Szybkowar – jak gotować w tym garnku?
Instrukcja gotowania w szybkowarze
Jak używać szybkowaru? W pierwszej kolejności wybrane składniki umieszczamy w garnku wypełnionym do około 1/3 wysokości wodą, a następnie szczelnie go zamykamy. Po włączeniu palnika czekamy aż zawór uniesie się do góry i zacznie gwizdać. Następnie zmniejszamy moc tak, by odgłos stał się bardzo cichy i zaczynamy odmierzać czas potrzebny do przygotowania danej potrawy. W przypadku piersi z kurczaka jest to około 15 minut, gulaszu – 20 minut, ziemniaków – 8 minut, zupy – 6 minut, a włoszczyzny – 5 minut.Czy gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne? Oczywiście! Na pokrywce znajduje się bowiem specjalny zawór bezpieczeństwa, przez który wydobywa się para wodna. Stanowi to skuteczne zabezpieczenie przed gwałtownym wydostawaniem się jej na zewnątrz, co mogłoby grozić wybuchem. W szybkowarze nie należy gotować drobnych produktów takich, jak ryż czy kasza, a to ze względu na niewielkie rozmiary otworu w pokrywie. Tego typu wyroby mogłyby zatkać zawór, przyczyniając się do gwałtownego wzrostu ciśnienia, a w konsekwencji – wybuchu naczynia.
Czy warto kupić szybkowar?
Jak najbardziej! Naczynie to posiada bowiem cały szereg zalet. Zaliczyć można do nich między innymi możliwość znacznego skrócenia czasu gotowania, co czyni z szybkowaru idealne rozwiązanie dla zabieganych osób. Po taki garnek sięgnąć powinni również wszyscy ci, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Szybkowar pozwala bowiem na gotowanie potraw bez dodatku tłuszczu. Przyrządzane w nim produkty zachowują swój naturalny smak oraz konsystencję. Gotowanie w szybkowarze ciśnieniowym nie wymaga używania dużej ilości wody. Przyczynia się to także do zachowania szeregu cennych witamin oraz soli mineralnych. Szybkowar to oszczędność nie tylko wody, lecz również gazu czy energii elektrycznej. Do jego zalet zaliczyć można także ograniczenie roznoszących się po domu zapachów gotowanych potraw (zasługą tego jest hermetyczne zamknięcie) oraz uniwersalność – takiego garnka używać można bowiem na każdym rodzaju kuchenki.Inny patent na zdrowe gotowanie to parowar, czyli urządzenie pozwalające na przygotowywanie zdrowych dań na parze, bez utraty ich właściwości odżywczych.
Równie ciekawym rozwiązaniem jest wolnowar. Stanowi on znakomite rozwiązanie dla osób, którym zależy na intensywnym aromacie przyrządzanych potraw. Gotowanie w takim naczyniu trwa od 8 do 10 godzin.
Szybkowary od Tadar.pl
Przykładem wysokiej jakości szybkowaru ciśnieniowego z naszego sklepu internetowego jest szybkowar ciśnieniowy ze stali nierdzewnej KonigHOFFER Milano 6 litrów. Model ten wyprodukowany został z higienicznej, chromowo niklowej stali nierdzewnej 18/10. Wyposażony jest on w precyzyjnie dopasowaną uszczelkę, która stanowi gwarancję bezpieczeństwa codziennego użytkowania sprzętu. Szybkowar ciśnieniowy posiada również sitko ze stali umożliwiające gotowanie warzyw, mięsa czy owoców. Nie sposób nie wspomnieć tu również o energooszczędnym, trójwarstwowym dnie akutermicznym, które znajduje zastosowanie w przypadku każdego rodzaju kuchenki. Szybkowaru tego używać można zarówno na kuchence indukcyjnej, jak i ceramicznej, gazowej oraz elektrycznej. Naczynie wyposażone jest w prosty w obsłudze system regulacji ciśnienia. W jego wnętrzu znajduje się praktyczna skala litrażowa. Szybkowar posiada również wygodny, bakelitowy, nienagrzewający się uchwyt.W naszym asortymencie znaleźć można również inne przydatne naczynia kuchenne takie, jak garnki do gotowania na parze czy garnki do gotowania mleka. Jeżeli chcecie dowiedzieć się nieco więcej na temat tych drugich, koniecznie przeczytajcie tekst „Jaki garnek do gotowania mleka wybrać? 7 podpowiedzi!”
Szybkowar to sprawdzony sposób na szybkie, zdrowe gotowanie.
Warto przeczytać
Szybki obiad z makaronem - 15 pomysłów
Makaron to element obecny w kuchniach z każdego zakątka świata, który daje nieskończone możliwości tworzenia smacznych i różnorodnych dań. Od klasycznych włoskich przepisów po inspiracje z kuchni azjatyckiej — każdy znajdzie coś dla siebie. Sprawdź nasze pomysły na dania z makaronem i odkryj, jak szybko i łatwo można przygotować pyszny obiad lub kolację!
czytaj więcejKuchnia azjatycka - dania, które trzeba znać i spróbować!
Azjatycka kuchnia zachwyca różnorodnością i wyjątkowymi połączeniami składników. Od pikantnych potraw z południowo-wschodniej Azji po delikatne, subtelne smaki Dalekiego Wschodu — każdy region oferuje coś niepowtarzalnego. Przygotowaliśmy propozycje azjatyckich dań, których koniecznie powinieneś spróbować. Odkryj je wraz z nami!
czytaj więcejKrewetki - przepis na krewetki w 10 odsłonach
Krewetki to składnik ceniony za ich delikatny smak. Te małe, morskie specjały doskonale sprawdzają się zarówno w prostych, codziennych posiłkach, jak i w wykwintnych, eleganckich potrawach na specjalne okazje. Poznaj kilka ciekawych pomysłów na dania z ich udziałem!
czytaj więcejRolady wołowe - jak zrobić je na pyszny obiad?
Rolady wołowe to prawdziwa klasyka kuchni! Choć ich zrobienie może wydawać się skomplikowane, dzięki odpowiednim wskazówkom z łatwością stworzysz idealnie zawinięte i soczyste rolady. W tym poradniku pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować pyszne rolady wołowe, nazywane także zrazami!
czytaj więcejIle gotować ziemniaki?
Gotowanie ziemniaków to z pozoru prosta czynność, jednak wiele osób zastanawia się nad tym, czy robi to poprawnie. W zależności od odmiany, wielkości kawałków i przeznaczenia, czas gotowania może się różnić. W tym artykule podpowiemy, jak długo gotować ziemniaki, aby uniknąć rozgotowania lub niedogotowania. Poznaj nasze praktyczne wskazówki!
czytaj więcejJak zrobić bitą śmietanę?
Bita śmietana to klasyczny dodatek, który potrafi podnieść walory każdego deseru. W tym artykule znajdziesz niezawodne triki na perfekcyjnie ubitą śmietanę, która będzie puszysta, lekka i stabilna. Dowiesz się, jakiego rodzaju śmietany używać, jakie akcesoria będą niezbędne i na co zwrócić uwagę podczas ubijania.
czytaj więcejBiszkopt - przepis na biszkopt z 6 jaj i nie tylko
Biszkopt to klasyka cukiernictwa, która sprawdza się w każdej sytuacji — od urodzinowych tortów po świąteczne wypieki. Jak zrobić dobry biszkopt z 4, 6, 8 czy większej ilości jaj? Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z naszymi wskazówkami z łatwością uzyskasz perfekcyjny wypiek.
czytaj więcejSpód do sernika na 10 sposobów
Spód do sernika to fundament, który nadaje deserowi charakter. W zależności od wybranych składników może być klasycznie kruchy, delikatny lub chrupiący. W naszym artykule zdradzimy ci wiele różnych sposobów na pyszne spody do sernika. Odkryj je już teraz!
czytaj więcejJak ugotować kaszę jaglaną?
Kasza jaglana to jedna z kasz o najdłuższej historii, która dziś staje się coraz bardziej popularna. Delikatna, lekko orzechowa w smaku kasza, sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i deserach. Aby jednak wydobyć z niej pełnię smaku i uniknąć goryczki, warto znać kilka podstawowych zasad jej gotowania. Poznaj wszystkie triki na idealnie przyrządzoną kaszę jaglaną!
czytaj więcej