Jak przygotować pierś z kurczaka na grilla?
Pierś i filet z kurczaka z grilla w folii aluminiowej
Możesz użyć tacki aluminiowej lub zawinąć mięso drobiowe w folię aluminiową. Dzięki temu temperatura podczas grillowania będzie rozprowadzona równomiernie. Co prawda nieco wydłuży to pieczenie i pozbawi mięsa charakterystycznego wzoru zarumienienia od rusztu, ale od czego są przekąski na grilla. Mając je pod ręką, nie pozwolisz nikomu za bardzo zgłodnieć w oczekiwaniu na danie główne, do którego warto oczywiście podać sałatki do grilla. Najbardziej podstawową formą przygotowania filetów i piersi kurczaka na grillu jest nasycenie ich aromatem i smakiem przypraw. O tym jak dobrze wykonać marynatę do kurczaka z grilla przeczytasz na naszym blogu. Tymczasem zdecyduj, czy chcesz piec go z posiekaną w piórka cebulą jak kaszankę, czy może wolisz przepis w stylu pstrąga z grilla, czyli w kilkoma plasterkami cytrusów i masłem ziołowym. Popularne jest również tworzenie roladek z piersi kurczaka na grillu. W tym celu rozbij je najpierw tłuczkiem, a następnie ułóż na nich plastry boczku, szynki parmeńskiej, sera i zawiń. Foli aluminiowej użyj oczywiście do zabezpieczenia przed rozwinięciem na ruszcie.
Filet z kurczaka na grillu – jak zrobić?
Wiedząc jak grillować mięso, potrzebujesz tylko składników oraz odpowiednich akcesoriów na grilla. Znajdziesz je oczywiście w sklepie internetowym Tadar.pl i swojej kuchni. Najważniejsze jest, by mieć pod ręką duże szczypce kuchenne, dzięki którym bezpiecznie i wygodnie obrócisz na ruszcie mięso. Filet i pierś z kurczaka na grilla robi się bardzo podobnie. Jeśli nie używasz foli aluminiowej lub tacki ułóż po prostu kawałki na ruszcie i grilluj po 5 minut z każdej strony. Im większa grubość mięsa drobiowego, tym dłużej powinno ono spędzić nad żarem (czasem nawet 7 minut na jedną stronę). Jeśli zaś chodzi o przyprawy, sprawdź, czy któryś przepis na skrzydełka z grilla nie spełnia twoich oczekiwań.
Czym przyprawić pierś z kurczaka na grilla?
Grillując, użyj sprytne akcesoria do mięsa, które dla ciebie mamy, a unikniesz oparzeń, komfortowo obrócisz mięso na ruszcie i sprawnie podasz wszystkim piersi i filety z kurczaka z grilla. Zanim to jednak nastąpi, wybierz odpowiednie przyprawy. Bez względu na to, czy marynujesz mięso drobiowe w miodzie, jogurcie naturalnym czy oliwie z oliwek, czas grillowania będzie podobny. Aby smak i aromat wniknęły głębiej, możesz skorzystać z poręcznego nakłuwacza z ostrymi szpilkami, które dodatkowo skruszą nieco mięso z kurczaka lub indyka. Komponując marynatę, wypróbuj zatem:- Zioła (tymianek, oregano, pietruszka, rozmaryn)
- Paprykę pikantną, słodką i wędzoną
- Tartą skórkę z cytryny lub sok
- Czosnek granulowany lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- Ketchup, musztardę i sos sojowy
- Masło orzechowe, brązowy cukier, syrop klonowy
Zajrzyj również do innych naszych porad na dania z rusztu. Przygotuj między innymi pożywne, kolorowe i smaczne szaszłyki z grilla (z mięsem drobiowym lub bez). Gdy zaś filety z kurczaka na grilla przestaną ci wystarczać, masz nasze inspiracje z wpisu „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”!
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej