Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl

Porady 30.06.2025

Dlaczego szklanki matowieją w zmywarce?

Zjawisko to dotyczy oczywiście nie tylko szklanek, ale też innych szklanych naczyń. Nazywa się je również korozją szkła, gdyż ma wiele wspólnego ze stopniową degradacją struktury tego materiału. Choć dokładamy wszelkich starań, by nasz asortyment szklanych produktów był przystosowany do mycia mechanicznego w domowej zmywarce, to są pewne czynniki, na które nie mamy wpływu. Krótko mówiąc, to, czy szklanka będzie matowieć podczas tego typu pielęgnacji, zależy od ciebie… no i czasu, gdyż jak się mówi, każda kropla drąży skałę. Zwróć więc uwagę na następujące czynniki, a zyskasz pewność, dlaczego tak się dzieje w twoim domu:

  • Masz twardą wodę bogatą w minerały oraz o dużym nasyceniu magnezem i wapniem. Taki osad, jeśli jest w nadmiarze podczas całego cyklu mycia w zmywarce, naturalnie może osadzać się na szkle i tworzyć zmatowienia na całej powierzchni lub miejscowo.
  • Środki do mycia w zmywarce zostały źle dobrane. Mowa tu o detergentach, które są silne i maksymalnie bezwzględne dla zabrudzeń. W takich przypadkach oznacza to nierzadko, że zawarte w nich substancje ścierne stanowią duży procent użytej kapsułki lub tabletki do zmywania. Wówczas o przyspieszoną korozję szkła i jego matowienie bardzo łatwo.
  • Wysoka temperatura wody nie tylko pomaga w rozpuszczaniu zabrudzeń, ale też stanowi wyzwanie dla szklanek, kubków ze szkła i innych tego rodzaju naczyń kuchennych. Warto wiedzieć, że są różne rodzaje szkła. Sodowe, najbardziej rozpowszechnione, można używać w temperaturze do 70 st. C. Granica ta jest często też bardzo bliska poziomowi nagrzania wody w zmywarce podczas programu intensywnego mycia. Nie jest tajemnicą, że zbliżając się do tego progu, zagrożenie rośnie, a szkło matowieje. Żeby się przed tym ustrzec, można np. wybierać szklanki z o wiele odporniejszego szkła borokrzemowego.
  • Cena to też jakość szkła. Nie jest tak, że takie szklanki za niewielkie pieniądze szybko stracą swój blask i staną się matowe, ale nastąpi to zdecydowanie prędzej niż później. Jeśli więc zmywarka w twojej kuchni ma na co dzień wiele pracy i szybko zapełnia się szkłem, rozważ raczej wybór asortymentu z lepszej jakości szkła - zostanie z tobą na dłużej i spokojnie nacieszysz się jego krystaliczną strukturą.
  • Czystość zmywarki może być… zaniedbana. Wszelkie osady i zabrudzenia, które dodatkowo pojawiają się w cyklu mycia wraz z wodą, stanowią dla szkła zagrożenie zmatowieniem. Regularne czyszczenie urządzenia, jego filtrów, ramion myjących, kosza i uszczelek pomoże ci wyeliminować tę przyczynę matowienia szklanek.

Jak wyczyścić zmatowione szkło ze zmywarki?

Kiedy urządzenie, które ma ci pomóc w pielęgnacji naczyń, sprawia, że szklanki matowieją, warto zidentyfikować powód, dlaczego tak się dzieje. Zmiękczenie wody, świadomy wybór temperatury mycia, zmiana detergentu, to wszystko ma znaczenie. Co jednak, gdy po otwarciu zmywarki okazuje się, że szkło jest zmatowione? Czasem można je jeszcze doczyścić, o ile powodem takiego stanu jest osad mineralny. W przypadku korozji szkła, która jest naruszeniem jego struktury, może być jednak za późno. Oto co możesz zrobić!

  • Zanurz zmatowione szklanki w misce z ciepłą wodą i 2 łyżkami kwasku cytrynowego na 30 minut lub umyj je roztworem wody z octem w proporcjach 1:1.
  • W przypadku kwasku cytrynowego przetrzyj szkło wilgotną gąbką, usuwając rozpuszczony osad wapienny, a jeśli chodzi o mycie octem, dokładnie opłucz takie szklanki bieżącą wodą.
  • Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości, używaj nabłyszczacza oraz kontroluj poziom soli do zmywarki, gdyż to ona zmiękcza wodę, którą to urządzenie używa i łączy z wybranym detergentem.
  • Wybierając program zmywania, jeśli wewnątrz są twoje ulubione szklanki, postaw na ten dedykowany myciu szkła - za delikatność odwdzięczą ci się długoletnim użytkowaniem przy wielu różnych okazjach.

Dlaczego sztućce rdzewieją w zmywarce?

Wykonano je ze stali nierdzewnej, a jednak wyjmując je ze zmywarki, widzisz rdzę. Możesz tego nie wiedzieć, ale to naturalne zjawisko, więc bez obaw. Użyta stal na pewno jest odpowiednia. Oczywiście może być lepsza lub gorsza, ale korozja i tak może się na niej pojawić. Plusem jest to, że możesz ją łatwo zetrzeć po wyjęciu sztućców ze zmywarki i nie pozostanie po niej ślad. Co do tego, dlaczego tak się dzieje, musisz pamiętać, że:

  • Przed rdzewieniem w zmywarce chroni dobrze podwyższona zawartość chromu i niklu w stopie (np. stal nierdzewna 18/10 jest na nią o wiele bardziej odporna)
  • W czasie mycia w zmywarce sztućce znajdują się przez długi czas w warunkach podwyższonej wilgotności, a to ma duży wpływ na utlenianie metalu i tworzenie się korozji.
  • Wysokie stężenie środków chemicznych i soli do zmywarki może być jedną z przyczyn rdzewienia punktowego twoich widelców, noży itd.
  • Odwlekanie opróżnienia zmywarki ma również swoje konsekwencje, gdyż sztućce czekają w dość wilgotnym środowisku, a jak już wiesz, wilgoć bardzo skutecznie prowadzi do rdzewienia.
  • Wysłużone, porysowane i uszkodzone sztućce mają naturalną tendencję do korodowania - wnika w nie woda, metal się utlenia i chwilę później pojawia się brunatny wróg stali.
  • Masz twardą wodę, a to też ma wpływ, zarówno na pozostawianie osadów mineralnych jak i uszkodzenie powierzchni ochronnej stali i tworzenie miejsc podatnych na korozję.

Jak dbać o garnki nierdzewne oraz z powłoką non-stick?

Na to pytanie odpowiada przede wszystkim instrukcja użytkowania i zalecenia, które każdy producent jest zobligowany dostarczyć swoim klientom. Naturalne jest, że pielęgnacja garnków i patelni będzie stanowiła jeden z elementów codziennego użytkowania tych naczyń w domowej kuchni. Na szczęście warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach, by produkty te, nawet po latach gotowania, wciąż były dobrze zadbane i gotowe służyć przez kolejne sezony eksperymentów kulinarnych.

  • Nie myj garnków i patelni z powłoką non-stick w zmywarce, gdyż pielęgnacja mechaniczna narusza strukturę tej powierzchni, a nawet może prowadzić do jej uszkodzenia.
  • Nie przegrzewaj naczyń, gdyż osłabia to zarówno sam metal, z którego wykonano korpus, jak i przyczepność powłoki zapobiegającej przywieraniu składników.
  • Unikaj nagłego schładzania rozgrzanych garnków stalowych i aluminiowych (nie chcesz przecież, by się odkształciły).
  • Do mieszania w naczyniach non-stick używaj tylko akcesoriów drewnianych, silikonowych lub np. nylonowych, gdyż one są bezpieczne dla tej powłoki.
  • Myjąc garnki ze stali nierdzewnej, zawsze niezwłocznie osuszaj je z wilgoci, by nie powstały ogniska korozji.
  • Przechowuj swój komplet garnków i patelni tak, by naczynia nie narażały się wzajemnie na zarysowanie (np. stosuj przekładki, układając je jedno na drugim w głębokiej szufladzie lub szafce).
  • Do pielęgnacji używaj delikatnych detergentów, nie szoruj druciakiem przypalonych resztek i dbaj, by zabrudzenia dna były zawsze niezwłocznie usuwane, gdyż w przeciwnym razie zapieką się i wpłyną na nagrzewanie garnka, jednocześnie wydzielając szkodliwe substancje w kolejnych procesach smażenia lub gotowania.
  • W przypadku kuchenek gazowych, pilnuj, aby płomień nie wychodził poza średnicę naczynia.

Jak długo termos/kubek termiczny utrzymuje ciepło?

O czasie, w jakim napój wlany do kubków, termosów i butelek z podwójnymi ściankami utrzymuje temperaturę zawartości, decyduje kilka czynników. Zastosowana w takich produktach termoizolacja próżniowa skutecznie separuje otoczenie od kawy, herbaty, soku, lemoniady oraz wody. W ten sposób, niezależnie od tego, czy w środku masz coś zimnego, czy gorącego do picia, wyrównanie temperatury jest mocno spowolnione. Punktem, który jest tu ważny, jest samo zamknięcie np. butelki termicznej. Jeśli jest odpowiednio szczelne, czas utrzymania ciepła/zimna przez napój rośnie. Oprócz tego wpływają na niego następujące czynniki:

  • Ilość wlanego napoju (im bardziej wypełniony kubek termiczny lub termos, tym lepiej dla czasu, w którym herbata pozostanie idealna
  • Częstotliwość otwierania i zamykania, która im wyższa, tym bardziej skraca się czas utrzymania ciepła lub zimna zawartości
  • Jeśli schłodzony napój wlewa się do schłodzonej butelki termicznej, czas utrzymania temperatury rośnie (analogicznie jest w przypadku gorących napojów, gdzie przed wlaniem kawy można np. wypełnić na kilka minut taki termos wrzątkiem)
  • Jakość wykonania korpusu z podwójnymi ściankami (próżnia z odpowiednim wsparciem jest w stanie utrzymywać temperaturę zawartości na określonym poziomie przez wiele godzin)
  • Brak uszkodzeń produktu (nawet drobne odkształcenie może mieć konsekwencję dla termoizolacji termosu)

Jak dbać o noże z powłoką non-stick oraz drewnianą rękojeść noży?

Zacznijmy może od ostrzy z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Rozwiązanie to pomaga nie tylko w sprawnym krojeniu składników, ale też znacząco ułatwia pielęgnację produktu. Sprawa mycia takich noży jest też kwestią kluczową w zadbaniu o ich najdłuższe użytkowanie w domowej kuchni. Przede wszystkim tak zabezpieczonej powierzchni nie szorujemy. Tylko delikatny detergent i miękka gąbka. Unikaj też używania ostrzy non-stick do celów innych niż kulinarne, gdyż każde uszkodzenie mechaniczne powłoki to zagrożenie dla takiego noża. O ostrzenie ich nie musisz się martwić, możesz robić to swoją domową ostrzałką bez obaw.

Jeśli nóż ma natomiast drewnianą rękojeść, zwróć uwagę przede wszystkim na to, jak dbasz o jego czystość. Element ten zwykle jest impregnowany, co sprawia, że kuchenna wilgoć nie jest straszna okładzinie rączki. Jednak wszystko ma swoje granice. Długotrwałe wystawienie na działanie wody lub innego źródła wilgoci może poważnie zaszkodzić rękojeści z drewna. Dlatego, jeśli to możliwe, zawsze wycierają ją jak najszybciej po umyciu lub krojeniu. Na dodatek, rób wszystko, by jej powierzchnia nie doznała głębokich uszkodzeń mechanicznych. Tak powstałe szczeliny to prosta droga dla wody i soków ze składników. Konsekwencją będzie natomiast przebarwienie rękojeści, a nawet jej odkształcenie.

Co może spowodować wybuch kawiarki?

Słowo wybuch należałoby wziąć tu w mały cudzysłów. Faktycznie podobne zjawisko może wystąpić i jest ono bardzo nagłe, jednak w żadnym stopniu nie należy wiązać go m.in. z rozerwaniem korpusu, jak uważają niektórzy. Gdy kawiarka wybucha, następuje przede wszystkim bardzo nagły wyrzut jej zawartości w górę, gdyż to najprostsza droga dla zgromadzonej kawy pod ciśnieniem. Może też dojść do wystrzelenia samej kawiarki w sufit lub ścianę, a nawet odkształcenia jej. Jest to więc potencjalnie niebezpieczna sytuacja dla osoby stojącej przy kuchence. Jednakże wiedząc, co może spowodować wybuch kawiarki, łatwo uniknąć takiej sytuacji. Są to:

  • Zbyt duża ilość wody w zbiorniku kawiarki, czyli nalewanie jej do poziomu zakrywającego zawór bezpieczeństwa lub poza wyznaczoną przez producenta linię
  • Zanurzony, uszkodzony lub zapchany zawór awaryjny, który odpowiada za bezpieczne obniżenie ciśnienia, gdy wzrośnie zbyt mocno z różnych przyczyn
  • Mocno ubita kawa w sitku, przez które przepływa para w kawiarce, tworząc esencję w górnym elemencie produktu (prowadzi do wzrostu ciśnienia)
  • Zła pielęgnacja kawiarki (nagromadzone fusy, zabrudzenia i inne drobiny mogą blokować zawór bezpieczeństwa oraz pozostałe kanały przepływu pary wodnej podczas parzenia espresso tym sposobem)
  • Brak kontroli nad procesem parzenia, zostawianie kawiarki zbyt długo na ogniu, ignorowanie sygnałów kończącego się tworzenia esencji (np. głośnych syków oraz uwalniania pary wodnej)
  • Nieprzestrzeganie specyficznych zaleceń zawartych w dołączonej instrukcji bezpieczeństwa (zawsze warto ją przeczytać!)

Czy złote sztućce wyblakną podczas użytkowania?

Na proces blaknięcia złotych sztućców ma wpływ przede wszystkim ich pielęgnacja. Zbyt mocne detergenty, szorowanie oraz długie wystawienie na działanie wilgoci jest w stanie sprawić, że estetyczna i błyszcząca powierzchnia straci swój blask. Dużą rolę odgrywa w tym procesie sama twardość wody, gdyż powoduje ona matowiące osady mineralne. Warto tutaj wspomnieć, że złote sztućce ze sklepu internetowego Tadar.pl nie powinno się myć w zmywarce. Ich barwa to wynik odpowiedniej powłoki, którą czyszczenie mechaniczne mogłoby bardzo szybko uszkodzić np. poprzez sól obecną w zmywarce. Takie noże, widelce, łyżki i łyżeczki najlepiej myć ręcznie i miękką gąbką. Wówczas można na długo zapomnieć o zagrożeniu matowieniem oraz stworzyć elegancką oprawę nakrycia do posiłku przy wielu mniej lub bardziej oficjalnych okazjach.

Czy beżowe garnki nie ściemnieją wewnątrz?

Kupując kremowe, beżowe i ogólnie jasne garnki musisz liczyć się z tym, że są one bardziej podatne na widoczną zmianę barwy wewnętrznej powłoki. Nie jest jednak tak, że takie naczynia są idealne tylko przez kilka pierwszych cykli smażenia i gotowania. Jeśli użytkujesz je w sposób prawidłowy, oraz odpowiednio pielęgnujesz, nic podobnego nie powinno dziać się przez dłuższy czas. Powierzchnia non-stick świetnie chroni nie tylko składniki. To także powłoka, która przyspiesza czyszczenie i sprawia, że nie musisz mocno szorować zaschniętych resztek. To bardzo wydłuża żywotność takich beżowych garnków i patelni. Pewnym rozwiązaniem maksymalizującym szanse na utrzymanie pierwotnego koloru, jest wybór modeli z ceramiczną powłoką. Są tu jednak dwa główne czynniki, które mogą udaremnić twój wysiłek, więc miej to na uwadze:

  • Każde przegrzanie naczynia kremowego lub po prostu jasnego powoduje ciemnienie, a ponadto nie jest bez znaczenia dla trwałości i wydajności takiego produktu
  • Gotowanie i smażenie z użyciem składników silnie barwiących, co prawda nie uszkodzi powłoki w sposób mechaniczny, ale z czasem może zmienić jej kolor, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się przechowywać takie potrawy w beżowym garnku oraz nie umyjesz naczynia niezwłocznie po zrobieniu posiłku np. z pomidorów, buraków lub dań z dodatkiem kurkumy