Nadziewarka do kiełbasy – jak to działa i sprawdzony przepis na kiełbasę!

Porady 2.07.2025

Z czego składa się nabijarka do kiełbas?

Przede wszystkim taka nadziewarka nie jest skomplikowana w obsłudze. Co więcej, stanowi doskonałe uzupełnienie domowego sprzętu masarskiego i otwiera nowe możliwości wykorzystania mielonego samodzielnie mięsa. Z takim produktem przygotujesz idealnie doprawione kaszanki, parówki, kiełbasy, kabanosy i wiele innych wędlin we flaku. Jego projekt można podzielić na cztery główne części (w przypadku ręcznej maszynki do kiełbasy). Są to:

  • korba do kontroli i napędzania przesuwającego się tłoku
  • korpus z tłokiem na mięsny wsad, który ma zostać nabity w formę kiełbasek
  • komplet lejków o różnej średnicy do precyzyjnego dozowania nadzienia z mięsa
  • podstawa z mechanizmem stabilizującym napycharkę i mocującym ją do blatu w trakcie pracy

Jak działa nadziewarka do kiełbasy?

Prostota tej konstrukcji jest odpowiednio przemyślana. Z jednej strony lewar do kiełbas oferuje sprawną pracę i choć wymaga nieco wprawy w wypełnianiu flaków mięsnym wsadem i porcjowaniu nabitych wędlin, to jest też intuicyjny w obsłudze. Z drugiej strony, budowa takich produktów ukierunkowana jest na zapewnienie jak najwyższej higieny pracy (np. wykonanie korpusu ze stali nierdzewnej), wygody pielęgnacji, składania oraz rozkładania. Kiedy wszystkie elementy są już na miejscu, a napycharka została stabilnie przymocowana np. do kuchennego blatu lub stołu, można zaczynać pracę krok po kroku:

  • Wysmaruj wnętrze nadziewarki do kiełbasy dowolnym olejem jadalnym, co ma zapewnić właściwą pracę tłoka i wydłużyć żywotność produktu.
  • Wypełnij korpus nadziewarki przygotowanym wcześniej mięsem mielonym połączonym z przyprawami oraz solą do peklowania.
  • Wybierz lejek o odpowiedniej średnicy i zamontuj go w miejscu zamykającym obudowę nabijarki do kiełbas.
  • Przykręć korbę wprawiającą w ruch tłok, który będzie przesuwał mięsny wsad w kierunku lejka i przez niego do osłonek wędliniarskich.
  • Załóż na lejek wybrany flak do kiełbasy (związany z jednej strony) i rozpocznij pracę, pamiętając o równym tempie i pomagając sobie drugą dłonią w formowaniu kiełbas w osłonkach oraz porcjowaniu ich (mogą mieć w ten sposób dowolną wielkość).
  • Po skończonej pracy zawsze dokładnie umyj maszynkę i osusz ją (pomoże ci w tym możliwość sprawnego rozmontowania modelu).

Lewar do kiełbasy – co jeszcze warto wiedzieć przed zakupem?

Każda nadziewarka do kiełbas opatrzona jest oznaczeniem maksymalnego, jednorazowego wsadu. Wartość tą podaje się w kilogramach i mówiąc najprościej, jest to orientacyjna ilość mięsa do napychania, która mieści się w maksymalnie wypełnionym korpusie. Warto zwrócić uwagę na ten szczegół, planując zakup tego rodzaju maszynki, aby jak najlepiej odpowiadała twoim domowym potrzebom. Nie ma sensu kupować zbyt dużej nabijarki ręcznej do kiełbasy. Raz, że zajmie więcej miejsca podczas przechowywania, dwa, iż już modele o wsadzie ok. 2,5 kg oferują całkiem dużą ilość kaszanek, parówek i innych wędlin we flaku z pojedynczego wsadu mięsnego. Spokojnie zrobisz więc domowy zapas pysznych swojskich kiełbas nawet z mniejszym produktem tego typu. Warto też wiedzieć przed zakupem, że:

  • Wykonanie nadziewarki z dobrej jakości stali nierdzewnej gwarantuje w pełni bogaty i pełny smak kiełbas, gdyż nie wpływa na właściwości mięsnego wsadu.
  • Różna średnica lejków dozujących mięso do osłonek wędliniarskich pomoże ci uczynić cały proces i wyroby bardziej różnorodnym.
  • W ofercie produktów nazywanych lewarami do kiełbasy znaleźć można modele pionowe oraz poziome (zasada działania jest ta sama).
  • Mocowanie napycharki do blatu najczęściej powierza się specjalnym, regulowanym zaciskom, ale są również wersje z wygodną w użyciu i mocną przyssawką.

Przepis na kiełbasę swojską z ręcznej nadziewarki

Zwieńczeniem procesu robienia domowych wędlin jest oczywiście ich smak. Dobrze zrobione kiełbasy mogą zachwycić twoich bliskich lub gości przy dowolnej okazji. W Polce są także ważnym elementem niejednych świąt. Dobry przepis na mięsny wsad do napycharki jest w stanie zamienić każdą kiełbasę w potrawę, która nie wymaga żadnych dodatków. Chcemy się więc z tobą podzielić taką recepturą, którą naprawdę warto wypróbować.

Kiełbasa z nadziewarki – składniki

  • Łopatka wieprzowa (1 kilogram)
  • Surowy boczek (1 kilogram)
  • Ząbki czosnku (w zależności od upodobań od 5 do 8 sztuk)
  • Suszony majeranek (1 łyżka)
  • Sól do peklowania lub zwykła (ok. 50 gramów)
  • Woda (100 mililitrów)
  • Naturalna osłonka wędliniarska do kiełbasy (ok. 3 metry)

Swojska kiełbasa z nabijarki masarskiej – jak zrobić?

  • Całe mięso (boczek i łopatkę) pokrój w kostkę, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
  • Chcąc urozmaicić strukturę kiełbasy, połowę mięsa przepuść przed duże oczka, a połowę przez najmniejsze.
  • Posiekaj czosnek, dodaj do niego połowę soli i utrzyj całość na pastę.
  • Do zmielonego mięsa dodaj majeranek i pastę z czosnku.
  • Drugą połowę soli rozpuść w 100 ml wody, tworząc solankę i również dodaj do mięsa.
  • Wymieszaj składniki i wyrób ręcznie mięso do uzyskania jednolitej, lekko kleistej masy.
  • Tak przygotowanym wsadem mięsnym napełnij korpus napycharki do kiełbasy.
  • Zamontuj końcówkę (lejek) w nadziewarce, załóż na niego osłonkę wędliniarską i wypełnij farszem, dzieląc go na kiełbaski o długości ok. 8 cm.
  • Podane proporcje pozwolą ci stworzyć ok. 16-20 kiełbas.