Rodzaje i gatunki serów – przewodnik Tadar.pl
Sery żółte – rodzaje
Różne rodzaje sera żółtego są chyba najszerzej znane, gdyż też najczęściej można się na nie natknąć w popularnych sieciach sklepów. Wielu, gdy myśli o żółtym serze, ma w głowie goudę, ementaler, czy też edamski. Jeśli jednak dokładniej przyjrzymy się półce z nabiałem, z pewnością trafimy również na masdamer, parmezan, mimolette, czy cheddar. Każdy z nich świetnie nadaje się na deskę serów. Dlaczego? Mają różną twardość i stopień słoności. Charakteryzują ich też różne smaki, które świetnie pasują do wina czerwonego, białego lub różowego. Wystarczy pokroić.
Sery podpuszczkowe – co o nich wiemy?
Niewiele osób zna to pojęcie. Jest ono jednak chyba najszersze w branży serowarskiej. Mieszczą się w nim niemal wszystkie rodzaje sera, które używamy na co dzień – kroimy ulubionymi nożami do śniadania, serwujemy gościom na drewnianych deskach do krojenia lub trzemy z pomocą domowej tarki do zapiekanek i potraw z makaronem. Warto jednak wiedzieć, że sery podpuszczkowe to tak naprawdę:- sery miękkie (np. żółte i pleśniowe typu camembert, owcze, kozie, czy też brie)
- sery twarde (typu szwajcarskiego, włoskiego, a nawet bałkańskiego jak mozzarella czy nasz krajowy oscypek)
- sery topione
- sery twarogowe
Ser – mniej popularne rodzaje
Ulubione gatunki sera to rzecz gustu. Dla jednych będą to słone sery pleśniowe z wyłączeniem sera camembert. Inni stracą głowę dla rodzajów długo dojrzewających lub tych mających wyjątkowy smak (np. lekko słdki z nutami orzechowymi). Nie każdy nóż będzie odpowiedni do każdego rodzaju sera – coś o tym wiemy. Na nie każdej desce serów ułożysz poszczególne jego gatunki. W przypadku takiej przystawki liczy się różnorodność oraz dopasowanie m.in. do podanego wina. Niektóre nazwy serów niewiele mówią zwykłemu konsumentowi w pierwszej chwili. Są mniej popularne, ale to nie znaczy, że mniej smaczne. Do takich rodzajów serów należą te: kwasowe, kwasowo-podpuszczkowe oraz zwarowe (jak np. ricotta).Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej