Jakie wino do sera? Pomagamy wybrać!
Wino do sera twardego i półtwardego
Najczęstszym wyborem przy komponowaniu deski serów są gatunki twarde lub półtwarde. Choć mogą mieć one różną teksturę, to również oferują bardzo szeroki wachlarz nut smakowych. Można wręcz powiedzieć, że to najbardziej wytrawna opcja ze wszystkich możliwych. Jakie więc wino najlepiej zaserwować do takich serów? Są trzy podstawowe zasady:- do serów półtwardych najlepiej pasują wina czerwone i białe (wytrawne),
- sery twarde i zwarte również lubią wytrawne bukiety win czerwonych,
- twarde gatunki serów o mniej zwartej strukturze wyśmienicie pasują natomiast do delikatnie aromatyzowanych win czerwonych.
Wina do serów pleśniowych, solonych i niesłonych
Deskę serów można komponować dowolnie lub właśnie z myślą o winie podanym podczas kolacji. Wówczas nie trzeba zastanawiać się, jaki trunek podać do sera pleśniowego i czy białe wino będzie pasowało do wszystkiego. Wszystko, co jest potrzebne do podjęcia takiej decyzji, sprowadza się do następujących reguł:- sery solone świeże pasują do czerwonych win o lekkim zapachu,
- świeże sery niesolone (np. mozzarella) najlepiej komponują się z lekko aromatyzowanymi gatunkami wina białego,
- do serów z białą pleśnią pasują wina różowe i białe,
- najlepsze wina do serów z pleśnią niebieską to te słodkie lub białe.
Jakie wino do sera koziego i nie tylko?
Na desce serów pojawiają się bardzo różne propozycje smaków. Jednymi z nich są np. przepyszne sery kozie lub owcze. W takich wypadkach również nie każde wino będzie idealnym wyborem, a więc warto rozeznać się w tym temacie. Największą przyjemność waszym gościom sprawi połączenie:- sera koziego i mocno aromatycznych win białych lub czerwonych w wersji wytrawnej,
- oscypka lub innego sera owczego z winami słodkimi,
- serów długo dojrzewających i czerwonych win półwytrawnych lub wytrawnych o mocnym zapachu,
- gorgonzoli z kieliszkiem wina białego lub czerwonego.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej