Ile gotować buraki w szybkowarze?

Buraki z szybkowaru – od czego zacząć?
Dobrze mieć czasem w domu szybkowar. Jak gotować w tym garnku dowiesz się oczywiście z naszego bloga. Uważamy, że idealnie nadaje się do twardych warzyw. Oczywiście, jeśli wiesz jak działa i umiesz odpowiednio wykorzystać jego potencjał. Jeśli chcesz, aby buraki w szybkowarze równomiernie się ugotowały, musisz zrobić kilka rzeczy:- Dokonaj selekcji warzyw pod względem wagi i wielkości, aby mieć pewność, że po ustalonym czasie wszystkie ugotują się równomiernie
- Zanim włożysz buraki do szybkowaru, wyszoruj je i opłucz (nie obieraj!)
- Do ich ugotowania w domowym garnku ciśnieniowym użyj ok. 500 ml wody
- Obieraj dopiero po ugotowaniu, gdyż dzięki temu oszczędzisz wiele czasu i wysiłku
Całe buraczki w szybkowarze – ile minut gotować?
Jeśli mielibyśmy wymienić kilka rzeczy, które najlepiej przygotowywać w garnku ciśnieniowym zamiast zwykłym, to byłyby to między innymi buraki. Oszczędność czasu jest ogromna. Jeśli więc nie wiesz co gotować w szybkowarze, sprawdź na blogu naszego sklepu internetowego. Rozprawiamy się na jego łamach nawet z dylematem pt. „Parowar czy szybkowar”. Masz już przygotowane całe buraczki i nie wiesz ile minut gotować je w garnku ciśnieniowym? Czas licz od uzyskania odpowiedniego ciśnienia w naczyniu (wysokiego, a na koniec jak najszybszej zdekompresuj garnek). Skorzystaj ze ściągi i przygotuj je dokładnie w punkt, a więc gotuj:- Małe buraki, czyli takie pomiędzy 50 a 70 g przez 20 minut
- Średnie buraczki z szybkowaru (od 70 do 90 g) przez ok. 25 min
- Standardowe buraki o wadze pomiędzy 90 a 130 g przez pół godziny
- Duże buraki (130-180 g) przez minimum 35 minut
- Buraki o niestandardowej wadze i rozmiarze, czyli powyżej 180 g, do 40 minut
Buraki w kawałkach z szybkowaru – jak długo gotować?
Buraki gotowane w szybkowarze to świetna baza do przepysznych surówek. Można zrobić je np. dzień wcześniej, zetrzeć, doprawić i pozostawić na noc, aby ich słodkawy smak zaprzyjaźnił się z dodatkami. Pasują do każdego rodzaju mięsa. Możesz więc ugotować na obiad golonkę z szybkowaru lub soczyste żeberka z szybkowaru i wszyscy w domu będą zadowoleni. Z pokrojonymi buraczkami z szybkowaru sprawa jest o wiele prostsza. Postaraj się tylko uzyskać równe kawałki lub plasterki. Szybkowary radzą sobie w takim wypadku naprawdę szybko. Czas gotowania ich w garnku ciśnieniowym zależy oczywiście od stopnia pokrojenia, ale w żadnym wypadku nie przekracza 20 minut. Najlepiej więc celować w kwadrans. Po tym czasie pokrojone buraczki z szybkowaru będą już miękkie, jędrne i przyjemnie soczyste.Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej