Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?
Jakie warzywa grillować?
Pewnie nie raz przeszła ci przez głowę myśl „jeśli nie mięso, to co na grilla?”. Nam również, więc postanowiliśmy zgłębić temat. Pomogły nam w tym osobiste wspomnienia i doświadczenia oraz oczywiście sprytne akcesoria na grilla. Najbardziej przydały się oczywiście szczypce kuchenne – jak zawsze, nawet gdy coś pieczemy w piekarniku, czy smażymy na patelni. Odkryliśmy przy okazji wiele wegetariańskich propozycji, jak ser na grilla. Pozostaje jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie warzywa do grillowania nadają się najbardziej? Jakieś pomysły? Według nas najlepiej nadają się do tego (oraz na wegańskie szaszłyki z grilla):- Cukinia i papryka (zwłaszcza jeśli znajdziesz dla nich dobrą marynatę)
- Cebula lub por (dla ich wyrazistego i lekko słodkawego smaku)
- Bakłażan i kabaczek
- Świeże buraki
- Ziemniaki, marchew, brokuł
- Szparagi z grilla
Warzywa na grill – jak przyprawić?
Ich soczystość, paleta barw, a przede wszystkim wyjątkowy smak powinny być wyczuwalne nawet po upieczeniu na ruszcie. Cukinia z grilla ma bardzo duży potencjał, ale też łatwo zabić jej bazowy smak pozostawiając jedynie to, co ma w sobie marynata. Jeśli chcesz tego uniknąć, zapisz sobie gdzieś ten przepis. W wolnej chwili zrób też przekąski na grilla, żeby nikt z domowników i gości nie był głodny podczas przygotowywanej uczty.
MARYNATA DO WARZYW NA GRILLA – JAK ZROBIĆ?
2. Dodaj łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz (wystarczy szczypta).
3. Na koniec uzupełnij marynatę o zioła prowansalskie, tymianek, bazylię i oregano (wystarczy po 1 łyżeczce).
Wegetariański grill – co podać?
O to tu przecież chodzi, aby było bez mięsa, a jednocześnie pysznie i jak najzdrowiej. Warzywa na grill niejedną mogą mieć postać i smak. Bakłażan z grilla nabiera wyrazu dzięki odpowiedniej marynacie. Sałatki do grilla również są tu mile widziane, zwłaszcza te lekkie i fit, które dostarczą witamin i nie obciążą żołądka. Ale przecież nie muszą to być tylko warzywa. Wegetariański grill lubi wszystkie smaki. Banan w cieście francuskim to wyśmienity deser prosto z rusztu. My jednak szczególnie lubimy pieczarki z grilla. Najlepiej nadają się do tego te duże, które można pysznie nafaszerować także w wersji wege. Oprócz tego polecamy:- Kukurydzę pieczona w całości na grillu z masłem czosnkowym
- Faszerowane połówki papryki
- Ziemniaki z grilla nadziewane żurawiną i polane jogurtem greckim
- Wegańskie burgery z buraka, kaszy pęczak lub kiełków słonecznika
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej