10 marynat do skrzydełek na grilla, które pokochasz
Skrzydełka z grilla w… jogurcie – co dodać?
Nie musisz używać tłuszczu, żeby nadać ciekawego smaku mięsu. Marynata do kurczaka z grilla może bazować chociażby na jogurcie naturalnym, którego delikatny smak podkreśli nieco dietetyczny charakter drobiowych skrzydełek z kurczaka – pieczonych, smażonych oraz oczywiście grillowanych. Danie stanie się dzięki temu świeższe, a nawet spójne z profilem przypraw, których użyjesz w przypadku sałatki do grilla. Po całej nocy w takiej marynacie skrzydełka drobiowe będą bardzo soczyste i aromatyczne. Upewnij się tylko, że masz pod ręką szczypce kuchenne, by w porę obrócić mięso na ruszcie i sprawdź na naszym blogu jak grillować mięso z kurczaka, aby go nie wysuszyć. Po prostu do 100 g jogurtu naturalnego dodaj:- 6 łyżek ketchupu, łyżeczkę ostrej papryki, łyżeczkę ziół prowansalskich, po hojnej szczypcie soli, pieprzu kolorowego oraz granulowanego czosnku
- Łyżkę majonezu, łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, bazylii, curry i majeranku, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczkę soli cytrynowej (drobno zmielonej)
- Łyżeczkę kurkumy, oregano i wędzonej papryki, połowę łyżeczki kminku oraz łyżkę musztardy sarepskiej, aby skrzydełka na grilla nabrały pięknego, złocistego koloru i miały chrupiącą skórkę
Skrzydełka z grilla w piwie
Nie masz pomysłu na otwarcie sezonu grillowego, a chcesz przygotować coś dobrego? Zajrzyj zawsze najpierw na blog sklepu internetowego Tadar.pl, gdyż mamy tu dla ciebie masę wskazówek, pomysłów i porad. We wpisie „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować” znajdziesz niejedną inspirację do wykorzystania kolorowych warzyw lub aromatycznych przypraw. Oczywiście odpowiednie akcesoria do grilla z naszej oferty pomogą ci przygotować każde skrzydełka na grilla w pysznej marynacie, a nawet zajmą się tymi wszystkimi kiełbaskami, serami pieczonymi w całości lub stworzą marynatę do karkówki z grilla. Jeśli zaś chodzi o skrzydełka kurczaka w piwie to najlepiej zostawić je dzień przed grillem w towarzystwie:- Soku z cytryny, estragonu, ostrej musztardy i pieprzu ziołowego
- Czosnku, sosu sojowego, słodkiej papryki oraz oliwy z oliwek
- Miodu z imbirem i jałowcem
Marynata z miodem i skrzydełka z grilla
Choć na słodko, to najlepiej łączyć je z pikantnymi przyprawami. Dzięki temu uzyskasz pyszny kontrast, którego nie powstydzą się nawet najbardziej kolorowe szaszłyki z grilla. Pieprz cayenne, płatki chili, ostra papryka, a nawet cząber – wszystkie te przyprawy sprawiają, że miodowa marynata do skrzydełek z grilla staje się przyjemnie zaskakująca, a mięso z każdym kęsem smakuje coraz bardziej wyśmienicie. Akcesoria do mięsa dadzą ci natomiast wygodę podczas aplikacji marynaty (również w trakcie pieczenia na ruszcie) oraz bezpieczeństwo, gdyż na grillu łatwo o oparzenia. Skrzydełka kurczaka skąpane przez całą noc w miodzie z przyprawami będą pięknie błyszczeć, kusząc, by jak najszybciej zdjąć je znad rozżarzonych węgli. Podobny efekt daje miodowa marynata do boczku na grilla. W oczekiwaniu na posiłek podaj coś małego na ząb – może jakieś przekąski na grilla na zimno lub ciepło?Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej