Co można zrobić z liści jarmużu?
Jarmuż nie jest rośliną nową, a jednak dopiero od niedawna panuje na nią swojego rodzaju moda. Prawdopodobnie jest ona związana z popularnością wegetariańskiej i wegańskiej diety, a także coraz większej wiedzy związanej z właściwościami produktów spożywczych, w tym warzyw i innych roślin. Dlaczego warto włączyć jarmuż do swojej diety? Co można zrobić z liści i jak je jeść, by były naprawdę smaczne?
Co można zrobić z liści jarmużu?
Liście jarmużu to smaczne warzywo liściaste, które zyskało ogromne zainteresowanie ze strony kulinarnego światka. Nie ma się czemu dziwić. Jarmuż jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To odmiana kapusty, która wcześniej niż u nas znana była w krajach skandynawskich. Obecnie jednak doskonale ma się również w naszej kuchni, gdzie wykorzystuje się je do przeróżnych dań, sałatek, a nawet chipsów.
Jak spożywać jarmuż? Liście są smaczną przekąską i dodatkiem do potraw, niestety łodyżki są bardzo łykowate i dość gorzkie, dlatego należy pamiętać o odpowiednim spreparowaniu tego warzywa.
Do czego można wykorzystać liście jarmużu? Przepis na sałatkę to oczywistość – jarmużem można zastąpić sałatę bądź dodać go do mieszanki zieleniny. Jarmuż dodać można również do risotto czy kaszotto, przygotować pastę lub pesto z jarmużu, upiec go na pizzy zamiast pieczarek czy też zrobić z niego chipsy. Sposobów na przygotowanie tej rośliny jest naprawdę wiele, a każdy wydaje się dobry. Zwłaszcza jeśli lubisz świeży smak warzyw.
Czytaj także:
- Jakie warzywa można jeść na surowo?
- Jak obrać szparagi i czy szparagi się w ogóle obiera?
- Szparagi zielone – przepisy na 5 sposobów
Co można zrobić z jarmużu – przepisy
Wiesz już, jakie możesz zrobić potrawy z jarmużu. Przepisy na niektóre z nich oczywiście również Ci podamy. Zanim jednak zabierzesz się za gotowanie, pamiętaj o kilku kwestiach. Jarmuż możesz swobodnie jeść na surowo, jak i w wersji gotowanej, duszonej czy pieczonej. Świetnie smakuje z marchewką czy jabłkiem, ale także pomidorami i rzodkiewką. Oczywiście będzie doskonały również w koktajlach, w towarzystwie banana czy jabłka.
Zanim położysz jarmuż na kanapkę czy dodasz do sałatki, musisz go dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Tu przyda się na przykład wirówka do sałaty Hega 5,5 l. Możesz oczywiście skorzystać z akcesoriów takich jak cedzaki, durszlaki, sitka, choć wtedy liście mogą być nadal wilgotne. To istotne zwłaszcza wtedy, gdy chcesz zrobić chipsy z jarmużu. Powinny być suche, nasmarowane wyłącznie oliwą i posypane przyprawami. Następnie usuń łodyżki i zgrubiałe części, by pozostały wyłącznie liście. Tak przygotowany jarmuż możesz już dalej obrabiać.
Czytaj także:
- Co można zrobić z liści kalafiora?
- Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
- Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
Jarmuż – przepisy
Pieczony jarmuż, a może jarmuż duszony? Niezależnie od tego, co wybierzesz, danie będzie przepyszne i naprawdę zdrowe. Oczywiście proces duszenia czy gotowania jest znacznie zdrowszy, niż smażenie na tłuszczu. Dlatego jarmuż smażony powinien być dodatkiem raczej sporadycznie podawanym do obiadu. Jarmuż gotowany wymaga odrobiny czasu – ze względu na jego twardość, powinno się go gotować około 20 minut. To sprawia jednak, że stanowi on doskonały składnik zup, w których nie rozmięka całkowicie, a jedynie robi się bardziej jędrny. Ciekawym eksperymentem kulinarnym są także kiszone liście jarmużu. Tak samo, jak wszystkie kiszonki, to prawdziwe zdrowie na talerzu. A smak? Z pewnością znajdzie swoich zwolenników.
Sałatki z jarmużu – przepisy
Jak wykorzystać jarmuż? Przepisy do obiadu zwykle bazują na niewielkiej ilości składników – porwanych liściach jarmużu, pomidorach i odrobinie winegretu. Takie zestawienie jest naprawdę pyszne, choć nie tak dobre, jak bogata sałatka z jarmużem. W sałatce idealnej powinna znaleźć się także czerwona cebula, feta, pestki dyni (których smak doskonale komponuje się z jarmużem), pomidorki koktajlowe, a także suszone śliwki, które nadadzą całości słodyczy. Do tego winegret z odrobiną octu jabłkowego. Palce lizać! To najlepszy sposób na jarmuż. Przepisy (sałatka czy też surówka), można oczywiście zmieniać według własnego uznania. A następnie przełożyć sałatkę na miski, półmiski, salaterki czy inne talerzyki, by pokazać gościom, jak zdrowo i pysznie można jeść.
Sok z jarmużu
Do czego jeszcze może przydać się jarmuż? Sok z tego warzywa jest naprawdę ciekawą opcją – w sam raz dla wielkich zwolenników świeżych, warzywnych mieszanek. Jeśli posiadasz wyciskarkę wolnoobrotową, bez żadnego problemu wyciśniesz z jarmużu pyszny, zielony sok. Warto zmieszać go z sokiem jabłkowym, gdyż wtedy jest najsmaczniejszy.
Koktajle z jarmużu – przepisy
Jak jeszcze przerobić jarmuż? Smoothie to najłatwiejszy sposób na to, by dostarczyć sobie zdrową dawkę warzyw i owoców. Nie potrzebujesz tego do tego dużej ilości sprzętu – wystarczy blender kielichowy. Z czym łączyć jarmuż? Koktajl najlepiej będzie smakować z jabłkiem, bananem, selerem naciowym, odrobiną cytryny, ale też z ananasem czy mango. Jarmuż bardzo lubi się z egzotycznymi owocami, które mają wyrazisty, lekko kwaskowaty smak. Zrobisz z nich idealny koktajl. Jarmuż musi być jednak dodawany w niewielkich ilościach. Szklanka w zupełności wystarczy. Później przelej smoothie w butelki plastikowe na wodę i napoje, by podzielić się pysznym smakiem z całą rodziną.
Wiesz już, w jakich daniach sprawdzi się jarmuż. Czas więc przejść do gotowania!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej