Jaka marynata do boczku na grilla? 6 pomysłów

Porady 13.03.2021


Boczek na grilla – prosta marynata

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, a w tym przypadku również bardzo smaczne. Boczek na grilla świetnie komponuje się z majerankiem, czosnkiem i papryką. W jego przypadku nada się również niejedna marynata do karkówki z grilla, którą polecaliśmy ci w jednym z ostatnich artykułów. Pamiętaj tylko, by przygotować sobie wszystkie niezbędne akcesoria do mięsa, gdyż trzeba będzie nieco poodwracać je na ruszcie, a w trakcie zawsze warto posmarować resztką marynaty, która została w misce. Najważniejsze i najwygodniejsze są szczypce kuchenne, bo dzięki nim nic nie spadnie z rusztu, a ty unikniesz przypadkowego oparzenia oraz nie pobrudzisz dłoni. Jeśli natomiast szukasz prostego przepisu, spróbuj:
 
  • Boczek na grillu w musztardzie francuskiej
  • Boczek z grilla w piwie
  • Boczek z grilla w miodzie
  • Boczek marynowany w sosie BBQ
 


Jak marynować boczek na grilla?

Sprawa wydaje się prosta tak jak przekąski na grilla, które zawsze warto włączyć do menu imprezowego. Boczek możesz podzielić na mniejsze kawałki, gdyż wówczas szybciej upiecze się na ruszcie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zamarynować większy kawałek tego mięsa i dopiero po zgrillowaniu go pokroić. O tym jak grillować mięso (a między innymi boczek wieprzowy) dzieliliśmy się już z tobą na naszym blogu pełnym smacznych, codziennych sukcesów. Tymczasem akcesoria na grilla w dłoń i zacznij rozpalać pod rusztem. Jeśli poprzedniego dnia boczek został zamarynowany zgodnie z naszymi wskazówkami, już za chwilę wszystkim zacznie ciec ślinka:
 
  • Zacznij od wymieszania oliwy z oliwek z miodem, oregano, płatkami chili i papryką wędzoną
  • Dokładnie wysmaruj kawałki boczku stworzoną marynatą i włóż je do miski
  • Zabezpiecz miskę folią spożywcza i włóż ją na 12 godzin do lodówki
  • Wyjmij boczek marynowany bezpośrednio przed pieczeniem i umieść go na ruszcie
  • Gotowe mięso podawaj obok lekkiej sałatki do grilla
 


Marynata – pyszny boczek z grilla

Boczek może uświetnić twoje szaszłyki na grilla. Spraw mu tylko… wyjątkowo prostą marynatę. Możesz ją użyć także do mięsa drobiowego, gdyż jej smak przywodzi na myśl najlepsze kanapki z wędliną. Po prostu nie ma się go dosyć i można tak jeść na co dzień. Sprawdzi się więc jako marynata do kurczaka z grilla, karkówki, a nawet żeberek. Wystarczy połączyć 4 łyżki majonezu, 1,5 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy sarepskiej i 4 łyżki oliwy. Po wymieszaniu na gładko dodaj pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku i posiekaną czerwoną cebulę. Dopraw cola i pieprzem i… zamarynuj w lodówce przez noc.

Po więcej cudowności z rusztu zapraszamy na naszego bloga. Dzięki asortymentowi Tadar.pl stworzysz nie tylko wyjątkową marynatę do skrzydełek z grilla, idealną kaszankę pieczoną nad żarem, czy faszerowane ziemniaki lub cukinię. Nasze najodważniejsze pomysły znajdziesz we wpisie „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”!