzo według instrukcji producenta umieszczonej na opakowaniu.

4. W małej miseczce zmieszaj 3 łyżki jogurtu naturalnego z 2 łyżkami majonezu oraz solą i pieprzem.

5. Wrzuć wszystko do dużej miski, dodaj odsączoną kukurydze z puszki (ok. pół szklanki) oraz polej wszystko sosem. Wymieszaj dokładnie i ciesz się podczas grilla lekką i smaczną sałatką z odrobiną słodyczy (przechowuj w lodówce!).