Jak przygotować wegańskie szaszłyki?

Porady 18.03.2021


Składniki na szaszłyki wegańskie z grilla

Oczywiście wszystko trzeba będzie pokroić, aby nabić na drewniane wykałaczki. Pierwsze inspiracje do wege szaszłyków możesz zaczerpnąć z naszego niedawnego wpisu, w którym doradzamy najlepsze warzywa na grilla. Znajdziesz wśród nich cukinię, paprykę, cebulę i wiele innych opcji w kolorach tęczy. Nawet szparagi z grilla mogą okazać się pysznym dodatkiem do szaszłyków, choć my preferujemy podpiekanie ich osobno i podawanie z tartym parmezanem i wiórkami masła. Szaszłyk wegański możesz skomponować na talerzu z pieczonym camembertem, albo podać do niego pieczarki z grilla. Składniki na szaszłyki bezmięsne możesz szukać wśród:
 
  • Pomidorków koktajlowych, cherry lub czekoladowych
  • Czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • Bakłażana i świeżej kukurydza w kolbie
  • Szalotek i małych pieczarek
  • Wędzonego tofu
 


Wege szaszłyki – najlepsza marynata

Wegetariański grill może pachnieć i smakować równie dobrze co ten, na którym mięso skwierczy na ruszcie. Szaszłyki wegańskie to nie jedyny specjał, jaki możesz wówczas podać. My najchętniej sięgamy w takich chwilach po ziemniaki z grilla oraz bezmięsne sałatki do grilla. Te pierwsze można cudownie faszerować, a pieczone w foli aluminiowej stają się miękkie i bardzo apetyczne. Druga propozycja to coś lekkiego, a więc możesz sobie pozwolić na wyrazistą marynatę do szaszłyków wege w tym sezonie. Uważaj tylko, by się nie oparzyć, obracając je co jakiś czas na ruszcie. Szczypce kuchenne mogą okazać się tego lata niezastąpione!
 



JAK ZROBIĆ MARYNATĘ DO WEGAŃSKICH SZASZŁYKÓW NA GRILLA?

1. Wymieszaj po 2 łyżki soku z limonki i octu balsamicznego.

2. Dodaj 5-6 łyżek oliwy z oliwek oraz sól i pieprz.

3. Dopraw marynatę do wege szaszłyków bazylią, tymiankiem, rozmarynem, granulowanym czosnkiem, suszoną wędzoną papryką i kminkiem rzymskim.

4. Posmaruj skomponowane szaszłyki wegańskie przygotowaną marynatą lub zamarynuj składniki przed ich nabiciem na wykałaczki (przepis ten możesz wykorzystać również, gdy robisz cukinię z grilla lub bakłażana z grilla).

5. Ułóż na talerzu, zabezpiecz folią spożywczą i zostaw na całą noc w lodówce.
 



Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami

Pora skomponować konkretny przepis na szaszłyki wege. Marynata już przygotowana, więc zobaczmy, co będzie najlepiej pasowało do wędzonego sera tofu. Przy okazji możesz z niego zrobić jakieś pyszne przekąski na grilla, aby goście nie byli głodni, czekając na danie główne. To czy patyczki do szaszłyków wegańskich będą bambusowe, czy może użyjesz metalowych szpikulców, nie ma większego znaczenia. Najważniejsze to mieć pod ręką akcesoria na grilla, którymi równomiernie rozprowadzisz marynatę jeszcze po pieczonych warzywach z tofu oraz zdejmiesz wegetariańskie szaszłyki z rusztu. Ułóż więc je z następujących składników:
 
  • Dużych kostek wędzonego tofu
  • Marynowanych krążków młodej cukinii
  • Świeżych pieczarek (jeśli są małe mogą być w całości)
  • Krążków pora
  • Pomidorków koktajlowych
  • Dużych kawałków żółtej papryki
 

Po więcej inspiracji, porad i pomysłów na grillowane specjały zajrzyj na naszego wiosennego bloga. Szczególnie polecamy ci wpis „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”!