Jaki szybkowar kupić? Podpowiadamy!

Rodzaje szybkowarów – jaki kupić?
Oczywiście najpopularniejsze są szybkowary tradycyjne. Można je bez problemu używać na kuchenkach gazowych, a dzisiejsi producenci dbają również, aby takie garnki nadawały się do gotowania na indukcji. Przepisy na dania z szybkowaru są bardzo proste, gdyż to receptury jednogarnkowe. Zwykle wypadają również bardzo aromatycznie, nie mówiąc już o głębi smaku, która na głowę bije to, co mogą dać ci tradycyjne garnki. Nie pomyl tylko szybkowaru z szynkowarem, bo to zupełnie inny rodzaj konstrukcji. O tym, jaki szynkowar kupić przeczytasz oczywiście na naszym blogu. Drugim rodzajem szybkowarów, są te elektryczne. Mają wyświetlacz, mierzą czas, potrafią wyłączyć się automatycznie i na bieżąco same kontrolują ciśnienie wewnątrz naczynia. Są jednak bardzo drogie. Żeberka z szybkowaru, czy zrobiona golonka w szybkowarze zawsze smakuje bardzo dobrze, niezależnie od jego typu. Wystarczy trochę wprawy, by budżet domowy nie ucierpiał, a obiad był gotowy w mgnieniu oka. Każdy dobry szybkowar to potrafi – wybierz więc ten na gaz lub indukcję.
Jaki szybkowar warto kupić?
Skupmy się na modelach tradycyjnych. Chcąc kupić taki garnek, warto wiedzieć, jak działa szybkowar. Koniecznie zainteresuj się również naszym wpisem „Szybkowar – jak gotować w tym garnku?”. Jest w tym produkcie kilka szczególnych cech, które gwarantują nie tylko zdrowe, ale i bezpieczne gotowanie. Zapoznaj się więc z nimi, nim wybierzesz swój pierwszy szybkowar. Wśród elementów, na które warto zwrócić uwagę przy kupnie szybkowaru, są:- Wykonanie ze stali nierdzewnej, która gwarantuje najlepszą odporność mechaniczną na wytworzone wewnątrz ciśnienie
- Jakość spasowania pokrywy z garnkiem, aby para nie uciekała
- Zawór mierzący ciśnienie i regulujący jego poziom, aby na bieżąco można było śledzić pracę garnka i przeciwdziałać jego uszkodzeniu
- Solidny i bezpieczny mechanizm umożliwiający otwarcie szybkowaru
Jaki szybkowar na indukcję i gaz?
Pomysły na to, co gotować w szybkowarze nie skończą ci się w najbliższym czasie. Nawet na naszym blogu zdradzamy już kilka z nich, a z czasem ta sekcja porad na pewno się rozrośnie. Rozwiewamy tu również dylemat parowar czy szybkowar. Co lepsze musisz zdecydować jednak samodzielnie, bo oba produkty oferują trochę inne korzyści, sposób gotowania oraz cenę. Tymczasem na pytanie, jaki szybkowar tradycyjny kupić, podpowiadamy, by zwrócić uwagę na pojemność modelu. Gotując w takim garnku, nie można wypełnić go w całości, więc zadbaj o to, by twój szybkowar miał zapas litrażu. Inaczej para wodna nie będzie mogła się odpowiednio gromadzić. Dobrze również, jeśli ma wewnątrz skalę litrażu.
Warto przeczytać

Jajka faszerowane pieczarkami - wielkanocny hit!
Jajka faszerowane pieczarkami to niezwykle aromatyczna propozycja, która świetnie sprawdzi się jako element menu wielkanocnego, ale również jako przekąska na różne okazje. Delikatne pieczarki podsmażone z cebulką i doprawione do perfekcji tworzą pyszne nadzienie, które idealnie komponuje się z kremowym żółtkiem. Sprawdź nasz sposób!
czytaj więcej
Jajka faszerowane - pomysły na jajka nie tylko na Wielkanoc
Jajka faszerowane to przekąska, która doskonale sprawdza się nie tylko na wielkanocnym stole, ale także na rodzinnych przyjęciach, spotkaniach ze znajomymi czy podczas codziennego śniadania. Ich największą zaletą jest ogromna różnorodność – można przygotować je na wiele sposobów, łącząc ulubione składniki i dopasowując smak do okazji. Poznaj nasze pomysły na faszerowane jajka!
czytaj więcej
Jak zrobić mazurek pomarańczowy?
Czy jest coś lepszego niż aromatyczny, cytrusowy wypiek na wielkanocnym stole? Mazurek pomarańczowy to rewelacyjna propozycja dla wszystkich fanów słodkości z nutą cytrusów. W naszym przepisie wykorzystujemy całe pomarańcze, które nadają ciastu wyjątkowego smaku i zapachu. Spróbuj zrobić ten pyszny mazurek wraz z nami!
czytaj więcej
Mazurek czekoladowy - poznaj przepis na mazurka w tradycyjnym wydaniu!
Mazurek czekoladowy to jedna z najbardziej klasycznych wersji tego wypieku. Kruchy i słodki mazurek z naszego przepisu zawróci w głowie wszystkim domownikom. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto!
czytaj więcej
Mazurek pistacjowy - jak zrobić najmodniejszy mazurek z pistacjami?
Mazurek pistacjowy to połączenie tradycji z nutą nowoczesności — idealny wybór dla miłośników orzechowych smaków. Pistacje, które w ostatnich latach stały się niezwykle modne w cukiernictwie, doskonale podkręcają smak kruchego ciasta. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalny świąteczny wypiek, koniecznie wypróbuj nasz przepis na mazurek pistacjowy!
czytaj więcej
Mazurek kajmakowy - pyszne ciasto na Wielkanoc
Mazurek kajmakowy to ciasto, które zachwyca swoją kruchą bazą i aksamitnym, słodkim nadzieniem oraz kojarzy się głównie z Wielkanocą. Choć jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, to w rzeczywistości nie jest aż tak trudne. Jak dokładnie robi się takiego mazurka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu!
czytaj więcej
Babka cytrynowa - niezawodny przepis na Wielkanoc
Któż z nas nie kocha zapachu świeżo upieczonej babki cytrynowej rozchodzącego się po domu w wielkanocny poranek? To właśnie ten aromat sprawia, że święta nabierają wyjątkowego charakteru i przypominają nam o rodzinnych tradycjach. Jak zrobić cytrynową babkę na Wielkanoc (i nie tylko)?
czytaj więcej
Keks bezglutenowy. Pokazujemy, jak zrobić keks bez pszenicy
Marzysz o pysznym, wilgotnym cieście, ale musisz unikać glutenu? Nie ma sprawy! Dziś pokażemy Ci, jak przygotować przepyszny keks bezglutenowy, który swoim smakiem dorówna tradycyjnej wersji. Przepis przyda się na Wielkanoc oraz na co dzień. No to do dzieła!
czytaj więcej
Keks z jabłkami - jak go zrobić?
Każdy z nas czasem marzy o aromacie świeżo upieczonego ciasta, który wypełnia cały dom. Keks z jabłkami to właśnie jeden z tych wypieków, które potrafią stworzyć taką magiczną atmosferę. To połączenie klasycznego keksu z soczystymi owocami ma w sobie coś naprawdę wyjątkowego!
czytaj więcej