Botwina – przepisy na wykorzystanie liści buraka
Botwina, czyli młode liście buraka ćwikłowego, to niezwykle częsty element jednego z ukochanych polskich dań. Zajadamy się nim głównie latem, gdy chyba nikt nie ma ochoty na ciepłe i ciężkie posiłki. Mowa oczywiście o chłodniku z botwinki, który jest pyszny, sycący i niezwykle esencjonalny. Jednak chłodnik nie jest jedynym daniem, które możemy zrobić z liści buraka.
Botwina – jakie przepisy znajdziesz?
Przepisy z botwiną mogą Cię zaskoczyć, zwłaszcza jeśli wcześniej w Twojej kuchni ten składnik gościł wyłącznie w formie zupy. Botwina nadaje się do wielu różnych dań, w tym do koktajli i sałatek, ciepłej zupy z botwinki czy pesto.Botwinę można dusić lub jeść na surowo, a także zamknąć w słoikach na zimę i cieszyć się nią przez cały rok. Botwina na obiad niejedno ma imię. Warto przekonać się o tym na własnych kubkach smakowych, bo wszystkie dania z liśćmi buraka są po prostu pyszne.
Czytaj także:
- Małe buraczki marynowane w całości – jak je zrobić i wykorzystać?
- Dodatek do obiadu, czyli prosty przepis na buraczki
- Ile gotować buraki w szybkowarze?
Jak przyrządzić liście buraka?
Ze względu na to, że liście buraka zawierają mnóstwo witaminy K i A, warto zajadać je, gdy tylko pojawią się na horyzoncie. Oczywiście najlepiej smakują nam liście młode, świeże i chrupiące. Takie też najczęściej wykorzystuje się do zup i sałatek. Najważniejsze jednak, by liście były świeże i nieuszkodzone.
Jak przyrządzić liście z buraków? Przepisy na dania z tym składnikiem są przeróżne, więc nie musisz martwić się ograniczeniami. Możesz zrobić z nich dodatek do ziemniaków i kotleta, pożywną zupę czy też przekąskę lub idealną sałatkę. Z jakich dań słyną liście buraka? Przepisy podpowiadają, że jest to botwinka, a zatem zupa z mnóstwem warzyw, młodą botwiną – oczywiście na bulionie z dodatkiem śmietany. Ta zupa zrobi furorę w Twoim domu!
Czytaj także:
- Co można zrobić z liści kalafiora?
- Co na obiad latem? 4 przepisy z sezonowymi produktami
- Szybki i smaczny obiad – jak go przygotować?
Botwina zupa – przepis
Czym charakteryzuje się botwina? Zupa o tej nazwie jest bogata w warzywa, pełna smaku i naprawdę sycąca. Mogą zajadać się nią mięsożercy, wegetarianie i weganie, bo w każdej z tych wersji zrobisz idealną botwinkę. Najpierw jednak ta podstawowa, czyli wegetariańska.
Potrzebujesz do niej bulionu, botwiny, ziemniaków, marchewki, a także koperku i przypraw. Do zupa jednogarnkowa, więc nie wymaga dużo pracy. Przydadzą Ci się jednak dobre garnki pojedyncze. Wszystkie warzywa umyj dokładnie i obierz ziemniaki oraz marchewki. Pokrój marchew w talarki i ziemniaki w kosteczkę. Usmaż w garnku na oliwie. Pokrój liście buraka oraz mniejsze buraczki, umieść całość w garnku i smaż, a następnie zalej bulionem. Gotuj przez około 20 minut. W tym czasie warzywa zmiękną. Dodaj przyprawy, a także koperek. Możesz zabielić zupę śmietanką, dzięki czemu będzie delikatniejsza w smaku. Botwinka (zupa) najczęściej podawana jest z jajkami na twardo. Jeśli chcesz, możesz przelać ją w słoiki, by cieszyć się smakiem zupy niezależnie od pory roku.
Botwina na mięsie
Oczywiście bulion do zrobienia botwiny nie musi być warzywny. Może być także mięsny. Idealnie smakuje chociażby botwina na żeberkach, która jest wtedy bardziej esencjonalna, trochę tłustsza i naprawdę pyszna. Nic tylko przelać ją w miski, półmiski, salaterki czy cokolwiek innego, co masz pod ręką, by tylko jak najszybciej ją zjeść!
Kiszone liście buraka
Kiszona botwina to ciekawy dodatek do wielu zup, ale również do sałatek, surówek czy po prostu do zajadania prosto ze słoika. Botwina kiszona będzie delikatniejsza od buraczków, choć nadal wyrazista i pełna witamin. Jak ją zrobić? Umyj i pokrój botwinę, przełóż do słoików razem z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zalej wodą z solą – tak samo, jak inne kiszonki. Zamknij słoik i odłóż na tydzień. Po tym czasie ten przysmak będzie już gotowy.
Liście buraka – sałatka
Sałatka z botwiny to prawdziwa pychota! Możesz zrobić ją w kilka minut. Wystarczy pokroić fetę lub inny wyrazisty ser (na przykład niebieski), dodać sałatę – idealnie sprawdzi się tu rukola – posiekaną czerwoną cebulę, pokrojone oliwki i małe pomidorki.Wszystko przełożyć do miski i dodać botwinę. Liście, łodygi, buraczki – wszystko! Sałatka najlepiej smakuje z prostym winegretem.
Botwina nie jest nudna. To świetny składnik, z którego możesz zrobić wiele, wiele dań. Wystarczy mieć piękne liście i trochę czasu, by eksperymentować w kuchni.
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej