Jak upiec domowy chleb?

Jak upiec domowy chleb?
Je艣li zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 domowy chleb, kt贸ry b臋dzie zdrowy i smaczny, to dobrze trafi艂e艣. Mo偶liwo艣ci jest tak wiele, przepis贸w co niemiara, a偶 g艂owa boli! Z rado艣ci膮 zdradzimy Ci receptury na rumiane, smaczne chleby, kt贸re zawsze wychodz膮! Jak upiec dobry chleb w domu? Zacznijmy od najwa偶niejszego sk艂adnika, bez kt贸rego nie ma chleba, czyli m膮ki.
Na sklepowych p贸艂kach znajdziesz kilkana艣cie typ贸w r贸偶nych m膮k, nadaj膮cych si臋 do wszelkiego rodzaju wypiek贸w – p膮czk贸w, ciasteczek, tort贸w i rzecz jasna chleba. Decyzja, jak膮 m膮k臋 wybierzesz, zale偶y od Ciebie, ale powinna by膰 ona zbie偶na z tym, jaki rodzaj chleba chcesz upiec. Do bia艂ego, swojskiego bochenka znakomicie sprawdzi si臋 m膮ka pszenna i 偶ytnia, do ciemnych chleb贸w wybierz m膮k臋 razow膮 (np. orkiszow膮, j臋czmienn膮, ry偶ow膮 czy kasztanow膮). W sklepach ze zdrow膮 偶ywno艣ci膮 albo lepiej wyposa偶onych sklepach spo偶ywczych znajdziesz r贸wnie偶 gotowe mieszanki do wytworzenia pieczywa wraz z instrukcj膮 „jak zrobi膰 chleb w艂asnej roboty”. Czego jeszcze potrzebujesz do wypieku?
Niezb臋dne do wyro艣ni臋cia chleba s膮 bakterie i dro偶d偶e. Wypiekanie bochenka z u偶yciem dro偶d偶y jest szybkie i mniej pracoch艂onne, ale dro偶d偶e s膮 cz臋sto wyczuwalne w smaku. Do wypieczenia pysznego chleba razowego sprawdzi si臋 zakwaszenie ciasta rozczynem z fermentuj膮cej wody i m膮ki, czyli zakwas.
Wyrastanie ciasta pod wp艂ywem dzia艂ania zakwasu poprawia jego smak i struktur臋, a tak偶e przed艂u偶a 艣wie偶o艣膰. Zakwas z 艂atwo艣ci膮 przygotujesz sam – wystarczy do tego s艂oik, woda i m膮ka. Odmierzon膮 ilo艣膰 wody i m膮ki wlewasz do s艂oika i zakr臋casz. T臋 sam膮 ilo艣膰 rozczynu dodajesz do s艂oika codziennie przez kilka dni, a偶 do otrzymania wystarczaj膮cej mocy zakwasu. Je艣li nie masz du偶o czasu i zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 dobry domowy chleb na zakwasie nieco szybciej, spr贸buj odkupi膰 zakwas od piekarni albo wykorzysta膰 gotowy zakwas na 偶urek.
Skoro masz ju偶 najwa偶niejsze sk艂adniki, to przejd藕my do samego procesu – jak zrobi膰 domowy chleb? Mieszank臋 ciasta, wody, dro偶d偶y albo zakwasu wyrabiamy i odstawiamy gotowe ciasto do wyro艣ni臋cia w cieple. Dro偶d偶owe bochenki wyrastaj膮 nieco bardziej, te zakwaszone mniej. Gdy ciasto ju偶 uro艣nie, wystarczy nagrza膰 piekarnik do odpowiedniej temperatury, uformowa膰 chleb (najlepiej sprawdz膮 si臋 tu blachy i formy do pieczenia) i wypiec go. Je艣li chcesz pozna膰 bardziej rozbudowane przepisy na to, jak upiec domowy chleb, znajdziesz je w dalszej cz臋艣ci tekstu. Dowiesz si臋 mi臋dzy innymi, jak upiec prawdziwy, swojski chleb, a tak偶e jak zrobi膰 domowy zdrowy chleb na m膮ce bezglutenowej.
Jak upiec domowy chleb na zakwasie?
Wypiekanie chleba to nie jazda figurowa na lodzie, jednak偶e je艣li nie robi艂e艣 tego wcze艣niej, to nie gwarantujemy, 偶e tw贸j chleb b臋dzie wygl膮da艂 jak ten z piekarni. Nie ma co si臋 za艂amywa膰, w naszym poradniku znajdziesz sprawdzony przepis na to, jak upiec domowy chleb na zakwasie. Najwa偶niejszym elementem tego, jak zrobi膰 dobry domowy chleb na zakwasie, jest oczywi艣cie sam zakwas.
Najlepszy chleb powstanie z dobrze dokarmianego zakwasu, kt贸ry ma co najmniej kilka dni. Przygotowanie go jest naprawd臋 proste, trzeba jednak pami臋ta膰 o regularno艣ci, gdy偶 jednodniowe niedokarmienie mo偶e sprawi膰, 偶e chleb nam nie wyro艣nie. Jak upiec prawdziwie swojski chleb na zakwasie? Ju偶 zdradzamy genialny przepis. Ten aromatyczny, zarumieniony bochenek b臋dzie doskona艂ym dodatkiem do ka偶dej potrawy, a domownicy z pewno艣ci膮 go pokochaj膮! Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 200 g zakwasu, najlepiej 偶ytniego
- 400 g ciep艂ej wody (byle nie wrz膮tku!)
- 600 g m膮ki pszennej chlebowej
- 艂y偶eczki soli
- miski
Przygotowanie:
Do miski wlej wod臋 oraz zakwas i zmieszaj je ze sob膮. Nast臋pnie wsyp m膮k臋 i wymieszaj ca艂o艣膰 r臋k膮 albo z u偶yciem akcesori贸w do pieczenia chleba takich jak drewniana, du偶a 艂y偶ka. Wyrabiaj tak d艂ugo, a偶 ciasto b臋dzie g艂adkie. Daj mu odpocz膮膰 przez jakie艣 p贸艂 godziny, a po tym czasie dodaj s贸l i znowu wyrabiaj w celu uzyskania spr臋偶ystej masy. Mo偶esz to zrobi膰 w misce, ale polecamy wy艂o偶enie ciasta na stolnic臋. Wyrobione ciasto zwijamy w kulk臋, wk艂adamy z powrotem do miski i przykrywamy 艣cierk膮, a nast臋pnie odstawiamy na ok. 4 godziny w ciep艂e miejsce, by wyros艂o. W mi臋dzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (bez termoobiegu) i formujemy ciasto. Przydadz膮 Ci si臋 do tego akcesoria i przybory kuchenne takie jak silikonowa b膮d藕 blaszana forma i szpatu艂ka. Ostro偶nie przek艂adamy ciasto do formy i wsadzamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy ok. 30-40 minut, a偶 do uzyskania rumianej sk贸rki.
Jak zrobi膰 domowy chleb na dro偶d偶ach?
Je艣li marzy Ci si臋 pulchny, mi臋ciutki bia艂y chleb o chrupi膮cej sk贸rce, a nie masz czasu na zabaw臋 z zakwasem i d艂ugie garowanie ciasta, to poni偶szy przepis jest dla Ciebie. Zdradzamy w nim, jak upiec domowy chleb na dro偶d偶ach, kt贸ry smakuje jak z najlepszej piekarni! Do zrobienia chleba potrzebujesz:
- 0,5 kg m膮ki pszennej
- 25 g 艣wie偶ych dro偶d偶y
- 0,5 l ciep艂ej wody
- 4 艂y偶ki p艂atk贸w owsianych
- 艁y偶eczk臋 cukru
- 10 g soli
- 20 ml oleju s艂onecznikowego
Przygotowanie:
Wymieszaj m膮k臋 z sol膮 w celu utworzenia jednorodnej mieszaniny. Do miski dodaj cukier, p艂atki owsiane, dro偶d偶e oraz wod臋 i mieszaj a偶 do czasu kiedy dro偶d偶e si臋 rozpuszcz膮. P贸藕niej dodaj do roztworu m膮k臋 z olejem oraz sol膮. Ca艂o艣膰 wyrabiaj do uzyskania g艂adkiej masy i przykryj 艣ciereczk膮. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, a po 30 minutach prze艂贸偶 ciasto do formy (najlepiej keks贸wki) wysmarowanej olejem. Chleb b臋dzie gotowy po oko艂o godzinie. Zapewniamy, to najprostszy spos贸b na to, jak zrobi膰 domowy chleb na dro偶d偶ach!
Jak upiec domowy chleb w piekarniku?
Do pieczenia chleba wcale nie potrzebujesz specjalnego piekarnika czy maszyny, chocia偶 takie sprz臋ty potrafi膮 sporo u艂atwi膰 samo wypiekanie. Jak upiec domowy chleb w piekarniku? Skorzystaj z poni偶szego przepisu na chleb domowej roboty z piekarnika palce liza膰!
Sk艂adniki:
- 0,5kg m膮ki pszennej
- 14 g dro偶d偶y suchych
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 0,2 l wody
Przygotowanie:
Suche dro偶d偶e wsypujemy do letniej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. M膮k臋 mieszamy z sol膮 oraz cukrem i dodajemy wod臋 z dro偶d偶ami. Mas臋 mieszamy drewnian膮 艂y偶k膮 do uzyskania zwartej konsystencji. Przykrywamy j膮 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na 30 minut. Delikatnie mieszamy i przek艂adamy do uprzednio nat艂uszczonej foremki. Chleb domowy pieczemy w piekarniku przez godzin臋 w temperaturze 200 stopni. To najprostszy spos贸b na to, jak zrobi膰 chleb domowy w piekarniku, kt贸ry b臋dzie smakowa艂 r贸wnie dobrze, co ten z modnej piekarni.
Jak zrobi膰 domowy chleb 偶ytni?
Jak upiec chleb 偶ytni domowym sposobem, kt贸ry b臋dzie zachwyca艂 swoim aromatem, chrupi膮c膮 sk贸rk膮 i mi臋kkim wn臋trzem? Sposob贸w na to jest tyle, 偶e nie zmie艣ci艂yby si臋 w jednej ksi膮偶ce kucharskiej. Poznaj nasz sprawdzony przepis na to, jak zrobi膰 chleb 偶ytni domowym sposobem!
Sk艂adniki:
- 0,5k g m膮ki 偶ytniej
- 500 g zakwasu 偶ytniego
- 0,2 l wody
- 15 g soli
Przygotowanie:
Sk艂adniki mieszamy ze sob膮 przy pomocy drewnianej 艂y偶ki, a nast臋pnie r臋cznie wyrabiamy mas臋. Odstawiamy j膮 na oko艂o 20 minut i ponownie wyrabiamy. Przek艂adamy do specjalnej formy (mo偶e mie膰 ona kszta艂t prostok膮tny, okr膮g艂y lub owalny i by膰 wykonana z silikonu, blachy czy ceramiki) zostawiaj膮c od g贸ry kilka centymetr贸w tak, aby ciasto mog艂o swobodnie wyrosn膮膰. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury nieprzekraczaj膮cej 50 stopni i czekamy, a偶 ciasto podwoi swoj膮 obj臋to艣膰. Form臋 warto przykry膰 na ten czas foli膮 spo偶ywcz膮 — dzi臋ki temu chleb nie obeschnie podczas wyrastania.
Nast臋pny etap przepisu na chleb domowy to wyj臋cie ciasta, rozgrzanie piekarnika do temperatury 220 stopni i ponowne w艂o偶enie foremki. Po oko艂o 10 minutach temperatur臋 mo偶na obni偶y膰 do 200 stopni, a po nast臋pnych 10 — do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy chleb przez oko艂o 40 minut. Na koniec gotowy chleb wyjmujemy, nakrywamy bawe艂nian膮 艣ciereczk膮 i czekamy, a偶 wystygnie. To prosty spos贸b na to, jak zrobi膰 dobry chleb 偶ytni na zakwasie, kt贸ry wychodzi za ka偶dym razem.
Jak upiec chleb kukurydziany domowym sposobem?
Je艣li zastanawiasz si臋, jak zrobi膰 chleb kukurydziany odpowiedni dla diabetyk贸w i os贸b choruj膮cych na celiaki臋, pomo偶emy Ci go przygotowa膰! Do jego wypieczenia potrzebujesz:
- 0,3 kg m膮ki kukurydzianej
- 14 g dro偶d偶y suchych
- 1 jajko
- 0,4 l mleka (mo偶e by膰 bez laktozy)
- 15 g cukru br膮zowego
- 1 艂y偶eczk臋 soli
Przygotowanie:
W misce wymieszaj m膮k臋, cukier, dro偶d偶e oraz s贸l. Podgrzej mleko i wbij do niego jajko, a nast臋pnie dodaj do reszty sk艂adnik贸w z miski. Mieszaj 艂y偶k膮, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 i pozostaw do wyro艣ni臋cia na jakie艣 25 minut. Nast臋pnie wysmaruj t艂uszczem form臋 i obsyp j膮 m膮k膮 i ustaw piekarnik na 200 stopni. Gdy piekarnik b臋dzie gor膮cy, prze艂贸偶 ciasto do formy i wstaw na 35 minut do wypieczenia. Pozw贸l mu wystygn膮膰, zanim go przekroisz. Po kilkunastu minutach, Tw贸j bochenek z m膮ki kukurydzianej jest gotowy do spo偶ycia!
Skoro Tw贸j bochenek jest ju偶 gotowy, pewnie zastanawiasz si臋, jak nale偶y go przechowywa膰, by na d艂ugi czas zachowa艂 艣wie偶o艣膰 i chrupko艣膰? Najlepiej do tego celu sprawdz膮 si臋 chlebaki dost臋pne w naszym sklepie internetowym Tadar.pl. Poszczeg贸lne modele r贸偶ni膰 mog膮 si臋 od siebie mi臋dzy innymi materia艂em wykonania.
Do wyboru mamy na przyk艂ad chlebaki stalowe. Ich minimalistyczny wygl膮d sprawia, 偶e najlepiej prezentowa膰 b臋d膮 si臋 one w nowoczesnych kuchniach. Takie chlebaki nie odbarwiaj膮 si臋 i nie odkszta艂caj膮 z czasem oraz s膮 艂atwe do utrzymania w czysto艣ci. Do ich zalet zalicza si臋 r贸wnie偶 du偶膮 trwa艂o艣膰 oraz nisk膮 wag臋. Mi艂o艣nicy klasycznych wn臋trz zaopatrzy膰 powinni si臋 natomiast w drewniany chlebak. Umieszczaj膮c w nim domowy chleb, mo偶emy mie膰 pewno艣膰, 偶e nie wyschnie on zbyt szybko. To zas艂uga optymalnej wilgotno艣ci oraz temperatury, jakie panuj膮 w chlebaku wykonanym z drewna. Alternatywne rozwi膮zanie stanowi膰 mo偶e chlebak bambusowy. Jest to materia艂 niezwykle trwa艂y i odporny na zarysowania. Co wi臋cej, nie reaguje on na zmiany temperatury, nie ch艂onie wilgoci i nie ulega korozji. W wielu kuchniach spotka膰 mo偶na si臋 tak偶e z chlebakami z tworzyw sztucznych. Dost臋pne s膮 one w wielu r贸偶nych kolorach i kszta艂tach. Takie chlebaki nie odkszta艂caj膮 si臋, nie zarysowuj膮, a co wi臋cej — s膮 odporne zar贸wno na wilgo膰, jak i dzia艂anie detergent贸w.
Gwarancj膮 codziennych sukces贸w w wygodnym krojeniu w艂asnor臋cznie upieczonego chleba s膮 odpowiednie akcesoria, np. dobrze wywa偶one i ostre no偶e pojedyncze przeznaczone do krojenia pieczywa. Idealne narz臋dzie tego typu to takie, kt贸re wyposa偶one jest w d艂ugie, ceramiczne lub stalowe ostrze oraz ergonomiczn膮 r臋koje艣膰.
Pokrojony chleb z przepisu na chleb domowy na zakwasie najlepiej zaserwowa膰 w estetycznym koszyku, na przyk艂ad metalowym czy wiklinowym.
Domowy chleb wiejski sprawi, 偶e nawet najzwyklejsze kanapki b臋d膮 smakowa膰 niepowtarzalnie. Nie czekajcie — ju偶 dzi艣 spr贸bujcie naszego przepisu na to, jak zrobi膰 chleb kukurydziany domowym sposobem. Z nami gotowanie i pieczenie jest bajecznie proste!
Czytaj tak偶e:
Jak przygotowa膰 chleb bez m膮ki?
Bezglutenowy chleb – 7 najprostszych przepis贸w!
Jak upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym? Szybki przepis bez zakwasu!
Bezglutenowy chleb gryczany – prosty przepis na pyszne, domowe pieczywo
Jak przechowywa膰 chleb? 7 sposob贸w
Jaka m膮ka na chleb jest najlepsza?
Jak od艣wie偶y膰 pieczywo? Sposoby na suchy chleb i bu艂ki
Chlebek bananowy na 5 sposob贸w
Dlaczego powinna艣 przechowywa膰 pieczywo w chlebaku?
Jak wybra膰 chlebak? Oto 3 rzeczy, na kt贸re musisz zwr贸ci膰 uwag臋!
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej