Bezglutenowy chleb gryczany – prosty przepis na pyszne, domowe pieczywo

Porady 29.03.2021

Nietolerancja glutenu w diecie potrafi być bardzo kłopotliwa. Zwłaszcza jeśli chodzi o pieczywo. Śniadania bezglutenowe mogą co prawda składać się wówczas z warzyw, owoców i nabiału, jednak kto raz spróbował chleba, będzie odczuwał za nim wewnętrzną tęsknotę. Nie można więc po prostu upiec czegoś zdrowego. Chleb bezglutenowy musi być również smaczny. Mamy fajny pomysł jak to zrobić. Jak upiec takie pieczywo? Z jakiej mąki skorzystać? Co dodać i jak długo piec? To bardzo proste. Przedstawiamy sprawdzony przepis na pyszny chleb z mąki ryżowej, kukurydzianej i gryczanej bez glutenu!


Chleb bezglutenowy na drożdżach dla całej rodziny!

Jakiś czas temu zainteresowaliśmy się głębiej propozycjami na bezglutenowe śniadanie oraz chlebem o niskim indeksie glikemicznym. Musieliśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak zrobić takie pieczywo, aby było nie tylko zdrowe, ale również konkurowało swoim smakiem z tradycyjnym, pszennym bochenkiem. Swojski chleb bezglutenowy zyskuje na połączeniu trzech różnych mąk – ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Jak upiec domowy chleb na bazie takich składników? Zacznijmy od tego, czego potrzeba do stworzenia wyśmienitego pieczywa bez glutenu – na przepis przyjdzie pora później!
 


 

SKŁADNIKI – PROSTY CHLEB BEZGLUTENOWY:

- mąka kukurydziana (110 g)
- mąka ryżowa (150 g)
- mąka gryczana (240 g)
- szałwia hiszpańska / chia (2 łyżki)
- suche drożdże (8 g)
- łuskane pestki słonecznika (1/4 szklanki)
- sól i cukier trzcinowy (po 1 płaskiej łyżce)
- ciepła woda lub ciepłe mleko 0,5% (550 ml)
- cząber, oregano, lubczyki i tymianek (mieszanka, w sumie 2 łyżki)



Jak zrobić chleb na drożdżach na bezglutenowe śniadanie?

Wiele osób, chcąc upiec chleb, zastanawia się, jaka mąka jest najlepsza. Nietolerancja glutenu powoduje jednak, że klasyczne zbożowe mieszanki muszą odejść w niepamięć. Śniadanie bez glutenu nie powinno w szczególności zawierać produktów pszennych. Dobre jest jednak to, że takie pieczywo z mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej nie odbiega jakością od swojskiego, białego bochenka prosto z pieca. Nawet możesz odświeżyć bezglutenowy chleb w taki sam sposób jak ten pszenny. Z resztą, jeśli tego nie zrobisz, nic straconego. Czerstwe pieczywo da się wykorzystać na wiele sposobów.
 


 

JAK UPIEC CHLEB BEZGLUTENOWY?

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (chia i pestki słonecznika również).

2. Dolej ciepłą wodę lub lekko podgrzane mleko i mieszaj, dopóki ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji oraz elastyczności.

3. Nakryj naczynie z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

4. W tym czasie przygotuj keksówkę (długość ok. 30 cm) i dobrze ją natłuść.

5. Przełóż wyrośnięte ciasto do formy do pieczenia. Ponownie nakryj ściereczką i zostaw w cieple na pół godziny.

6. Wybierz program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Rozgrzej piekarnik do 220℃. Włóż blaszkę z drożdżowym i bezglutenowym ciastem chlebowym na 50 minut.

7. Po ok. 45 minutach sprawdź, czy skórka na wierzchu nie zarumieniła się za bardzo.

8. Upieczony chleb na śniadanie bez glutenu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.