Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować!

Porady 13.05.2020


Szaszłyki z grilla – kilka smakowitych połączeń

Oczywiście możesz je zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej, jednak podświadomie wiesz, że to tylko alternatywa, gdy w chłodne dni najdzie cię ochota na szaszłyki z grilla. Teraz nie musisz się ograniczać. Niewiele może przecież równać się z daniami zrobionymi na grillu ­– ich aromatem, smakiem i tym, że podlewając rozżarzone węgle odrobiną piwa, możesz stworzyć prawdziwy, mały sukces kulinarny. Jakie smakowite połączenia składników warto więc wykorzystać, robiąc szaszłyki na grilla? Mamy kilka ulubionych, a wśród nich:
  • szaszłyki z polędwiczek wieprzowych marynowanych w sosie teriyaki, z czerwoną cebulą, ananasem, boczkiem i papryką,
  • proste szaszłyki z figami zawijanymi w szynkę parmeńską na zmianę z kawałkami wędzonego sera halloumi lub oscypka,
  • szaszłyki z porem zawijanym w plastry boczku, czerwoną papryką, krążkami cukinii i soczystymi kawałkami karkówki w słodko-pikantnej marynacie,
  • przepyszne szaszłyki z podgotowanych, zielonych szparagów (wskazówki jak gotować szparagi znajdziesz tutaj) i słonego, wędzonego sera – na koniec wystarczy obsypać pieprzem i dodać sos pomarańczowy.


Sałatka na grilla – sprawdzony przepis

Grillowane dania mięsne potrafią być ciężkim wyzwaniem dla żołądka. Jeśli więc myślisz o przygotowaniu steków, kiełbas, czy szaszłyków z rusztu, nie zapomnij o lekkiej sałatce. Nie może jej zabraknąć na żadnym grillu. Kilka pomysłów na taką z serem pleśniowym znasz już z naszego wcześniejszego artykułu. Zapomnij o kalorycznych wersjach z majonezem! Zakochaj się w chrupiących warzywach, subtelnym dresingu i palecie kolorów odzwierciedlającej różnorodność smaków. Przygotuj sałatkę grecką ze szparagami!
 


SKŁADNIKI:

- sałata lodowa (1 sztuka)
- pomidorki koktajlowe (250 g)
- czerwona cebula (połówka)
- czarne oliwki (pół szklanki)
- ser feta (200 g)
- czerwona papryka (dwie sztuki)
- zielone szparagi (1 pęczek)
- papryczka chili (połowa)
- suszone oregano (4 łyżeczki)
- sos winegret
 


JAK ZROBIĆ SAŁATKĘ GRECKĄ ZE SZPARAGAMI?

1. Umytą i suchą sałatę poszatkuj na drobne kawałki. Paprykę pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć do dużej miski.

2. Dodaj pomidorki koktajlowe (każdy przekrój na pół lub na ćwiartki), połówki czarnych oliwek, cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz ser feta pokrojony w kostkę.

3. Ugotuj szparagi, pokrój je na kawałki i również dodaj do miski z pozostałymi składnikami sałatki greckiej.

4. Całość polej sosem winegret, obsyp suszonym oregano i wymieszaj kolorową zawartość miski. Sałatka na grilla gotowa!
 


Dania na grilla – co jeszcze możesz przygotować?

Zadbaj, aby mieć pod ręką najpotrzebniejsze akcesoria do grillowania. Dzięki nim wszystkie dania z grilla upieką się idealnie, a doprawianie ich, doglądanie, obracanie i serwowanie stanie się komfortowe oraz bardzo proste. Jeśli nie szaszłyki to co? Jakie potrawy z grilla pasują do sałatki greckiej ze szparagami lub jednej z lekkich wersji z dodatkiem sera pleśniowego? Koniecznie spróbuj:
  • ryb z grilla (np. łososia)
  • grillowanych skrzydełek w marynacie z nalewki wiśniowej
  • białych kiełbas grillowanych z serem
  • faszerowanej papryki lub cukinii z grilla