Żeberka z szybkowaru – szybko i pysznie!

Gotowane żeberka a szybkowar ciśnieniowy
W tym garnku można przygotować wiele smacznych dań z tradycyjnej kuchni polskiej. Golonka w szybkowarze nabiera cudownej głębi i jeszcze lepiej pasuje np. do smaku kapusty z grzybami oraz pieczonych ziemniaków. Podobnie ma się sprawa z żeberkami. Nam najbardziej zależy, aby ich mięso było jednocześnie kruche i soczyste. Dobrze zrobione żeberka z szybkowara mają mięso, które przyjemnie odchodzi od kości. Musisz tylko wykonać kilka prostych kroków. Nie bez znaczenia jest wiedza, jak działa szybkowar oraz jaki szybkowar kupić, by w pełni (i bezpiecznie) skorzystać z potencjału dawanego przez popularne od wielu lat garnki ciśnieniowe. Nie ważne więc, czy będą to żeberka z kapustą, warzywami, czy może w miodzie. Zrobisz je w mgnieniu oka!
Żeberka z szybkowaru – czego potrzebujesz?
Oprócz golonek i żeberek mamy jeszcze wiele pomysłów na to co gotować w szybkowarze. Część z nich jest bardzo tradycyjna, ale kilka przyszło nam do głowy całkiem spontanicznie, więc mogą wydawać ci się nietypowe. Kilka z nich znajdziesz we wpisie o przepisach na dania z szybkowaru. Teraz jednak nadszedł czas, żeby zrobić soczyste i jędrne żeberka. Szybkowar nie potrzebuje dużo wody, by wytworzyć odpowiednio dużo pary i ciśnienia do ich równomiernego zmiękczenia. Wystarczy ok. 200-250 ml. Poza tym, aby zrealizować klasyczny przepis na żeberka z szybkowaru, potrzebujesz jeszcze tylko patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu oraz:- Trochę oleju roślinnego do smażenia
- Żeberka z dużą ilością mięsa (1 kg)
- Sól, pieprz, czosnek, słodką paprykę, ziele angielskie i liść laurowy (proporcje jak kto lubi)
- Mąkę pszenną (ok. 1-1,5 łyżki)
Przepis na żeberka z szybkowaru od Tadar.pl
Szybkowary mają to do siebie, że w trakcie ich pracy nie można otwierać pokrywy garnka. Wytworzone pod nią ciśnienie da się regulować, aby dostosować intensywność obróbki do składników, jednak raz zamknięty szybkowar musi zostać schłodzony, by można było go bezpiecznie otworzyć. Całe szczęście, że nie musisz w tym przypadku długo czekać na taką możliwość – szczegóły znajdziesz w naszym artykule podpowiadającym, co lepiej wybrać, parowar, czy szybkowar.
JAK ZROBIĆ ŻEBERKA W SZYBKOWARZE?
2. Na patelni rozgrzej przygotowany tłuszcz i dokładnie obsmaż każdy kawałek żeberek ze wszystkich stron, nim włożysz je do garnka ciśnieniowego. Jak bardzo? Do uzyskania apetycznie złocistej barwy.
3. Przełóż żeberka do szybkowaru, wrzuć przyprawy, zalej wodą i zamknij naczynie.
4. Odliczaj 18-20 minut od momentu uszczelnienia szybkowaru przez wzrost ciśnienia. Po tym czasie przerwij gotowanie i rozpocznij dekompresję naczynia.
5. Na koniec otwarty szybkowar ustaw na małym ogniu, dodaj mąkę i wolno gotuj przez chwilę, aby sos nieco zgęstniał.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej