Jakie wino do sera? Pomagamy wybra膰!

Wino do sera twardego i p贸艂twardego
Najcz臋stszym wyborem przy komponowaniu deski ser贸w s膮 gatunki twarde lub p贸艂twarde. Cho膰 mog膮 mie膰 one r贸偶n膮 tekstur臋, to r贸wnie偶 oferuj膮 bardzo szeroki wachlarz nut smakowych. Mo偶na wr臋cz powiedzie膰, 偶e to najbardziej wytrawna opcja ze wszystkich mo偶liwych. Jakie wi臋c wino najlepiej zaserwowa膰 do takich ser贸w? S膮 trzy podstawowe zasady:- do ser贸w p贸艂twardych najlepiej pasuj膮 wina czerwone i bia艂e (wytrawne),
- sery twarde i zwarte r贸wnie偶 lubi膮 wytrawne bukiety win czerwonych,
- twarde gatunki ser贸w o mniej zwartej strukturze wy艣mienicie pasuj膮 natomiast do delikatnie aromatyzowanych win czerwonych.
Wina do ser贸w ple艣niowych, solonych i nies艂onych
Desk臋 ser贸w mo偶na komponowa膰 dowolnie lub w艂a艣nie z my艣l膮 o winie podanym podczas kolacji. W贸wczas nie trzeba zastanawia膰 si臋, jaki trunek poda膰 do sera ple艣niowego i czy bia艂e wino b臋dzie pasowa艂o do wszystkiego. Wszystko, co jest potrzebne do podj臋cia takiej decyzji, sprowadza si臋 do nast臋puj膮cych regu艂:- sery solone 艣wie偶e pasuj膮 do czerwonych win o lekkim zapachu,
- 艣wie偶e sery niesolone (np. mozzarella) najlepiej komponuj膮 si臋 z lekko aromatyzowanymi gatunkami wina bia艂ego,
- do ser贸w z bia艂膮 ple艣ni膮 pasuj膮 wina r贸偶owe i bia艂e,
- najlepsze wina do ser贸w z ple艣ni膮 niebiesk膮 to te s艂odkie lub bia艂e.
Jakie wino do sera koziego i nie tylko?
Na desce ser贸w pojawiaj膮 si臋 bardzo r贸偶ne propozycje smak贸w. Jednymi z nich s膮 np. przepyszne sery kozie lub owcze. W takich wypadkach r贸wnie偶 nie ka偶de wino b臋dzie idealnym wyborem, a wi臋c warto rozezna膰 si臋 w tym temacie. Najwi臋ksz膮 przyjemno艣膰 waszym go艣ciom sprawi po艂膮czenie:- sera koziego i mocno aromatycznych win bia艂ych lub czerwonych w wersji wytrawnej,
- oscypka lub innego sera owczego z winami s艂odkimi,
- ser贸w d艂ugo dojrzewaj膮cych i czerwonych win p贸艂wytrawnych lub wytrawnych o mocnym zapachu,
- gorgonzoli z kieliszkiem wina bia艂ego lub czerwonego.
Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej