Pieczarki z grilla na 13 sposob贸w

Grillowane pieczarki to doskona艂a propozycja dla mi艂o艣nik贸w smakowitych i zdrowych przek膮sek z grilla. Niezale偶nie od tego, czy jeste艣 wegetarianinem, czy mi臋so偶erc膮, pieczarki z grilla z pewno艣ci膮 stan膮 si臋 ulubionym dodatkiem do Twoich letnich grillowanych posi艂k贸w. Przekonaj si臋, jak 艂atwo i szybko mo偶na przygotowa膰 smakowite dania z pieczarek na grillu, kt贸re zachwyc膮 Twoich go艣ci i sprawi膮, 偶e letnie grillowanie stanie si臋 prawdziw膮 uczt膮 dla zmys艂贸w!
Pieczarki z grilla z serem
Pieczarki kupione, grill rozpalony, a wi臋c pora zacz膮膰 faszerowanie! Pytanie tylko, co w艂o偶y膰 do 艣rodka? Pomys艂 na farsz do pieczarek na grilla mo偶esz zaczerpn膮膰 np. z przepis贸w na ziemniaki z grilla. Zw艂aszcza te z mi臋sem pasuj膮 do delikatnego smaku pieczarek. Je艣li ma by膰 bardziej wege, sprawd藕 koniecznie warzywa na grilla, kt贸re najbardziej zyskuj膮 na pieczeniu. Mo偶e cebula i papryka? A mo偶e co艣 w stylu bak艂a偶ana z grilla?
Zawsze, gdy my艣limy o grillowanych pieczarkach, przychodz膮 nam do g艂owy przepisy z serem. Polecamy wrzuci膰 na ruszt (oczywi艣cie maj膮c do pomocy por臋cznych szczypiec kuchennych) pieczarki grillowe nadziane r贸偶nymi serowymi nadzieniami. Zacznijmy mo偶e od najbardziej popularnego przepisu, czyli faszerowanych pieczarek na grilla z nadzieniem z sera feta z czosnkiem i szpinakiem:
- Umyj pieczarki i delikatnie osusz. Nast臋pnie wytnij n贸偶k臋 z ka偶dego kapelusza, aby zrobi膰 miejsce na farsz.
- Pokr贸j drobno czosnek i podsma偶 go wraz ze szpinakiem na patelni.
- W misce wymieszaj starty ser feta i szpinak z czosnkiem. Dodaj do mieszanki przyprawy wed艂ug w艂asnego gustu, na przyk艂ad pieprz, s贸l.
- Wype艂nij wydr膮偶one pieczarki przygotowanym nadzieniem, delikatnie dociskaj膮c, aby farsz dobrze wype艂ni艂 wn臋trze.
- Rozgrzej grill, a nast臋pnie umie艣膰 pieczarki na grillu, bezpo艣rednio nad ogniem lub na aluminiowych tackach. Grilluj przez oko艂o 10-15 minut i gotowe!
A je艣li wersja z fet膮 to niekoniecznie Tw贸j klimat, to koniecznie spr贸buj pieczarek grillowanych z farszem z sera mozzarella i boczku!
- Pokr贸j drobno boczek oraz mozzarell臋, a potem wymieszaj ze sob膮.
- Umyte i wydr膮偶one pieczarki nadziej farszem.
- Wrzu膰 je na ruszt i grilluj przez 10-15 minut, najlepiej na tackach lub owini臋te foli膮 aluminiow膮.
Mo偶esz tak偶e przygotowa膰 pieczarki z grilla nadziewane:
- pokrojon膮 i podsma偶on膮 kie艂bas臋 wymieszan膮 z posiekanym porem i tartym serem gouda na wierzchu;
- przykryte serem topionym i kawa艂kami szynki (np. babuni)
- nadziane 艂y偶k膮 sera ple艣niowego wymieszanego z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
Pieczarki faszerowane na grilla z mi臋sem
Je艣li wi臋c planujesz wegetaria艅ski grill, omi艅 ten akapit. Jak przygotowa膰 pieczarki na grilla nadziewane mi臋sem? Nie jest to tak trudne, jak mog艂oby si臋 wydawa膰! Odpowiednio skomponowany farsz to prawdziwa rozkosz. Nadziane mi臋sem pieczarki wrzucone grilla b臋d膮 soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. W jednej chwili twoje kubki smakowe zaleje fala wielu przyjemnych dozna艅, kt贸re wycisn膮 wr臋cz 艂zy szcz臋艣cia. Podasz do nich ser na grilla oraz sa艂atki do grilla i posi艂ek gotowy. Do pieczarek grillowanych faszerowanych mi臋sem pasuj膮 r贸wnie偶 wega艅skie szasz艂yki z cukinii, papryki i kr膮偶k贸w pora.
Spr贸buj ich w kilku wariantach, np. w wersji z nadzieniem z mi臋sa mielonego z przyprawami.
- Obierz i pokr贸j cebul臋 i podsma偶 j膮 na patelni.
- Do sma偶膮cej si臋 cebuli dodaj mi臋so mielone i zamieszaj.
- Przypraw farsz sol膮, pieprzem i odrobin膮 papryki w臋dzonej. Zamieszaj. Podsma偶aj, a偶 mi臋so zrobi si臋 rumiane.
- Gotowym farszem nadziej pieczarki, a nast臋pnie owi艅 je foli膮 aluminiow膮 i wrzu膰 na ruszt.
A je艣li nie masz zbyt du偶o czasu na przygotowywanie, po prostu nadziej pieczarki podw臋dzan膮, swojsk膮 kie艂bas膮 i pokrojon膮 cebulk膮 lub plastrami s艂onego boczku. Do pieczarek mo偶esz wykorzysta膰 tak偶e bardziej wyrafinowane sk艂adniki, takie jak szynk臋 parme艅sk膮 i ser camembert.
- Pieczarki umyj i osusz, a nast臋pnie pozbaw je n贸偶ek.
- Szynk臋 porwij na mniejsze kawa艂ki i u艂贸偶 na dnie ka偶dego kapelusza.
- G贸rn膮 cz臋艣膰 kapelusza wype艂nij ci膮gn膮cym si臋 serem camembert.
- Grzyby prze艂贸偶 na tack臋 aluminiow膮 i wrzu膰 na grilla, aby lekko si臋 popiek艂y i zarumieni艂y!
Du偶e pieczarki z grilla faszerowane
Pora poeksperymentowa膰 i zrobi膰 co艣 nieoczywistego, czyli du偶e pieczarki z grilla! Na grillowym ruszcie da si臋 po艂膮czy膰 wiele ciekawych smak贸w, a 偶ar buchaj膮cy z paleniska mo偶na zaliczy膰 do naprawd臋 wyj膮tkowych sposob贸w obr贸bki termicznej. 呕aden piekarnik nie zrobi tego tak dobrze. Czerp wi臋c z naszych pomys艂贸w, zapytaj znajomych, przeszukaj Internet i dziel si臋 smacznymi, codziennymi sukcesami z innymi. Kiedy nie wiesz co na grilla, a uda ci si臋 znale藕膰 du偶e, 艣wie偶e pieczarki, zgrilluj je faszeruj膮c r贸偶norodnymi nadzieniami.
Je艣li gustujesz w wyrazistych potrawach, koniecznie przygotuj pieczarki na grilla nadziewane jajkiem i tartym serem:
- Jajka ugotuj na twardo, a nast臋pnie drobno je posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj w misce z jajkiem. Dodaj s贸l oraz pieprz i ponownie wymieszaj.
- Nadziej umyte i osuszone pieczarki gotowym nadzieniem, a potem upiecz na grillu na tackach.
A je艣li jajeczny farsz to nie do ko艅ca Twoja bajka, przygotuj w艂asny sos tatarski i nadziej nim pieczarki!
- Wymieszaj majonez, jogurt naturalny, drobno posiekane og贸rki konserwowe, posiekany szczypiorek oraz natk臋 pietruszki.
- Dodaj sok z cytryny i musztard臋, aby nada膰 sosowi tatarskiemu charakterystyczny smak i konsystencj臋.
- Dopraw do smaku sol膮 i pieprzem, a nast臋pnie dok艂adnie wymieszaj wszystkie sk艂adniki. Odstaw sos na chwil臋, aby aromaty si臋 po艂膮czy艂y.
- Umyte i osuszone pieczarki zawi艅 w foli臋 aluminiow膮, a potem wrzu膰 na grilla na 8 minut. Gdy zmi臋kn膮, dodaj sos tatarski i ponownie u艂贸偶 je na grillu na kilka minut.
W pieczarkach z grilla mo偶esz zastosowa膰 tak偶e innego rodzaju nadzienia – zrobione z kaszy i ry偶u z dodatkiem warzyw, albo z dodatkiem szpinaku, drobno pokrojonych suszonych pomidor贸w i pokruszonych orzech贸w w艂oskich. Znasz ju偶 nasz spos贸b na szparagi z grilla? Nie przegap okazji, gdy przyjdzie na nie sezon. Akcesoria na grilla znajdziesz oczywi艣cie w naszym sklepie internetowym. Nie zapomnij r贸wnie偶 o ma艂ych przyjemno艣ciach np. dla dzieci. Przek膮ski na grilla to 艣wietny spos贸b na pierwszy g艂贸d w oczekiwaniu na g艂贸wne danie – pieczarki z grilla faszerowane czym tylko dusza zapranie, bo z mi臋sem, serem, a nawet warzywami!
Czytaj tak偶e:
7 przepis贸w na bak艂a偶an z grilla
Co na grilla? Pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰
Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?
Kie艂basa z grilla - przepis na grillowy klasyk!
Mi臋sa na grilla. Jakie mi臋so nadaje si臋 do grillowania?
Sa艂atka ziemniaczana na grilla
Jak zamarynowa膰 pier艣 z kurczaka na grilla?
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej