Jaka deska do krojenia? 14 najpopularniejszych rozwiązań!


Deska do krojenia – plastikowa, a może szklana?

W przypadku wyboru deski do krojenia duże znaczenie ma materiał, z którego została wykonana. Wpływa on na jej trwałość, wygląd, a także na to, w jaki sposób można ją myć. Zdecydowanie najpopularniejszym i najbardziej atrakcyjnym cenowo rozwiązaniem są plastikowe deski do krojenia. Tworzywo sztuczne jest plastyczne, a więc uzyskanie z niego określonego kształtu jest relatywnie proste. Taka deska do krojenia może mieć również dowolny kolor, co jest istotną zaletą przy tworzeniu spójnego charakteru wyposażenia kuchni. Warto jednak pamiętać, że nie każdą plastikową deskę do krojenia można umyć w zmywarce. Choć jest całkowicie odporna na działanie wilgoci, ceną za jej posiadanie jest średnia odporność mechaniczna oraz to, że wybór nie należy do zbyt ekologicznych. Jeśli więc nie chcesz drewnianej deski do krojenia, warto sprawdzić czasem ofertę modeli z hartowanego szkła – mogą być równie stylowe co te plastikowe, a przy tym przyjaźniejsze dla natury.


Drewniana deska do krojenia – dla kogo i dlaczego?

Warto zaprosić naturę do swojego domu i żyć z nią w zgodzie. Takie rozwiązanie ma wiele ponadczasowej elegancji. Drewniane deski do krojenia są więc odpowiedzialnym wyborem. Co z ich trwałością i walorami praktycznymi? Cóż, wszystko zależy od tego, jaki rodzaj drewna wybierzesz. Wiele osób decyduje się na modele wykonane z drewna akacjowego, gdyż jego usłojowienie jest bardzo delikatne i eleganckie. Nie jest to jednak najpopularniejszy gatunek materiału. Jeśli szukasz różnej wielkości i kształtu desek kuchennych, sprawdź raczej produkty wykonane z włókna bambusowego. Dlaczego warto? Bambus jest lubiany nie bez powodu. Robi się z niego wiele różnych elementów wyposażenia do kuchni i akcesoriów kuchennych. Po pierwsze, jest bardzo twardy, więc krojenie na drewnianej desce bambusowej przez długi czas nie pozostawi nieestetycznych śladów na jej powierzchni. Po drugie, ma zwartą strukturę, w którą nie wnika wilgoć i zabrudzenia, więc łatwo utrzymać taką deskę kuchenną w czystości (jak czyścić deskę do krojenia dowiesz się z naszego wcześniejszego artykułu). Może mieć też dowolny kształt i wielkość – w końcu wyprodukowana jest ze sprasowanego włókna bambusowego.


Wyposażenie kuchni nie obejdzie się bez deski do krojenia

Wiele zależy od tego, do czego na co dzień używasz desek kuchennych. Dla jednych są praktycznym wsparciem podczas przygotowania śniadania. Inni lubią z ich pomocą zabezpieczać blat stołu przed gorącymi naczyniami. W wyposażeniu kuchni może pojawić się np. bambusowa stolnica – duża deska do krojenia i zagniatania ciasta na pizzę. Możesz na niej pokroić jednocześnie wiele różnych składników, nie rezygnując z komfortu pracy. Na desce możesz też apetycznie serwować przekąski. Popularne są np. modele do podawania serów. A co powiesz na deskę do krojenia pieczywa z rozwiązaniem, które pozwala w łatwy sposób zebrać okruchy i zachować porządek? Bez dobrej deski do krojenia trudno jest wygodnie gotować, a nawet zrobić kanapki na śniadanie.


Wielkość i kształt – które deski kuchenne wybrać?

Praktyczne korzyści z posiadania dobrej i dużej deski do krojenia są ważnym kryterium podczas wyboru. Na wariantach prostokątnych i okrągłych możliwości wyboru się jednak nie kończą. Wśród popularnych rozwiązań w świecie desek kuchennych znajdziesz także:
- ozdobne deski do krojenia (zarówno pod względem kształtu, jak i wzoru),
- deski do kuchni z kloszem,
- modele desek kuchennych z zagłębieniem dookoła brzegów, w który zbierze się np. sok z krojonych składników,
- deska do serwowania pizzy,
- wariant z wbudowanym nożem do krojenia sera,
- drewniane deski do krojenia z uchwytem i możliwością zawieszenia.