Przekąski na grilla – 14 prostych przepisów

Jakie przekąski na grilla warto przygotować?
Jakie przystawki na grilla warto mieć na podorędziu? Przede wszystkim szybkie do wykonania, a także bogate w smaku. Uwielbiamy proste rzeczy, takie jak ziemniaczki pieczone czy marynowane pieczarki. Nie są problematyczne do zrobienia, możemy wykonać je w bardzo prosty sposób, a jednak zachwycają nas swoim aromatem i smakiem. To właśnie największa zaleta przekąsek na grilla. Pamiętajcie jednak, że nie wszystkie przekąski na grilla robi się na samym ruszcie. Inne przygotowujemy chociażby w piekarniku, w domu. Przecież nikt nie powiedział, że na grillu wszystko musi być z grilla! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, przygotujcie coś innego, coś imprezowego – obiecujemy w tym pomóc. Pamiętajcie, by przygotować swoje akcesoria grillowe, miski kuchenne, a także przyprawniki, tace do serwowania czy nawet obieraczki do warzyw. Wszystkie kuchenne akcesoria się przydadzą, bo będziemy robić naprawdę dużo dań!
Super przekąski na grilla – dlaczego warto?
Może Wam się wydawać, że postawienie przed gośćmi dwóch dań wystarczy. W wielu przypadkach pewnie tak jest – grill nie musi opływać jedzeniem, by było wesoło. Jednak jeśli szykujecie naprawdę sporą imprezę na dużą liczbę gości, warto postarać się, by każdemu zapewnić coś smacznego do zjedzenia. A to nie jest wcale takie proste. Nie każdy je mięso, gluten, produkty odzwierzęce, dlatego warto postawić na szybkie przekąski do grilla, które można łatwo zrobić w różnych wersjach, by sprostać potrzebom każdego gościa. Jak przygotować takie przekąski na grilla? Szybkie rozwiązania zawsze lubiliśmy najbardziej. Mamy dla Was kilka ciekawych przepisów, które wykorzystacie z łatwością na grillu lub w swojej kuchni.
Koniecznie przeczytajcie także inne nasze artykuły:
Faszerowane pieczarki na grilla
Pieczarki faszerowane z grilla z serem czy szynką to jeden z naszych ulubionych „grillowych szlagierów”. Przygotowuje się go bardzo szybko, bez większego wysiłku, a efekt jest zachwycający. Przepis na faszerowane pieczarki z grilla wymaga jednak dobrych grzybów, a o nie na szczęście bardzo łatwo w sezonie letnim. Możecie wybrać do tego pieczarki portobello, które charakteryzują się dużymi rozmiarami bądź też zwykłe pieczarki. W ich przypadku koniecznie usuńcie nóżkę, by móc nafaszerować grzybka wybranym dodatkiem. Doskonale smakują pieczarki faszerowane na grilla mozzarellą – delikatny ser świetnie sprawdza się z aromatycznymi grzybami. Dodajcie do tego jeszcze zioła prowansalskie, a z pewnością zachwycicie gości. Aby przygotować pieczarki faszerowane z grilla z szynką bądź innym wybranym dodatkiem, przyda Wam się także folia aluminiowa. Wykorzystacie ją również w innych daniach, dlatego miejcie ją pod ręką. Oczywiście uzbrójcie się także w tradycyjny zestaw do gotowania – nóż, deska kuchenna i półmisek do odkładania gotowych pieczarek. Grzybki nie potrzebują dużo czasu na grillu, jednak wiele zależy od ich rozmiarów. Mniejsze mogą być trzymane dwadzieścia minut na kratce, te większe mogą potrzebować około czterdziestu minut.
Koniecznie sprawdźcie także:
Pieczone łódeczki z ziemniaków
Kochamy ziemniaki z grilla właściwie w każdej formie. Łódeczki są jednak najlepszą przekąską, gdyż można swobodnie chwycić je w rękę i maczać w wybranych dipach. Jak się robi pieczone łódeczki z ziemniaków? Przede wszystkim dokładnie umyjcie ziemniaki i nie pozbywajcie się skórki. To ona będzie nadawała im chrupkości. Następnie pokrójcie ziemniaki w łódeczki i włóżcie do miski. Polejcie oliwą, dodajcie ulubione przyprawy. Jeśli pod ręką znajduje się praska do czosnku, możecie dodać także sprasowany czosnek, który nada im pikantnego smaku. Jak zrobić łódeczki z grilla? Ziemniaki wystarczy włożyć do papilotów z folii aluminiowej i piec przez trzydzieści minut. Po tym czasie ziemniaczki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Koniecznie sprawdźcie także:
Roladki z tortilli na ciepło
Zapiekane roladki z tortilli to kolejny imprezowy hit, który koniecznie musicie przygotować, jeśli zapraszacie gości na wspólne biesiadowanie. Możecie zrobić je na zimno, na przykład z serkiem śmietankowym, szpinakiem i marynowanym łososiem, ale także na ciepło. A grill szybko Wam w tym pomoże. W jaki sposób? Wystarczy położyć placki tortilli na kratkę lub na przygotowaną folię i poczekać chwilę, aż będą ciepłe. Wtedy zabierzcie się za dodawanie farszu. Grillowane roladki z kurczaka świetnie będą tutaj pasować – wystarczy przygotować farsz ze smażonym kurczakiem, kukurydzą, pomidorem pokrojonym w kostkę i sałatą lodową. Wszystko wymieszajcie z odrobiną majonezu, by farsz był spójny. Następnie połóżcie go na całości tortilli i zawińcie ją ciasno. Teraz wystarczy pokroić roladki w paski i położyć je na talerzu.
Grillowane szparagi
Grillowane szparagi zielone to przysmak każdego z nas. Smakują niebiańsko właściwie w każdym wydaniu, jednak z grilla są najlepsze. Nie zrozumcie nas źle – grillowane białe szparagi też są pyszne, jednak to nie to samo. Jeśli przychodzą do Was goście, koniecznie przygotujcie dla nich ten niezwykły smakołyk. Jak zrobić grillowane szparagi? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy umyć szparagi i oprószyć je solą, a następnie położyć na grillu. Tak, wiemy – każdy może to zrobić. Wystarczy piętnaście minut, by szparagi były gotowe do zajadania. Jeśli tak zrobione szparagi wydają Wam się zbyt prostym daniem, zawsze możecie postawić na grillowane szparagi z boczkiem. Zawińcie każdego szparaga w boczek, a następnie połóżcie na grillowej kratce. Pieczcie szparagi z każdej strony tak, aby boczek się nadtopił i był chrupiący. Możecie w ten sposób zrobić także grillowane szparagi z szynką parmeńską – szynka nie potrzebuje jednak tak dużo czasu, co boczek. Można zajadać ją zaledwie lekko podpieczoną. Jeśli jesteście ludźmi, którzy nie uważają, że najlepszą przekąską świata są szparagi, grill z pewnością wyprowadzi Was z błędu.
Koniecznie sprawdźcie także:
Krążki z pora zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej
W podobny sposób co szparagi możecie przygotować także krążki z pora zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej. To bardzo ciekawa przekąska, która jest dość oryginalna – myślimy, że nie jedliście jej jeszcze u nikogo. Sprawdźcie zatem na własnej skórze, jak genialne jest to połączenie. Jedyne, co musicie zrobić, to pokroić pora w krążki o średnicy około dwóch centymetrów, a następnie zawinąć je w boczek lub szynkę parmeńską. Tak wykonane zawijasy nadziejcie na wykałaczki i ułóżcie na grillu. Opiekajcie z obu stron, aż boczek się zarumieni i będzie chrupiący. Przekąski połóżcie na papierze kuchennym, by odrobinę ociekły z tłuszczu. Teraz można je już zajadać!
Zimne przekąski na grilla
Przekąski na grilla na zimno mogą być tak samo dobre, jak te na ciepło. Jeśli szykujecie naprawdę sporą imprezę, mogą pozwolić Wam także zaoszczędzić całą masę czasu. Niektóre z nich przygotujecie dzień wcześniej, inne są niezwykle szybkie do zrobienia. Przystawki na grilla na zimno to zawsze dobre wyjście. Dzisiaj mamy dla Was kilka przepisów, które z pewnością pokochacie!
Przekąski – deska serów
Deska serów to jedna z naszych ulubionych przekąsek. Dlaczego? Bo nie ma nic prostszego do zrobienia! Tak, wystarczy pokroić kilka rodzajów sera i położyć je na desce. To chyba najbardziej leniwa przekąska, jaka istnieje – idealna dla osób, które na szybko chcą przygotować coś wykwintnego. Co może znaleźć się na desce serów? Wybierzcie się do najbliższego sklepu i kupcie różnorodne sery, najlepiej Camembert, Cheddar, Gorgonzolę, Lazura, być może Goudę w kostce, którą cienko pokroicie. To jednak nie wszystko, co powinna zawierać deska serów. Dodatki są równie ważne! Połóżcie na niej kiść winogron, miseczkę z kaparami i oliwkami, ostre marynowane papryczki jalapeno, orzechy włoskie, a także pieczywo. Za chwilę podamy Wam przepis na pyszne grzanki z masłem czosnkowym, które świetnie sprawdzą się w towarzystwie serów.
Grzanki z masłem czosnkowym
Grzanki możecie przygotować wcześniej w domu lub też na grillu. Potrzebujecie do nich jednak masła czosnkowego. Jak zrobić masło czosnkowe do grzanek? Wystarczy ćwierć kostki masła oraz dwa ząbki czosnku, które sprasujecie. Połączcie je z masłem, dodajcie szczyptę soli oraz trochę ziół – zioła prowansalskie, bazylia czy tymianek świetnie się sprawdzą. Następnie posmarujcie nim kawałki chleba i połóżcie na grillu lub w piekarniku. Po kilku minutach przełóżcie na drugą stronę, by chlebek się nie przypalił.
Cukinia – chipsy z warzyw
Przepis na chipsy z cukinii jest bardzo prosty, jednak lepiej wykonać je w domu, w piekarniku. Wymagają one bowiem czasu. Chipsy suszą się w piekarniku nawet przez dwie godziny. Na grillu to mogłoby potrwać długie godziny, a i tak z dużą pewnością chipsy przypaliłyby się z którejś ze stron. Umyjcie cukinię i pokrójcie ją w plastry (maksymalnie centymetrowe). Przygotujcie marynatę z oliwy z oliwek oraz ulubionych przypraw. Następnie posmarujcie nią kawałki cukinii ułożone na blaszce. Blaszkę wstawcie do piekarnika i ustawcie go na 180ºC. Będą suszyć się przez około półtorej godziny, jednak jeśli plastry są grubsze, może to trwać nawet ponad dwie godziny.
Frytki z batatów – jak zrobić ten przysmak?
Frytki z batatów z sosem to prawdziwy przysmak grillowy. Możecie zrobić go na grillu lub w piekarniku – jak będzie Wam wygodniej. Pamiętajcie jednak, że w piekarniku frytki wyjdą bardziej chrupiące, natomiast na grillu będą raczej miękkie. Umyjcie bataty i obierzcie je. Pokrójcie w drobne paski na frytki i włóżcie do miski. Następnie wlejcie do niej odrobinę oliwy tak i dodajcie przyprawy. Frytki z batatów z dipem pysznie smakują w wersji tymiankowej lub bazyliowej. Teraz przełóżcie je do papilotów z folii i przypiekajcie na grillu przez pół godziny. Przyda Wam się także dip do frytek z batatów. Na szybko zrobicie go z jogurtu naturalnego i dwóch ząbków czosnku. Sprasujcie czosnek, dodajcie go do jogurtu, a następnie dorzućcie szczyptę soli i zioła prowansalskie. Pycha!
Przekąski na grilla z ciasta francuskiego
Myśleliście, że już skończyliśmy wyliczać przekąski grillowe? Myliliście się! Teraz czas na ciasto francuskie i przekąski, które przygotujecie w domu. Gotowi?
Parówki w cieście francuskim z sosem pomidorowym
Parówki w cieście francuskim z suszonymi pomidorami lub też innymi dodatkami możecie zrobić ekspresowo. Jeśli pokroicie ją na kawałki, możecie zrobić z niej małą przekąskę z wykałaczkami. Kupcie gotowe ciasto francuskie oraz paróweczki. Pokrójcie ciasto na kwadraciki i zawińcie parówki – możecie dorzucić do środka suszone pomidory czy odrobinę sera. Pieczcie je przez dwadzieścia minut w piekarniku o temperaturze 200ºC. Tak przygotowane „świnki w kocyku” najlepiej serwować z sosem pomidorowym lub po prostu ketchupem.
Mini pizza w cieście francuskim
Ciasto francuskie można wykorzystać także do zrobienia małych pizz. Wystarczy, że wytniecie w cieście okrąg – na przykład za pomocą miseczki – i na górze ułożycie ulubione składniki. Ser, warzywa, może szynka lub kurczak? Wybierzcie to, co lubicie najbardziej, a następnie wrzućcie pizzerinki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC na piętnaście minut.
Paszteciki z farszem
Podobnie jak „świnki w kocyku”, możecie zrobić także paszteciki z farszem pieczarkowym lub mięsnym. Przekrójcie ciasto francuskie na dwie równe części i środku każdej z nich połóżcie wybrany farsz. Może to być pieczarka z cebulką bądź mięso mielone. Następnie zawińcie ciasto tak, by utworzyło ono cienki rulon. Czas na krojenie – ciasto pokrójcie na takie kawałki, jak duże mają być paszteciki. Posmarujcie górę ciasta roztrzepanym jajkiem i włóżcie paszteciki do piekarnika. Powinny piec się około dwudziestu minut w temperaturze 190 ºC.
Rożki z owocami
To przekąska na słodko, którą pokochają wszystkie łasuchy. Rożki z owocami są idealnym pomysłem na deser – na przykład w towarzystwie bitej śmietany. Jak je przygotować? Wybierzcie owoce, na przykład truskawki czy jabłka i pokrójcie je w kostkę. Wrzućcie do garnka i gotujcie przez dziesięć minut do czasu, aż będą miękkie i się rozpadną. Podzielcie ciasto francuskie na równe sześć kwadratów. Na każdym z nich rozłóżcie owoce, a brzegi posmarujcie roztrzepanym jajkiem. Złóżcie je na pół, na ukos, by tworzyły trójkąt. Zlepcie je i rozsmarujcie jajko także na górze rożków. Pieczcie je przez dwadzieścia minut w temperaturze 200ºC. Rożki z ciasta francuskiego z owocami są już gotowe do zajadania!
Łódeczki z ciasta francuskiego z kurczakiem
To już nasza ostatnia propozycja – łódeczki z kurczaka z ciasta francuskiego. Przepis na łódeczki z ciasta francuskiego jest prosty, a danie niezwykle pyszne. Gotowi? Najpierw pokrójcie kurczaka w kostkę i dobrze go usmażcie. Dodajcie cebulę i natkę pietruszki, by kurczak nabrał smaku. W tym czasie podzielcie także ciasto francuskie na równe kwadraty. Na samym środku połóżcie farsz z kurczaka. Zlepcie ze sobą końce po obu stronach, aby farsz był widoczny, a ciasto tworzyło kształt łódeczki. Wszystkie łódeczki posypcie serem i pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC przez dwadzieścia minut.
Uff, trochę się tego nazbierało, prawda? Teraz wiecie już, jakie przekąski na grilla warto przygotować, gdy zawitają u Was goście.
Warto przeczytać

Ryż parboiled - niezbędny w każdej kuchni
Ryż parboiled to nie byle jaki gatunek ryżu! Ten niezwykły produkt powstaje dzięki specjalnemu procesowi obróbki, który nadaje mu wyjątkowe właściwości. Zanim ziarna trafiają do naszych sklepów, są poddane specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod ciśnieniem. To właśnie dzięki temu procesowi ryż paraboliczny różni się znacząco od tradycyjnych odmian.
czytaj więcej
Ryż arborio - co musisz o nim wiedzieć
Ryż arborio to prawdziwy skarb włoskiej kuchni, który od lat podbija serca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Ta wyjątkowa odmiana ryżu popularna jest w północnych Włoszech, gdzie od pokoleń stanowi podstawę najsłynniejszych dań regionu. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego ten konkretny ryż jest tak cenny i jak gotować ryż arborio, żeby osiągnąć perfekcyjny efekt, to trafiłeś we właściwe miejsce.
czytaj więcej
Ryż czarny - właściwości i potrawy
Czarny ryż to prawdziwa perła wśród zbóż, która swoją fascynującą historię rozpoczęła w starożytnych Chinach, gdzie przez stulecia była ceniony bardziej niż złoto. Kiedyś nazywany ryżem zakazanym, był dostępny wyłącznie dla cesarskiej rodziny i najwyższej arystokracji. Dlaczego? Dlatego, że jego uprawa była niezwykle kosztowna i czasochłonna, a planów było stosunkowo mało w porównaniu do innych odmian ryżu.
czytaj więcej
Ryż brązowy - jak go wykorzystać
Ryż brązowy to prawdziwy skarb w kuchni każdego, kto dba o zdrowie i chce wprowadzić więcej pełnoziarnistych produktów do swojej codziennej diety. W przeciwieństwie do popularnego ryżu białego, ten brązowy odpowiednik zachowuje wszystkie swoje naturalne wartości odżywcze i oferuje znacznie więcej korzyści zdrowotnych. Coraz więcej osób odkrywa jego wyjątkowe właściwości i zastępuje nim tradycyjny ryż biały w swoich ulubionych przepisach.
czytaj więcej
Makaron rigatoni- poznaj 5 najlepszych przepisów
Rigatoni to jeden z najpopularniejszych kształtów makaronu, który podbija serca miłośników włoskiej kuchni na całym świecie. Ten charakterystyczny makaron o rurkowatym kształcie doskonale łączy się z różnorodnymi sosami i składnikami, tworząc niezapomniane kulinarne doświadczenia. Jego unikalna struktura z charakterystycznymi rowkami sprawia, że każdy kęs jest nasycony intensywnym smakiem. Dziś przedstawimy Ci pięć wyjątkowych przepisów, które sprawią, że makaron rigatoni stanie się gwiazdą Twojego stołu!
czytaj więcej
Makaron pełnoziarnisty - czy warto na niego stawiać
W dzisiejszych czasach, kiedy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia, makaron pełnoziarnisty zyskuje na popularności. Ale czy rzeczywiście jest lepszy od tradycyjnego białego? Sprawdźmy, co kryje się za ciemnym kolorem tego produktu i dlaczego warto go wprowadzić do codziennej diety.
czytaj więcej
Makaron bezglutenowy - co musisz o nim wiedzieć i jak go używać
Makaron bezglutenowy to nie tylko alternatywa dla osób z celiakią - to prawdziwa rewolucja w kuchni! Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego coraz więcej ludzi sięga po bezglutenowy makaron? Może dlatego, że w końcu odkryli, jak smaczny i zdrowy może być. A może po prostu chcą urozmaicić swoją dietę bezglutenową? Tak czy inaczej, świat makaronów bez glutenu otwiera przed nami mnóstwo możliwości kulinarnych.
czytaj więcej
Makaron z suszonymi pomidorami - pyszny obiad dla Ciebie
Makaron z suszonymi pomidorami to jedno z tych dań, które nigdy nie wychodzą z mody. Prosty w przygotowaniu, ale pełen smaku - idealny na każdą okazję. Czy to szybki lunch w tygodniu, czy też romantyczną kolację we dwoje, ten klasyk zawsze sprawdza się doskonale. Jak go przyrządzić? Poznaj nasze sposoby!
czytaj więcej
Makaron z łososiem - pyszne danie w 7 odsłonach
Makaron z łososiem to połączenie, które po prostu nie może zawieść. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz go na szybki obiad po pracy, czy planujesz romantyczną kolację, ten duet zawsze trafia w dziesiątkę. Łosoś swoim delikatnym smakiem i kremową teksturą idealnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu, tworząc dania, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Poznaj 7 naszych ulubionych przepisów na makaron z łososiem!
czytaj więcej