Jaka patelnia na indukcję? 5 modeli, które warto rozważyć

Polecane produkty 9.05.2019

Czym jest patelnia na indukcję?

Garnki na indukcję, w tym również patelnie, na pierwszy rzut oka nie różnią się od tych, które mogą być używane na kuchence gazowej. Indukcja jednak, ze względu na inną technologię, wymaga dna, które umożliwia wykonane jest z materiału ferromagnetycznego, a zatem przyciągającego magnes. Dno musi także dobrze przylegać do płyty grzewczej oraz być odpowiednio duże, by mieścić się na wyznaczonym polu. Patelni indukcyjnej nie trzeba się bać – działa doskonale, a pomimo braku bezpośredniego kontaktu z ogniem, idealnie nagrzewa się i przewodzi ciepło. Oczywiście o ile wykonana jest z dobrego materiału. Pamiętaj, że patelnia patelni nierówna.

Czytaj także:

Jak rozpoznać patelnie na indukcję?

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, iż nie każda dostępna na rynku patelnia będzie nadawała się do stosowania na kuchence indukcyjnej. Takie naczynie wyposażone musi być w specjalne, magnetyczne dno. Informacje na ten temat znaleźć można na opakowaniu patelni indukcyjnej lub samym naczyniu (na jej dnie wytłoczony powinien być specjalny znaczek indukcji). Znak indukcji na patelni jest bardzo łatwy do rozpoznania – to kilka spiralek w kwadracie, nierzadko z dopiskiem induction. Na kuchence indukcyjnej używać można wyłącznie naczyń o płaskim dnie, które najczęściej pokrywa wzór w kółka. Jeżeli mamy wątpliwości, czy posiadana przez nas patelnia będzie współpracowała ze znajdującym się w kuchni urządzeniem, najlepszym rozwiązaniem będzie przyłożenie do niej magnesu, który powinien przyczepić się do naczynia. Zwykła patelnia na indukcji niestety się nie sprawdzi. Jednak patelnia indukcyjna na kuchence gazowej jak najbardziej – oczywiście jeśli jest dobrze wykonana. Warto o tym pamiętać. Zestaw patelni na indukcję może zatem przydać się nie tylko w miejscu, w którym mamy dostęp do płyty indukcyjnej.  

Czytaj także:

Jaka patelnia na indukcję jest najlepsza?

Jaka patelnia na indukcję? To doskonałe pytanie, na które odpowiedź jest dość prosta. Dobra patelnia na indukcje będzie miała, jak już wspomnieliśmy, płaskie dno, które dobrze przylega do kuchenki. To jednak nie wszystko. Powinna posiadać także odpowiednią grubość dna – minimum 4 milimetry. Dzięki temu naczynie może lepiej utrzymywać ciepło, jest mniej narażone na odkształcenia i uszkodzenia spowodowane ciepłem. To dotyczy wszystkich produktów na indukcję – garnki pojedyncze czy czajniki na indukcję także powinny posiadać grubsze dno. Aby dopasować się do kuchenki indukcyjnej, patelnie powinny także być dobrane pod względem wielkości, w sam raz do pola indukcyjnego. Obecnie jednak płyty posiadają pola bez wyznaczonych granic, co bardzo ułatwia pracę na nich. Patelnia na indukcję może być wykonana z różnych materiałów – stali nierdzewnej, aluminium czy żeliwa. Wszystko zależy jednak od dna, które musi być ferromagnetyczne. Najlepsze patelnie na indukcję są oczywiście ciężkie, naturalne i nieprzywierające. Znalezienie takiego modelu może jednak nie być proste.

Patelnia granitowa na indukcję Konighoffer Venga 32 cm

Patelnia granitowa na indukcję to sprzęt, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Doskonale sprawdza się ona podczas obróbki termicznej zarówno mięs, jak i warzyw. Patelnia granitowa na indukcję gwarantuje doskonały poziom dystrybucji ciała. Jej aluminiowy korpus i dysk indukcyjny sprawiają, że znajdujące się w naczyniu produkty ogrzewają się w sposób równomierny, a patelnia w krótkim czasie uzyskuje pożądaną temperaturę. Patelnia granitowa Konighoffer Venga 32 cm wymaga niewielkiej ilości tłuszczu, pozwalając na przyrządzenie zdrowych, dietetycznych dań. Trójwarstwowa powłoka granitowa stanowi skuteczną ochronę przed przywieraniem i przypalaniem. Patelnia posiada również praktyczny, profilowany uchwyt z otworem do zawieszania. Nadaje się ona do mycia w zmywarce.

Patelnia nieprzywierająca indukcja Tadar Aversa 20 cm

Patelnia nieprzywierająca na indukcję Tadar Aversa 20 cm jest aluminiowa, a co za tym idzie – lekka oraz trwała. Jako że materiał ten bardzo szybko się nagrzewa, naczynie jest również w pełni ergonomiczne. Na uwagę zasługuje tu jego dno w kształcie plastra miodu – dzięki niemu patelnia jest „zdrowsza” w użytkowaniu, ponieważ tłuszcz z potraw spływa do wgłębień, a tym samym jedzenie się nim nie nasącza. Patelnia do płyty indukcyjnej posiada wyprofilowaną, bakelitową rączkę, która nie nagrzewa się, gwarantując komfort i bezpieczeństwo codziennego użytkowania. To doskonała patelnia nieprzywierająca. Indukcja radzi sobie z nią odpowiednio, szybko podgrzewając i utrzymując ciepło.

Patelnia do naleśników indukcyjna Venga 28 cm

Patelnia do naleśników indukcyjna Venga 28 cm to patelnia indukcyjna, która dobrze sprawdzi się również podczas przyrządzania tortilli. Jej niski brzeg o wielkości 2 centymetrów ułatwia przewracanie przyrządzanych smakołyków bez konieczności używania łopatki. To także świetna patelnia do naleśników – indukcyjna, w sam raz na bezpieczne smażenie. Patelnia na indukcję wykonana została z aluminium, co sprawia, że jest trwała, odporna na uszkodzenia oraz lekka. Jej wnętrze pokrywa czarna powierzchnia nieprzywierająca non-stick. Z naczynia tego korzystać można na kuchence tak indukcyjnej, jak i elektrycznej, gazowej czy ceramicznej.

Patelnia do jajek i placuszków Konighoffer

Patelnia do placków i jajek Konighoffer świetnie sprawdzi się właściwie w każdym domu. Patelnia do jajek i placuszków to must have, jeśli masz małe dzieci, które oczekują pysznych śniadań przyrządzonych w kilka minut. Znajdujące się na jej powierzchni 4 wgłębienia sprawią, że przyrządzane dania zawsze będą posiadały identyczną wielkość oraz kształt. Patelnia indukcyjna wyprodukowana została z wysokiej jakości aluminium, dzięki czemu szybko się nagrzewa i jest lekka. Jej powierzchnię pokrywa nieprzywierająca powłoka non-stick. Używać można jej na dowolnym rodzaju kuchenki oraz myć w zmywarce.

Patelnia na indukcję Starke PRO Black Copper 28 cm

Patelnia na indukcję Starke PRO Black Copper 28 cm to produkt, który zachwyca swoim wykonaniem. Jej wygląd przywodzi na myśl wysokiej klasy patelnie z prawdziwej miedzi. Chociaż ta patelnia jest wykonana ze stali nierdzewnej, nie zaś z miedzi, nie da się jej odmówić naprawdę wysokiej jakości. Dlaczego? Przede wszystkim na jej korzyść przemawia użyta powłoka marki Greblon, która charakteryzuje się ogromną wytrzymałością na poziomie 20 tysięcy cykli ścierania. Dla porównania – zwykłe patelnie posiadają najczęściej odporność rzędu 2 tysięcy cykli ścierania. Ta patelnia jest prawie niezniszczalna, o ile będzie się ją dobrze użytkować. Doskonale sprawdzi się jako patelnia uniwersalna – do smażenia mięs, makaronów czy placków, ale także do przyrządzania sosów. Oprócz tego wygląda elegancko, dzięki czemu z pewnością będzie stanowić doskonały prezent.

Czy patelnia indukcyjna nadaje się na gaz?

Czy patelnia na indukcję nadaje się na gaz? Z całą pewnością, oczywiście o ile została wykonana z dbałością, solidnie i z dobrych materiałów. Jeśli zastanawiasz się, czy patelnie indukcyjne można używać na gazie, zawsze pamiętaj, że patelnia indukcyjna nadaje się właściwie na większość kuchenek – w tym gazową, ceramiczną czy elektryczną. Z kolei patelnia na kuchenkę gazową nie będzie działać na kuchni indukcyjnej, gdyż potrzebuje do tego odpowiedniego dna o właściwościach przyciągających magnes. Jeśli więc zmieniasz kuchenkę na indukcyjną, prawdopodobnie czekają cię zakupy, podczas których warto uwzględnić patelnie czy komplety garnków. Prawdopodobnie, gdyż możesz także zakupić adapter na płytę indukcyjną 14 cm Konighoffer, który umożliwia korzystanie ze starych naczyń na płycie indukcyjnej. W sytuacji, w której chcesz wykorzystać naczynia z kuchni indukcyjnej na kuchence gazowej, nie musisz się jednak martwić. Prawdopodobnie świetnie sobie poradzą.

Czy patelnia żeliwna nadaje się na indukcje?

Czy patelnia żeliwna na indukcję będzie spełniać swoje zadanie? Oczywiście. Tak samo, jak wszystkie inne patelnie, musi ona posiadać odpowiednie ferromagnetyczne dno. Bez niego nie będzie działać na płycie indukcyjnej. Jeśli jednak producent zaopatrzył ją w takie dno, sprawdzi się doskonale. Żeliwne patelnie na indukcję stają się coraz bardziej popularne. To niezwykle solidny materiał, całkowicie naturalny, który świetnie przewodzi ciepło. Dodatkowo jest on wytrzymały na uszkodzenia, dlatego z całą pewnością przetrwa z tobą lata. Podczas produkcji żeliwa nie stosuje się żadnych toksycznych związków. Nic nie wydziela się z tego materiału także podczas smażenia, w czasie obróbki cieplnej. Żeliwo uznaje się zatem za jeden z najbezpieczniejszych materiałów do tworzenia produktów mających kontakt z żywnością. Żeliwne patelnie nie należą niestety do najtańszych – warto mieć to na uwadze. Dodatkowo zwykle potrzebują dość dużej ilości oleju, by na nich smażyć. Wyjątkiem są żeliwne patelnie z powłoką ceramiczną, które są nieprzywierające i praktycznie beztłuszczowe. To doskonałe rozwiązanie dla osób na diecie i alergików, którzy starają się unikać materiałów mogących wywołać reakcję alergiczną.

Patelnia grillowa na indukcję

Patelnia grillowa na płytę indukcyjną to doskonały produkt dla osób, które kochają produkty z grilla i tęsknią z nimi zimą czy jesienią, gdy na gotowanie na świeżym powietrzu nie ma odpowiedniej pogody. Patelnia grillowa umożliwia przygotowanie produktów, by smakowały tak, jak zdjęte z grilla. Jaka patelnia grillowa na indukcję sprawdzi się najlepiej? Przede wszystkim zdecyduj się na taką patelnię, która posiada powłokę non-stick. Dzięki temu możesz smażyć przy minimalnej ilości tłuszczu, a zatem jak najbardziej naturalnie. Jedzenie nie będzie przy tym przywierać do powłoki, co zminimalizuje ryzyko przypaleń. Niektóre patelnie grillowe, na przykład żeliwne, pozwalają także na pieczenie w piekarniku, dzięki czemu szybciej przygotujesz chociażby większe kawałki mięsa.

Wybór patelni na indukcję wcale nie musi być trudny. Należy przy nim pamiętać o swojej wygodzie i bezpieczeństwie – im bardziej naturalne i solidne materiały, tym większa szansa na to, że patelnia wytrzyma z tobą naprawdę długie chwile, towarzysząc ci przy wielu drobnych i większych sukcesach w kuchni.