Żeberka z szybkowaru – szybko i pysznie!

Porady 23.12.2020


Gotowane żeberka a szybkowar ciśnieniowy

W tym garnku można przygotować wiele smacznych dań z tradycyjnej kuchni polskiej. Golonka w szybkowarze nabiera cudownej głębi i jeszcze lepiej pasuje np. do smaku kapusty z grzybami oraz pieczonych ziemniaków. Podobnie ma się sprawa z żeberkami. Nam najbardziej zależy, aby ich mięso było jednocześnie kruche i soczyste. Dobrze zrobione żeberka z szybkowara mają mięso, które przyjemnie odchodzi od kości. Musisz tylko wykonać kilka prostych kroków. Nie bez znaczenia jest wiedza, jak działa szybkowar oraz jaki szybkowar kupić, by w pełni (i bezpiecznie) skorzystać z potencjału dawanego przez popularne od wielu lat garnki ciśnieniowe. Nie ważne więc, czy będą to żeberka z kapustą, warzywami, czy może w miodzie. Zrobisz je w mgnieniu oka!
 


Żeberka z szybkowaru – czego potrzebujesz?

Oprócz golonek i żeberek mamy jeszcze wiele pomysłów na to co gotować w szybkowarze. Część z nich jest bardzo tradycyjna, ale kilka przyszło nam do głowy całkiem spontanicznie, więc mogą wydawać ci się nietypowe. Kilka z nich znajdziesz we wpisie o przepisach na dania z szybkowaru. Teraz jednak nadszedł czas, żeby zrobić soczyste i jędrne żeberka. Szybkowar nie potrzebuje dużo wody, by wytworzyć odpowiednio dużo pary i ciśnienia do ich równomiernego zmiękczenia. Wystarczy ok. 200-250 ml. Poza tym, aby zrealizować klasyczny przepis na żeberka z szybkowaru, potrzebujesz jeszcze tylko patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu oraz:
 
  • Trochę oleju roślinnego do smażenia
  • Żeberka z dużą ilością mięsa (1 kg)
  • Sól, pieprz, czosnek, słodką paprykę, ziele angielskie i liść laurowy (proporcje jak kto lubi)
  • Mąkę pszenną (ok. 1-1,5 łyżki)
     


Przepis na żeberka z szybkowaru od Tadar.pl

Szybkowary mają to do siebie, że w trakcie ich pracy nie można otwierać pokrywy garnka. Wytworzone pod nią ciśnienie da się regulować, aby dostosować intensywność obróbki do składników, jednak raz zamknięty szybkowar musi zostać schłodzony, by można było go bezpiecznie otworzyć. Całe szczęście, że nie musisz w tym przypadku długo czekać na taką możliwość – szczegóły znajdziesz w naszym artykule podpowiadającym, co lepiej wybrać, parowar, czy szybkowar.
 


JAK ZROBIĆ ŻEBERKA W SZYBKOWARZE?

1. Umyj mięso, osusz żeberka, a jeśli trzeba, podziel je na mniejsze kawałki, mniej więcej wielkości mięsa z dwoma kośćmi.

2. Na patelni rozgrzej przygotowany tłuszcz i dokładnie obsmaż każdy kawałek żeberek ze wszystkich stron, nim włożysz je do garnka ciśnieniowego. Jak bardzo? Do uzyskania apetycznie złocistej barwy.

3. Przełóż żeberka do szybkowaru, wrzuć przyprawy, zalej wodą i zamknij naczynie.

4. Odliczaj 18-20 minut od momentu uszczelnienia szybkowaru przez wzrost ciśnienia. Po tym czasie przerwij gotowanie i rozpocznij dekompresję naczynia.

5. Na koniec otwarty szybkowar ustaw na małym ogniu, dodaj mąkę i wolno gotuj przez chwilę, aby sos nieco zgęstniał.