Jaka m膮ka na chleb jest najlepsza?

Porady 17.09.2020


M膮ki chlebowe ­– r贸偶ne rodzaje

Pieczenie chleba zas艂uguje na dobrej jako艣ci sk艂adniki. M膮ka to jeden z podstawowych. O tym, jak go zrobi膰 krok po kroku pisali艣my ju偶 wcze艣niej na naszym blogu. Zastan贸wmy si臋 jednak przez chwil臋, z czego wykona膰 ten typ pieczywa, aby w艂o偶one do piekarnika formy i blaszki wype艂ni艂y si臋 puszystym chlebem – mi臋kkim w 艣rodku i z chrupi膮c膮 sk贸rk膮. Z pomoc膮 przychodz膮 nam r贸偶ne rodzaje m膮ki. Do podstawowych nale偶膮 oczywi艣cie pszenna, razowa i 偶ytnia. To w艂a艣nie z nich powstaj膮 najbardziej tradycyjne chleby, kt贸re mo偶na znale藕膰 w sklepach i wielu ksi膮偶kach kucharskich. Ka偶da z nich nadaje pieczywu inn膮 barw臋 i g艂臋bi臋 smaku. M膮ka do wypieku chleba powinna by膰 zatem przystosowana do indywidualnych preferencji twojego podniebienia oraz organizmu – je艣li masz uczulenie na gluten, spr贸buj tego przepisu!


Jaka m膮ka do chleba na zakwasie?

Jak zapewne wiesz, pieczywo robione na zakwasie jest wyj膮tkowe. Dzi臋ki ca艂kowicie naturalnemu cyklowi wzrostu ciasta jest ono bardzo aromatyczne i nawet bez dodatk贸w mo偶e u艣wietni膰 niejeden poranek. Chleb na zakwasie zrobiony z odpowiedniej m膮ki zachowuje r贸wnie偶 swoj膮 艣wie偶o艣膰 przez d艂ugi czas, wi臋c nawet po 3 dniach mo偶na cieszy膰 si臋 jego tradycyjnymi walorami. Je艣li potrzebujesz przypomnienia, jak prawid艂owo przechowywa膰 pieczywo koniecznie zajrzyj do naszego wcze艣niejszego tekstu. Natomiast tworz膮c chleb na zakwasie, zwr贸膰 uwag臋 na oznaczenie typu m膮ki. Przyjmuje si臋, 偶e aby m膮ka do chleba na zakwasie by艂a odpowiednia, powinna by膰 typu 750 lub wy偶szego w przypadku pszennej, razowej i 偶ytniej.


M膮ka do chleba – kt贸ra najlepsza?

Warto, by w twoim chlebaku znalaz艂o si臋 miejsce na pieczywo domowe wykonane z odpowiedniej m膮ki do chleba. Kt贸ra zatem b臋dzie najlepsza? W takim wypadku op艂aca si臋 wybiera膰 m膮ki najmniej przetworzone. Takie produkty oznaczone s膮 zwykle typem 2000 lub 3000. S膮 to najlepsze m膮ki pszenne i razowe w艣r贸d m膮k chlebowych. Zawieraj膮 jednak najwi臋cej dodatkowych substancji od偶ywczych i cudownie nadaj膮 si臋 do tworzenia d艂ugo 艣wie偶ego pieczywa. Mo偶esz u偶y膰 w ich przypadku zwyk艂ej blaszki lub uformowa膰 taki chleb z pomoc膮 keks贸wki. W tym przypadku masz pe艂n膮 dowolno艣膰!