Kaszanka z grilla – 2 przepisy

Porady 3.03.2021


Kaszanka z cebulką na grilla – od czego zacząć?

Zawsze warto poznać podstawy, zanim zacznie się coś robić. Z tego względu jakiś czas temu zebraliśmy naszą wiedzę i przygotowaliśmy dla ciebie poradnik jak grillować mięso. Z jego pomocą rozwiejesz wszelkie wątpliwości, które mogą pojawić się na gorąco podczas przyjęcia lub tworzenia menu. Dzięki temu stworzysz idealne skrzydełka na grilla – zero wysuszonego drobiu, maksimum soczystości. Pamiętasz, jak ostatnio robiliśmy żeberka z grilla? Tym razem nie potrzebujesz tyle czasu, aby przygotować posiłek z rusztu. Piekąc kaszankę na grillu, pamiętaj przede wszystkim, żeby:
 
  • Delikatnie ponacinać kaszankę przed ułożeniem na grillu
  • Grillować ja nad dobrze rozgrzanym żarem
  • Pilnować, aby skóra nie przypaliła się zbyt mocno (możesz ułożyć kaszankę na foli aluminiowej lub po prostu obracaj ją co kilka minut)
  • Posypać kaszankę przyprawami, na których smaku i aromacie zależy ci najbardziej
  • Tak jak boczek na grilla lub kiełbasy obracać przy pomocy szczypiec kuchennych
 


Kaszanka z kapustą kiszoną na grilla

Kaszankę możesz grillować w skórze lub bez. W tym drugim przypadku przyda ci się folia aluminiowa. Jednym z najpopularniejszych sposobów, by ją przygotować, jest tworzenie ze „sreberka” łódeczek i układanie jej razem ze świeżą kapustą kiszoną. Oba składniki idealnie się wówczas połączą, a sprytne akcesoria na grilla ułatwią wygodne przygotowanie i serwowanie takiego posiłku wprost na talerz. Gdy obok skwierczy karkówka z grilla, na stole pysznią się sałatki, a w wiaderku z lodem chłodzą się napoje, nawet tak proste danie jak kaszanka z rusztu smakuje wybornie. Oto co musisz zrobić, aby wszystko się udało:
 
  • Ponacinaj delikatnie kaszankę podobnie jak kiełbasę
  • Z pomocą czystych i poręcznych akcesoriów do mięsa ułóż kaszanki bezpośrednio na grillu np. na tacce aluminiowej
  • Obłóż dookoła kapustą kiszoną oraz dodaj pokrojony drobno boczek
  • Piecz przez ok. 7-10 minut z każdej strony
  • Podawaj na ciepło z chlebem posmarowanym masłem (jego też możesz lekko opiec na ruszcie tak, jak prostą w zrobieniu pierś z kurczaka na grillu)
 


Kaszanka z grilla z cebulą i jabłkiem

Robi się ją równie łatwo, co szaszłyki na grilla. Wystarczy kilka składników, zręczne dłonie i dobrze rozpalony grill. Nie potrzeba na to wiele czasu, gdyż pod 20-25 minutach wszystko powinno być gotowe, miękkie i smaczne. Zacznij od pozbycia się flaka z kaszanki. Następnie przygotuj prowizoryczne saszetki z foli aluminiowej, a ich wnętrze skrop olejem. Włóż kaszankę do środka, razem z pokrojonym w plasterki obranym jabłkiem oraz piórkami cebuli. Zamknij naczynie z folii aluminiowej i umieść na grillu. Teraz pozostaje tylko czekać na to, co na grillu pachnie i kusi. Może na kaszankę, a może na coś bezmięsnego. Zawsze możesz zająć swój czas oczekiwania, próbując, jak wyszły domowe przekąski na grilla.