Jak dzia艂a szybkowar?

Gotowanie w szybkowarze – jak to dzia艂a?
Cz臋艣膰 z tych informacji mo偶esz ju偶 kojarzy膰 z naszego niedawnego wpisu „Parowar czy szybkowar – co lepsze?”. Jak sama nazwa wskazuje, szybkowary zosta艂y stworzone po to, by gotowanie zajmowa艂o mniej czasu, daj膮c jednocze艣nie bardzo smaczne efekty. Podczas tworzenia w nich da艅 wewn膮trz naczynia stopniowo wzrasta ci艣nienie, woda wrze bardziej gwa艂townie, zamieniaj膮c si臋 w par臋, a to powoduje zwi臋kszenie intensywno艣ci obr贸bki termicznej. Szybkowar musi mie膰 wi臋c szczelne zamkni臋cie oraz zaw贸r, kt贸ry dba o to, by nadmiar pary nie doprowadzi艂 do niebezpiecznego zwi臋kszenia ci艣nienia wewn膮trz. Wi臋cej informacji znajdziesz w artykule „Szybkowar – jak gotowa膰 w tym garnku?”.
Dzia艂anie szybkowaru a jego wykonanie
Rosn膮ce wewn膮trz ci艣nienie mo偶e doprowadzi膰 do wybuchu szybkowaru, je艣li osi膮gnie zbyt wysoki poziom. Powinien by膰 on zatem wykonany z trwa艂ego materia艂u, a tym jest oczywi艣cie higieniczna i nierdzewna stal szlachetna. Tak naprawd臋 szybkowary wygl膮daj膮 podobnie jak klasyczne garnki, kt贸re na co dzie艅 u偶ywasz w swojej kuchni. R贸偶nic臋 stanowi ich pokrywa i elementy umo偶liwiaj膮ce zamkni臋cie. Jest tu uszczelka, zaw贸r bezpiecze艅stwa oraz mechanizm blokady. Chcesz wiedzie膰 jak i co gotowa膰 w szybkowarze? A mo偶e masz ju偶 za sob膮 pierwsze u偶ycie i ciekawi膮 ci臋 przepisy na dania z szybkowaru? Zajrzyj i sprawd藕 na blogu naszego sklepu internetowego Tadar.pl!
Jak dzia艂a szybkowar ci艣nieniowy?
Dzisiejsze modele szybkowar贸w s膮 tak skonstruowane, 偶eby dzia艂a艂y nie tylko na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Dno tych usprawniaj膮cych gotowanie garnk贸w maj膮 r贸wnie偶 konstrukcj臋 kompatybiln膮 z p艂ytami indukcyjnymi, co jeszcze bardziej usprawnia ca艂y proces przygotowywania posi艂k贸w. Warto tak偶e wiedzie膰, 偶e naczynie nie mo偶e by膰 wype艂nione w ca艂o艣ci, aby para mog艂a si臋 spokojnie gromadzi膰 podczas podgrzewania – w trakcie tworzenia obiadu nie mo偶na otwiera膰 szybkowaru, wi臋c dostosuj jego pojemno艣膰 do liczby domownik贸w. Dla 2 os贸b wystarczy model 2,5 litrowy. Je艣li jednak chcesz zrobi膰 a偶 5 porcji dania, wybierz litra偶 na poziomie ok. 8 litr贸w. Nie wiesz jeszcze jaki szybkowar kupi膰? Podpowiadamy!Warto przeczyta膰

Zupa pieczarkowa
Zupa pieczarkowa to pyszna i aromatyczna klasyka polskiej kuchni, kt贸ra zachwyca prostot膮 przygotowania i intensywnym smakiem grzyb贸w. Co wa偶ne, sk艂adniki na ni膮 dostaniesz w ka偶dym sklepie i mo偶esz j膮 przygotowa膰 za ka偶dym razem, gdy mamy ochot臋 na syc膮c膮 i rozgrzewaj膮c膮 potraw臋. Sprawd藕, jak zrobi膰 domow膮 zup臋 pieczarkow膮, kt贸ra stanie si臋 ulubionym daniem ca艂ej rodziny.
czytaj wi臋cej
Zupa cebulowa - francuska, zapiekana z serem
Francuska zupa cebulowa to absolutny klasyk kuchni francuskiej, kt贸ry zachwyca prostot膮 sk艂adnik贸w i z艂o偶ono艣ci膮 smak贸w. Ta smaczna zupa 艂膮czy w sobie s艂odycz skarmelizowanej cebuli, intensywno艣膰 bulionu wo艂owego i bogactwo roztopionego sera. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 zup臋 cebulow膮 zapiekan膮 z gruy猫re, kt贸ra przeniesie Ci臋 prosto do paryskiego bistro.
czytaj wi臋cej
Ziemniaki po francusku - je zrobi膰?聽
Ziemniaki po francusku to jeden z najs艂ynniejszych klasycznych przepis贸w kuchni tego kraju, kt贸ry zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika prostych sk艂adnik贸w w wyszukanych po艂膮czeniach. To pyszne danie 艂膮czy delikatno艣膰 cienkich plasterk贸w ziemniak贸w z kremow膮 konsystencj膮 i chrupi膮c膮, z艂ocist膮 sk贸rk膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczny gratin dauphinois, kt贸ry odmieni ka偶dy obiad czy eleganck膮 kolacj臋.
czytaj wi臋cej
Tom Kha - orientalna zupa, kt贸r膮 musisz pozna膰!
Zupa Tom Kha to jedna z najs艂ynniejszych tajskich zup kokosowych, kt贸ra zachwyca swoim delikatnym, kremowym smakiem i egzotycznym aromatem. To idealne po艂膮czenie mleczka kokosowego, galangalu, trawy cytrynowej i li艣ci limonki kaffir tworzy niezwyk艂膮 kompozycj臋 smakow膮. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 Tom Kha, kt贸ra przeniesie Ci臋 w kulinarn膮 podr贸偶 do s艂onecznej Tajlandii.
czytaj wi臋cej
Soljanka - przepis na doskona艂膮 zup臋
Soljanka to tradycyjna rosyjska zupa o charakterystycznym s艂ono-kwa艣nym smaku, kt贸ra zachwyci ka偶dego mi艂o艣nika intensywnych smak贸w. Ta po偶ywna zupa 艂膮czy w sobie aromat w臋dlin, pikantno艣膰 og贸rk贸w kiszonych i kwasowo艣膰 cytryny w harmonijnej ca艂o艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 soliank臋, kt贸ra rozgrzeje zimowe wieczory i zaspoko铆 najwi臋kszy g艂贸d.
czytaj wi臋cej
Ry偶 i ziemniaki - kt贸re wybra膰?聽
Zar贸wno ry偶 jak i ziemniaki to podstawowe produkty, kt贸re stanowi膮 fundament wielu kuchni na ca艂ym 艣wiecie. Maj膮 te偶 one swoich zwolennik贸w i wiele zalet. Sprawd藕, czym r贸偶ni膮 si臋 te popularne produkty pod wzgl臋dem warto艣ci od偶ywczych, sposob贸w przygotowania i wp艂ywu na zdrowie, aby dokona膰 najlepszego wyboru dla swojej diety.
czytaj wi臋cej
Mia偶d偶one ziemniaki z piekarnika - przepis i przygotowanie
Gniecione ziemniaki z piekarnika to prawdziwa rewolucja w 艣wiecie prostej kuchni. Te chrupi膮ce z wierzchu i kremowe w 艣rodku ziemniaczki sprawi膮, 偶e zwyk艂y obiad zamieni si臋 w wyj膮tkowe doznanie kulinarne. Sprawd藕, jak przygotowa膰 to popularne danie, kt贸re podbija serca smakoszy na ca艂ym 艣wiecie.
czytaj wi臋cej
Harira - pyszna, maroka艅ska zupa
Harira to tradycyjna maroka艅ska zupa, kt贸ra zachwyca bogactwem smak贸w i aromat贸w orientalnych przypraw. Ta syc膮ca i aromatyczna potrawa, podawana tradycyjnie podczas Ramadanu na przerwanie postu, sta艂a si臋 symbolem maroka艅skiej go艣cinno艣ci. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 harir臋, kt贸ra przeniesie Ci臋 w egzotyczny 艣wiat smak贸w Maghrebu.
czytaj wi臋cej
Kulajda - sk艂adniki i przepis
Kulajda to wyj膮tkowa czeska zupa grzybowa, kt贸ra zachwyca harmonijnym po艂膮czeniem delikatnej kwa艣no艣ci, kremowej 艣mietany i intensywnego aromatu le艣nych grzyb贸w. To prawdziwy przysmak pochodz膮cy z po艂udniowych Czech, kt贸ry doskonale sprawdzi si臋 jako po偶ywna i syc膮ca potrawa na ch艂odne dni. Sprawd藕, jak przygotowa膰 autentyczn膮 kulajd臋 z jajkiem poszetowym, kt贸ra wprowadzi do Twojej kuchni smaki czeskiej tradycji.
czytaj wi臋cej