Jak prawidłowo używać patelni żeliwnej?

Porady 31.08.2019

Szukacie patelni, która posłuży Wam przez długi czas i będzie w pełni niezawodna? Zaopatrzcie się w jej wersję żeliwną! Jakie zalety ma patelnia żeliwna i jak powinno się jej używać? W poniższym wpisie znajdziecie garść przydatnych wskazówek na ten temat, które mogą okazać się niezwykle pomocne podczas zakupów.


Patelnia żeliwna — jakie są jej zalety?

Patelnia żeliwna to produkt, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających kucharzy. Wpływ na to ma kilka czynników. Zaliczyć można do nich między innymi fakt, iż bardzo dobrze przewodzi ona ciepło. Żeliwna patelnia, owszem, nagrzewa się nieco dłużej niż naczynia tego typu wykonane z innych materiałów, lecz na długi czas utrzymuje wysoką temperaturę. Patelnia żeliwna do naleśników rozprowadza ciepło w sposób równomierny, sprawiając, że przyrządzane na niej potrawy smażą się niezwykle szybko. Do zalet dobrych patelni żeliwnych zalicza się równie ich trwałość. Nie ulegają one uszkodzeniu na skutek działania wysokich temperatur, zachowując swoją naturalną formę. To także w pełni bezpieczne naczynia kuchenne, które nie wydziela szkodliwych substancji. Pisząc o patelniach z pokrywką, nie sposób nie wspomnieć o ich prozdrowotnych właściwościach. Podczas smażenia czy duszenia na dużej żeliwnej patelni dochodzi do wytrącania się niewielkich ilości żelaza. Pierwiastek ten trafia następnie do przyrządzanej przez nas potrawy. Osoby dbające o linię z pewnością ucieszy fakt, iż do gotowania na patelni żeliwnej grillowej wymagana jest jedynie niewielka ilość tłuszczu. Takie naczynie pełnić może wiele różnych funkcji. Patelnia żeliwna na indukcję dobrze sprawdzać będzie się zarówno podczas smażenia naleśników czy jajek, jak i przyrządzania steków.
 

Patelnia żeliwna — pierwsze użycie

W jaki sposób należy przygotować patelnię żeliwną do użytkowania? W tym celu rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 200-250 stopni. Następnie czyścimy żeliwną patelnię przy użyciu gąbki oraz płynu do naczyń (wymagany jest on jedynie podczas pierwszego użycia). Drugi z produktów pomoże pozbyć się różnego rodzaju substancji ochronnych, którymi pokrywane są nowe naczynia. Kolejny etap to dokładne opłukanie patelni żeliwnej z pokrywką i jej wytarcie oraz osuszenie. Przy pomocy papierowego ręcznika nakładamy na jej wewnętrzną i zewnętrzną część cienką warstwę smalcu lub oleju roślinnego. Następnie wkładamy patelnię żeliwną do piekarnika do góry nogami, wykładając jej spód folią aluminiową. Po około godzinie wyłączamy piekarnik i studzimy w nim naczynie.
 

Patelnia grillowa żeliwna — jak używać?

Odpowiednie użytkowanie patelni żeliwnej emaliowanej to gwarancja jej wieloletniej trwałości i niezawodności. Smażąc na niej, pamiętać należy o tym, by nie robić tego w zbyt wysokiej temperaturze. Prowadzić może to bowiem do nierównomiernego przysmażenia oraz przypalenia przyrządzanego dania. Patelnię żeliwną należy rozgrzewać bardzo powoi, stopniowo zwiększając temperaturę kuchenki. Na patelnię z żeliwa nigdy nie powinno się nakładać produktów zimnych i nasączonych wodą. Na początku jej użytkowania nie należy smażyć na niej potraw zawierających w swoim składzie ocet, pomidory lub sok z cytryny. Przyczynić mogłoby się to bowiem do usunięcia pokrywającej ją powłoki ochronnej. W celu zwiększenia właściwości nieprzywierających żeliwnej patelni, raz na jakiś czas należy ją zakonserwować, posypując jej powierzchnię grubą warstwą soli i powoli zwiększając temperaturę kuchenki. Patelni z żeliwa nie należy przechowywać wraz z pokrywką, jako że prowadzić mogłoby to do pojawienia się rdzy.
 
Patelnia do piekarnika — w jakie jej rodzaje zaopatrzyć można się w naszym sklepie internetowym  Tadar.pl? Do wyboru są tutaj modele różniące się od siebie zarówno średnicą, jak i kształtem oraz przeznaczeniem.
 
Równie ciekawą propozycją jest patelnia ceramiczna. Chcecie dowiedzieć się więcej na jej temat? Przeczytajcie ten wpis Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć.
 
Patelnia żeliwna to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, którym zależy na naczyniu trwałym, dobrze przewodzącym ciepło i niewymagającym używania dużej ilości tłuszczu.