Ile gotować buraki w szybkowarze?

Buraki z szybkowaru – od czego zacząć?
Dobrze mieć czasem w domu szybkowar. Jak gotować w tym garnku dowiesz się oczywiście z naszego bloga. Uważamy, że idealnie nadaje się do twardych warzyw. Oczywiście, jeśli wiesz jak działa i umiesz odpowiednio wykorzystać jego potencjał. Jeśli chcesz, aby buraki w szybkowarze równomiernie się ugotowały, musisz zrobić kilka rzeczy:- Dokonaj selekcji warzyw pod względem wagi i wielkości, aby mieć pewność, że po ustalonym czasie wszystkie ugotują się równomiernie
- Zanim włożysz buraki do szybkowaru, wyszoruj je i opłucz (nie obieraj!)
- Do ich ugotowania w domowym garnku ciśnieniowym użyj ok. 500 ml wody
- Obieraj dopiero po ugotowaniu, gdyż dzięki temu oszczędzisz wiele czasu i wysiłku
Całe buraczki w szybkowarze – ile minut gotować?
Jeśli mielibyśmy wymienić kilka rzeczy, które najlepiej przygotowywać w garnku ciśnieniowym zamiast zwykłym, to byłyby to między innymi buraki. Oszczędność czasu jest ogromna. Jeśli więc nie wiesz co gotować w szybkowarze, sprawdź na blogu naszego sklepu internetowego. Rozprawiamy się na jego łamach nawet z dylematem pt. „Parowar czy szybkowar”. Masz już przygotowane całe buraczki i nie wiesz ile minut gotować je w garnku ciśnieniowym? Czas licz od uzyskania odpowiedniego ciśnienia w naczyniu (wysokiego, a na koniec jak najszybszej zdekompresuj garnek). Skorzystaj ze ściągi i przygotuj je dokładnie w punkt, a więc gotuj:- Małe buraki, czyli takie pomiędzy 50 a 70 g przez 20 minut
- Średnie buraczki z szybkowaru (od 70 do 90 g) przez ok. 25 min
- Standardowe buraki o wadze pomiędzy 90 a 130 g przez pół godziny
- Duże buraki (130-180 g) przez minimum 35 minut
- Buraki o niestandardowej wadze i rozmiarze, czyli powyżej 180 g, do 40 minut
Buraki w kawałkach z szybkowaru – jak długo gotować?
Buraki gotowane w szybkowarze to świetna baza do przepysznych surówek. Można zrobić je np. dzień wcześniej, zetrzeć, doprawić i pozostawić na noc, aby ich słodkawy smak zaprzyjaźnił się z dodatkami. Pasują do każdego rodzaju mięsa. Możesz więc ugotować na obiad golonkę z szybkowaru lub soczyste żeberka z szybkowaru i wszyscy w domu będą zadowoleni. Z pokrojonymi buraczkami z szybkowaru sprawa jest o wiele prostsza. Postaraj się tylko uzyskać równe kawałki lub plasterki. Szybkowary radzą sobie w takim wypadku naprawdę szybko. Czas gotowania ich w garnku ciśnieniowym zależy oczywiście od stopnia pokrojenia, ale w żadnym wypadku nie przekracza 20 minut. Najlepiej więc celować w kwadrans. Po tym czasie pokrojone buraczki z szybkowaru będą już miękkie, jędrne i przyjemnie soczyste.Warto przeczytać

Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego to doskonała propozycja na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który może urozmaicić zarówno codzienny jadłospis, jak i menu podczas przyjęć. Chrupiący seler naciowy w połączeniu z innymi składnikami tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. W poniższym artykule przedstawiamy sprawdzone przepisy na sałatkę z selerem naciowym w różnych wariantach.
czytaj więcej
Sałatka na imprezę
Sałatki to doskonałe rozwiązanie na każdą imprezę - są proste w przygotowaniu, można je zrobić wcześniej, a goście zawsze chętnie po nie sięgają. Niezależnie od tego, czy planujesz kameralną kolację, czy duże przyjęcie, dobra sałatka zawsze się sprawdzi jako dodatek do dań głównych lub samodzielna przekąska. W artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszną sałatkę makaronową, która zachwyci wszystkich gości.
czytaj więcej
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów to doskonała propozycja na wykorzystanie niedojrzałych owoców, które często pozostają w ogrodzie pod koniec sezonu. Ten orzeźwiający przysmak może być podawany zarówno jako dodatek do obiadów, jak i samodzielna przekąska. Poznaj prosty sposób na przygotowanie kolorowej sałatki, która zaskoczy Cię swoim niepowtarzalnym smakiem.
czytaj więcej
Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to klasyczne danie, które zachwyca swoim słodko-kwaśnym smakiem i chrupiącą konsystencją. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę szwedzką, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu lub przekąską sama w sobie.
czytaj więcej
Sałatka z pora
Sałatka z pora to klasyczne danie, które zawdzięcza swoją popularność prostocie przygotowania i wyjątkowym walorom smakowym. Połączenie lekko ostrego pora z dodatkami tworzy zbalansowany smak, który sprawdza się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji. W poniższym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na tradycyjną sałatkę z pora oraz różne warianty tego przysmaku.
czytaj więcej
Sałatka z ogórków
Sałatka z ogórków to doskonały sposób na wykorzystanie letniego urodzaju tych zielonych warzyw. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także niezwykle wszechstronna – można ją podawać zarówno na świeżo jako dodatek do obiadu, jak i przygotować na zimę w formie przetworów. Poniższy przepis pozwoli ci stworzyć pyszną, chrupiącą sałatkę, która zachwyci wszystkich domowników.
czytaj więcej
Sałatka z surimi
Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne danie, które zachwyci wszystkich domowników? Sałatka z surimi to doskonałe rozwiązanie, które łączy w sobie lekkość, prostotę wykonania i niezrównany smak. W tym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na sałatkę z paluszków krabowych, która z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań.
czytaj więcej
Sałatka z halloumi
Marzysz o posiłku, który zachwyci podniebienie, a jednocześnie będzie prosty w przygotowaniu? Sałatka z serem halloumi może być odpowiedzią na Twoje kulinarne poszukiwania. Z nami dowiesz się, jak przygotować to wyjątkowe danie krok po kroku.
czytaj więcej
Sałatka z kalafiorem
Sałatka z kalafiorem to doskonała propozycja na lekki posiłek, który możesz przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z przyjaciółmi. To danie, które zachwyca prostotą przygotowania, a jednocześnie bogactwem smaku i wartości odżywczych. W tym artykule poznasz różne warianty sałatki z kalafiorem oraz najlepsze sposoby jej przygotowania.
czytaj więcej