Co na grilla? Pomysłowe przepisy, które warto choć raz spróbować!
Co wrzucić na grilla? Współczesne grillowanie przestało się już ograniczać do przygotowywania mięs i wędlin — dania na grilla występują dziś także w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej, a same przepisy na grillowane potrawy są coraz bardziej różnorodne i kreatywne.
Grillowanie może stać się prawdziwą sztuką kulinarnej eksploracji! Możliwości są niemal nieograniczone — od nietypowych pomysłów na dania z grilla inspirowane kuchniami z różnych stron świata aż po klasyczne przepisy na jedzenie z grilla, które sprawdzają się doskonale podczas rodzinnych spotkań czy imprez z przyjaciółmi.
Dziś nie boimy się eksperymentować z różnymi smakami i aromatami. Grillujemy tradycyjne kiełbasy i wegańskie serki z nerkowców, a każda z tych potraw smakuje wyśmienicie. Poszukujesz inspiracji na to, co przygotować na grilla? Odkryj kilka naszych propozycji i stań się prawdziwym mistrzem BBQ!
Mięsa z grilla - klasyka gatunku
Czasem najprostsze przepisy na grilla to te najsmaczniejsze — jeśli więc gustujesz w mięsnych potrawach, powinieneś koniecznie spróbować klasycznych dań grillowych takich jak karkówka czy stek. Karkówka, z uwagi na swoją soczystość i bogaty smak, jest jednym z ulubionych wyborów mięs grillowych. Dobrze doprawiona i odpowiednio grillowana karkówka może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jeśli chcesz przyrządzić ją w doskonały sposób, koniecznie przeczytaj nasze dwa artykuły:
Z kolei steki, dzięki swojej różnorodności i możliwościom przyrządzenia na różne sposoby — od krótkiego grillowania w wysokich temperaturach do długiego marynowania i wolnego pieczenia — są doskonałym wyborem dla bardziej wyrafinowanych fanów mięs. Poznaj tajniki przygotowywania doskonałych steków, dzięki lekturze artykułu Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?
A co z innymi rodzajami mięsa? Na grilla warto wrzucić wszystkie tłuste jego partie, np. boczek. Boczek, z uwagi na swoją intensywną aromatyczną woń i chrupiącą skórkę, idealnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań z grilla, dodając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Odkryj jak zrobić go po mistrzowsku i przeczytaj nasz artykuł Jak przygotować boczek na grilla.
Na grilla warto wrzucić też nieco drobiu — pikantne skrzydełka, soczystą pierś czy długo marynowane udka. O tym, jak przyrządzić najlepszego kurczaka na grilla przeczytasz w artykułach skrzydełka na grilla oraz jak zamarynować pierś z kurczaka na grilla?
Szaszłyki z grilla – kilka smakowitych połączeń
Oczywiście możesz je zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej, jednak podświadomie wiesz, że to tylko alternatywa, gdy w chłodne dni najdzie cię ochota na szaszłyki z grilla. Latem nie musisz się ograniczać. Niewiele może przecież równać się z daniami zrobionymi na grillu – ich aromatem, smakiem i tym, że podlewając rozżarzone węgle odrobiną piwa, możesz stworzyć prawdziwy, mały sukces kulinarny. Jakie smakowite połączenia składników warto więc wykorzystać, robiąc szaszłyki na grilla? Mamy kilka ulubionych, a wśród nich:
- szaszłyki z polędwiczek wieprzowych marynowanych w sosie teriyaki, z czerwoną cebulą, ananasem, boczkiem i papryką,
- proste szaszłyki z figami zawijanymi w szynkę parmeńską na zmianę z kawałkami wędzonego sera halloumi lub oscypka,
- szaszłyki z porem zawijanym w plastry boczku, czerwoną papryką, krążkami cukinii i soczystymi kawałkami karkówki w słodko-pikantnej marynacie,
- przepyszne szaszłyki z podgotowanych, zielonych szparagów (wskazówki jak gotować szparagi znajdziesz tutaj) i słonego, wędzonego sera – na koniec wystarczy obsypać pieprzem i dodać sos pomarańczowy.
A jeśli marzą Ci się inne, równie pyszne i bezmięsne wersje szaszłyków na grilla i nie tylko, to powinieneś koniecznie przeczytać nasz artykuł na temat 10 najlepszych wegetariańskich propozycji na grilla.
Sałatka na grilla – sprawdzony przepis
Potrzebny Ci prosty pomysł na danie z grilla? Przygotuj sałatkę! Grillowane dania mięsne potrafią być ciężkim wyzwaniem dla żołądka. Jeśli więc myślisz o przygotowaniu steków, kiełbas, czy szaszłyków z rusztu, powinieneś dodać do nich także lekką i odświeżającą sałatkę. Kilka pomysłów na taką z serem pleśniowym znasz już z naszego wcześniejszego artykułu. Zapomnij o kalorycznych wersjach z majonezem! Zakochaj się w chrupiących warzywach, subtelnym dresingu i palecie kolorów odzwierciedlającej różnorodność smaków. Przygotuj sałatkę grecką ze szparagami!
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa (1 sztuka)
- pomidorki koktajlowe (250 g)
- czerwona cebula (połówka)
- czarne oliwki (pół szklanki)
- ser feta (200 g)
- czerwona papryka (dwie sztuki)
- zielone szparagi (1 pęczek)
- papryczka chili (połowa)
- suszone oregano (4 łyżeczki)
- sos winegret
Jak zrobić sałatkę grecką ze szparagami?
- Umytą i suchą sałatę poszatkuj na drobne kawałki. Paprykę pokrój w kostkę. Oba składniki wrzuć do dużej miski.
- Dodaj pomidorki koktajlowe (każdy przekrój na pół lub na ćwiartki), połówki czarnych oliwek, cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz ser feta pokrojony w kostkę.
- Ugotuj szparagi, pokrój je na kawałki i również dodaj do miski z pozostałymi składnikami sałatki greckiej.
- Całość polej sosem winegret, obsyp suszonym oregano i wymieszaj kolorową zawartość miski. Sałatka na grilla gotowa!
Chciałbyś przygotować sałatkę na grilla, która będzie równie sycąca co usmażone mięsa? Wykorzystaj do niej ziemniaki! Nasz przepis na rewelacyjną sałatkę ziemniaczaną na grilla z pewnością zachwyci Cię swoim nietypowym smakiem i wyglądem. A jeśli wciąż brakuje Ci inspiracji, to koniecznie zajrzyj do naszego artykułu Jaka sałatka na grilla?. Wśród tych smacznych przepisów na sałatki z pewnością znajdziesz tę idealną!
Dania na grilla – co jeszcze możesz przygotować?
Zadbaj, aby mieć pod ręką najpotrzebniejsze akcesoria do grillowania. Dzięki nim wszystkie dania z grilla upieką się idealnie, a doprawianie ich, doglądanie, obracanie i serwowanie stanie się komfortowe oraz bardzo proste. Jeśli nie szaszłyki to co? Jakie potrawy z grilla pasują do sałatki greckiej ze szparagami lub jednej z lekkich wersji z dodatkiem sera pleśniowego? Koniecznie sprawdź:
- Kiełbasa z grilla - przepis na grillowy klasyk!
- 7 przepisów na bakłażan z grilla
- Ziemniaki z grilla
- Cukinia z grilla
- Pieczarki z grilla
Czytaj także:
Warto przeczytać
Nalewka z czarnego bzu? Oto nasz przepis!
Nalewki z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i z owoców, od wieków cieszą się niezmienną popularnością ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Czarny bez to król polskich krzewów, który obdarzony jest nie tylko intensywnym aromatem, ale także bogactwem substancji odżywczych i leczniczych. Domowa nalewka z czarnego bzu stanowi doskonałą alternatywę dla komercyjnych alkoholi. W niniejszym artykule zdradzimy Ci wszystkie tajniki przyrządzania domowej nalewki z czarnego bzu. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejSyrop z czarnego bzu. Jak go zrobić i dlaczego warto?
Syrop z czarnego bzu, zarówno z kwiatów, jak i z owoców, to niezwykle aromatyczny i smaczny dodatek do wielu napojów, deserów czy bardziej wytrawnych potraw, który cieszy się coraz większą popularnością ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe i korzyści zdrowotne. Kwiaty czarnego bzu oraz dojrzałe owoce zbierane latem stanowią doskonałą bazę do przygotowania tego tradycyjnego syropu. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak przygotować syrop z czarnego bzu w dwóch różnych wariantach oraz jakie korzyści może przynieść nam jego spożywanie.
czytaj więcejJakie właściwości ma dżem z czarnego bzu?
Dżem z owoców czarnego bzu to nie tylko pyszna przekąska, ale prawdziwy skarb natury, w którym kryje się wiele prozdrowotnych substancji. Oprócz wyjątkowego smaku, dżem z owoców czarnego bzu obfituje w naturalne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Jakie dokładnie właściwości ma dżem z czarnego bzu? Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejCzarny bez — przepisy, przetwory i właściwości
Czarny bez to roślina o niezwykłych właściwościach, która od wieków wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Jego kwiaty i owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co czyni go prawdziwie cennym skarbem natury. Z czarnego bzu można przygotować różnorodne przetwory, które nie tylko zachwycają smakiem, ale również korzystnie wpływają na zdrowie. Poznaj wszystkie możliwości, jakie daje Ci ta wspaniała roślina!
czytaj więcejJak zrobić karkówkę pieczoną w plastrach z cebulą?
Pieczona karkówka to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny wtedy, gdy spodziewasz się wizyty gości. Tak naprawdę możesz ją przygotować zawsze wtedy, gdy nie masz pomysłu na pyszny obiad, a w lodówce znajduje się akurat kawałek mięsa. Wypróbuj nasz przepis, jeśli zależy Ci na soczystym, aromatycznym i rozpływającym się w ustach daniu! Wszystko to dzięki najważniejszemu dodatkowi, jakim jest cebula. Sprawdź, w jaki sposób najlepiej upiec karkówkę i z czym ją podawać, aby była najsmaczniejsza i oczarowała małych oraz dużych łasuchów.
czytaj więcejKarkówka pieczona z warzywami – kompletne danie wprost z piekarnika!
Karkówka pieczona z warzywami to jedno z tych dań, którymi bardzo łatwo oczarujesz gości lub domowników. Nawet jeśli nie masz najmniejszej ochoty na stanie w kuchni i przygotowywanie potraw. Ta karkówka robi się praktycznie sama! Mięso i warzywa to idealne połączenie nie tylko pod kątem smaku, ale i wartości odżywczych. Możesz korzystać oczywiście ze świeżych, ale też mrożonych warzyw. Sprawdź, jakie proste może być przyrządzenie efektownego posiłku i skorzystaj z naszych wskazówek, aby był on jeszcze smaczniejszy!
czytaj więcejSoczysta karkówka pieczona w rękawie
Karkówka pieczona w rękawie to danie soczyste, aromatyczne i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Podawaj ją na zimno jako wędlinę bądź na ciepło, z sosem. Wielu osobom karkówka kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Nie wymaga długiego przygotowania, jeśli zaopatrzysz się w niezbędne składniki i akcesoria konieczne do jej upieczenia. Sprawdź nasz przepis i przygotuj ją samodzielnie, nawet jeśli nie uważasz się za mistrza gotowania!
czytaj więcejMakaron ze szparagami - błyskawiczny sezonowy obiad
Gdy nadchodzi sezon, szparagi szybko znikają z półek. Jednym z pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni jest makaron. Makaron ze szparagami to niezwykle smaczne i aromatyczne danie, które cieszy się popularnością na całym świecie. Szparagi doskonale komponują się z różnymi rodzajami makaronu i innymi dodatkami, tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Odkryj wraz z nami, jak wykorzystać szparagi do przygotowania smacznego makaronu, który sprawdzi się na szybki obiad.
czytaj więcejJak zrobić risotto ze szparagami?
Risotto ze szparagami to klasyczne włoskie danie, które zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. Szparagi doskonale komponują się z kremowym ryżem, tworząc wyborną kompozycję. Odkryj wraz z nami wszystkie tajniki przyrządzania domowego risotto z tą pyszną nowalijką!
czytaj więcej