Jak usma偶y膰 idealny stek?

Porady 8.11.2019

Jak zrobi膰 steka? Sma偶enie stek贸w wbrew pozorom nie jest takie trudne, o ile posiada si臋 dobry przepis i zna si臋 podstawy ich przygotowywania. Sam proces przygotowywania idealnego steka zaczyna si臋 ju偶 w sklepie, podczas wybierania mi臋sa, a ko艅czy wtedy, kiedy zdejmujemy go z patelni. Jak zrobi膰 to po mistrzowsku i nie pomyli膰 si臋 na 偶adnym z etap贸w? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskaz贸wki!

Jakie mi臋so na steka sprawdzi si臋 najlepiej? 

Najlepsze partie mi臋sa do przyrz膮dzenia idealnego sma偶onego steka to te bogate w mi臋艣nie poro艣ni臋te t艂uszczem, kt贸re nie s膮 nadmiernie przepracowane. Do tego celu wykorzysta膰 mo偶na mi臋dzy innymi antrykot, z kt贸rego to uzyskuje si臋 steki o nazwie rib-eye. Ich cech膮 charakterystyczn膮 jest obecno艣膰 „oka” z t艂uszczu. Dobrym pomys艂em mo偶e okaza膰 si臋 tak偶e stek sma偶ony z rostbefu (np. w wersji z ko艣ci膮, nazywany stekiem T-bone). Na bazie rostbefu przyrz膮dzi膰 mo偶na r贸wnie偶 stek New York, kt贸ry swoj膮 nazw臋 zawdzi臋cza kszta艂towi przypominaj膮cemu stan Nowy Jork. 

Doskona艂e na steki s膮 r贸wnie偶 inne cz臋艣ci wo艂owiny, takie jak pol臋dwica (st膮d pobierany jest chocia偶by filet mignon) czy 艂ata wo艂owa (z niej powstaje stek bavette. Najlepiej zdecydowa膰 si臋 na partie mi臋sa, kt贸re zosta艂y wysezonowane. Sma偶enie steka sezonowanego daje efekt w postaci kruchego i soczystego mi臋sa. Na co zwr贸ci膰 uwag臋 podczas zakup贸w? To, na co warto zwraca膰 uwag臋 podczas wybierania stek贸w sezonowanych, to jego marmurkowato艣膰, czyli stopie艅 przero艣ni臋cia t艂uszczem, kt贸ry zabezpiecza mi臋so przed utrat膮 wilgoci. T艂uszcz to tak偶e no艣nik smaku - jego powolne wytapianie si臋 podczas sma偶enia czyni mi臋so bardziej wyraziste i zwyczajnie smaczniejsze.

Jak przygotowa膰 stek o r贸偶nym stopniu wysma偶enia?

Ka偶d膮 parti臋 mi臋sa mo偶na wysma偶y膰 na kilka r贸偶nych sposob贸w, kt贸re wyr贸偶niaj膮 si臋 innym poziomem soczysto艣ci, krucho艣ci, a tak偶e mniej lub bardziej wyrazistym smakiem. Stopie艅 wysma偶enia to kwestia bardzo indywidualna, jednak偶e im stek jest bardziej szlachetny (np. d艂ugo sezonowany), tym kr贸cej powinien by膰 sma偶ony.

Wyr贸偶ni膰 mo偶na 4 podstawowe stopnie wysma偶enia steku z pol臋dwicy. S膮 nimi:

  • Rare — mianem tym okre艣la si臋 krwisty stek o chrupkiej sk贸rce i niemal偶e surowym mi臋sie w 艣rodku.
  • Medium Rare — to 艣rednio krwisty stek, kt贸rego mi臋so ma mocno czerwon膮 barw臋.
  • Medium — okre艣lenie to odnosi si臋 do 艣rednio wysma偶onego steku, kt贸rego mi臋so jest j臋drne.
  • Well done — to stek, kt贸rego mi臋so jest ca艂kowicie wysma偶one.

Warto tak偶e wspomnie膰 o samej temperaturze sma偶enia, kt贸ra odgrywa kluczow膮 rol臋 w uzyskaniu odpowiedniego stopnia przypieczenia mi臋sa oraz zachowania jego soczysto艣ci. Idealna temperatura sma偶enia stek贸w zale偶y od preferowanego stopnia wysma偶enia mi臋sa oraz jego grubo艣ci.

Dla stek贸w krwistych zaleca si臋 u偶ywanie wy偶szej temperatury, oko艂o 200-230°C. Natomiast dla stek贸w, kt贸re maj膮 by膰 艣rednio wysma偶one, czyli z r贸偶owym wn臋trzem, lepszym rozwi膮zaniem jest sma偶enie ich w ni偶szej temperaturze, oko艂o 160-180°C.

Warto r贸wnie偶 pami臋ta膰, 偶e odpowiednie przygotowanie i wst臋pne ogrzanie patelni lub grilla przed dodaniem stek贸w mo偶e pom贸c w uzyskaniu r贸wnomiernego wysma偶enia z ka偶dej strony. Dlatego te偶 kontrolowanie temperatury sma偶enia stek贸w to kluczowy element procesu gotowania, kt贸ry pozwoli nam cieszy膰 si臋 idealnie przyrz膮dzonymi, soczystymi i aromatycznymi stekami.

Jak usma偶y膰 steka? Sma偶enie stek贸w w kilku prostych krokach

Jak zrobi膰 stek wo艂owy? Przepis na to, jak usma偶y膰 steka wo艂owego jest bardzo prosty. Do jego wykonania, poza mi臋sem, potrzebna b臋dzie s贸l i pieprz oraz t艂uszcz. Najlepiej wybra膰 t艂uszcz o wysokim punkcie dymienia - olej rzepakowy lub s艂onecznikowy, klarowane mas艂o czy oliw臋 z wyt艂oczyn.

Sk艂adniki:

300 g mi臋sa wo艂owego (np. antrykotu to jedna porcja sezonowanego steka grubo艣ci ok. 3 cm)

2 艂y偶ki oliwy

kilka szczypt soli

kilka szczypt pieprzu

Ponadto:

deska do krojenia

szczypce do przewracania mi臋sa

Przygotowanie:

Jak przygotowa膰, a potem zrobi膰 stek? Mi臋so dok艂adnie myjemy, oczyszczamy z b艂on i osuszamy przy pomocy r臋cznika papierowego. Solimy je, zaczynaj膮c od strony, na kt贸rej najpierw b臋dziemy sma偶y膰 stek oraz nacieramy je t艂uszczem.

Potem czekamy, a偶 patelnia si臋 nagrzeje. Mi臋so k艂adziemy na patelni, a po up艂ywie wyznaczonego czasu potrzebnego do konkretnego poziomu wysma偶enia, przewracamy je na drug膮 stron臋 przy pomocy 艂opatki lub szczypiec. Do tego celu nigdy nie nale偶y u偶ywa膰 widelca — d藕gany widelcem stek m贸g艂by straci膰 w贸wczas sw贸j naturalny smak i aromat. Mi臋so sma偶ymy do stopnia wysma偶enia, jaki chcemy uzyska膰.

Jaka patelnia do stek贸w sprawdzi si臋 najlepiej?

Jak przyrz膮dzi膰 stek? Do tego celu, poza mi臋sem na stek, niezb臋dna b臋dzie r贸wnie偶 odpowiednio dopasowana patelnia. Do wyboru jest mi臋dzy innymi patelnia 偶eliwna. To naczynie ci臋偶kie i masywne, kt贸re d艂ugo si臋 rozgrzewa. Sma偶膮c steka na niej nale偶y pami臋ta膰 o odpowiednim nat艂uszczeniu mi臋sa — skutecznie zapobiegnie to przed jego przywieraniem w czasie sma偶enia. Dobrze sprawdzi si臋 ona jako patelnia do piekarnika

Krwistego steka przyrz膮dzi膰 mo偶emy r贸wnie偶 na stalowej patelni. Do jej zalet zaliczy膰 mo偶na kr贸tki czas nagrzewania oraz fakt, i偶 r贸wnomiernie rozprowadza ona ciep艂o. Idealna patelnia tego typu wykonana powinna by膰 z solidnej stali i posiada膰 nieco grubsze dno. Do usma偶enia idealnego steka wykorzysta膰 mo偶na tak偶e patelni臋 ceramiczn膮. Materia艂 ten jest odporny na zarysowania i przywieranie mi臋sa do jego powierzchni. 

Stek krwisty usma偶ony zosta膰 mo偶e r贸wnie偶 na patelni tytanowej. Naczynia tego typu posiadaj膮 nieprzywieraj膮c膮 pow艂ok臋 i s膮 odporne na uszkodzenia mechaniczne. Chc膮c przygotowa膰 steka z grilla, zaopatrzy膰 nale偶y si臋 w patelni臋 grillow膮. Przyrz膮dzaj膮c mi臋so na takiej patelni, nie ma konieczno艣ci stosowania du偶ej ilo艣ci t艂uszczu. Co wi臋cej, w ten spos贸b uzyska膰 mo偶na efektown膮 kratk臋 na powierzchni steka wo艂owego, kt贸ra b臋dzie 艂udz膮co przypomina膰 t臋, kt贸ra powstaje podczas grillowania na ruszcie.

Z naszego bloga dowiedzie si臋 r贸wnie偶, jak wybra膰 patelni臋 na indukcj臋 i jak sma偶y膰 na patelni 偶eliwnej. Nasze wskaz贸wki to gwarancja codziennych sukces贸w w przyrz膮dzaniu steka wieprzowego czy wo艂owego. Idealnie wysma偶ony stek — gwarantowany! A czy wy macie sw贸j sprawdzony przepis na stek wo艂owy?

Czytaj tak偶e:

7 przepis贸w na bak艂a偶an z grilla

Najlepsza kark贸wka z grilla

Marynata do kark贸wki z grilla

Co na grilla? Pomys艂owe przepisy, kt贸re warto cho膰 raz spr贸bowa膰

Skrzyde艂ka na grilla

Ziemniaki z grilla

Cukinia z grilla

Pieczarki z grilla
Stek z grilla - jak perfekcyjnie go upiec?

Kie艂basa z grilla - przepis na grillowy klasyk!

Mi臋sa na grilla. Jakie mi臋so nadaje si臋 do grillowania?

Jaka sa艂atka na grilla?

Sa艂atka ziemniaczana na grilla