Jak przygotowa膰 pier艣 z kurczaka na grilla?

Porady 12.03.2021


Pier艣 i filet z kurczaka z grilla w folii aluminiowej

Mo偶esz u偶y膰 tacki aluminiowej lub zawin膮膰 mi臋so drobiowe w foli臋 aluminiow膮. Dzi臋ki temu temperatura podczas grillowania b臋dzie rozprowadzona r贸wnomiernie. Co prawda nieco wyd艂u偶y to pieczenie i pozbawi mi臋sa charakterystycznego wzoru zarumienienia od rusztu, ale od czego s膮 przek膮ski na grilla. Maj膮c je pod r臋k膮, nie pozwolisz nikomu za bardzo zg艂odnie膰 w oczekiwaniu na danie g艂贸wne, do kt贸rego warto oczywi艣cie poda膰 sa艂atki do grilla. Najbardziej podstawow膮 form膮 przygotowania filet贸w i piersi kurczaka na grillu jest nasycenie ich aromatem i smakiem przypraw. O tym jak dobrze wykona膰 marynat臋 do kurczaka z grilla przeczytasz na naszym blogu. Tymczasem zdecyduj, czy chcesz piec go z posiekan膮 w pi贸rka cebul膮 jak kaszank臋, czy mo偶e wolisz przepis w stylu pstr膮ga z grilla, czyli w kilkoma plasterkami cytrus贸w i mas艂em zio艂owym. Popularne jest r贸wnie偶 tworzenie roladek z piersi kurczaka na grillu. W tym celu rozbij je najpierw t艂uczkiem, a nast臋pnie u艂贸偶 na nich plastry boczku, szynki parme艅skiej, sera i zawi艅. Foli aluminiowej u偶yj oczywi艣cie do zabezpieczenia przed rozwini臋ciem na ruszcie.


Filet z kurczaka na grillu – jak zrobi膰?

Wiedz膮c jak grillowa膰 mi臋so, potrzebujesz tylko sk艂adnik贸w oraz odpowiednich akcesori贸w na grilla. Znajdziesz je oczywi艣cie w sklepie internetowym Tadar.pl i swojej kuchni. Najwa偶niejsze jest, by mie膰 pod r臋k膮 du偶e szczypce kuchenne, dzi臋ki kt贸rym bezpiecznie i wygodnie obr贸cisz na ruszcie mi臋so. Filet i pier艣 z kurczaka na grilla robi si臋 bardzo podobnie. Je艣li nie u偶ywasz foli aluminiowej lub tacki u艂贸偶 po prostu kawa艂ki na ruszcie i grilluj po 5 minut z ka偶dej strony. Im wi臋ksza grubo艣膰 mi臋sa drobiowego, tym d艂u偶ej powinno ono sp臋dzi膰 nad 偶arem (czasem nawet 7 minut na jedn膮 stron臋). Je艣li za艣 chodzi o przyprawy, sprawd藕, czy kt贸ry艣 przepis na skrzyde艂ka z grilla nie spe艂nia twoich oczekiwa艅.


Czym przyprawi膰 pier艣 z kurczaka na grilla?

Grilluj膮c, u偶yj sprytne akcesoria do mi臋sa, kt贸re dla ciebie mamy, a unikniesz oparze艅, komfortowo obr贸cisz mi臋so na ruszcie i sprawnie podasz wszystkim piersi i filety z kurczaka z grilla. Zanim to jednak nast膮pi, wybierz odpowiednie przyprawy. Bez wzgl臋du na to, czy marynujesz mi臋so drobiowe w miodzie, jogurcie naturalnym czy oliwie z oliwek, czas grillowania b臋dzie podobny. Aby smak i aromat wnikn臋艂y g艂臋biej, mo偶esz skorzysta膰 z por臋cznego nak艂uwacza z ostrymi szpilkami, kt贸re dodatkowo skrusz膮 nieco mi臋so z kurczaka lub indyka. Komponuj膮c marynat臋, wypr贸buj zatem:
 
  • Zio艂a (tymianek, oregano, pietruszka, rozmaryn)
  • Papryk臋 pikantn膮, s艂odk膮 i w臋dzon膮
  • Tart膮 sk贸rk臋 z cytryny lub sok
  • Czosnek granulowany lub przeci艣ni臋te przez prask臋 z膮bki czosnku
  • Ketchup, musztard臋 i sos sojowy
  • Mas艂o orzechowe, br膮zowy cukier, syrop klonowy
 
Zajrzyj r贸wnie偶 do innych naszych porad na dania z rusztu. Przygotuj mi臋dzy innymi po偶ywne, kolorowe i smaczne szasz艂yki z grilla (z mi臋sem drobiowym lub bez). Gdy za艣 filety z kurczaka na grilla przestan膮 ci wystarcza膰, masz nasze inspiracje z wpisu „Co na grilla – pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰”!