Jak przygotowa膰 pier艣 z kurczaka na grilla?

Pier艣 i filet z kurczaka z grilla w folii aluminiowej
Mo偶esz u偶y膰 tacki aluminiowej lub zawin膮膰 mi臋so drobiowe w foli臋 aluminiow膮. Dzi臋ki temu temperatura podczas grillowania b臋dzie rozprowadzona r贸wnomiernie. Co prawda nieco wyd艂u偶y to pieczenie i pozbawi mi臋sa charakterystycznego wzoru zarumienienia od rusztu, ale od czego s膮 przek膮ski na grilla. Maj膮c je pod r臋k膮, nie pozwolisz nikomu za bardzo zg艂odnie膰 w oczekiwaniu na danie g艂贸wne, do kt贸rego warto oczywi艣cie poda膰 sa艂atki do grilla. Najbardziej podstawow膮 form膮 przygotowania filet贸w i piersi kurczaka na grillu jest nasycenie ich aromatem i smakiem przypraw. O tym jak dobrze wykona膰 marynat臋 do kurczaka z grilla przeczytasz na naszym blogu. Tymczasem zdecyduj, czy chcesz piec go z posiekan膮 w pi贸rka cebul膮 jak kaszank臋, czy mo偶e wolisz przepis w stylu pstr膮ga z grilla, czyli w kilkoma plasterkami cytrus贸w i mas艂em zio艂owym. Popularne jest r贸wnie偶 tworzenie roladek z piersi kurczaka na grillu. W tym celu rozbij je najpierw t艂uczkiem, a nast臋pnie u艂贸偶 na nich plastry boczku, szynki parme艅skiej, sera i zawi艅. Foli aluminiowej u偶yj oczywi艣cie do zabezpieczenia przed rozwini臋ciem na ruszcie.
Filet z kurczaka na grillu – jak zrobi膰?
Wiedz膮c jak grillowa膰 mi臋so, potrzebujesz tylko sk艂adnik贸w oraz odpowiednich akcesori贸w na grilla. Znajdziesz je oczywi艣cie w sklepie internetowym Tadar.pl i swojej kuchni. Najwa偶niejsze jest, by mie膰 pod r臋k膮 du偶e szczypce kuchenne, dzi臋ki kt贸rym bezpiecznie i wygodnie obr贸cisz na ruszcie mi臋so. Filet i pier艣 z kurczaka na grilla robi si臋 bardzo podobnie. Je艣li nie u偶ywasz foli aluminiowej lub tacki u艂贸偶 po prostu kawa艂ki na ruszcie i grilluj po 5 minut z ka偶dej strony. Im wi臋ksza grubo艣膰 mi臋sa drobiowego, tym d艂u偶ej powinno ono sp臋dzi膰 nad 偶arem (czasem nawet 7 minut na jedn膮 stron臋). Je艣li za艣 chodzi o przyprawy, sprawd藕, czy kt贸ry艣 przepis na skrzyde艂ka z grilla nie spe艂nia twoich oczekiwa艅.
Czym przyprawi膰 pier艣 z kurczaka na grilla?
Grilluj膮c, u偶yj sprytne akcesoria do mi臋sa, kt贸re dla ciebie mamy, a unikniesz oparze艅, komfortowo obr贸cisz mi臋so na ruszcie i sprawnie podasz wszystkim piersi i filety z kurczaka z grilla. Zanim to jednak nast膮pi, wybierz odpowiednie przyprawy. Bez wzgl臋du na to, czy marynujesz mi臋so drobiowe w miodzie, jogurcie naturalnym czy oliwie z oliwek, czas grillowania b臋dzie podobny. Aby smak i aromat wnikn臋艂y g艂臋biej, mo偶esz skorzysta膰 z por臋cznego nak艂uwacza z ostrymi szpilkami, kt贸re dodatkowo skrusz膮 nieco mi臋so z kurczaka lub indyka. Komponuj膮c marynat臋, wypr贸buj zatem:- Zio艂a (tymianek, oregano, pietruszka, rozmaryn)
- Papryk臋 pikantn膮, s艂odk膮 i w臋dzon膮
- Tart膮 sk贸rk臋 z cytryny lub sok
- Czosnek granulowany lub przeci艣ni臋te przez prask臋 z膮bki czosnku
- Ketchup, musztard臋 i sos sojowy
- Mas艂o orzechowe, br膮zowy cukier, syrop klonowy
Zajrzyj r贸wnie偶 do innych naszych porad na dania z rusztu. Przygotuj mi臋dzy innymi po偶ywne, kolorowe i smaczne szasz艂yki z grilla (z mi臋sem drobiowym lub bez). Gdy za艣 filety z kurczaka na grilla przestan膮 ci wystarcza膰, masz nasze inspiracje z wpisu „Co na grilla – pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰”!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej