Co gotować w szybkowarze? 12 klasyków oraz niecodziennych pomysłów

Co gotować w szybkowarze?
Z uwagi na czas, w którym na polskim rynku zaistniały szybkowary, można łatwo się domyślić, że są one stworzone do przepisów tradycyjnej kuchni. Absolutną podstawą jest jednak opanowanie tego, jak działa szybkowar. Aby tego dokonać warto zacząć od czegoś prostego, a mianowicie gotowania warzyw. W czasach PRL-u niedzielne ziemniaki z szybkowaru robiły furorę, bo były idealnie miękkie, a przy tym bardzo smaczne. Podobnie ma się sprawa z brokułem, kalafiorem, marchewką i wieloma innymi składnikami. Gotowanie w szybkowarach to obróbka z pomocą pary pod wysokim ciśnieniem. Gdy to opanujesz, możesz spróbować z mięsem i bardziej skomplikowanymi daniami. Żeberka z szybkowaru podbiją serca twoich bliskich na co dzień i w święta!
Danie główne z szybkowaru – co ugotować?
Im swobodniej potrafisz dobrać czas gotowania w szybkowarze, tym lepiej poradzisz sobie z bardziej wyszukanymi potrawami tradycyjnej, polskiej kuchni. Na pierwszy ogień – oczywiście po zapoznaniu się z artykułem „Szybkowar – jak gotować w tym garnku?” – możesz wziąć wiele dań. Naszym zdaniem dobrym sprawdzeniem możliwości takiego garnka jest golonka w szybkowarze. Jeśli natomiast chcesz stworzyć coś bardziej lekkostrawnego, możesz wybrać przepis z szybkowaru na:- Dyniową zupę krem lub klasyczny rosół
- Steki z łososia ze szparagami gotowanymi na parze
- Curry z kurczaka
- Kapustę z grzybami
- Gulasz z cukinii
- Gołąbki lub klopsiki wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym
Gotowanie w szybkowarze – czego nie robić?
Wiemy ile gotować buraki w szybkowarze, aby można było zrobić z nich wyśmienitą surówkę do obiadu. Do perfekcji opanowaliśmy również przepis na świąteczny bigos z tego ciśnieniowego garnka parowego. Bardzo cenimy sobie zaoszczędzony dzięki niemu czas oraz naturalny aromat i smak dań, choć wybór pt. „parowar czy szybkowar” nie jest łatwy. Warto jednak powiedzieć, że są posiłki, których gotowanie w szybkowarze jest niewskazane lub należy zachować przy tym szczególne środki ostrożności. Do tego grona zaliczają się:- Potrawy o gęstym sosie, który pryskając wewnątrz, mógłby zatkać zawór bezpieczeństwa i doprowadzić do niebezpiecznego wzrostu ciśnienia pary (sos do spaghetti lepiej więc gotować w zwykłym garnku)
- Dań z mlekiem, gdyż jego temperatura wrzenia jest inna od wody, łatwo się przypala oraz wymaga stałej kontroli podczas podgrzewania, a szybkowaru nie można otwierać w trakcie, by zamieszać zawartość
- Posiłków z dodatkiem alkoholu (w tym wypadku zachowaj szczególna ostrożność i zanim zamkniesz szybkowar, odparuj jego zawartość przez 2-3 minut, aby pozostał jedynie smak i zapach użytego koniaku, whisky lub wina)
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej