Ile gotowa膰 buraki w szybkowarze?

Porady 17.12.2020


Buraki z szybkowaru – od czego zacz膮膰?

Dobrze mie膰 czasem w domu szybkowar. Jak gotowa膰 w tym garnku dowiesz si臋 oczywi艣cie z naszego bloga. Uwa偶amy, 偶e idealnie nadaje si臋 do twardych warzyw. Oczywi艣cie, je艣li wiesz jak dzia艂a i umiesz odpowiednio wykorzysta膰 jego potencja艂. Je艣li chcesz, aby buraki w szybkowarze r贸wnomiernie si臋 ugotowa艂y, musisz zrobi膰 kilka rzeczy:
 
  • Dokonaj selekcji warzyw pod wzgl臋dem wagi i wielko艣ci, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e po ustalonym czasie wszystkie ugotuj膮 si臋 r贸wnomiernie
  • Zanim w艂o偶ysz buraki do szybkowaru, wyszoruj je i op艂ucz (nie obieraj!)
  • Do ich ugotowania w domowym garnku ci艣nieniowym u偶yj ok. 500 ml wody
  • Obieraj dopiero po ugotowaniu, gdy偶 dzi臋ki temu oszcz臋dzisz wiele czasu i wysi艂ku
     


Ca艂e buraczki w szybkowarze – ile minut gotowa膰?

Je艣li mieliby艣my wymieni膰 kilka rzeczy, kt贸re najlepiej przygotowywa膰 w garnku ci艣nieniowym zamiast zwyk艂ym, to by艂yby to mi臋dzy innymi buraki. Oszcz臋dno艣膰 czasu jest ogromna. Je艣li wi臋c nie wiesz co gotowa膰 w szybkowarze, sprawd藕 na blogu naszego sklepu internetowego. Rozprawiamy si臋 na jego 艂amach nawet z dylematem pt. „Parowar czy szybkowar”. Masz ju偶 przygotowane ca艂e buraczki i nie wiesz ile minut gotowa膰 je w garnku ci艣nieniowym? Czas licz od uzyskania odpowiedniego ci艣nienia w naczyniu (wysokiego, a na koniec jak najszybszej zdekompresuj garnek). Skorzystaj ze 艣ci膮gi i przygotuj je dok艂adnie w punkt, a wi臋c gotuj:
 
  • Ma艂e buraki, czyli takie pomi臋dzy 50 a 70 g przez 20 minut
  • 艢rednie buraczki z szybkowaru (od 70 do 90 g) przez ok. 25 min
  • Standardowe buraki o wadze pomi臋dzy 90 a 130 g przez p贸艂 godziny
  • Du偶e buraki (130-180 g) przez minimum 35 minut
  • Buraki o niestandardowej wadze i rozmiarze, czyli powy偶ej 180 g, do 40 minut
     


Buraki w kawa艂kach z szybkowaru – jak d艂ugo gotowa膰?

Buraki gotowane w szybkowarze to 艣wietna baza do przepysznych sur贸wek. Mo偶na zrobi膰 je np. dzie艅 wcze艣niej, zetrze膰, doprawi膰 i pozostawi膰 na noc, aby ich s艂odkawy smak zaprzyja藕ni艂 si臋 z dodatkami. Pasuj膮 do ka偶dego rodzaju mi臋sa. Mo偶esz wi臋c ugotowa膰 na obiad golonk臋 z szybkowaru lub soczyste 偶eberka z szybkowaru i wszyscy w domu b臋d膮 zadowoleni. Z pokrojonymi buraczkami z szybkowaru sprawa jest o wiele prostsza. Postaraj si臋 tylko uzyska膰 r贸wne kawa艂ki lub plasterki. Szybkowary radz膮 sobie w takim wypadku naprawd臋 szybko. Czas gotowania ich w garnku ci艣nieniowym zale偶y oczywi艣cie od stopnia pokrojenia, ale w 偶adnym wypadku nie przekracza 20 minut. Najlepiej wi臋c celowa膰 w kwadrans. Po tym czasie pokrojone buraczki z szybkowaru b臋d膮 ju偶 mi臋kkie, j臋drne i przyjemnie soczyste.