Patelnia ceramiczna – 5 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć
Co to jest patelnia ceramiczna?
Patelnia ceramiczna to inaczej patelnia z powłoką ceramiczną. Wiele osób uważa, że patelnia ceramiczna musi posiadać wewnętrzną stronę wykończoną w białym kolorze – owszem, powłoka ceramiczna często występuje w bieli bądź beżu, ale nie jest to regułą, zdarzają się także czarne patelnie ceramiczne. Wiele osób uważa także, że są to najlepsze patelnie do codziennego użytku. Rzeczywiście, za patelniami ceramicznymi przemawia wiele argumentów – są wytrzymałe i nie rysują się tak łatwo jak inne modele, są bezpieczne dla zdrowia i można na nich smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, a nawet bez niego.Właśnie, co do smażenia bez tłuszczu – patelnie ceramiczne to patelnie non-stick. Co to oznacza? Powłoka non-stick, jaką jest powłoka ceramiczna, to inaczej powłoka nieprzywieralna. Dzięki temu pozwala na zdrowe smażenie bez tłuszczu. Patenie ceramiczne są więc idealnym wyborem dla tych, którzy chcieliby jeść zdrowiej i ograniczyć spożywanie tłuszczów.
Jaka patelnia ceramiczna jest idealna do Twojej kuchni?
Jaką patelnię ceramiczną wybrać? To zależy do czego jej potrzebujemy. Jeśli szukamy patelni uniwersalnej, to powinniśmy pójść w stronę nieco głębszych patelni ceramicznych. Taka patelnia ceramiczna pozwoli nam na przygotowanie wielu różnorodnych dań – od smażenia mięsa i warzyw, przez przygotowywanie sosów i dżemów, po gulasze i inne dania duszone. Dobrym pomysłem jest wybranie patelni ceramicznej z pokrywką, dzięki czemu zatrzymamy ciepło wewnątrz naczynia. Jeśli natomiast marzy nam się słodkie śniadanie, koniecznie sięgnijmy po patelnię ceramiczną do naleśników. Takie patelnie mają niezwykle niskie ścianki, dzięki czemu naleśniki z łatwością mogą być przewracane na drugą stronę i ściągane z patelni.
Jak czyścić patelnię ceramiczną, aby służyła Ci jak najdłużej?
Nie wiesz jak czyścić patelnię ceramiczną? Wiele osób robi to intuicyjnie, nie zważając na specyfikę materiału, z którego wykonane jest naczynie. A przecież odpowiednie czyszczenie patelni ceramicznej jest niezwykle ważne. Dzięki temu nie zniszczymy naczynia i będzie nam ono służyło przez wiele lat. Patelnie ceramiczne nagrzewają się niezwykle szybko nawet do temperatury 400 °C. Tak rozgrzanej patelni z powłoką ceramiczną nie możemy umieścić pod strumieniem zimnej wody, ponieważ materiał zostanie poddany szokowi termicznemu. Taka gwałtowna zmiana temperatur może doprowadzić do wybrzuszenia się patelni.Patelnię ceramiczną po zakończeniu gotowania należy odstawić na bok i zaczekać aż ostygnie. Wtedy dopiero możemy umyć patelnię ceramiczną z pomocą ciepłej wody, płynu do mycia naczyń i szmatki bądź miękkiej gąbki. Wszelkie szczotki i druciaki mogą niestety doprowadzić do zarysowania powłoki ceramicznej. Czy możliwe jest mycie patelni ceramicznej w zmywarce? Niestety, nie powinno się tego robić. Mycie patelni ceramicznej w zmywarce może zaszkodzić powłoce. Wynika to ze zbyt dużej siły, jaką detergenty do mycia w zmywarkach posiadają.
Na pierwszy rzut oka ręczne mycie patelni ceramicznej może wydawać się jej wadą i problemem, ale umycie jednego naczynia zajmuje kilkanaście sekund. Czyszczenie patelni ceramicznej według tych kilku prostych zasad jest konieczne, jeśli chcemy cieszyć się sprawnie działającą patelnią ceramiczną przez wiele lat.
Czy porysowana patelnia ceramiczna jest szkodliwa?
A co jeśli już dojdzie do porysowania powłoki ceramicznej? Po pierwsze powłoka ceramiczna jest dość odporna – z pewnością bardziej odporna niż teflonowa. Oczywiście nie oznacza to, że mamy o nią nie dbać i testować jej granice wytrzymałości. Po drugie ceramika jest materiałem niezwykle przyjaznym środowisku, ale i naszemu zdrowiu – nie zawiera w sobie żadnych szkodliwych substancji i jej używanie nie wpływa na właściwości czy smak potraw.Natomiast przekonanie o tym, że porysowana patelnia może szkodzić zdrowiu, wzięło się z faktu, że w patelniach teflonowych wielu producentów stosowało się w przeszłości kwas perfluorooktanowy (PFOA). Zarysowanie takiej patelni prowadziło do uwolnienia się tej szkodliwej dla zdrowia substancji do potraw. Na szczęście obecnie patelnie są w pełni bezpieczne i porysowana powłoka nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia.
Która patelni lepsza – ceramiczna czy teflonowa?
Wspomnieliśmy o patelni teflonowej. Która z tych patelni jest lepsza – patelnia ceramiczna czy teflonowa? Prawda jest taka, że oba modele sprawdzą się w codziennym gotowaniu. Mycie patelni ceramicznej wygląda identycznie jak mycie patelni teflonowej – nie można myć ich w zmywarce i wkładać nagrzanych pod wodę. Różnice pomiędzy patelnią ceramiczną i teflonową to sama powłoka – ceramiczna jest bardziej odporna na zarysowania i w przypadku tej pierwszej mamy pewność, że brak w niej szkodliwej substancji PFOA. Jednakże jeśli odpowiednio dbamy o patelnię teflonową i nie doprowadzamy do zarysowania powierzchni, możemy z niej spokojnie korzystać. Patelnie z powłoką ceramiczną mogą być nagrzewane do wyższych temperatur niż patelnie teflonowe, ale z drugiej strony patelnie teflonowe są nieco tańsze niż ceramiczne. Tak naprawdę każdy z tych modeli ma swoje mocne strony i to od naszych potrzeb zależy, po jaką patelnię sięgniemy. Jedno jest pewne – na każdej z nich przygotujemy pyszny obiad.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej