Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?

Porady 2.03.2021


Jakie warzywa grillować?

Pewnie nie raz przeszła ci przez głowę myśl „jeśli nie mięso, to co na grilla?”. Nam również, więc postanowiliśmy zgłębić temat. Pomogły nam w tym osobiste wspomnienia i doświadczenia oraz oczywiście sprytne akcesoria na grilla. Najbardziej przydały się oczywiście szczypce kuchenne – jak zawsze, nawet gdy coś pieczemy w piekarniku, czy smażymy na patelni. Odkryliśmy przy okazji wiele wegetariańskich propozycji, jak ser na grilla. Pozostaje jednak odpowiedzieć sobie na pytanie, jakie warzywa do grillowania nadają się najbardziej? Jakieś pomysły? Według nas najlepiej nadają się do tego (oraz na wegańskie szaszłyki z grilla):
 
  • Cukinia i papryka (zwłaszcza jeśli znajdziesz dla nich dobrą marynatę)
  • Cebula lub por (dla ich wyrazistego i lekko słodkawego smaku)
  • Bakłażan i kabaczek
  • Świeże buraki
  • Ziemniaki, marchew, brokuł
  • Szparagi z grilla
 


Warzywa na grill – jak przyprawić?

Ich soczystość, paleta barw, a przede wszystkim wyjątkowy smak powinny być wyczuwalne nawet po upieczeniu na ruszcie. Cukinia z grilla ma bardzo duży potencjał, ale też łatwo zabić jej bazowy smak pozostawiając jedynie to, co ma w sobie marynata. Jeśli chcesz tego uniknąć, zapisz sobie gdzieś ten przepis. W wolnej chwili zrób też przekąski na grilla, żeby nikt z domowników i gości nie był głodny podczas przygotowywanej uczty.
 
 



MARYNATA DO WARZYW NA GRILLA – JAK ZROBIĆ?

1. Wymieszaj 3 łyżki oliwy z łyżką octu winnego.

2. Dodaj łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz (wystarczy szczypta).

3. Na koniec uzupełnij marynatę o zioła prowansalskie, tymianek, bazylię i oregano (wystarczy po 1 łyżeczce).


 


Wegetariański grill – co podać?

O to tu przecież chodzi, aby było bez mięsa, a jednocześnie pysznie i jak najzdrowiej. Warzywa na grill niejedną mogą mieć postać i smak. Bakłażan z grilla nabiera wyrazu dzięki odpowiedniej marynacie. Sałatki do grilla również są tu mile widziane, zwłaszcza te lekkie i fit, które dostarczą witamin i nie obciążą żołądka. Ale przecież nie muszą to być tylko warzywa. Wegetariański grill lubi wszystkie smaki. Banan w cieście francuskim to wyśmienity deser prosto z rusztu. My jednak szczególnie lubimy pieczarki z grilla. Najlepiej nadają się do tego te duże, które można pysznie nafaszerować także w wersji wege. Oprócz tego polecamy:
 
  • Kukurydzę pieczona w całości na grillu z masłem czosnkowym
  • Faszerowane połówki papryki
  • Ziemniaki z grilla nadziewane żurawiną i polane jogurtem greckim
  • Wegańskie burgery z buraka, kaszy pęczak lub kiełków słonecznika