Szybkowar – 2 przepisy na pyszne dania
Czy dania z szybkowaru są dietetyczne?
Na pytanie to nie można odpowiedzieć jednoznacznie. Wiedząc, jak działa szybkowar, można by stwierdzić, że wszystkie posiłki spod jego pokrywki są dietetyczne. Jest w tym trochę racji, gdyż duszenie parowe pod ciśnieniem idealnie nadaje się do gotowania różnych warzyw, a to z kolei sprzyja dostarczeniu do organizmu wielu ważnych mikroelementów. Z drugiej strony mamy coś takiego jak golonka w szybkowarze – soczysta, pyszna i należąca raczej do dań tłustych. Widać tu jak na dłoni, że to wszystko zależy od tego, co chcesz zrobić. Możesz naprawdę wiele i to szybciej niż sobie wyobrażasz, ale to również ty trzymasz odpowiedzialność z to, czy dania z domowego szybkowaru będą dietetyczne. Na pewno będą nieco zdrowszą wersją samych siebie. Nie masz pomysłu? Sprawdź, co gotować w szybkowarze zaglądając do przepisów na blogu sklepu internetowego Tadar.pl.
Soczysta karkówka, czyli danie z szybkowaru
Mamy świetny przepis na karkówkę! Możesz podać ją do obiadu, a jeśli coś zostanie, będzie idealna na zimno do kanapek. Normalnie czekałyby cię godziny gotowania i wiele straconej energii, a i tak nie byłaby może tak soczysta i krucha jak z szybkowaru. Zapoznaj się tylko z instrukcją swojego garnka ciśnieniowego, nadrób artykuł pt. „Szybkowar – jak gotować w tym garnku” i do dzieła! No chyba, że dopiero rozważasz jego nabycie, wówczas mamy dla ciebie kilka porad, jaki szybkowar kupić.KARKÓWKA Z SZYBKOWARU – SKŁADNIKI:
- woda (250-300 ml)
- słodka papryka mielona (1 łyżeczka)
- gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn (po ½ łyżeczki)
- czosnek suszony (1 łyżeczka)
- gałka muszkatołowa (½ łyżeczki)
- pieprz czarny (2 szczypty)
- chili (szczypta)
- olej roślinny (5-6 łyżek)
JAK ZROBIĆ KARKÓWKĘ NA CHLEB W SZYBKOWARZE?
2. Wszystkie przyprawy wymieszaj z 3 łyżkami oleju roślinnego. W kolejnym krok wykorzystaj tak stworzona marynatę, aby dokładnie natrzeć nią karkówkę bez kości.
3. Włóż zamarynowane mięso do miski, zabezpiecz folią spożywczą, a następnie schowaj do lodówki (przynajmniej na całą noc).
4. Po wyjęciu z lodówki wlej pozostałe 2-3 łyżki oleju do szybkowaru i obsmaż wstępnie karkówkę bez przykrycia. Postaraj się, by zarumienić ją równo z każdej strony. Możesz to zrobić również na patelni.
5. Teraz pora na zalanie mięsa szklanką wody. Zabezpiecz pokrywę garnka ciśnieniowego i zacznij gotować.
6. Karkówka powinna spędzić w szybkowarze ok. 50-60 minut. Czas licz od momentu osiągnięcia wysokiego ciśnienia w naczyniu. Duś na małym ogniu.
7. Odstaw szybkowar do naturalnej dekompresji (najlepiej w jakieś chłodniejsze miejsce). Jeśli chcesz podać mięso na ciepło skorzystaj z porad rozszczelniania szybkowarów z pomocą zimnej wody. Serwuj np. z buraczkami (je też możesz przygotować w garnku ciśnieniowym).
8. Zimną karkówkę krój na cienkie plasterki i uzupełniaj o nią kromki ulubionego pieczywa. Świetnie smakuje z majonezem i ogórkiem kiszonym. Danie z szybkowaru nr 1 gotowe!
Dania obiadowe z szybkowaru – prosty kapuśniak
Najłatwiejsze do zrobienia w ciśnieniowym garnku są gotowane warzywa, ziemniaki do niedzielnego obiadu oraz zupy. Dania jednogarnkowe z szybkowaru robi się błyskawicznie, ich składniki są idealnie miękkie, a przepisy dziecinnie proste. Wystarczy pilnować właściwego ciśnienia w naczyniu, by cieszyć się tradycyjnym posiłkiem znanym ci zapewne z obiadów podczas wizyt u babci. W kontekście kapuśniaku dylemat „parowar czy szybkowar” wydaje się dość prosty do rozstrzygnięcia.KAPUŚNIAK NA OBIAD Z SZYBKOWARU – SKŁADNIKI:
- bulion warzywny lub mięsny (1,5 litra)
- ziemniaki (5 średnich sztuk)
- marchew (2 sztuki)
- cebula biała (1 sztuka, duża)
- kiełbasa wiejska lub śląska (2 sztuki)
- majeranek (2 łyżeczki)
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
JAK ZROBIĆ KAPUŚNIAK W SZYBKOWARZE?
2. Zamknij garnek ciśnieniowy i gotuj zawartość przez 20 minut.
3. Obierz w tym czasie marchewkę i ziemniaki. Z kartofli zrób kostkę, marchew natomiast zetrzyj z pomocą tarki na dużych oczkach.
4. W osobnym garnku zagotuj pozostały litr bulionu z przygotowanymi warzywami. Trzymaj go na ogniu przez 10 minut lub do momentu aż kawałki ziemniaka zmiękną.
5. Na średniej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Z kiełbasy zrób półplasterki i dodaj w połowie czasu smażenia cebuli. Dopraw całość majerankiem.
6. Połącz wszystkie składniki w szybkowarze. Gotuj razem jeszcze kilka minut bez pokrywy garnka ciśnieniowego i… to tyle. Przepis na danie z szybkowaru skończony. Można delektować się jego pysznym, głębokim i tradycyjnym smakiem.
Warto przeczytać
Rodzaje kotletów — wiedza w pigułce [+9 przepisów]
Kotlety to potrawa, która zawsze obecna jest na polskich stołach i to w różnych formach. Są one nieodłączną częścią naszej rodzimej tradycji kulinarnej — od tradycyjnych kotletów mielonych po kotlety z kurczaka, a nawet ryby. U nas każdy znajdzie coś dla siebie! Niniejszy artykuł to Twój kulinarny atlas, prezentując wszystkie najważniejsze informacje na temat składników i technik przygotowania. Odkryj wraz z nami także najlepsze przepisy na domowe kotlety!
czytaj więcejKotlety mielone — jak je idealnie usmażyć?
Kotlety mielone to klasyczne polskie danie, którego odpowiedniki można znaleźć w kuchniach z całego świata. W Grecji mamy zatem keftedes, we Włoszech pyszne polpettes , a w Niemczech zjeść można ich frikadellen. Nic jednak nie równa się naszym kotletom mielonym przygotowywanym zgodnie z babciną recepturą. Jak przyrządzić domowe, tradycyjne kotlety mielone? Poznaj nasze triki na to pyszne danie!
czytaj więcejKotlety mielone z piekarnika. Jak zrobić pieczone mielone?
Pieczenie kotletów mielonych to prosty sposób na przygotowanie tego klasycznego dania, który jest także znacznie zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego smażenia. Pieczenie pozwala zachować soczystość mięsa i możliwość redukcji dodatkowej ilości tłuszczu dodawanej do tej potrawy. W jaki sposób upiec kotlety mielone? Odkryj z nami tajniki przygotowywania tej potrawy!
czytaj więcejJak zrobić kotlety sojowe? 5 pomysłów na to zapomniane danie!
Kotlety sojowe to niezwykle popularne danie wśród wegetarian, wegan oraz osób poszukujących alternatywy dla mięsnych potraw. Wykonane z soi kotlety są bogatym źródłem białka roślinnego, a jeśli je się dobrze przyrządzi, potrafią zaskakiwać swoim smakiem. Jak zrobić genialne kotlety sojowe? Poznaj nasze sposoby na tę bezmięsne kotlety!
czytaj więcejJak zrobić schabowe? Najlepszy przepis!
Kotlet schabowy to jedno z najbardziej klasycznych dań w polskiej kuchni, które cieszy się popularnością, niezależnie od pokolenia. To smakowita i sycąca potrawa, której przygotowanie jest stosunkowo proste, ale efekt potrafi zachwycić każdego amatora dobrej kuchni. Jak zrobić pysznego schabowego? W tym artykule zdradzimy Ci przepis na najlepszego schabowego, takiego jak od babci!
czytaj więcejKotlet pożarski - podstawowy przepis
Kotlety pożarskie to klasyczne danie, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Ich nazwa wzięła się od dawnego zwyczaju spożywania ich przez żołnierzy w czasie kampanii napoleońskich, ale dziś stanowią one nieodłączny element kuchni wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tradycyjnemu przysmakowi, zgłębiając tajniki jego przygotowania i odkrywając różnorodne sposoby serwowania. Gotowi na kulinarne odkrycia? Zapraszam do lektury!
czytaj więcejKotlety siekane - jak je zrobić
Kotlety siekane to interesujące danie, które gości na stołach wielu domów na całym świecie. Ich uniwersalny smak, prostota przygotowania oraz ciekawy wygląd czynią je świetnym wyborem na codzienny obiad, a także specjalne okazje. Jak zrobić te pyszne kolety? Zrób je razem z nami i przekonaj się, jakie to proste!
czytaj więcejKotlety jajeczne — przepis na pyszne kotlety z jajek
Kotlety jajeczne z żółtym serem to nietypowa potrawa, która zachwyca swoim smakiem i prostotą przygotowania. Delikatne jajka w połączeniu z serem tworzą prawdziwie wybuchową kompozycję. Jak zrobić kotlety jajeczne z dodatkiem sera? Odkryj to wraz z nami!
czytaj więcejKotlety ziemniaczane — przepis
Kotlety ziemniaczane to wyjątkowa potrawa, która świetnie sprawdza się w roli głównej, jak i w formie przekąski. Są niezwykle tanie i proste w produkcji, a do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki, które zostały po innych posiłkach. W jakiś sposób przyrządzić pyszne kotlety z ziemniaków? Odkryj wraz z nami tajniki ich przyrządzania!
czytaj więcej