Jak przygotowa膰 boczek na grilla, aby by艂 pyszny i soczysty?

Porady 14.03.2021


Jaki boczek na grilla wybra膰?

Ten rodzaj wieprzowiny mo偶esz kupi膰 w wersji surowej lub w臋dzonej. Ka偶da z nich nadaje si臋 na grilla, jednak warto pami臋ta膰, 偶e w nieco inny spos贸b. Do tego jak grillowa膰 mi臋so takiego typu zaraz dojdziemy. Najwa偶niejsze, 偶eby rozgraniczy膰 dwa typu jego zastosowania. Po pierwsze, boczek w臋dzony najlepiej sprawdza si臋 w po艂膮czeniu z innymi sk艂adnikami zapiekanymi na ruszcie. U偶yj go wi臋c mi臋dzy innymi, aby wykona膰 szasz艂yki z grilla, szparagi z boczkiem na grilla, boczkowe 艣widerki lub boczek rolowany. W wersji w臋dzonej mo偶esz stworzy膰 z niego r贸wnie偶 bekon, kt贸ry dodasz do sa艂atki do grilla. Je艣li natomiast zastanawiasz si臋 nad wariantem surowym, wybierz raczej chude mi臋so, kt贸re jest grubsze ni偶 d艂u偶sze. Mo偶esz pokroi膰 je w plastry lub zgrillowa膰 boczek w ca艂o艣ci. Jest 艣wietn膮 baz膮 do marynat, a wi臋c dok艂adnie mo偶esz zbudowa膰 jego smak i aromat, tak aby stanowi艂 konkurencj臋 dla soczystej kark贸wki z grilla lub alternatyw臋 dla go艣ci, kt贸rzy zwykle jedz膮 kaszank臋 z grilla.


Czym przyprawi膰 boczek na grilla?

Zamiast kupowa膰 gotowy, ju偶 przyprawiony boczek, zr贸b to samodzielnie i tak, jak lubisz najbardziej. Pomog膮 ci w tym sprytne akcesoria do mi臋sa oraz du偶a i g艂臋boka miska. Boczek marynuje si臋 bardzo podobnie jak 偶eberka z grilla. Najwa偶niejsze jest dok艂adne posmarowanie przegotowanego mi臋sa oliw膮 z przyprawami lub inn膮 mieszank膮 np. na bazie miodu, musztardy, majonezu, czy te偶 ketchupu. Tak naprawd臋 ka偶de 艣wie偶e mi臋so marynuje si臋 w ten spos贸b. R贸偶nice stanowi膮 jedynie dodatki. Skrzyde艂ka na grilla preferuj膮 l偶ejsze przyprawy i cz臋sto bardziej zio艂owe marynaty. Boczek na grilla wymaga zdecydowanego podkre艣lenia – szczypty pikanterii, nieco aromatu w臋dzarniczego, odrobiny 艣wie偶o艣ci soku z limonki. Grunt to, aby zamarynowany boczek zostawi膰 w lod贸wce na przynajmniej 12 godzin w naczyniu zabezpieczonym folia spo偶ywcz膮. Czym go przyprawi膰? Tak jak w przypadku piersi z kurczaka na grilla mo偶esz wybra膰: cz膮ber, chili, s艂odk膮 i w臋dzon膮 papryk臋, pieprz, czosnek, musztard臋, pikantny ketchup, mi贸d, jasne lub ciemne piwo, oregano oraz majeranek.


Przepis na boczek z grilla

Nie wa偶ne czy wyb贸r pad艂 na w臋dzony, czy surowy. Bez znaczenia jest jakie przyprawy znalaz艂y si臋 w stworzonej przez ciebie marynacie. Boczek z grilla b臋dzie pyszny i soczysty nawet je艣li twoje akcesoria do grilla ods艂u偶y艂y ju偶 kilka sezon贸w. Najwa偶niejsze przy jego grillowaniu na ruszcie s膮 bowiem szczypce kuchenne, czas i odpowiednia temperatura. Musi by膰 gor膮co, w贸wczas pory wieprzowiny dobrze zamkn膮 wewn膮trz jej naturalne soki wzbogacone o magi臋 marynaty. Je艣li masz pod r臋k膮 aluminiow膮 tack臋 ustaw ruszt grilla na 艣rednim poziomie i roz艂贸偶 na niej kawa艂ki boczku. Je艣li nie dysponujesz takim wsparciem, a plastry mi臋sa s膮 cienkie, u艂贸偶 je wy偶ej nad roz偶arzonymi w臋glami. Czas pieczenia to od 10 minut do nawet 25 minut. Wszystko zale偶y od tego, czy pieczesz boczek w ca艂o艣ci, czy w mniejszych kawa艂kach. Regularnie sprawdzaj, czy nie rumieni si臋 zbytnio z jednej strony i odwracaj wieprzowin臋 na ruszcie. Je艣li natomiast szukasz innych inspiracji, zapoznaj si臋 z naszym wpisem pt. „Co na grilla – pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰”. Polecamy ci r贸wnie偶 przygotowa膰 przek膮ski na grilla, kt贸re u艣mierz膮 ma艂y g艂贸d!