Szparagi z grilla – jak je przygotować i podawać?

Porady 9.03.2021


Szparagi na grilla – potrzebne składniki

Idealnie pasują jako jedno z dań na wegetariański grill, choć my lubimy je przygotowywać z drobnym, mięsnym akcentem. Podobnie jak pieczarki z grilla szparagi pieczone na ruszcie zyskują, gdy połączy się je z… plastrami boczku. Trzeba tylko uważać, by nie przyrumienić go zbyt mocno. Ogólnie warzywa na grilla to zawsze dobry pomysł, ponieważ dodają posiłkowi apetycznego wyglądu, a podane w odpowiedniej formie są w stanie skusić swoimi kolorami  do jedzenia nawet największego niejadka. Szparagi na grillu z boczkiem (lub zawinięte w szynce parmeńskiej) robi się wręcz błyskawicznie. Jedyne, czego możesz potrzebować w trakcie, to poręczne szczypce kuchenne. Zacznijmy jednak od składników tej coraz popularniejszej przekąski na grilla.
 



SZPARAGI Z BOCZKIEM NA GRILLA – Z CZEGO ZROBIĆ?

- zielone szparagi (pęczek)
- boczek lub szynka parmeńska (ilość plastrów zależy od ilości szparagów)
- oliwa z oliwek (ok. 2 łyżki)
- masło lub sos balsamiczny (2 łyżki)
- tarty parmezan (ilość według uznania)
- sól i pieprz czarny (2-3 szczypty każdego)
 



Szparagi z grilla – przepis

Jak widzisz, składników jest niewiele. Szparagi z grilla z serem (parmezanem) są również bardzo proste w zrobieniu. Kluczowym etapem sukcesu jest sam początek ich przygotowania, gdy odłamuje się zdrewniałą podstawę. Nawet nie musisz ich obierać. Podczas gdy cukinia z grilla i ziemniaki z grilla wymagają specjalnej marynaty, a nawet farszu, szparagi robione na grillu z boczkiem lub szynka parmeńską potrzebują jedynie subtelnego podkreślenia. Możesz podać je np. zamiast sałatki do grilla, albo w towarzystwie wegańskich szaszłyków!
 



SZPARAGI Z GRILLA – PRZEPIS:

1. Odłam twarde końce szparagów – po prostu chwyć i wygnij, a same pękną w odpowiednim miejscu.

2. Umyj szparagi na grilla, a następnie dokładnie je osusz.

3. Szparagi przełóż do miski, skrop je oliwą z oliwek oraz oprósz przygotowanym pieprzem mielonym i solą.

4. Zawiń każdy szparag w połowie plastrem boczku lub szynki parmeńskiej.

5. Grillu przez 8 minut, często obracając (szparagi z boczkiem na grillu bardzo szybko się rumienią, więc zadbaj, by ruszt nie był zbyt nisko).

6. Na koniec ułóż je na talerzu, obsyp wiórkami masła i parmezanem lub skrop sosem balsamicznym oraz udekoruj tartym serem.
 



Pyszne szparagi z grilla – zielone, białe i chrupiące!

Na ruszt możesz wrzucić również białe szparagi. Różnica polega na tym, że je trzeba wcześniej obrać. Białe szparagi są również często trochę grubsze, więc ich grillowanie może zająć nieco więcej czasu. Skrócenie go będzie wymagało wstępnego przesmażenia na patelni. Poza tym, jeśli masz niezbędne akcesoria na grilla, to wszystko powinno pójść gładko i zakończyć się smacznym finałem. Białe szparagi na grilla z boczkiem będą rumienić się bardziej niż zielone, ale to nic. Odwracając je często, zapobiegniesz przypaleniu warzywa oraz utrzymasz odpowiednią sprężystość owijającego je mięsa.

Jeśli wciąż zastanawiasz się, co na grilla w tym sezonie, polecamy zajrzeć na naszego bloga. Znajdziesz tu między innymi liczne przepisy na marynaty, karkówkę, a nawet bakłażana z grilla. Alternatywą dla wegetarian może być również ser na grilla – zwłaszcza podany z konfiturą na bazie żurawiny i lekką sałatką.