Bezglutenowy chleb gryczany – prosty przepis na pyszne, domowe pieczywo

Nietolerancja glutenu w diecie potrafi być bardzo kłopotliwa. Zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo. Śniadania bezglutenowe mogą co prawda składać się wówczas z warzyw, owoców i nabiału, jednak kto raz spróbował chleba, będzie odczuwał za nim wewnętrzną tęsknotę. Nie można więc po prostu upiec czegoś zdrowego. Chleb bezglutenowy musi być również smaczny. Mamy fajny pomysł jak to zrobić. Jak upiec takie pieczywo? Z jakiej mąki skorzystać? Co dodać i jak długo piec? To bardzo proste. Przedstawiamy sprawdzony przepis na pyszny chleb z mąki ryżowej, kukurydzianej i gryczanej bez glutenu!
Chleb bezglutenowy na drożdżach dla całej rodziny!
Jakiś czas temu zainteresowaliśmy się głębiej propozycjami na bezglutenowe śniadanie oraz chlebem o niskim indeksie glikemicznym. Musieliśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak zrobić takie pieczywo, aby było nie tylko zdrowe, ale również konkurowało swoim smakiem z tradycyjnym, pszennym bochenkiem. Swojski chleb bezglutenowy zyskuje na połączeniu trzech różnych mąk – ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Jak upiec domowy chleb na bazie takich składników? Zacznijmy od tego, czego potrzeba do stworzenia wyśmienitego pieczywa bez glutenu – na przepis przyjdzie pora później!SKŁADNIKI – PROSTY CHLEB BEZGLUTENOWY:
- mąka ryżowa (150 g)
- mąka gryczana (240 g)
- szałwia hiszpańska / chia (2 łyżki)
- suche drożdże (8 g)
- łuskane pestki słonecznika (1/4 szklanki)
- sól i cukier trzcinowy (po 1 płaskiej łyżce)
- ciepła woda lub ciepłe mleko 0,5% (550 ml)
- cząber, oregano, lubczyki i tymianek (mieszanka, w sumie 2 łyżki)
Jak zrobić chleb na drożdżach na bezglutenowe śniadanie?
Wiele osób, chcąc upiec chleb, zastanawia się, jaka mąka jest najlepsza. Nietolerancja glutenu powoduje jednak, że klasyczne zbożowe mieszanki muszą odejść w niepamięć. Śniadanie bez glutenu nie powinno w szczególności zawierać produktów pszennych. Dobre jest jednak to, że takie pieczywo z mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej nie odbiega jakością od swojskiego, białego bochenka prosto z pieca. Nawet możesz odświeżyć bezglutenowy chleb w taki sam sposób jak ten pszenny. Z resztą, jeśli tego nie zrobisz, nic straconego. Czerstwe pieczywo da się wykorzystać na wiele sposobów.JAK UPIEC CHLEB BEZGLUTENOWY?
2. Dolej ciepłą wodę lub lekko podgrzane mleko i mieszaj, dopóki ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji oraz elastyczności.
3. Nakryj naczynie z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
4. W tym czasie przygotuj keksówkę (długość ok. 30 cm) i dobrze ją natłuść.
5. Przełóż wyrośnięte ciasto do formy do pieczenia. Ponownie nakryj ściereczką i zostaw w cieple na pół godziny.
6. Wybierz program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Rozgrzej piekarnik do 220℃. Włóż blaszkę z drożdżowym i bezglutenowym ciastem chlebowym na 50 minut.
7. Po ok. 45 minutach sprawdź, czy skórka na wierzchu nie zarumieniła się za bardzo.
8. Upieczony chleb na śniadanie bez glutenu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Warto przeczytać

Jak przechowywać sałatę?
Możesz używać ją do robienia kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Sałata w diecie jest ważnym i lekkostrawnym składnikiem, a przy tym wprowadza apetyczny koloryt na talerzu. Łatwo jednak więdnie, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak ją właściwie przechowywać. Liczy się sposób i czas. Jak długo przechowywać sałatę i jaki jest na to najlepszy sposób? Chyba możemy odpowiedzieć na to i kilka związanych z tym pytań!
czytaj więcej
Co można zrobić z rzodkiewki?
Rzodkiewki to jeden z rodzajów tzw. nowalijek. Można z nich przygotować wiele dań, przekąsek oraz wykorzystać na kilka sposobów. Wybornie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, a także twarożku. Świeże i jędrne rzodkiewki mają lekko pikantny posmak, a więc mogą w ciekawy sposób urozmaicić twoją dietę. Z liści rzodkiewki da się zrobić także coś pysznego – wystarczy kilka wskazówek. Mamy dla ciebie kolejne przepisy pełne codziennych sukcesów. Z rzodkiewki wyczarujesz niejeden dodatek do posiłków dla całej rodziny!
czytaj więcej
Jak przechowywać rzodkiewki?
Problem miękkich i pomarszczonych rzodkiewek, które właściwie kupiło się poprzedniego dnia, jest bardzo powszechny. Gdy się tak dzieje, masz bardzo mało czasu na ich zjedzenie, nie mówiąc już, że kanapki i sałatki nieco stracą na swojej apetyczności. Możesz temu łatwo zapobiec, znajdując prostą odpowiedź na pytanie, jak przechowywać rzodkiewki. Jak długo? W czym? Czy można jakość zabezpieczyć je na zimę? Sprawdźmy, który sposób zapobiegania więdnięciu i psuciu się tych nowalijek będzie najlepszy.
czytaj więcej
Jak zrobić domowe ciasto francuskie? Nasz przepis!
Dobrze przygotowane ciasto francuskie jest kruche i kilkuwarstwowe. Jeśli dotychczas nie gościło zbyt często w twoim domu, to możesz nawet nie podejrzewać, jaki tkwi w nim potencjał. Zrobisz z niego nie tylko desery, ale również dania wykwintne. Świetnie nadaje się do przygotowania słonych przekąsek lub ciast z owocami. Wystarczy dobrze zagnieść, rozwałkować i upiec. Jak zrobić domowe ciasto francuskie? Z czego jest ciasto francuskie i jakie składniki będą niezbędne, aby je samodzielnie przygotować? Z czym można zrobić ciasto francuskie? Podpowiadamy i radzimy!
czytaj więcej
Jak posiać rzeżuchę?
Rzeżucha to niepozorny dodatek, który kojarzy się nam głównie z przepisami wielkanocnymi. Łatwo ją wyhodować, choć wymaga to cierpliwości, systematyczności i odrobiny pomocy w postaci precyzyjnych wskazówek. Chętnie pomożemy ci ustrzec się najpopularniejszych błędów oraz wyjaśnimy, jak posadzić rzeżuchę na kilka sposobów. Zazwyczaj robi się to na wacie, choć można obyć się bez niej. Da się też posiać rzeżuchę z pomocą ręcznika papierowego. W czym najlepiej posiać ją i kiedy to zrobić? Już wyjaśniamy i radzimy jaką drogę obrać do tych pysznych, codziennych sukcesów!
czytaj więcej
Jak suszyć pomidory?
Suszone pomidory mają spory potencjał. Posiekane nadają się do sosów, zapiekanek, a także jako składnik domowych tortilli. Gdy je pokroisz, możesz wzbogacić o nie np. lekką sałatkę podana do grilla lub domowy obiad z rodziną. Suszone pomidory są łatwe w przechowywaniu i zachowują swoją przydatność do spożycia o wiele dłużej niż świeże. Skoncentrowany w nich smak potrafi znacznie wzbogacić niejeden posiłek lub przekąskę. Nadają się również do domowych wędlin. Jak suszyć pomidory? Czy pomidory warto suszyć na słońcu? Jak zrobić to w suszarce elektrycznej, a jak suszyć pomidory w piekarniku? I wreszcie jak je przechowywać? Na te pytania znajdziesz odpowiedź dzięki doświadczeniu i produktom od Tadar.pl!
czytaj więcej
Co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty?
Na to pytanie szuka odpowiedzi wiele osób. Sernik to specyficzny rodzaj ciasta, od którego każdy oczekuje puszystości. Mało w nim mąki, trzeba uważać, by nie popękał, ale przede wszystkim wymaga bardzo dokładnego i przemyślanego łączenia składników oraz pieczenia. Nie raz pewnie zdarzyło ci się, że nawet najbardziej wyrośnięty sernik opadł bardzo szybko po upieczeniu. Tu dowiesz się, dlaczego tak mogło się stać, co można zrobić, by się to nie powtórzyło oraz zrozumiesz, z jakiego powodu nawet najmniejsze różnice mogą odebrać ci wizję puszystego i wysokiego sernika. Oto kilka porad, wskazówek i niejedna przestroga od Tadar.pl – sernik, który nie opada, przygotujesz między innymi w naszych tortownicach z wyjmowanym dnem!
czytaj więcej
Zupa z serków topionych – przepis na serową zupę krem
Bulion drobiowy lub warzywny zrobisz bardzo łatwo. Jeśli jednak nie chcesz, by na obiad kolejny raz był rosół, zastosuj sprytną sztuczkę i stwórz zupę na serkach topionych. Będzie lekko pikantnie, nieco czosnkowo, bardzo serowo, no i będą grzanki. Przygotowanie zupy serowej z serków topionych jest bardzo proste. Samo danie potrafi być natomiast całkiem kaloryczne, więc wszyscy się nim najedzą. Zachęcisz do zupy również swoje maluchy. Jak zrobić krem z serków topionych? Tadar.pl zdradza przepis – również do ugotowania w Thermomixie, który właściwie zrobi niemal wszystko za ciebie. Pora na szybką i smaczną zupę serową na bazie serków topionych oraz codziennych sukcesów od Tadar.pl!
czytaj więcej
Ile gramów ma łyżeczka cukru? Przelicznik kuchenny miar od Tadar.pl
Biały, brązowy, trzcinowy – rodzajów cukru jest kilka. Rozróżnia się także jego dwie postacie, czyli kryształki oraz cukier puder. Czasem sprzedaje się go w kostkach, a wtedy idealnie pasuje do zastawy kawowej oraz filiżanki herbaty. Najczęściej jednak używasz go piekąc, a nierzadko nawet gotując i smażąc. Czy wiesz jednak, ile gram cukru ma łyżeczka, a ile łyżka stołowa? Znasz ten domowy przelicznik dla cukru pudru? Gdy w przepisie na Leśny Mech masz zadanie dodać stopniowo 100 g cukru, wiesz ile to łyżeczek lub łyżek? Sprawdź podręczny przelicznik miar kuchennych od sklepu internetowego Tadar.pl i poznaj, czym są małe, codzienne sukcesy!
czytaj więcej