Koszyk do wyrastania chleba – jak używać i co warto wiedzieć?

Porady 3.07.2025

Koszyki do garowania chleba – przed pierwszym użyciem

Świeżo nabyty kosz do wyrastania chleba należy zawsze odpowiednio przygotować. Po pierwsze, jest to ważne ze względu na higienę jego użytkowania. Po drugie, w ten sposób uzyskasz najlepszy efekt od pierwszego bochenka. Nie jest to skomplikowane. Bez względu na to, czy kosz do rozrostu chleba jest owalny, podłużny, czy też okrągły, o ile wykonano go z rattanu, należy:

  • Zdjąć z niego dołączone bawełniane wyściełanie (ściereczkę)
  • Umyć koszyk pod bieżącą wodą (bez obaw!)
  • Wygrzać w piekarniku przez ok. 20 minut w temp. 140 st. C
  • Tak przygotowany koszyczek możesz przechowywać lub od razu użyć

Jak używać koszyk na chleb do wyrastania?

Pora więc coś upiec, a konkretnie pyszny, domowy chleb. Przygotuj zatem ciasto, dobrze je zagnieć i uformuj tak, by zmieściło się w posiadanym koszyku rozrostowym do formowania chleba. Jeśli potrzebujesz pomocy merytorycznej w tej kwestii lub chcesz poznać sprawdzoną recepturę, zachęcamy do sprawdzenia naszego artykułu blogowego pt. „Jak upiec domowy chleb?”. Tymczasem wykonaj tych kilka prostych kroków z koszykiem do wyrastania chleba.

  • Wyłóż wnętrze koszyczka bawełnianą lub lnianą ściereczką (zazwyczaj jest ona dołączona do produktu) i oprósz mąką
  • Alternatywnie możesz najpierw zwilżyć wnętrze wodą, oprószyć wnętrze mąką pszenną i ryżową w proporcjach 50/50, nadmiar mąki usunąć i pozostawić koszyk do wyschnięcia
  • Włóż zagniecione ciasto na ściereczkę lub oprószoną mąką powierzchnię rattanową
  • Nakryj koszyk ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu nienarażonym na przeciąg
  • Do nakrycia koszyka rozrostowego z ciastem chlebowym możesz użyć też naciąganych woreczków z gumką
  • Po wyrośnięciu ciasta przełóż je np. do keksówki lub na inną dowolną formę do pieczenia
  • Natnij górną część surowego bochenka żyletką lub nożem tworząc wzór, który uwydatni się po upieczeniu

Kosz do rozrostu chleba – po każdym użyciu należy…

Podczas gdy pieczywo rośnie i rumieni się w piekarniku, masz chwilę czasu dla siebie. Możesz wykorzystać go też, by zadbać o swój koszyk rozrostowy do garowania chleba. W ten sposób będzie w pełni gotowy na kolejny kształtny bochenek, który zrobisz kolejnego dnia, w weekend, czy też za jakiś czas. Rattanowy koszyk do wyrastania chleba należy po każdym użyciu:

  • Odwrócić dnem do góry i opukać o stół lub kuchenny blat, aby pozbyć się pozostałości mąki wewnątrz
  • Resztę zabrudzeń, m.in. ciasta usuń szczoteczką w tworzywa sztucznego
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 20 minut, aby osuszyć i wygrzać kosz (oczywiście bez ściereczki!)
  • Po tym czasie upewnij się, że koszyczek rozrostowy dobrze wysechł (pozwoli ci to uniknąć tworzenia się pleśni)
  • Pamiętaj też o tym, by maksymalnie raz na 6 miesięcy opłukać swój kosz do formowania chleba pod bieżącą wodą (oczywiście potem go też dokładnie osusz)

Jaki koszyk do wyrastania chleba?

Wszystko zależy od twoich potrzeb. Warto jednak postawić na rattanowe kosze do garowania chleba, gdyż nie tylko są estetyczne, ale też ich budowa świetnie wspiera wyrastanie ciasta chlebowego. Cały proces z użyciem takiego koszyczka odbywa się w dobrym tempie. Surowy i dopiero formowany bochenek najlepiej też wówczas „oddycha”. Jedyne co możemy ci doradzić, jeśli zastanawiasz się, jaki koszyk rozrostowy wybrać, to:

  • Wybierz kształt, który lubisz i wielkość w sam raz dla potrzeb twojej rodziny
  • Rozważ zakup modelu z dołączoną bawełnianą ściereczką
  • Poszukaj woreczków z gumką do zabezpieczania rosnącego w koszyczku chleba