Pieczarki z grilla na 13 sposobów

Grillowane pieczarki to doskonała propozycja dla miłośników smakowitych i zdrowych przekąsek z grilla. Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, czy mięsożercą, pieczarki z grilla z pewnością staną się ulubionym dodatkiem do Twoich letnich grillowanych posiłków. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować smakowite dania z pieczarek na grillu, które zachwycą Twoich gości i sprawią, że letnie grillowanie stanie się prawdziwą ucztą dla zmysłów!
Pieczarki z grilla z serem
Pieczarki kupione, grill rozpalony, a więc pora zacząć faszerowanie! Pytanie tylko, co włożyć do środka? Pomysł na farsz do pieczarek na grilla możesz zaczerpnąć np. z przepisów na ziemniaki z grilla. Zwłaszcza te z mięsem pasują do delikatnego smaku pieczarek. Jeśli ma być bardziej wege, sprawdź koniecznie warzywa na grilla, które najbardziej zyskują na pieczeniu. Może cebula i papryka? A może coś w stylu bakłażana z grilla?
Zawsze, gdy myślimy o grillowanych pieczarkach, przychodzą nam do głowy przepisy z serem. Polecamy wrzucić na ruszt (oczywiście mając do pomocy poręcznych szczypiec kuchennych) pieczarki grillowe nadziane różnymi serowymi nadzieniami. Zacznijmy może od najbardziej popularnego przepisu, czyli faszerowanych pieczarek na grilla z nadzieniem z sera feta z czosnkiem i szpinakiem:
- Umyj pieczarki i delikatnie osusz. Następnie wytnij nóżkę z każdego kapelusza, aby zrobić miejsce na farsz.
- Pokrój drobno czosnek i podsmaż go wraz ze szpinakiem na patelni.
- W misce wymieszaj starty ser feta i szpinak z czosnkiem. Dodaj do mieszanki przyprawy według własnego gustu, na przykład pieprz, sól.
- Wypełnij wydrążone pieczarki przygotowanym nadzieniem, delikatnie dociskając, aby farsz dobrze wypełnił wnętrze.
- Rozgrzej grill, a następnie umieść pieczarki na grillu, bezpośrednio nad ogniem lub na aluminiowych tackach. Grilluj przez około 10-15 minut i gotowe!
A jeśli wersja z fetą to niekoniecznie Twój klimat, to koniecznie spróbuj pieczarek grillowanych z farszem z sera mozzarella i boczku!
- Pokrój drobno boczek oraz mozzarellę, a potem wymieszaj ze sobą.
- Umyte i wydrążone pieczarki nadziej farszem.
- Wrzuć je na ruszt i grilluj przez 10-15 minut, najlepiej na tackach lub owinięte folią aluminiową.
Możesz także przygotować pieczarki z grilla nadziewane:
- pokrojoną i podsmażoną kiełbasę wymieszaną z posiekanym porem i tartym serem gouda na wierzchu;
- przykryte serem topionym i kawałkami szynki (np. babuni)
- nadziane łyżką sera pleśniowego wymieszanego z drobno posiekanymi suszonymi pomidorami.
Pieczarki faszerowane na grilla z mięsem
Jeśli więc planujesz wegetariański grill, omiń ten akapit. Jak przygotować pieczarki na grilla nadziewane mięsem? Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać! Odpowiednio skomponowany farsz to prawdziwa rozkosz. Nadziane mięsem pieczarki wrzucone grilla będą soczyste, aromatyczne i bardzo smaczne. W jednej chwili twoje kubki smakowe zaleje fala wielu przyjemnych doznań, które wycisną wręcz łzy szczęścia. Podasz do nich ser na grilla oraz sałatki do grilla i posiłek gotowy. Do pieczarek grillowanych faszerowanych mięsem pasują również wegańskie szaszłyki z cukinii, papryki i krążków pora.
Spróbuj ich w kilku wariantach, np. w wersji z nadzieniem z mięsa mielonego z przyprawami.
- Obierz i pokrój cebulę i podsmaż ją na patelni.
- Do smażącej się cebuli dodaj mięso mielone i zamieszaj.
- Przypraw farsz solą, pieprzem i odrobiną papryki wędzonej. Zamieszaj. Podsmażaj, aż mięso zrobi się rumiane.
- Gotowym farszem nadziej pieczarki, a następnie owiń je folią aluminiową i wrzuć na ruszt.
A jeśli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowywanie, po prostu nadziej pieczarki podwędzaną, swojską kiełbasą i pokrojoną cebulką lub plastrami słonego boczku. Do pieczarek możesz wykorzystać także bardziej wyrafinowane składniki, takie jak szynkę parmeńską i ser camembert.
- Pieczarki umyj i osusz, a następnie pozbaw je nóżek.
- Szynkę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na dnie każdego kapelusza.
- Górną część kapelusza wypełnij ciągnącym się serem camembert.
- Grzyby przełóż na tackę aluminiową i wrzuć na grilla, aby lekko się popiekły i zarumieniły!
Duże pieczarki z grilla faszerowane
Pora poeksperymentować i zrobić coś nieoczywistego, czyli duże pieczarki z grilla! Na grillowym ruszcie da się połączyć wiele ciekawych smaków, a żar buchający z paleniska można zaliczyć do naprawdę wyjątkowych sposobów obróbki termicznej. Żaden piekarnik nie zrobi tego tak dobrze. Czerp więc z naszych pomysłów, zapytaj znajomych, przeszukaj Internet i dziel się smacznymi, codziennymi sukcesami z innymi. Kiedy nie wiesz co na grilla, a uda ci się znaleźć duże, świeże pieczarki, zgrilluj je faszerując różnorodnymi nadzieniami.
Jeśli gustujesz w wyrazistych potrawach, koniecznie przygotuj pieczarki na grilla nadziewane jajkiem i tartym serem:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie drobno je posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj w misce z jajkiem. Dodaj sól oraz pieprz i ponownie wymieszaj.
- Nadziej umyte i osuszone pieczarki gotowym nadzieniem, a potem upiecz na grillu na tackach.
A jeśli jajeczny farsz to nie do końca Twoja bajka, przygotuj własny sos tatarski i nadziej nim pieczarki!
- Wymieszaj majonez, jogurt naturalny, drobno posiekane ogórki konserwowe, posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
- Dodaj sok z cytryny i musztardę, aby nadać sosowi tatarskiemu charakterystyczny smak i konsystencję.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Odstaw sos na chwilę, aby aromaty się połączyły.
- Umyte i osuszone pieczarki zawiń w folię aluminiową, a potem wrzuć na grilla na 8 minut. Gdy zmiękną, dodaj sos tatarski i ponownie ułóż je na grillu na kilka minut.
W pieczarkach z grilla możesz zastosować także innego rodzaju nadzienia – zrobione z kaszy i ryżu z dodatkiem warzyw, albo z dodatkiem szpinaku, drobno pokrojonych suszonych pomidorów i pokruszonych orzechów włoskich. Znasz już nasz sposób na szparagi z grilla? Nie przegap okazji, gdy przyjdzie na nie sezon. Akcesoria na grilla znajdziesz oczywiście w naszym sklepie internetowym. Nie zapomnij również o małych przyjemnościach np. dla dzieci. Przekąski na grilla to świetny sposób na pierwszy głód w oczekiwaniu na główne danie – pieczarki z grilla faszerowane czym tylko dusza zapranie, bo z mięsem, serem, a nawet warzywami!
Czytaj także:
7 przepisów na bakłażan z grilla
Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować
Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?
Kiełbasa z grilla - przepis na grillowy klasyk!
Mięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Sałatka ziemniaczana na grilla
Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej