Deska bambusowa do krojenia — 20 faktów, które musisz o niej wiedzieć

Polecane produkty 11.06.2019

Deska to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. To właśnie na niej kroimy pieczywo na śniadanie czy mięso oraz warzywa, z których przyrządzimy obiad. To jednak nie jedyne jej zastosowanie. Z powodzeniem zaserwować możemy na niej różnego rodzaju przekąski — kanapki czy ciasteczka. Do produkcji desek do krojenia wykorzystuje się rozmaite materiały. Dużą popularnością cieszą się między innymi deski bambusowe. Jakie są ich główne zalety? Jak należy o nie dbać? Od-powiedź — poniżej.


Deska kuchenna bambusowa — co to takiego?

Wiele osób myli ze sobą deski z bambusa oraz drewniane. Do produkcji pierwszych z nich wykorzystuje się nie drewno, lecz mocno sprasowaną, ułożoną w poprzek trawę. Sprawia to, że podczas produkcji deski bambusowej do krojenia nie ma konieczności stosowania szkodliwych klejów. Tego typu produkty kuchenne cechują się niezwykle dużą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia. To jednak nie jedyne ich atuty. Do zalet desek do krojenia bambusowych zaliczyć można również fakt, iż nie wsiąkają w nie woda i inne płyny, co sprawia, że nie stanowią pożywki dla bakterii. Oprócz tego, nie tępią one stosowanych na niej noży kuchennych i są przyjazne dla środowiska (zbiory bambusa powtarzane są znacznie częściej niż drewna). Co jeszcze warto wiedzieć na temat bambusowych desek do krojenia? Dostępne na rynku modele różnić mogą się od siebie między innymi wymiarami, kształtem oraz wielkością. Posiadać mogą one praktyczne uchwyty ułatwiające przenoszenie ich z miejsca na miejsce lub umożliwiające zawieszenie na ścianie. Niezwykle praktyczne są deski kuchenne z bambusa ze specjalnym pojemnikiem na okruszki. To sprawdzony sposób na zachowanie porządku na kuchennym blacie. Osoby, które dużo gotują, zaopatrzyć mogą się w zestaw desek do krojenia bambusowych, z których każda z nich przeznaczona jest do obróbki innych produktów.
 

Czy deskę bambusową do krojenia trzeba impregnować?

Jak sprawić, by bambusowa deska do krojenia posłużyła nam przez długi czas? Przed pierwszym użyciem, deskę bambusową należy zaimpregnować. W tym celu, wsmarowujemy w nią olej roślinny lub mineralny i odczekujemy około 12 — 24 godziny. Czynność tą warto powtarzać co mniej więcej 2 miesiące. Po każdym użyciu, taką deskę do krojenia powinno się przemyć cytryną, sodą lub octem (nie zaleca się stosowania do tego celu detergentów), a następnie ustawić pionowo tak, aby ociekła ona z wody. Przechowywać powinno się ją z dala od źródeł ciepła takich, jak kaloryfer czy kuchenka. Krojąc na desce bambusowej owoce lub warzywa wydzielające dużą ilość soku, należy na bieżąco wycierać nadmiar soku przy pomocy papierowego ręcznika. Deski do krojenia bambusowej nigdy nie powinno się namaczać lub wkładać do zmywarki — przyczynić może się to bowiem do jej trwałego uszkodzenia.
 

Bambusowe deski do krojenia z naszego asortymentu

W naszym sklepie internetowym Tadar.pl znaleźć można bogaty wybór wysokiej jakości desek do krojenia z bambusa. Bardzo efektownie prezentuje się deska bambusowa Tadar 30,5 x 16,5 prostokątna. Oryginalnego wyglądu nadaje jej znajdujący się na niej ozdobny pas w różnych odcieniach drewna. Sprawia to, że deska ta znakomicie sprawdzi się do serwowania przekąsek. Deska do krojenia bambusowa posiada praktyczny otwór, który pozwala na zawieszenie jej w dowolnym miejscu. Druga propozycja to deska bambusowa do krojenia pieczywa z tacą 2w1 Tadar 38x23 cm. Nie tylko ułatwia ona krojenie chleba i bułek, lecz również pozwala na efektowne podanie wędlin, serów lub napojów.
 
Innym akcesorium, które znaleźć powinno się w każdej kuchni jest wyciskarka do cytrusów. Nie wiecie, jakiego rodzaju produkt tego typu najlepiej sprawdzi się w Waszym przypadku? Pomocny okazać może się wpis Wyciskarka do cytrusów - niezbędna latem!.
 
Deska bambusowa do krojenia to ciekawa alternatywa dla jej drewnianej lub plastikowej wersji. Odpowiednio ją pielęgnując możemy mieć pewność, że posłuży nam przez długi czas.