Parowar czy szybkowar – co lepsze?
Co może zaoferować ci szybkowar?
O tym, jak bezpiecznie zrobić pyszne danie w takim naczyniu, pisaliśmy już w artykule „Szybkowar – jak gotować w tym garnku?”. Wiesz zatem, że wykorzystuje on połączone właściwości ciśnienia oraz pary wodnej. Z uwagi na swoją konstrukcję sprawia, że ciepło wnika bardzo głęboko w składniki i równomiernie je ogrzewa. Zapomnij jednak o mieszaniu czegokolwiek podczas gotowania w szybkowarze. Raz zamknięty musi zostać schłodzony, by można było go ponownie otworzyć we w pełni bezpieczny sposób. Nie można mu jednak odmówić talentu do tworzenia szybkich posiłków. Szybkowary to garnki, które w rekordowym czasie ugotują ci niemal wszystko. Golonka w szybkowarze? Bardzo proszę! Rosół? Nie ma problemu! Nigdy tak szybko nie zrobiliśmy ziemniaków, jak w tym garnku. Na naszym blogu możesz ponadto dokładnie dowiedzieć się, jak działa szybkowar – to naprawdę pomysłowy element wyposażenia kuchni.
Parowar – z czym to się je?
Bogactwo smaków, jakie oferuje gotowanie w parowarze, potrafi rozbudzić kulinarną wyobraźnię niejednego kucharza. Ten prosty garnek (lub urządzenie elektryczne, bo i takie można kupić) pozwala na obróbkę termiczną bez użycia tłuszczu, czy też zanurzania składników we wrzątku. Wystarczy gorąca para i kilka minut pod przykryciem. Znacznie przyspiesza to np. gotowanie warzyw, bo para wnika głęboko w składniki. Nie odbiera przy tym jedzeniu naturalnego smaku oraz aromatu. W parowarze na gaz, szklanym, bambusowym i każdym innym możesz gotować piętrowo. Jedynym ograniczeniem jest brak możliwości przygotowania dań płynnych. Ryba, wołowina, drób i wieprzowina, jak najbardziej tak. Gulasz już nie. Jego zaletą jest jednak wygoda użytkowania – w trakcie gotowania możesz na bieżąco sprawdzać stan poszczególnych elementów dania. Ugotujesz pierogi, pyzy, makaron… Przepisy z parowaru to naprawdę materiał na całkiem grubą książkę kucharską. Ważne jest również to, że taki sposób gotowania poleca się osobom starszym, alergikom oraz oczywiście rodzicom, którzy mają małe dzieci.
Szybkowary czy parowary? Pomagamy wybrać!
Są też szybkowary elektryczne. O tym, czy jest to lepsza opcja od tej na gaz, czy indukcję, opowiadamy w artykule „Jaki szybkowar kupić? Podpowiadamy!”. Skupmy się jednak na odpowiedzi na nasze pytanie tytułowe. Co lepsze – szybkowary czy parowary? Już z wcześniejszej części wpisu wynika, że są to garnki bardzo podobne. W obu wykorzystywana jest para, więc jeden i drugi gwarantuje świetny poziom nawilżenia posiłku. Czas gotowania także jest zbliżony, choć oczywiście w takim porównaniu wygrywa szybkowar. Można więc powiedzieć, że jest lepszy, ale z kolei jego użycie wymaga więcej środków bezpieczeństwa, a konstrukcja jest bardziej skomplikowana ze względu na konieczność dobrego zagospodarowania wytworzonego wewnątrz ciśnienia. Parowary (szklany, bambusowy, czy na gaz) to produkty prostsze. Z jednej strony nie ugotuje się w nich gulaszu, czy też zupy grzybowej. Z drugiej, jedzenie można przyrządzić na kilku poziomach, aby dostosować intensywność działania pary do wykorzystanego mięsa, warzyw, pierogów, owoców lub innego jedzenia.Co gotować w szybkowarze? Jest wiele receptur, które możesz usprawnić dzięki takiemu garnkowi. Przepisy na dania z szybkowaru znajdziesz również na naszym blogu – pełne pysznych porad i apetycznych wskazówek!
Warto przeczytać
Kapuśniak z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę już powoli się zbliża, a więc czas na przygotowanie najbardziej klasycznej potrawy z wykorzystaniem tego składnika, czyli kapuśniaka. Ta tradycyjna zupa przygotowana na bazie młodej kapusty to propozycja dla wszystkich osób, które cenią sobie świeże i delikatne smaki. Jak zrobić kapuśniak na bazie młodych liści kapusty? Poznaj nasz aromatyczny przepis!
czytaj więcejCo można zrobić z młodej kapusty? Pomysły na cały sezon!
Sezon na młodą kapustę to idealny czas na poszukiwanie nowych przepisów. Od tradycyjnych dań po nowoczesne, wyrafinowane potrawy — młoda kapusta może stać się główną gwiazdą na naszych stołach. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym sposobom wykorzystania młodej kapusty w kuchni, odkrywając jej potencjał w najróżniejszych przepisach. Odkryj z nami najlepsze sposoby na potrawy z młodej kapusty!
czytaj więcejGołąbki bez zawijania
Szukasz ciekawej i smacznej alternatywy dla klasycznych gołąbków? Jedną z nich są gołąbki bez zawijania, które zachowują smak i charakterystyczne cechy tradycyjnych gołąbków, będąc przy tym znacznie prostszymi w przygotowaniu. Odkryj wraz z nami tajniki przygotowywania tej pysznej potrawy!
czytaj więcejŁazanki z młodej kapusty
Zbliża się sezon na młodą kapustę, a więc jest to doskonały moment na to, by poszukać przepisów, które wykorzystują jej delikatny smak i chrupkość. Jednym z takich przepisów są tytułowe łazanki z młodej kapusty. Ta prosta potrawa obecna w naszej rodzimej kuchni zaskakuje swoim smakiem. Poznaj wszystkie tajniki przygotowywania tej niezwykle kuszącej potrawy!
czytaj więcejSałatka ziemniaczana na grilla
Ziemniaki to wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu różnych daniach, również w sałatkach. W tym artykule odkryjesz najlepsze sposoby na przygotowywanie sałatek z ziemniakami, które idealnie spiszą się na grilla. Znajdziesz tutaj także przepis na wyjątkową sałatkę, która zachwyci wszystkich gości swoim smakiem!
czytaj więcejJaka sałatka na grilla?
Wybór odpowiedniej sałatki do grillowanych dań to nie taka prosta sprawa — w końcu możliwości jest tak wiele! Właściwie dobrana sałatka może nie tylko dopełnić smak grillowanych potraw, ale także dodać im świeżości i lekkości. W tym artykule omówimy różnorodne pomysły na sałatki, które doskonale współgrają z różnymi rodzajami mięs i innych grillowanych potraw. Z nami podjęcie decyzji stanie się znacznie prostsze!
czytaj więcejMięsa na grilla. Jakie mięso nadaje się do grillowania?
Wielu z nas uwielbia magię grillowania — aromatyczne dymy unoszące się w powietrzu, soczyste kęsy mięsa, a także niezwykłą atmosferę spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jednak przed magicznym momentem, gdy wybrany kawałek mięsa zaczyna skwierczeć na ruszcie, należy je wybrać. Jakie mięso nadaje się do grillowania? W tym artykule zdradzimy Ci wszystkie wskazówki, które pomogą Ci wybrać idealny rodzaj oraz partię mięsa, a także sposób jego przygotowania do grillowania. Zapraszamy do lektury!
czytaj więcejKiełbasa z grilla — przepis na grillowy klasyk!
Zapach dymu unoszący się w powietrzu oraz soczysta i aromatyczna kiełbasa świeżo z grilla — ta sceneria to prawdziwa gratka dla miłośników grillowania. Przygotowanie idealnie wypieczonej kiełbasy z grilla wymaga wprawy i pewnej wiedzy. Jak to zrobić? W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na kiełbasę z grilla, która smakuje i wygląda jak od mistrza BBQ!
czytaj więcejGołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań polskiej kuchni. Dla wielu osób to znakomity pomysł na syty, a przede wszystkim smakowity obiad. Ich wnętrze skrywa soczyste nadzienie, a na zewnątrz znajdują się delikatne liście młodej kapusty. Dodajmy do tego pyszny sos i uczta gotowa! Tradycyjnie gołąbki przyrządza się z kapusty włoskiej, ale dajemy słowo, że młoda kapusta stanowi dla niej doskonałą alternatywę. Nadaje ona potrawie lekkości i świeżości, która idealnie komponuje się ze smakowitym nadzieniem. Sprawdź, jak przyrządzić gołąbki w młodych liściach!
czytaj więcej