Jak przygotować wegańskie szaszłyki?
Składniki na szaszłyki wegańskie z grilla
Oczywiście wszystko trzeba będzie pokroić, aby nabić na drewniane wykałaczki. Pierwsze inspiracje do wege szaszłyków możesz zaczerpnąć z naszego niedawnego wpisu, w którym doradzamy najlepsze warzywa na grilla. Znajdziesz wśród nich cukinię, paprykę, cebulę i wiele innych opcji w kolorach tęczy. Nawet szparagi z grilla mogą okazać się pysznym dodatkiem do szaszłyków, choć my preferujemy podpiekanie ich osobno i podawanie z tartym parmezanem i wiórkami masła. Szaszłyk wegański możesz skomponować na talerzu z pieczonym camembertem, albo podać do niego pieczarki z grilla. Składniki na szaszłyki bezmięsne możesz szukać wśród:- Pomidorków koktajlowych, cherry lub czekoladowych
- Czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- Bakłażana i świeżej kukurydza w kolbie
- Szalotek i małych pieczarek
- Wędzonego tofu
Wege szaszłyki – najlepsza marynata
Wegetariański grill może pachnieć i smakować równie dobrze co ten, na którym mięso skwierczy na ruszcie. Szaszłyki wegańskie to nie jedyny specjał, jaki możesz wówczas podać. My najchętniej sięgamy w takich chwilach po ziemniaki z grilla oraz bezmięsne sałatki do grilla. Te pierwsze można cudownie faszerować, a pieczone w foli aluminiowej stają się miękkie i bardzo apetyczne. Druga propozycja to coś lekkiego, a więc możesz sobie pozwolić na wyrazistą marynatę do szaszłyków wege w tym sezonie. Uważaj tylko, by się nie oparzyć, obracając je co jakiś czas na ruszcie. Szczypce kuchenne mogą okazać się tego lata niezastąpione!
JAK ZROBIĆ MARYNATĘ DO WEGAŃSKICH SZASZŁYKÓW NA GRILLA?
2. Dodaj 5-6 łyżek oliwy z oliwek oraz sól i pieprz.
3. Dopraw marynatę do wege szaszłyków bazylią, tymiankiem, rozmarynem, granulowanym czosnkiem, suszoną wędzoną papryką i kminkiem rzymskim.
4. Posmaruj skomponowane szaszłyki wegańskie przygotowaną marynatą lub zamarynuj składniki przed ich nabiciem na wykałaczki (przepis ten możesz wykorzystać również, gdy robisz cukinię z grilla lub bakłażana z grilla).
5. Ułóż na talerzu, zabezpiecz folią spożywczą i zostaw na całą noc w lodówce.
Wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami
Pora skomponować konkretny przepis na szaszłyki wege. Marynata już przygotowana, więc zobaczmy, co będzie najlepiej pasowało do wędzonego sera tofu. Przy okazji możesz z niego zrobić jakieś pyszne przekąski na grilla, aby goście nie byli głodni, czekając na danie główne. To czy patyczki do szaszłyków wegańskich będą bambusowe, czy może użyjesz metalowych szpikulców, nie ma większego znaczenia. Najważniejsze to mieć pod ręką akcesoria na grilla, którymi równomiernie rozprowadzisz marynatę jeszcze po pieczonych warzywach z tofu oraz zdejmiesz wegetariańskie szaszłyki z rusztu. Ułóż więc je z następujących składników:- Dużych kostek wędzonego tofu
- Marynowanych krążków młodej cukinii
- Świeżych pieczarek (jeśli są małe mogą być w całości)
- Krążków pora
- Pomidorków koktajlowych
- Dużych kawałków żółtej papryki
Po więcej inspiracji, porad i pomysłów na grillowane specjały zajrzyj na naszego wiosennego bloga. Szczególnie polecamy ci wpis „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej