Chlebek bananowy na 5 sposobów

Porady 26.10.2020


Przepis na chlebek bananowy – składniki

Zanim przejdziemy do „dania głównego” tego wpisu, przypominamy, że na naszym blogu można znaleźć również artykuł z przepisem na chleb dla cukrzyków. W porównaniu do chleba bananowego jest on również bezglutenowy. Mamy nadzieję, że masz pojemny chlebak, bo takie pieczywo szybko się nie nudzi. Twoi bliscy będą się go często domagać, więc po pierwszej udanej próbie warto piec chlebek bananowy nieco na zapas. Nigdy też nie wiadomo, kiedy ktoś wpadnie z niespodziewaną wizytą. Zacznijmy od składników na bananowy chleb z wiórkami kokosowymi. Przepis za chwilę – teraz pora pojechać do sklepu! Po co? Jeśli nie masz w swoich zapasach koniecznie kup:
 
  • Banany (4 sztuki)
  • Mąka pszenna (2,5 szklanki)
  • Masło (200 g)
  • Jajka (4 sztuki)
  • Cukier lub erytrol (1 szklanka)
  • Wiórki kokosowe (1 szklanka)
  • Orzechy włoskie (1 szklanka)
  • Proszek do pieczenia (2,5 łyżeczki)
  • Soda kuchenna (1 łyżeczka)
  • Szczypta soli

     


Jak zrobić domowy chlebek bananowy?

Zarezerwuj sobie minimum 90 minut na zrobienie bananowego chlebka z orzechami i wiórkami kokosowymi. Większość z tego czasu co prawda trzeba będzie poświęcić na pieczenie, jednak jeśli robisz go po raz pierwszy, warto na bieżąco kontrolować, czy twój piekarnik nie przypala ciasta w foremce. Nie martw się! Przeprowadzimy cię przez całą procedurę krok po kroku. Potem musisz tylko zaparzyć herbatę w dzbanku i gdy chleb bananowy wystygnie, podaj go np. w ramach rodzinnego deseru po obiedzie.


 

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY KROK PO KROKU:

1. Zacznij od posiekania orzechów, gdyż proporcje składników mówią, ile ma ich być w takiej postaci w szklance, która odmierzasz składniki. Roztop również masło i schłodź je.

2. Do miski wbij jajka i zmiksuj je. W trakcie miksowania dodawaj po trochę cukier oraz roztopione, chłodne masło.

3. Następnie rozgnieć w osobnym naczyniu banany (np. widelcem) i dodaj do miski z jajkami, cukrem i masłem.

4. Wymieszaj w osobnym naczyniu suche składniki. W kolejnym kroku dodaj je do składników mokrych i połącz w jednorodną masę.

5. Na koniec dodaj orzechy i wiórki kokosowe. Ciasto na chleb bananowy przełóż do podłużnej formy keksowej.

6. Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ (program góra-dół z wyłączonym termoobiegiem), a następnie włóż blaszkę. Piecz przez 60 minut – po 50 sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już suche i czy nie trzeba skrócić czasu rośnięcia i zarumieniania bananowego chlebka w przypadku twojego piekarnika.

7. Studź przez 15 minut w piekarniku, a następnie wyłóż pieczywo na metalową kratkę.
 


Chleb bananowy na kilka sposobów!

Orzechy i wiórki kokosowe to tylko jeden z wielu sposobów na przepyszny chleb bananowy. Sprawdziliśmy ich jeszcze kilka. Najlepszymi lubimy się dzielić, więc o ile planujesz popołudnie z kawą, przekonaj się również, jak cudownie smakują do kawy lub herbaty. Do tego czasu przechowuj pieczywo w chlebaku. Gdy przyjdą goście, napełnij dzbanek czymś ciepłym i ukrój kilka kawałków. Wówczas masz gwarancję, że każdy dostanie idealnie świeży i miękki kawałek domowego i prostego chlebka bananowego. Spotkanie powinno być bardzo udane, o ile w przepisie znalazły się:
 
  • Kawałki czekolady
  • Żurawina i pistacje
  • Płatki owsiane i daktyle
  • Płatki migdałów i rodzynki