Co mo偶na zrobi膰 z li艣ci kalafiora?

Porady 11.08.2022

Co mo偶na zrobi膰 z li艣ci kalafiora?

Li艣cie kalafiora s膮 jak najbardziej jadalne, cho膰 rzeczywi艣cie rzadko spotyka si臋 przepisy, w kt贸rych s膮 one wykorzystywane. Mo偶na je sma偶y膰, dusi膰, piec i wrzuca膰 do zup czy da艅 jednogarnkowych. Kr贸tko m贸wi膮c – robi膰 z nich wszystko. Kiszone li艣cie kalafiora to doskona艂a przek膮ska, zreszt膮 tak samo, jak kiszone r贸偶yczki tego warzywa. Sma偶one li艣cie kalafiora mog膮 wyl膮dowa膰 obok ziemniaczk贸w i niedzielnego kotleta, jako pyszny dodatek do obiadu i „co艣 zielonego” na talerzu. A pieczone li艣cie kalafiora z pewno艣ci膮 udowodni膮 Ci, 偶e chipsy z warzyw i li艣ci, to co艣 naprawd臋 pysznego.

Dlaczego warto w艂膮czy膰 do menu ten sk艂adnik? Przede wszystkim jest to dzia艂anie w duchu less b膮d藕 zero waste – zamiast wyrzuca膰, lepiej zrobi膰 co艣 smacznego i warto艣ciowego. A li艣cie kalafiora z pewno艣ci膮 s膮 warto艣ciowe. Zawieraj膮 spore ilo艣ci b艂onnika, kwasu foliowego, a tak偶e witaminy C i A oraz wap艅, selen i potas. Zapomnij wi臋c o wyrzucaniu! Zamiast tego zr贸b co艣 pysznego.

Czytaj tak偶e:

Li艣cie kalafiora – przepisy

Do czego przydadz膮 Ci si臋 li艣cie kalafiora? Przepis na pesto to podstawa, kt贸r膮 naprawd臋 warto zna膰! Czego potrzebujesz, by zrobi膰 pesto z li艣ci kalafiora? Oko艂o dw贸ch szklanek li艣ci – umytych i poci臋tych – dw贸ch z膮bk贸w czosnku, odrobiny dowolnych orzech贸w i soku z po艂贸wki cytryny. Do tego s贸l i pieprz do smaku oraz odrobina oliwy. Wszystkie sk艂adniki dok艂adnie zblenduj na past臋, a nast臋pnie prze艂贸偶 w s艂oiki. Jak jeszcze mo偶esz przygotowa膰 li艣cie z kalafiora? Przepis na chipsy sam wpada do g艂owy. Aby zrobi膰 chipsy z li艣ci kalafiora, wystarczy umy膰 je, skropi膰 oliw膮 i doda膰 ulubione przyprawy. Nast臋pnie musisz wy艂o偶y膰 je na blaszk臋 z papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez oko艂o 10 minut. W tym czasie chipsy powinny by膰 ju偶 gotowe do zajadania.

Czytaj tak偶e:

Potrawy z li艣ci kalafiora

A mo偶e tak zupa z li艣ci kalafiora? Przepis jest banalnie prosty, a zupa pyszna. Potrzebujesz tylko warzyw zwykle u偶ywanych do przygotowywania bulionu, kilku ziemniak贸w i w艂a艣nie li艣ci kalafiora. Wyci膮gaj膮c garnki pojedyncze z szafki wybierz taki, w kt贸rym zmie艣ci si臋 sporo zupy – zobaczysz, 偶e ch臋tnych na ni膮 b臋dzie wielu. Warzywa pokr贸j i gotuj razem. Mo偶esz dorzuci膰 tak偶e kalafiora, by wzmocni膰 smak zupy. P贸艂 godziny przed ko艅cem gotowania dorzu膰 ziemniaki i gotuj do czasu, a偶 b臋d膮 mi臋kkie. Dopraw ca艂o艣膰 sol膮 i pieprzem. Przygotuj miski, p贸艂miski, salaterki czy inne naczynia, w kt贸rych mo偶na poda膰 zup臋. Rodzina b臋dzie chcia艂a zajada膰 j膮 jak najszybciej. Oczywi艣cie z tego sk艂adnika mo偶esz zrobi膰 tak偶e sa艂atk臋. Sa艂atka z li艣ci kalafiora jest pyszna i delikatna – doskonale smakuje w towarzystwie pomidor贸w, sera feta oraz oliwek. Mo偶esz doda膰 li艣cie zamiast sa艂aty b膮d藕 do艂膮czy膰 je do mieszanki zieleniny.

Li艣cie kalafiora to niedoceniony sk艂adnik, kt贸ry u偶ywany jest w kuchni bardzo rzadko. Mamy jednak nadziej臋, 偶e z czasem to si臋 zmieni.