Jaka marynata do boczku na grilla? 6 pomysłów
Boczek na grilla – prosta marynata
Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze, a w tym przypadku również bardzo smaczne. Boczek na grilla świetnie komponuje się z majerankiem, czosnkiem i papryką. W jego przypadku nada się również niejedna marynata do karkówki z grilla, którą polecaliśmy ci w jednym z ostatnich artykułów. Pamiętaj tylko, by przygotować sobie wszystkie niezbędne akcesoria do mięsa, gdyż trzeba będzie nieco poodwracać je na ruszcie, a w trakcie zawsze warto posmarować resztką marynaty, która została w misce. Najważniejsze i najwygodniejsze są szczypce kuchenne, bo dzięki nim nic nie spadnie z rusztu, a ty unikniesz przypadkowego oparzenia oraz nie pobrudzisz dłoni. Jeśli natomiast szukasz prostego przepisu, spróbuj:- Boczek na grillu w musztardzie francuskiej
- Boczek z grilla w piwie
- Boczek z grilla w miodzie
- Boczek marynowany w sosie BBQ
Jak marynować boczek na grilla?
Sprawa wydaje się prosta tak jak przekąski na grilla, które zawsze warto włączyć do menu imprezowego. Boczek możesz podzielić na mniejsze kawałki, gdyż wówczas szybciej upiecze się na ruszcie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zamarynować większy kawałek tego mięsa i dopiero po zgrillowaniu go pokroić. O tym jak grillować mięso (a między innymi boczek wieprzowy) dzieliliśmy się już z tobą na naszym blogu pełnym smacznych, codziennych sukcesów. Tymczasem akcesoria na grilla w dłoń i zacznij rozpalać pod rusztem. Jeśli poprzedniego dnia boczek został zamarynowany zgodnie z naszymi wskazówkami, już za chwilę wszystkim zacznie ciec ślinka:- Zacznij od wymieszania oliwy z oliwek z miodem, oregano, płatkami chili i papryką wędzoną
- Dokładnie wysmaruj kawałki boczku stworzoną marynatą i włóż je do miski
- Zabezpiecz miskę folią spożywcza i włóż ją na 12 godzin do lodówki
- Wyjmij boczek marynowany bezpośrednio przed pieczeniem i umieść go na ruszcie
- Gotowe mięso podawaj obok lekkiej sałatki do grilla
Marynata – pyszny boczek z grilla
Boczek może uświetnić twoje szaszłyki na grilla. Spraw mu tylko… wyjątkowo prostą marynatę. Możesz ją użyć także do mięsa drobiowego, gdyż jej smak przywodzi na myśl najlepsze kanapki z wędliną. Po prostu nie ma się go dosyć i można tak jeść na co dzień. Sprawdzi się więc jako marynata do kurczaka z grilla, karkówki, a nawet żeberek. Wystarczy połączyć 4 łyżki majonezu, 1,5 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy sarepskiej i 4 łyżki oliwy. Po wymieszaniu na gładko dodaj pokrojone w plasterki 3 ząbki czosnku i posiekaną czerwoną cebulę. Dopraw cola i pieprzem i… zamarynuj w lodówce przez noc.Po więcej cudowności z rusztu zapraszamy na naszego bloga. Dzięki asortymentowi Tadar.pl stworzysz nie tylko wyjątkową marynatę do skrzydełek z grilla, idealną kaszankę pieczoną nad żarem, czy faszerowane ziemniaki lub cukinię. Nasze najodważniejsze pomysły znajdziesz we wpisie „Co na grilla – pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować”!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej