Parowar czy szybkowar – co lepsze?

Co może zaoferować ci szybkowar?
O tym, jak bezpiecznie zrobić pyszne danie w takim naczyniu, pisaliśmy już w artykule „Szybkowar – jak gotować w tym garnku?”. Wiesz zatem, że wykorzystuje on połączone właściwości ciśnienia oraz pary wodnej. Z uwagi na swoją konstrukcję sprawia, że ciepło wnika bardzo głęboko w składniki i równomiernie je ogrzewa. Zapomnij jednak o mieszaniu czegokolwiek podczas gotowania w szybkowarze. Raz zamknięty musi zostać schłodzony, by można było go ponownie otworzyć we w pełni bezpieczny sposób. Nie można mu jednak odmówić talentu do tworzenia szybkich posiłków. Szybkowary to garnki, które w rekordowym czasie ugotują ci niemal wszystko. Golonka w szybkowarze? Bardzo proszę! Rosół? Nie ma problemu! Nigdy tak szybko nie zrobiliśmy ziemniaków, jak w tym garnku. Na naszym blogu możesz ponadto dokładnie dowiedzieć się, jak działa szybkowar – to naprawdę pomysłowy element wyposażenia kuchni.
Parowar – z czym to się je?
Bogactwo smaków, jakie oferuje gotowanie w parowarze, potrafi rozbudzić kulinarną wyobraźnię niejednego kucharza. Ten prosty garnek (lub urządzenie elektryczne, bo i takie można kupić) pozwala na obróbkę termiczną bez użycia tłuszczu, czy też zanurzania składników we wrzątku. Wystarczy gorąca para i kilka minut pod przykryciem. Znacznie przyspiesza to np. gotowanie warzyw, bo para wnika głęboko w składniki. Nie odbiera przy tym jedzeniu naturalnego smaku oraz aromatu. W parowarze na gaz, szklanym, bambusowym i każdym innym możesz gotować piętrowo. Jedynym ograniczeniem jest brak możliwości przygotowania dań płynnych. Ryba, wołowina, drób i wieprzowina, jak najbardziej tak. Gulasz już nie. Jego zaletą jest jednak wygoda użytkowania – w trakcie gotowania możesz na bieżąco sprawdzać stan poszczególnych elementów dania. Ugotujesz pierogi, pyzy, makaron… Przepisy z parowaru to naprawdę materiał na całkiem grubą książkę kucharską. Ważne jest również to, że taki sposób gotowania poleca się osobom starszym, alergikom oraz oczywiście rodzicom, którzy mają małe dzieci.
Szybkowary czy parowary? Pomagamy wybrać!
Są też szybkowary elektryczne. O tym, czy jest to lepsza opcja od tej na gaz, czy indukcję, opowiadamy w artykule „Jaki szybkowar kupić? Podpowiadamy!”. Skupmy się jednak na odpowiedzi na nasze pytanie tytułowe. Co lepsze – szybkowary czy parowary? Już z wcześniejszej części wpisu wynika, że są to garnki bardzo podobne. W obu wykorzystywana jest para, więc jeden i drugi gwarantuje świetny poziom nawilżenia posiłku. Czas gotowania także jest zbliżony, choć oczywiście w takim porównaniu wygrywa szybkowar. Można więc powiedzieć, że jest lepszy, ale z kolei jego użycie wymaga więcej środków bezpieczeństwa, a konstrukcja jest bardziej skomplikowana ze względu na konieczność dobrego zagospodarowania wytworzonego wewnątrz ciśnienia. Parowary (szklany, bambusowy, czy na gaz) to produkty prostsze. Z jednej strony nie ugotuje się w nich gulaszu, czy też zupy grzybowej. Z drugiej, jedzenie można przyrządzić na kilku poziomach, aby dostosować intensywność działania pary do wykorzystanego mięsa, warzyw, pierogów, owoców lub innego jedzenia.Co gotować w szybkowarze? Jest wiele receptur, które możesz usprawnić dzięki takiemu garnkowi. Przepisy na dania z szybkowaru znajdziesz również na naszym blogu – pełne pysznych porad i apetycznych wskazówek!
Warto przeczytać

Najczęściej zadawane pytania - co i jak, czyli o produktach do kuchni z Tadar.pl
Ty masz pytania, my udzielamy odpowiedzi! Zależy nam, aby nasze produkty były kupowane świadomie i jak najlepiej wpisywały się w twoje potrzeby. Mamy dla ciebie nie tylko codzienne sukcesy oraz magię smaku każdego dnia. Wraz z naszymi paczkami, do domów w całej Polsce wysyłamy wygodę, bezpieczeństwo użytkowania oraz stylowe wyposażenie kuchni. Rozwiej swoje wątpliwości i sprawdź, jakie kwestię najczęściej objaśniamy klientom kupującym w sklepie internetowym Tadar.pl!
czytaj więcej
Magia smaku zamknięta w znaku - piktogramy, które znajdziesz na produktach w Tadar.pl
Dobre oznakowanie produktów to podstawa. Wystarczy na nie spojrzeć i już wiadomo, co producent miał na myśli oraz jak poprawnie użytkować kupioną rzecz. Bez sięgania do instrukcji, bez długiego dociekania, domysłów, niepewności. Piktogramy to takie sprytne znaki, warto więc znać myśl, która za nimi stoi. Spokojnie, znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na ten temat w czytelnej i przystępnej formie.
czytaj więcej
Maszynka do makaronu, ravioli i wałkowania ciasta – jak jej używać?
Makaron może mieć wiele postaci. Wszystko zaczyna się jednak od jednej i tej samej, czyli ciasta. Jeśli przepis jest dobry, to powinno ono wyjść sprężyste i nielepiące. Później wystarczy tylko je rozwałkować i wykroić z niego nitki lub wstążki. Do tego właśnie stworzono ręczne maszynki do makaronu, a my wyjaśnimy ci, jak działają, jak ich używać oraz podpowiemy, w jakich proporcjach zmieszać składniki, by zrobić świetne ciasto na makaron.
czytaj więcej
Sałatka Gyros
Kolorowa, aromatyczna i niezwykle sycąca sałatka gyros to prawdziwy hit polskich stołów, który zdobył serca miłośników zdrowego jedzenia na całym świecie. To danie charakteryzuje się bogatym smakiem i efektownym wyglądem, który sprawia, że równie dobrze sprawdzi się jako główne danie na obiad, jak i jako przystawka na przyjęciu czy grillu. Popularność tej sałatki wynika z jej uniwersalności – można ją przygotować w różnych wariantach, dostosowując składniki do własnych preferencji smakowych.
czytaj więcej
Sałatka z tortellini
Sycąca i kolorowa sałatka z tortellini to doskonały przykład włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To danie, które łączy w sobie tradycyjne smaki z praktycznością przygotowania, sprawiając że idealnie sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i efektowna przekąska na przyjęcie. Dzięki wykorzystaniu makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem, każda wersja tej sałatki może mieć niepowtarzalny charakter i bogactwo smaków.
czytaj więcej
Sałatka z tuńczykiem
Pożywna i aromatyczna sałatka z tuńczykiem to popularne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Potrawa ta sprawdzi się równie dobrze jako lekka kolacja, przekąska na przyjęcie, czy składnik świątecznego menu. Dzięki bogactwu składników odżywczych i długiemu okresowi przechowywania, sałatka z tuńczykiem cieszy się niesłabnącą popularnością w polskich domach.
czytaj więcej
Sałatka Cezar
Legenda amerykańskiej gastronomii, sałatka cezar to prawdziwy klasyk, który od dekad zachwyca swoim unikalnym smakiem i elegancką prostotą. To pyszne danie powstało w latach dwudziestych XX wieku w restauracji hotelu Caesar w Tijuanie, a dziś jest cenione na całym świecie za swój charakterystyczny smak i efektowną prezentację. Domowa sałatka cezar może konkurować z restauracyjnymi wersjami, a przygotowanie sałatki cezar jest prostsze niż mogłoby się wydawać.
czytaj więcej
Stal nierdzewna w kuchni – kompendium wiedzy
Przestrzeń do gotowania to świetne miejsce dla stali nierdzewnej. Jej właściwości wzorowo sprawdzają się podczas tworzenia najróżniejszych posiłków. Niejednokrotnie najlepsze patelnie, garnki, czy też blachy do pieczenia wykonane są właśnie ze stali nierdzewnej. Nawet twoje ulubione noże i stylowy czajnik tradycyjny korzystają z jej solidnej i higienicznej budowy, która dzięki nieporowatej powierzchni nie absorbuje aromatów, smaków, zabrudzeń i bakterii. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwe użytkowanie i pielęgnacja może powodować rdzewienie stali nierdzewnej. Dlaczego tak się dzieje? Jak tego uniknąć? Który rodzaj stali wybrać? Co w ogóle sprawia, że jest tak wyjątkowa? Oto pigułka informacji na ten temat, których możesz potrzebować, by dokonać świadomego zakupu na lata!
czytaj więcej
Sałatka z kurczakiem - najlepszy przepis!
Szukasz pomysłu na lekki, a jednocześnie sycący posiłek, który dostarczy energii na cały dzień? Sałatka z kurczakiem to idealne rozwiązanie! Jest nie tylko pyszna i kolorowa, ale również pełna wartości odżywczych. To doskonała propozycja na drugie śniadanie, lunch do pracy czy lekką kolację. W tym artykule podzielimy się przepisem na najlepszą sałatkę z kurczakiem, która z pewnością podbije serca wszystkich domowników. Poznaj sekret idealnego połączenia chrupiących warzyw, soczystego kurczaka i aromatycznego dressingu!
czytaj więcej