Skrzydełka na grilla – 5 przepisów od Tadar.pl

Porady 17.03.2021

Skrzydełka na grilla — od czego zacząć? 

Zanim skrzydełka trafią na grilla, trzeba poczynić kilka kroków, by odpowiednio je do tego przygotować. Aby przyrządzić pyszne skrzydełka z grilla, kluczowe jest wybranie świeżych i jakościowych egzemplarzy. Przy zakupie przyjrzyj się skrzydełkom — powinny być one jędrne, różowe, o przyjemnym zapachu, bez oznak zmiany koloru czy nieprzyjemnego zapachu. 

Odpowiednie skrzydełka z kurczaka na grilla wybrane? Czas na przygotowanie ich do grillowania! Niektórzy zalecają lekkie nacinanie skóry, co ułatwia równomierne przekazywanie ciepła podczas grillowania i pozwala na lepsze wchłanianie marynaty. Warto zanurzyć skrzydełka w marynacie lub po prostu skropić je oliwą z przyprawami przed wrzuceniem ich na ruszt. Skrzydełka można marynować w różnych mieszankach przypraw i sosów, dopasowując je do własnych preferencji smakowych — od klasycznych ziołowych po pikantne z panierką. 

Przygotowując soczyste skrzydełka z grilla, warto eksperymentować z różnymi sposobami przygotowania, aby odkryć ulubiony przepis na to aromatyczne danie, które zachwyci podniebienia wszystkich gości. Mocno spieczone, grillowane w folii czy zapanierowane — najważniejsze, żeby smakowały Tobie i domownikom!

Skrzydełka w marynacie na grilla – proste przepisy

Możesz je przyprawić podobnie jak pierś z kurczaka na grilla. Delikatne mięso drobiowe bardzo fajnie komponuje się z pikantnością, słodyczą i klasycznym aromatem czosnku oraz różnorodnych ziół. O tym, jak przygotować pyszną marynatę do drobiu (w szczególności do fileta) poczytasz w naszym artykule Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Jeśli nie masz doświadczenia w budowaniu kompozycji smaków i aromatów na bazie przypraw i dodatków, skorzystaj z naszych wskazówek!

Przyrządzenie marynaty do skrzydełek na grilla jest bardzo proste i można to zrobić w wielu odsłonach. Już teraz znajdź swoją ulubioną i sprawdź, jak apetycznie podkreśli jej walory pieczenie na ruszcie zawieszonym nad rozżarzonymi węglami drzewnymi. Zaopatrz się tylko w szczypce kuchenne, którymi bezpiecznie odwrócisz mięso oraz przełożysz wprost na podstawione przez gości talerze. Przede wszystkim jednak dowiedz się jak grillować mięso, aby było soczyste, miękkie i rozpływało się w ustach. Zdobytą wiedzę wykorzystaj, by przygotować skrzydełka z grilla na ostro z sokiem z limonki i płatkami chili, ich wersję BBQ albo skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej.

Jak przyrządzić te marynaty? Kluczem do uzyskania idealnej marynaty jest odpowiednie rozdrobnienie składników. Aby przygotować skrzydełka na grilla na ostro z sokiem z limonki i chili, powinieneś:

  1. Drobno posiekać czosnek, cebulkę oraz papryczkę chili i wrzucić do miski.
  2. Dodać ok. 60 ml oliwy lub innego tłuszczu.
  3. Wycisnąć do miski sok z limonki, a następnie podkręcić całość ulubionymi przyprawami: solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz ostrą.
  4. Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać i gotowe!

W przypadku przyrządzania grillowanych skrzydełek w marynacie BBQ czy wersji z musztardą i miodem sytuacja ma się podobnie — należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie zamoczyć w nich skrzydełka. Po upływie godziny można wyciągnąć mięso z marynaty i przejść do jego grillowania.

Skrzydełka z grilla na ostro – jak jeszcze można je zrobić?

Porady dotyczące gotowania, pieczenia, smażenia i wielu innych kuchennych wyzwań są nam bardzo bliskie. To właśnie dążenie do codziennych sukcesów inspiruje nas do tworzenia kolejnych artykułów, jak np. Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować. Wiemy jak doradzić Ci przepis na ciekawe przekąski na grilla lub żeberka z grilla w słodko-pikantnej marynacie. Kluczem jest tu wyrazistość. Łącząc ją z podpiekaniem na ruszcie, można uzyskać naprawdę wyjątkowe potrawy, których nie powtórzysz ani na patelni, ani w piekarniku. Skrzydełka z grilla na ostro są tego najlepszym dowodem. 

W jaki sposób przyrządzić aromatyczne pikantne skrzydełka z grilla? Aby je zrobić, nie potrzebujesz specjalnych akcesoriów do mięsa. Podaj do nich warzywa lub… ser na grilla (halloumi, camembert, kozi). Jak zrobić takie pikantne skrzydełka kurczaka? Poznaj nasz szybki przepis:

  1. W misce wymieszaj płynne masło, ząbek czosnku, brązowy cukier, pieprz cayenne, syrop klonowy i odrobinę sosu pomidorowego oraz słodkiej papryki.
  2. Obtocz skrzydełka w marynacie i pozostaw je w niej na ok. godzinę, aby przesiąkły jej smakiem.
  3. A potem grilluj na złocisty kolor z pomocy aluminiowej tacki (dzięki temu unikniesz przypalenia mięsa i stworzysz smaczne uzupełnienie sałatki do grilla.

Wyjątkowe skrzydełka w marynacie na grilla

Przepis na marynatę do skrzydełek z grilla można skomponować z wielu składników, także tych nietypowych. Oryginalny przepis może być równocześnie bardzo prosty. Co jeśli masz pod ręką tylko olej roślinny (2-3 łyżki), sól, pół łyżeczki cynamonu i… 90 ml nalewki wiśniowej? Z pomocą akcesoriów do grilla możesz stworzyć marynatę do skrzydełek kurczaka z rusztu, której smak i aromat zaskoczy wszystkich. 

Tradycyjnie zostaw mięso w takiej mieszance w szczelnym pojemniku na całą noc, a jeśli nie masz takiej możliwości, pozostaw skrzydełka w marynacie co najmniej godzinę (dokładnie tak, jak w przypadku robienia karkówki z grilla). Przede wszystkim pamiętaj jednak, by:

  • piec skrzydełka na średnim poziomie rusztu z węglami ułożonymi jedynie po bokach przez ok. 60 minut,
  • grillować mięso na szybko przez 20 minut z żarem ułożonym na całej powierzchni rusztu,
  • smarować drób marynatą w trakcie podpiekania,
  • podawać na talerzu np. w towarzystwie warzywnych szaszłyków na grilla.

Czytaj także:

Jak usmażyć idealny stek?

7 przepisów na bakłażan z grilla

Ziemniaki z grilla

Cukinia z grilla

Pieczarki z grilla

Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?

Kiełbasa z grilla - przepis na grillowy klasyk!

Mięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?

Jaka sałatka na grilla?

Sałatka ziemniaczana na grilla

Wegetariański grill na 10 sposobów!

Jak przygotować boczek na grilla

Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?