4 pomysły na pyszne szaszłyki na grilla
Planujesz grilla i brakuje Ci pomysłów na to, co jeszcze wrzucić na ruszt? Postaw na aromatyczne szaszłyki z grilla! Kompozycja z mięsa i warzyw przypieczona ogniem to idealne rozwiązanie dla osób ceniących prostotę. Proste szaszłyki na grilla sprawdzą się jako dodatek do innych mięs i sałatek. Jak zrobić szaszłyk na grilla? Najważniejszy jest dobór składników i przypraw. Jeśli chcesz poznać przepisy na szaszłyki na grilla, to dobrze trafiłeś. Z naszego artykułu dowiesz się, jak przygotować tą smaczną i szybką przekąskę.
Jak zrobić szaszłyki na grilla?
Jeśli zastanawiasz się, jak szybko zrobić szaszłyki na grilla, to warto żebyś poznał kilka trików przyspieszających ich przygotowanie. W przypadku, gdy na ruszcie mają pojawić się domowe szaszłyki, warto skorzystać z kilku akcesoriów do grilla, takich jak młynki i moździerze czy specjalne szpatułki i szczypce do przewracania szaszłyków na ruszcie.
Zacznijmy może od samych składników, ponieważ to one grają kluczową rolę w tym, jak się robi szaszłyki na grilla. Do przyrządzania na ruszcie wybieraj składniki dobrej jakości. Warzywa powinny być świeże i mięsiste – odradzamy grillowanie jarzyn, które mają w sobie dużo wody (np. ogórków). Ważny jest również sposób ich krojenia – zbyt cienkie plastry czy kawałki mogą się za bardzo przypalić. Do krojenia warzyw na grilla przydać się może krajalnica do warzyw i owoców albo ostry nóż do warzyw (sprawdź, czy masz taki w swoim zestawie noży kuchennych). Mięso powinno zawierać w sobie jak najwięcej tłuszczu, dlatego wybierając drób, zwróć szczególną uwagę na jego tłustość (tłuszcz jest nośnikiem smaku).
Równie istotne jest przygotowanie dobrej marynaty. Odpowiednio dobrane przyprawy zbudują cały smak dania, dodając mu głębi i podkreślając smak grillowanego mięsa oraz warzyw. Do przygotowania takiej marynaty będziesz potrzebować kilku różnych przypraw oraz ziół ze swojego przyprawnika. W moździerzu zmieszaj je z oliwą i przejdź do smarowania składników na szaszłyki. Warto zacząć od użycia specjalnego pędzelka, którym posmarujesz nabite składniki szaszłyków. Możesz nałożyć je na specjalne szpikulce lub drewniane wykałaczki do szaszłyków z drewna bambusowego.
Jak przyrządzić szaszłyki z grilla na miarę szefa kuchni? Warto żebyś wiedział, że:
- wygodę obracania szaszłyków na grillu oraz ochronę przed oparzeniem zapewnią ci praktyczne szczypce kuchenne;
- najlepsze połączenie smaków uzyskasz, stosując składniki o różnej soczystości i mocy aromatu;
- choć szaszłyki drobiowe, wieprzowe, warzywne i każde inne zgrillują się bez obracania na ruszcie warto mniej więcej w połowie pieczenia to zrobić, aby część składników nie była zbyt wysuszona;
- do podawania szaszłyków świetnie nadają się metalowe patery (używając ich podczas grilla na wolnym powietrzu, nie musisz martwić się o stłuczenie naczynia);
- w przypadku szaszłyków mięsnych ważny jest balans pomiędzy ilością mięsa a warzywami, które dodatkowo wzbogacą aromat użytych przypraw do marynaty (np. ziół).
1. Szaszłyki na grilla z kurczakiem
Mięsne przekąski na ruszt nie muszą być bardzo tłuste i kaloryczne – wystarczy użyć do przygotowania szaszłyków z grilla mięsa z kurczaka. Oczywiście część ich tłuszczu zostanie wytopiona na ruszcie. Możesz jednak dodatkowo zadbać o jego niską zawartość, wybierając odpowiednie mięso. Szaszłyki na grilla z kurczakiem czy innym mięsem drobiowym świetnie komponują się z warzywami takimi jak papryka czy cukinia. Wystarczy dobry pomysł na ich przygotowania, a także odpowiednie akcesoria i przybory kuchenne, które ułatwią ci przyrządzenie pysznych przekąsek. Jeśli szukasz przepisów na szaszłyki z kurczakiem z grilla, możesz skorzystać z połączenia takich składników jak:
- szaszłyk z indykiem, szparagi i ser na grilla (np. oscypek);
- szaszłyk z piersią z kurczaka na grilla, ananas i zielona papryka;
- szaszłyk z polędwiczką z kurczaka, papryka czerwona i cebula;
- szaszłyk z indykiem, cukinia, por zawinięty w szynkę parmeńską.
2. Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla
Szaszłyki z mięsa mielonego na grilla to świetny pomysł, jeśli szukasz sycącego dania na ruszt. Zamarynowane mięso mielone możesz uformować w pulpeciki, które przyrumienią się z każdej strony i pozostaną miękkie w środku. Szaszłyki na grilla z mięsa mielonego wieprzowego czy wołowego będą doskonale komponować się z marynatą w stylu azjatyckim czy meksykańskim, a szaszłyki z mięsa mielonego z kurczaka zamarynuj na grilla w ziołach prowansalskich z odrobiną soli i pieprzu. Sprawdź kilka naszych pomysłów na szaszłyki z mielonego na grilla:
- mięso mielone wołowe, marynata w stylu azjatyckim, cebula, pak choi, pieczarki;
- mięso mielone z kurczaka w ziołach, papryka, cukinia, szparagi;
- mięso mielone wieprzowe w stylu meksykańskim, ćwiartka kukurydzy, papryka czerwona.
3. Szaszłyki wegetariańskie na grilla
Planujesz grillowanie pozbawione mięsa? Spróbuj przyrządzić szaszłyki wegetariańskie na grilla z samych warzyw, z dodatkiem kiełbasek sojowych czy innych mięsnych substytutów. Przygotowując szaszłyki na grilla w wege stylu zwróć szczególną uwagę na jakość warzyw z jakich je wykonujesz. Żeby przyrządzić smaczne i pełne witamin wegetariańskie szaszłyki na grilla, wybierz wysokobiałkowe substytuty mięsa (kiełbaski sojowe, z grochu lub fasoli), a także różne rodzaje warzyw. Idealnie sprawdzą się tu cukinia, obrane obieraczką do warzyw buraki i marchew, papryka i bakłażan. Z grilla smakują znakomicie również grzyby takie jak pieczarki czy boczniaki.
4. Szaszłyki warzywne na grilla
Jeśli planujesz na swoim grillu sporą ilość mięs – karkówkę, filet z kurczaka i kiełbasy, doskonałym dodatkiem do nich mogą okazać się szaszłyki warzywne na grilla. Równomiernie przypieczone jarzyny doskonale podkreślą smak mięsa. A gdyby tak puścić wodzę fantazji i przestać liczyć kalorie? A gdyby tak zamknąć oczy i poddać się nowym połączeniom aromatów i smaków?
Szaszłyki na grilla nadają się idealnie do takich testów – wystarczy, że zaopatrzysz się w świeże warzywa, prosty zestaw przyborów kuchennych i dużą deskę do krojenia. Chętnie podpowiemy ci kilka możliwości i podzielimy się naszymi pomysłami na pyszne szaszłyki warzywne z grilla. Wyobraź sobie tylko zaskoczenie na twarzach twoich bliskich lub gości, gdy wokoło rozejdzie się nowy i kuszący zapach. Niech wszyscy poznają przepisy na szaszłyki warzywne z grilla bez mięsa – typowo jarzynowe lub z dodatkiem ryby:
- szaszłyki z krewetkami, ananasem i czerwoną cebulą;
- szaszłyki warzywne na grilla z marynatą azjatycką złożone z pieczarek, cukinii i marchewki;
- warzywne szaszłyki na grilla z brokułem, cukinią i ziemniakiem w ziołach;
- łososiem, młodymi ziemniakami lub batatami oraz cienkimi plasterkami cukinii;
- boczniakami, papryką, suszonymi śliwkami i serem halloumi.
Czytaj także:
Cukinia z grilla – 7 przepisów nie tylko dla wegetarian!
7 przepisów na bakłażan z grilla
Pstrąg z grilla – jak go przygotować?
10 pomysłów na pyszne szaszłyki na grilla
Szparagi z grilla – jak je przygotować i podawać?
Ziemniaki z grilla – podejście klasyczne i nowoczesne
Kaszanka z grilla – 2 przepisy
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? 6 pomysłów na marynatę do kurczaka na grilla
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej