Ile gotowa膰 buraki w szybkowarze?

Buraki z szybkowaru – od czego zacz膮膰?
Dobrze mie膰 czasem w domu szybkowar. Jak gotowa膰 w tym garnku dowiesz si臋 oczywi艣cie z naszego bloga. Uwa偶amy, 偶e idealnie nadaje si臋 do twardych warzyw. Oczywi艣cie, je艣li wiesz jak dzia艂a i umiesz odpowiednio wykorzysta膰 jego potencja艂. Je艣li chcesz, aby buraki w szybkowarze r贸wnomiernie si臋 ugotowa艂y, musisz zrobi膰 kilka rzeczy:- Dokonaj selekcji warzyw pod wzgl臋dem wagi i wielko艣ci, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e po ustalonym czasie wszystkie ugotuj膮 si臋 r贸wnomiernie
- Zanim w艂o偶ysz buraki do szybkowaru, wyszoruj je i op艂ucz (nie obieraj!)
- Do ich ugotowania w domowym garnku ci艣nieniowym u偶yj ok. 500 ml wody
- Obieraj dopiero po ugotowaniu, gdy偶 dzi臋ki temu oszcz臋dzisz wiele czasu i wysi艂ku
Ca艂e buraczki w szybkowarze – ile minut gotowa膰?
Je艣li mieliby艣my wymieni膰 kilka rzeczy, kt贸re najlepiej przygotowywa膰 w garnku ci艣nieniowym zamiast zwyk艂ym, to by艂yby to mi臋dzy innymi buraki. Oszcz臋dno艣膰 czasu jest ogromna. Je艣li wi臋c nie wiesz co gotowa膰 w szybkowarze, sprawd藕 na blogu naszego sklepu internetowego. Rozprawiamy si臋 na jego 艂amach nawet z dylematem pt. „Parowar czy szybkowar”. Masz ju偶 przygotowane ca艂e buraczki i nie wiesz ile minut gotowa膰 je w garnku ci艣nieniowym? Czas licz od uzyskania odpowiedniego ci艣nienia w naczyniu (wysokiego, a na koniec jak najszybszej zdekompresuj garnek). Skorzystaj ze 艣ci膮gi i przygotuj je dok艂adnie w punkt, a wi臋c gotuj:- Ma艂e buraki, czyli takie pomi臋dzy 50 a 70 g przez 20 minut
- 艢rednie buraczki z szybkowaru (od 70 do 90 g) przez ok. 25 min
- Standardowe buraki o wadze pomi臋dzy 90 a 130 g przez p贸艂 godziny
- Du偶e buraki (130-180 g) przez minimum 35 minut
- Buraki o niestandardowej wadze i rozmiarze, czyli powy偶ej 180 g, do 40 minut
Buraki w kawa艂kach z szybkowaru – jak d艂ugo gotowa膰?
Buraki gotowane w szybkowarze to 艣wietna baza do przepysznych sur贸wek. Mo偶na zrobi膰 je np. dzie艅 wcze艣niej, zetrze膰, doprawi膰 i pozostawi膰 na noc, aby ich s艂odkawy smak zaprzyja藕ni艂 si臋 z dodatkami. Pasuj膮 do ka偶dego rodzaju mi臋sa. Mo偶esz wi臋c ugotowa膰 na obiad golonk臋 z szybkowaru lub soczyste 偶eberka z szybkowaru i wszyscy w domu b臋d膮 zadowoleni. Z pokrojonymi buraczkami z szybkowaru sprawa jest o wiele prostsza. Postaraj si臋 tylko uzyska膰 r贸wne kawa艂ki lub plasterki. Szybkowary radz膮 sobie w takim wypadku naprawd臋 szybko. Czas gotowania ich w garnku ci艣nieniowym zale偶y oczywi艣cie od stopnia pokrojenia, ale w 偶adnym wypadku nie przekracza 20 minut. Najlepiej wi臋c celowa膰 w kwadrans. Po tym czasie pokrojone buraczki z szybkowaru b臋d膮 ju偶 mi臋kkie, j臋drne i przyjemnie soczyste.Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej