Bezglutenowy chleb gryczany – prosty przepis na pyszne, domowe pieczywo

Porady 29.03.2021


Chleb bezglutenowy na drożdżach dla całej rodziny!

Jakiś czas temu zainteresowaliśmy się głębiej propozycjami na bezglutenowe śniadanie oraz chlebem o niskim indeksie glikemicznym. Musieliśmy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak zrobić takie pieczywo, aby było nie tylko zdrowe, ale również konkurowało swoim smakiem z tradycyjnym, pszennym bochenkiem. Swojski chleb bezglutenowy zyskuje na połączeniu trzech różnych mąk – ryżowej, kukurydzianej i gryczanej. Jak upiec domowy chleb na bazie takich składników? Zacznijmy od tego, czego potrzeba do stworzenia wyśmienitego pieczywa bez glutenu – na przepis przyjdzie pora później!
 


 

SKŁADNIKI – PROSTY CHLEB BEZGLUTENOWY:

- mąka kukurydziana (110 g)
- mąka ryżowa (150 g)
- mąka gryczana (240 g)
- szałwia hiszpańska / chia (2 łyżki)
- suche drożdże (8 g)
- łuskane pestki słonecznika (1/4 szklanki)
- sól i cukier trzcinowy (po 1 płaskiej łyżce)
- ciepła woda lub ciepłe mleko 0,5% (550 ml)
- cząber, oregano, lubczyki i tymianek (mieszanka, w sumie 2 łyżki)



Jak zrobić chleb na drożdżach na bezglutenowe śniadanie?

Wiele osób, chcąc upiec chleb, zastanawia się, jaka mąka jest najlepsza. Nietolerancja glutenu powoduje jednak, że klasyczne zbożowe mieszanki muszą odejść w niepamięć. Śniadanie bez glutenu nie powinno w szczególności zawierać produktów pszennych. Dobre jest jednak to, że takie pieczywo z mąki kukurydzianej, ryżowej i gryczanej nie odbiega jakością od swojskiego, białego bochenka prosto z pieca. Nawet możesz odświeżyć bezglutenowy chleb w taki sam sposób jak ten pszenny. Z resztą, jeśli tego nie zrobisz, nic straconego. Czerstwe pieczywo da się wykorzystać na wiele sposobów.
 


 

JAK UPIEC CHLEB BEZGLUTENOWY?

1. Wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki (chia i pestki słonecznika również).

2. Dolej ciepłą wodę lub lekko podgrzane mleko i mieszaj, dopóki ciasto nie uzyska gładkiej konsystencji oraz elastyczności.

3. Nakryj naczynie z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

4. W tym czasie przygotuj keksówkę (długość ok. 30 cm) i dobrze ją natłuść.

5. Przełóż wyrośnięte ciasto do formy do pieczenia. Ponownie nakryj ściereczką i zostaw w cieple na pół godziny.

6. Wybierz program pieczenia góra-dół, bez termoobiegu. Rozgrzej piekarnik do 220℃. Włóż blaszkę z drożdżowym i bezglutenowym ciastem chlebowym na 50 minut.

7. Po ok. 45 minutach sprawdź, czy skórka na wierzchu nie zarumieniła się za bardzo.

8. Upieczony chleb na śniadanie bez glutenu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.