Jak przygotować chleb bez mąki?

Porady 20.11.2020


Domowe pieczywo, czyli smaczny chleb bez mąki!

Wciąż staramy się pogłębiać naszą wiedzę i listę przepisów. Robimy to nie tylko dla własnej satysfakcji, ale również, żeby dać ci możliwość znalezienia najlepszych codziennych sukcesów w sklepie internetowym Tadar.pl. Był już więc chleb dla cukrzyków (o niskim indeksie glikemicznym), który oczarował niejedno podniebienie i wykorzystał potencjał naszych keksówek. Podzieliliśmy się także kilkoma poradami jak przechowywać pieczywo, gdyż wybór chlebaka warto zawsze dobrze przemyśleć. Pamiętaj, pomyłka nie zawsze musi kończyć się porażką. We wpisie na temat odświeżania chleba i bułek dowiesz się, jak naprawić swój błąd domowymi sposobami. Tym razem mamy przepis na chleb bez mąki – klasyczną recepturę znajdziesz natomiast tutaj!
 


Chleb z ziaren bez mąki – z czego zrobić?

Mogłoby się wydawać, że chleb bez mąki nie może powstać, bo będzie się kruszył, a jego krojenie będzie sprawiało masę trudności. Mając odpowiedni przepis, można jednak tego uniknąć. Jest wiele produktów zagęszczających masę tak jak np. w przypadku chlebka bananowego. Bez problemu można więc znaleźć przepis na chleb bez mąki – pszennej, kukurydzianej, razowej, żytniej, a nawet dyniowej. Pieczywo bez grama glutenu jest w zasięgu twoich umiejętności. By upiec taki chleb bez mąki i zasmakować w codziennych sukcesach potrzebujesz tylko:
 
  • Łuskane ziarna słonecznika (1 szklanka)
  • Siemię lniane (3/4 szklanki + ok. 10 łyżeczek zmielonego)
  • Płatki owsiane (1 i ½ szklanki)
  • Pestki dyni (½ szklanki)
  • Suszone śliwki (4-5 sztuk)
  • Orzechy włoskie (1 duża garść)
  • Ciepłą wodę (1 i ½ szklanki)
  • Olej roślinny np. rzepakowy (5 łyżek)
  • Miód (1 łyżka)
  • Sól (1 płaska łyżeczka)
 


Przepis na chleb bez drożdży i mąki pszennej

Nie ma drożdży, nie ma mąki, ale są inne składniki. Chleb z ziaren to pożywny rodzaj pieczywa, który pozwoli ci opanować głód o każdej porze dnia. Bardzo łatwo się nim najeść, a dzięki swojemu składowi pasuje do każdego rodzaju kanapki – nawet takiej na słodko. Sprawdzony chleb bez mąki, który zrobisz z płatków owsianych, słonecznika, pestek dyni i siemienia lnianego ma w sobie wiele wartościowych mikroelementów. Spróbuj, a nie pożałujesz!
 



JAK ZROBIĆ CHLEB BEZ MĄKI Z ZIARNAMI?

1. Orzechy włoskie posiekaj drobno. Zmieszaj ze sobą wszystkie suche składniki poza solą.

2. Do ciepłej wody wsyp sól, wymieszaj i wlej do suchych składników.

3. W małym kubku emaliowanym rozpuść miód (chyba że masz płynny) i dodaj do miski z resztą składników. Wymieszaj wszystko dokładnie.

4. Masę przełóż do keksówki, przykryj ściereczka i odstaw na ok. 1,5 – 2 godzin.

5. Po tym czasie wstaw do piekarnika (program bez termoobiegu z włączoną górną i dolną grzałką) rozgrzanego do 170 ℃ na 25 minut.

6. Wyjmij wstępnie wypieczony chleb bez mąki z blaszki (delikatnie!), ułóż go na kratce do pieczenia i wstaw z powrotem do piekarnika na 35-40 minut.

7. Studź przez 15 minut w piekarniku, a następnie wyjmij wraz z kratką na blat. Krój, dopiero gdy pieczywo całkowicie wystygnie (warto zostawić bezglutenowy chlebek bez mąki pszennej na noc).