Patelnia na indukcję – o czym musisz wiedzieć przed zakupem?

Jeśli masz w swojej kuchni patelnię na indukcję, to zapewne wiesz, jak uniwersalna potrafi być. Dzięki specjalnej budowie współpracuje z posiadaną przez ciebie płytą indukcyjną. Znaczy to również, że możesz używać jej na innych kuchenkach – gazowych, ceramicznych lub elektrycznych. Co jednak warto wiedzieć przed zakupem takiej patelni na indukcję? Jak znaleźć ten najlepszy model wśród wielu innych? Tadar radzi!


Kiedy patelnia działa na indukcji?

Aby patelnia działała na płycie indukcyjnej, musi mieć specjalną konstrukcję dna. Kuchenki tego typu korzystają z silnych magnesów, a więc musisz zapewnić im możliwość dobrego przyciągania do patelni. Dno indukcyjne składa się zatem z tzw. ferromagnetyków. Oznaczenie, czy zostało odpowiednio przystosowane, powinno znaleźć się również na opakowaniu produktu (czasem nawet odpowiedni piktogram widnieje także na samym dnie patelni). Nic jednak się nie uda, jeśli średnica modelu będzie zbyt mała. W tym wypadku minimalna wielkość patelni na indukcję dyktowana jest przez producenta płyty indukcyjnej, którą posiadasz – sprawdź te dane w instrukcji urządzenia, nim cokolwiek kupisz.


Dobre patelnie na indukcję, czyli jakie?

Odpowiedni rodzaj dna i średnica naczynia to podstawa, jeśli rozważasz wyposażenie swojej kuchni w patelnię na płytę indukcyjną. Dobry wybór to jednak coś więcej niż te dwie cechy. Kiedy już upewnisz się, że patelnia, która cię interesuje, będzie działała, warto zainteresować się też kilkoma informacjami ze specyfikacji takiego produktu. Są to między innymi:
 
  • Marka i jakość powłoki zapobiegającej przywieraniu (np. Greblon C3)
  • Rodzaj uchwytu (np. antypoślizgowe rączki patelni pokryte tworzywem soft touch)
  • Rodzaj powłoki (ceramiczna, non-stick lub granitowa)
  • Materiał, z którego wykonano korpus patelni na indukcję (stal nierdzewna da ci większą odporność mechaniczną, natomiast aluminium szybciej i bardziej równomiernie się nagrzewa)
  • Rodzaj patelni (klasyczna, głęboka, do naleśników, grillowa, żeliwna, a nawet specjalnie zaprojektowana do smażenia równych placuszków)

     


Najlepsza patelnia na płytę indukcyjną to…

W jednym z poprzednich artykułów postaraliśmy się podsunąć ci kilka naszych popularnych i funkcjonalnych patelni na indukcję. Pojawiły się jednak nowe ciekawe opcje wyboru. Skorzystaliśmy też z paru obiecujących i innowacyjnych możliwości, aby wzbogacić tę część asortymentu sklepu internetowego Tadar.pl. Tym sposobem wśród najlepszych patelni na kuchenkę indukcyjną znalazły się:
  • Patelnia WOK KonigHOFFER Kenji 30 cm (duża, głęboka, idealna do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu i z dedykowaną pokrywką)
  • Patelnie Tadar Marmara (eleganckie, zapobiegające przywieraniu i lekkie, oczywiście najlepiej w zestawie z pokrywkami)
  • Zestaw 2 patelni non-stick Konighoffer Vulkan 24 cm i 28 cm (z innowacyjną i trwałą powłoką non-stick stylizowaną na zastygłą magmę)