Jak przygotowa膰 boczek na grilla, aby by艂 pyszny i soczysty?

Jaki boczek na grilla wybra膰?
Ten rodzaj wieprzowiny mo偶esz kupi膰 w wersji surowej lub w臋dzonej. Ka偶da z nich nadaje si臋 na grilla, jednak warto pami臋ta膰, 偶e w nieco inny spos贸b. Do tego jak grillowa膰 mi臋so takiego typu zaraz dojdziemy. Najwa偶niejsze, 偶eby rozgraniczy膰 dwa typu jego zastosowania. Po pierwsze, boczek w臋dzony najlepiej sprawdza si臋 w po艂膮czeniu z innymi sk艂adnikami zapiekanymi na ruszcie. U偶yj go wi臋c mi臋dzy innymi, aby wykona膰 szasz艂yki z grilla, szparagi z boczkiem na grilla, boczkowe 艣widerki lub boczek rolowany. W wersji w臋dzonej mo偶esz stworzy膰 z niego r贸wnie偶 bekon, kt贸ry dodasz do sa艂atki do grilla. Je艣li natomiast zastanawiasz si臋 nad wariantem surowym, wybierz raczej chude mi臋so, kt贸re jest grubsze ni偶 d艂u偶sze. Mo偶esz pokroi膰 je w plastry lub zgrillowa膰 boczek w ca艂o艣ci. Jest 艣wietn膮 baz膮 do marynat, a wi臋c dok艂adnie mo偶esz zbudowa膰 jego smak i aromat, tak aby stanowi艂 konkurencj臋 dla soczystej kark贸wki z grilla lub alternatyw臋 dla go艣ci, kt贸rzy zwykle jedz膮 kaszank臋 z grilla.
Czym przyprawi膰 boczek na grilla?
Zamiast kupowa膰 gotowy, ju偶 przyprawiony boczek, zr贸b to samodzielnie i tak, jak lubisz najbardziej. Pomog膮 ci w tym sprytne akcesoria do mi臋sa oraz du偶a i g艂臋boka miska. Boczek marynuje si臋 bardzo podobnie jak 偶eberka z grilla. Najwa偶niejsze jest dok艂adne posmarowanie przegotowanego mi臋sa oliw膮 z przyprawami lub inn膮 mieszank膮 np. na bazie miodu, musztardy, majonezu, czy te偶 ketchupu. Tak naprawd臋 ka偶de 艣wie偶e mi臋so marynuje si臋 w ten spos贸b. R贸偶nice stanowi膮 jedynie dodatki. Skrzyde艂ka na grilla preferuj膮 l偶ejsze przyprawy i cz臋sto bardziej zio艂owe marynaty. Boczek na grilla wymaga zdecydowanego podkre艣lenia – szczypty pikanterii, nieco aromatu w臋dzarniczego, odrobiny 艣wie偶o艣ci soku z limonki. Grunt to, aby zamarynowany boczek zostawi膰 w lod贸wce na przynajmniej 12 godzin w naczyniu zabezpieczonym folia spo偶ywcz膮. Czym go przyprawi膰? Tak jak w przypadku piersi z kurczaka na grilla mo偶esz wybra膰: cz膮ber, chili, s艂odk膮 i w臋dzon膮 papryk臋, pieprz, czosnek, musztard臋, pikantny ketchup, mi贸d, jasne lub ciemne piwo, oregano oraz majeranek.
Przepis na boczek z grilla
Nie wa偶ne czy wyb贸r pad艂 na w臋dzony, czy surowy. Bez znaczenia jest jakie przyprawy znalaz艂y si臋 w stworzonej przez ciebie marynacie. Boczek z grilla b臋dzie pyszny i soczysty nawet je艣li twoje akcesoria do grilla ods艂u偶y艂y ju偶 kilka sezon贸w. Najwa偶niejsze przy jego grillowaniu na ruszcie s膮 bowiem szczypce kuchenne, czas i odpowiednia temperatura. Musi by膰 gor膮co, w贸wczas pory wieprzowiny dobrze zamkn膮 wewn膮trz jej naturalne soki wzbogacone o magi臋 marynaty. Je艣li masz pod r臋k膮 aluminiow膮 tack臋 ustaw ruszt grilla na 艣rednim poziomie i roz艂贸偶 na niej kawa艂ki boczku. Je艣li nie dysponujesz takim wsparciem, a plastry mi臋sa s膮 cienkie, u艂贸偶 je wy偶ej nad roz偶arzonymi w臋glami. Czas pieczenia to od 10 minut do nawet 25 minut. Wszystko zale偶y od tego, czy pieczesz boczek w ca艂o艣ci, czy w mniejszych kawa艂kach. Regularnie sprawdzaj, czy nie rumieni si臋 zbytnio z jednej strony i odwracaj wieprzowin臋 na ruszcie. Je艣li natomiast szukasz innych inspiracji, zapoznaj si臋 z naszym wpisem pt. „Co na grilla – pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰”. Polecamy ci r贸wnie偶 przygotowa膰 przek膮ski na grilla, kt贸re u艣mierz膮 ma艂y g艂贸d!Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej