Pstrąg z grilla – jak go przygotować?

Porady 7.03.2021


Jak przygotować pstrąga na grilla?

Zwykle robisz coś innego, prawda? Żeberka z grilla masz już zapewne opanowane do perfekcji, podobnie jak te wszystkie pyszne szaszłyki na grilla. Podziel się więc własnymi patentami na soczyste mięso, idealną kompozycję składników lub sposób pieczenia. Warzywa na grilla to świetny dodatek do pstrąga. Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt na talerzu pysznie kolorowy. Szparagi z grilla przyjemnie chrupią, gdy podasz je z karkówką lub dodasz do sałatki do grilla. Tymczasem skup się na wybranej rybie i budowaniu jej smaku. Pstrąg z grillowego rusztu może być hitem podczas spotkania, jeśli tylko:
 
  • Dokładnie go oczyścisz i umyjesz przed doprawieniem
  • Zadbasz zarówno o wnętrze, jak i skórę pstrąga
  • Ułożysz go na grillu na tacce aluminiowej i skropisz sokiem z cytrusów
  • Z ziół wybierzesz rozmaryn
  • Upieczesz go na plasterkach cytryny
  • Będziesz grillować rybę minimum 7 minut z każdej strony (zadanie ułatwią ci oczywiście akcesoria na grilla od Tadar.pl)
 


Chrupiący pstrąg z grilla – jak zrobić?

Jędrny niczym kolorowe warzywa na grilla i soczysty jak świeże mięso z rusztu w ulubionej marynacie. Pstrąg nie jest typową rybą, którą piecze się zwykle podczas wypoczynku na świeżym powietrzu. Czasem tylko gości w domowym piekarniku, a naszym zdaniem warto to zmienić. Podobnie jest przecież z serem na grilla i pieczarkami z grilla. Są pyszne, ale też wymagają, aby poświęcić im nieco czasu. Chrupiący pstrąg potrzebuje dobrej temperatury, ale wcale nie tak dużo czasu. Jest wręcz świetny, gdy chcesz czymś zaskoczyć gości, a nie wiesz co na grilla. Zrób go z nami krok po kroku!



PSTRĄG GRILLOWANY – JAK PRZYGOTOWAĆ?

1. Gdy już oczyścisz i umyjesz rybę, skrop ją oliwą i dokładnie natrzyj solą oraz pieprzem.

2. Przełóż na talerz i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby mięso nabrało nieco wyrazistości.

3. Wymieszaj w tym czasie masło z ziołami, sokiem z cytryny (wystarczy jedna łyżka).

4. Masło umieść we wnętrzu ryby.

5. Grilluj na plasterkach cytrusów, aż mięso stanie się miękkie, czyli ok. 20-30 minut (zależnie od wielkości pstrąga z grilla).
 



Pstrąg z grilla z… – kilka pomysłów

Dobrze przygotowany będzie lekki, pożywny i stłumi głód gości, zwłaszcza razem z sałatką. Wszyscy zapomną wręcz przez chwile, że obok stoją cudowne, kolorowe i różnorodne przekąski na grilla. Czujesz ten unoszący się wokół zapach rozmarynu, czosnku i odpowiednio zarumienionej skórki pstrąga z grilla? Złap szybko szczypce kuchenne, pilnuj, by w odpowiednim monecie obrócić składniki na ruszcie, a następnym razem spróbuj przygotować:
 
  • Pstrąga z grilla w foli aluminiowej z koperkiem
  • Pstrąga łososiowego z grilla z pieprzem cayenne
  • Pstrąg tęczowy z grilla z frytkami i surówką
  • Grillowanego pstrąga z wędzoną papryką