Skrzydełka na grilla – 5 przepisów od Tadar.pl
Skrzydełka na grilla — od czego zacząć?
Zanim skrzydełka trafią na grilla, trzeba poczynić kilka kroków, by odpowiednio je do tego przygotować. Aby przyrządzić pyszne skrzydełka z grilla, kluczowe jest wybranie świeżych i jakościowych egzemplarzy. Przy zakupie przyjrzyj się skrzydełkom — powinny być one jędrne, różowe, o przyjemnym zapachu, bez oznak zmiany koloru czy nieprzyjemnego zapachu.
Odpowiednie skrzydełka z kurczaka na grilla wybrane? Czas na przygotowanie ich do grillowania! Niektórzy zalecają lekkie nacinanie skóry, co ułatwia równomierne przekazywanie ciepła podczas grillowania i pozwala na lepsze wchłanianie marynaty. Warto zanurzyć skrzydełka w marynacie lub po prostu skropić je oliwą z przyprawami przed wrzuceniem ich na ruszt. Skrzydełka można marynować w różnych mieszankach przypraw i sosów, dopasowując je do własnych preferencji smakowych — od klasycznych ziołowych po pikantne z panierką.
Przygotowując soczyste skrzydełka z grilla, warto eksperymentować z różnymi sposobami przygotowania, aby odkryć ulubiony przepis na to aromatyczne danie, które zachwyci podniebienia wszystkich gości. Mocno spieczone, grillowane w folii czy zapanierowane — najważniejsze, żeby smakowały Tobie i domownikom!
Skrzydełka w marynacie na grilla – proste przepisy
Możesz je przyprawić podobnie jak pierś z kurczaka na grilla. Delikatne mięso drobiowe bardzo fajnie komponuje się z pikantnością, słodyczą i klasycznym aromatem czosnku oraz różnorodnych ziół. O tym, jak przygotować pyszną marynatę do drobiu (w szczególności do fileta) poczytasz w naszym artykule Jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla? Jeśli nie masz doświadczenia w budowaniu kompozycji smaków i aromatów na bazie przypraw i dodatków, skorzystaj z naszych wskazówek!
Przyrządzenie marynaty do skrzydełek na grilla jest bardzo proste i można to zrobić w wielu odsłonach. Już teraz znajdź swoją ulubioną i sprawdź, jak apetycznie podkreśli jej walory pieczenie na ruszcie zawieszonym nad rozżarzonymi węglami drzewnymi. Zaopatrz się tylko w szczypce kuchenne, którymi bezpiecznie odwrócisz mięso oraz przełożysz wprost na podstawione przez gości talerze. Przede wszystkim jednak dowiedz się jak grillować mięso, aby było soczyste, miękkie i rozpływało się w ustach. Zdobytą wiedzę wykorzystaj, by przygotować skrzydełka z grilla na ostro z sokiem z limonki i płatkami chili, ich wersję BBQ albo skrzydełka w marynacie miodowo-musztardowej.
Jak przyrządzić te marynaty? Kluczem do uzyskania idealnej marynaty jest odpowiednie rozdrobnienie składników. Aby przygotować skrzydełka na grilla na ostro z sokiem z limonki i chili, powinieneś:
- Drobno posiekać czosnek, cebulkę oraz papryczkę chili i wrzucić do miski.
- Dodać ok. 60 ml oliwy lub innego tłuszczu.
- Wycisnąć do miski sok z limonki, a następnie podkręcić całość ulubionymi przyprawami: solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz ostrą.
- Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać i gotowe!
W przypadku przyrządzania grillowanych skrzydełek w marynacie BBQ czy wersji z musztardą i miodem sytuacja ma się podobnie — należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, a następnie zamoczyć w nich skrzydełka. Po upływie godziny można wyciągnąć mięso z marynaty i przejść do jego grillowania.
Skrzydełka z grilla na ostro – jak jeszcze można je zrobić?
Porady dotyczące gotowania, pieczenia, smażenia i wielu innych kuchennych wyzwań są nam bardzo bliskie. To właśnie dążenie do codziennych sukcesów inspiruje nas do tworzenia kolejnych artykułów, jak np. Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować. Wiemy jak doradzić Ci przepis na ciekawe przekąski na grilla lub żeberka z grilla w słodko-pikantnej marynacie. Kluczem jest tu wyrazistość. Łącząc ją z podpiekaniem na ruszcie, można uzyskać naprawdę wyjątkowe potrawy, których nie powtórzysz ani na patelni, ani w piekarniku. Skrzydełka z grilla na ostro są tego najlepszym dowodem.
W jaki sposób przyrządzić aromatyczne pikantne skrzydełka z grilla? Aby je zrobić, nie potrzebujesz specjalnych akcesoriów do mięsa. Podaj do nich warzywa lub… ser na grilla (halloumi, camembert, kozi). Jak zrobić takie pikantne skrzydełka kurczaka? Poznaj nasz szybki przepis:
- W misce wymieszaj płynne masło, ząbek czosnku, brązowy cukier, pieprz cayenne, syrop klonowy i odrobinę sosu pomidorowego oraz słodkiej papryki.
- Obtocz skrzydełka w marynacie i pozostaw je w niej na ok. godzinę, aby przesiąkły jej smakiem.
- A potem grilluj na złocisty kolor z pomocy aluminiowej tacki (dzięki temu unikniesz przypalenia mięsa i stworzysz smaczne uzupełnienie sałatki do grilla.
Wyjątkowe skrzydełka w marynacie na grilla
Przepis na marynatę do skrzydełek z grilla można skomponować z wielu składników, także tych nietypowych. Oryginalny przepis może być równocześnie bardzo prosty. Co jeśli masz pod ręką tylko olej roślinny (2-3 łyżki), sól, pół łyżeczki cynamonu i… 90 ml nalewki wiśniowej? Z pomocą akcesoriów do grilla możesz stworzyć marynatę do skrzydełek kurczaka z rusztu, której smak i aromat zaskoczy wszystkich.
Tradycyjnie zostaw mięso w takiej mieszance w szczelnym pojemniku na całą noc, a jeśli nie masz takiej możliwości, pozostaw skrzydełka w marynacie co najmniej godzinę (dokładnie tak, jak w przypadku robienia karkówki z grilla). Przede wszystkim pamiętaj jednak, by:
- piec skrzydełka na średnim poziomie rusztu z węglami ułożonymi jedynie po bokach przez ok. 60 minut,
- grillować mięso na szybko przez 20 minut z żarem ułożonym na całej powierzchni rusztu,
- smarować drób marynatą w trakcie podpiekania,
- podawać na talerzu np. w towarzystwie warzywnych szaszłyków na grilla.
Czytaj także:
7 przepisów na bakłażan z grilla
Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?
Kiełbasa z grilla - przepis na grillowy klasyk!
Mięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Sałatka ziemniaczana na grilla
Wegetariański grill na 10 sposobów!
Jak przygotować boczek na grilla
Jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej?
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej