Jak grillować mięso? 5 akcesoriów

Polecane produkty 27.06.2020


Dobry grill – warto to mieć!

Skwierczące na ruszcie mięso będzie z czasem wytapiać swój naturalny tłuszcz. Im dłużej spędzi nad rozgrzanym paleniskiem, tym mocniej wchłonie aromaty, które połączą marynatę i dym żarzących się węgli podlewanych np. piwem. W takich chwilach warto zadbać o kontrolę nad wysmażeniem, a więc zaopatrzyć się w poręczne szczypce grillowe oraz widelec. Dzięki takim akcesoriom do grillowania unikniesz oparzenia, sprawnie obrócisz mięso na ruszcie, czy też w odpowiedniej chwili zdejmiesz je na czyjś talerz. Naprawdę warto mieć pod ręką szczypce do grilla – metalowe lub drewniane – nie ważne, czy pieczesz akurat wołowe steki, czy sznycle z indyka w marynacie.


Akcesoria do grilla – dedykowany ruszt

Grillować można obustronnie i to jednocześnie! W ten sposób powinno się przygotowywać na grillu np. ryby, które bardzo szybko kruszeją. Zbyt długi czas na ruszcie sprawia natomiast, że jest to mięso, które niezwykle łatwo wysuszyć na grillu. Sezon grillowania podejrzanie i nieprzypadkowo pokrywa się z porą zwiększonej sprzedaży ryb, czyli występuje w porze letniej. Rozwiązaniem w takim wypadku jest zastosowanie zamykanego, dedykowanego rusztu z uchwytem. Dzięki niemu temperatura rozprowadzana jest równomiernie, ściśnięte mięso lepiej zachowuje swoją soczystość, a każdy rybny pomysł na grilla ma większą szansę na pyszny sukces.


Pomysł na grilla – dodatki

Na pytanie, jak grillować kurczaka, wołowinę oraz wieprzowinę jest wiele smacznych odpowiedzi. To też kwestia gustu, marynaty, dodatków, temperatury i całej masy detali, które sprawią, że dany pomysł na grilla najbardziej ci się spodoba. Możesz jednak pokroić mięso, dodać cebulę, paprykę, cukinię i w jednej chwili zrobić kolorowy szaszłyk z mięsem. Na tę okazję przydadzą się natomiast wykałaczki. Jeśli grillujesz ze znajomymi, to zaopatrz się w większe opakowanie, np. tych bambusowych. Rodzinny i niewielki grill możesz natomiast przygotować z metalowymi szpikulcami do szaszłyków. Są wielorazowe, solidnie wykonane i nie zmienią smaku potraw. Gdy natomiast chcesz ochronić mięso przed przypaleniem lub zdjąć je z rusztu w taki sposób, by nie straciło temperatury, wykorzystaj folię aluminiową.