Co można zrobić z liści jarmużu?

Porady 10.08.2022

Jarmuż nie jest rośliną nową, a jednak dopiero od niedawna panuje na nią swojego rodzaju moda. Prawdopodobnie jest ona związana z popularnością wegetariańskiej i wegańskiej diety, a także coraz większej wiedzy związanej z właściwościami produktów spożywczych, w tym warzyw i innych roślin. Dlaczego warto włączyć jarmuż do swojej diety? Co można zrobić z liści i jak je jeść, by były naprawdę smaczne?

Co można zrobić z liści jarmużu?

Liście jarmużu to smaczne warzywo liściaste, które zyskało ogromne zainteresowanie ze strony kulinarnego światka. Nie ma się czemu dziwić. Jarmuż jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To odmiana kapusty, która wcześniej niż u nas znana była w krajach skandynawskich. Obecnie jednak doskonale ma się również w naszej kuchni, gdzie wykorzystuje się je do przeróżnych dań, sałatek, a nawet chipsów.

Jak spożywać jarmuż? Liście są smaczną przekąską i dodatkiem do potraw, niestety łodyżki są bardzo łykowate i dość gorzkie, dlatego należy pamiętać o odpowiednim spreparowaniu tego warzywa.

Do czego można wykorzystać liście jarmużu? Przepis na sałatkę to oczywistość – jarmużem można zastąpić sałatę bądź dodać go do mieszanki zieleniny. Jarmuż dodać można również do risotto czy kaszotto, przygotować pastę lub pesto z jarmużu, upiec go na pizzy zamiast pieczarek czy też zrobić z niego chipsy. Sposobów na przygotowanie tej rośliny jest naprawdę wiele, a każdy wydaje się dobry. Zwłaszcza jeśli lubisz świeży smak warzyw.

Czytaj także:

Co można zrobić z jarmużu – przepisy

Wiesz już, jakie możesz zrobić potrawy z jarmużu. Przepisy na niektóre z nich oczywiście również Ci podamy. Zanim jednak zabierzesz się za gotowanie, pamiętaj o kilku kwestiach. Jarmuż możesz swobodnie jeść na surowo, jak i w wersji gotowanej, duszonej czy pieczonej. Świetnie smakuje z marchewką czy jabłkiem, ale także pomidorami i rzodkiewką. Oczywiście będzie doskonały również w koktajlach, w towarzystwie banana czy jabłka.

Zanim położysz jarmuż na kanapkę czy dodasz do sałatki, musisz go dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Tu przyda się na przykład wirówka do sałaty Hega 5,5 l. Możesz oczywiście skorzystać z akcesoriów takich jak cedzaki, durszlaki, sitka, choć wtedy liście mogą być nadal wilgotne. To istotne zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zrobić chipsy z jarmużu. Powinny być suche, nasmarowane wyłącznie oliwą i posypane przyprawami. Następnie usuń łodyżki i zgrubiałe części, by pozostały wyłącznie liście. Tak przygotowany jarmuż możesz już dalej obrabiać.

Czytaj także:

Jarmuż – przepisy

Pieczony jarmuż, a może jarmuż duszony? Niezależnie od tego, co wybierzesz, danie będzie przepyszne i naprawdę zdrowe. Oczywiście proces duszenia czy gotowania jest znacznie zdrowszy, niż smażenie na tłuszczu. Dlatego jarmuż smażony powinien być dodatkiem raczej sporadycznie podawanym do obiadu. Jarmuż gotowany wymaga odrobiny czasu – ze względu na jego twardość, powinno się go gotować około 20 minut. To sprawia jednak, że stanowi on doskonały składnik zup, w których nie rozmięka całkowicie, a jedynie robi się bardziej jędrny. Ciekawym eksperymentem kulinarnym są także kiszone liście jarmużu. Tak samo, jak wszystkie kiszonki, to prawdziwe zdrowie na talerzu. A smak? Z pewnością znajdzie swoich zwolenników.

Sałatki z jarmużu – przepisy

Jak wykorzystać jarmuż? Przepisy do obiadu zwykle bazują na niewielkiej ilości składników – porwanych liściach jarmużu, pomidorach i odrobinie winegretu. Takie zestawienie jest naprawdę pyszne, choć nie tak dobre, jak bogata sałatka z jarmużem. W sałatce idealnej powinna znaleźć się także czerwona cebula, feta, pestki dyni (których smak doskonale komponuje się z jarmużem), pomidorki koktajlowe, a także suszone śliwki, które nadadzą całości słodyczy. Do tego winegret z odrobiną octu jabłkowego. Palce lizać! To najlepszy sposób na jarmuż. Przepisy (sałatka czy też surówka), można oczywiście zmieniać według własnego uznania. A następnie przełożyć sałatkę na miski, półmiski, salaterki czy inne talerzyki, by pokazać gościom, jak zdrowo i pysznie można jeść.

Sok z jarmużu

Do czego jeszcze może przydać się jarmuż? Sok z tego warzywa jest naprawdę ciekawą opcją – w sam raz dla wielkich zwolenników świeżych, warzywnych mieszanek. Jeśli posiadasz wyciskarkę wolnoobrotową, bez żadnego problemu wyciśniesz z jarmużu pyszny, zielony sok. Warto zmieszać go z sokiem jabłkowym, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.

Koktajle z jarmużu – przepisy

Jak jeszcze przerobić jarmuż? Smoothie to najłatwiejszy sposób na to, by dostarczyć sobie zdrową dawkę warzyw i owoców. Nie potrzebujesz tego do tego dużej ilości sprzętu – wystarczy blender kielichowy. Z czym łączyć jarmuż? Koktajl najlepiej będzie smakować z jabłkiem, bananem, selerem naciowym, odrobiną cytryny, ale też z ananasem czy mango. Jarmuż bardzo lubi się z egzotycznymi owocami, które mają wyrazisty, lekko kwaskowaty smak. Zrobisz z nich idealny koktajl. Jarmuż musi być jednak dodawany w niewielkich ilościach. Szklanka w zupełności wystarczy. Później przelej smoothie w butelki plastikowe na wodę i napoje, by podzielić się pysznym smakiem z całą rodziną.

Wiesz już, w jakich daniach sprawdzi się jarmuż. Czas więc przejść do gotowania!